Περισσότερα από 2.100 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για την τοποθέτησή τους σε ασφαλείς ξενώνες στην Ελλάδα σύμφωνα με νέα έκθεση 14 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).
Η χρόνια έλλειψη θέσεων φιλοξενίας για παιδιά αποτελεί ένα από τα κενά που χειροτερεύουν στις υπηρεσίες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των ανθρωπιστικών δράσεων για τους πρόσφυγες.
Η έκθεση παρουσιάζει μια γενική εικόνα της κατάστασης σήμερα τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα. Περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις για την ελληνική κυβέρνηση, τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για μία επιτυχή μετάβαση προκειμένου να ανταποκριθούν σε διαρκή κενά στις υπηρεσίες, στην πρόσβαση στο άσυλο κα σε ευκαιρίες ένταξης στην ελληνική κοινωνία.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει για τη μεταφορά των ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα, τα νησιά παραμένουν σε επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού με πολλές οικογένειες να μοιράζονται την ίδια χωρίς θέρμανση σκηνή. Η σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νομικού προσωπικού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, ενώ καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία ασύλου. Στην ηπειρωτική χώρα, τα ασυνόδευτα παιδιά περνούν νύχτες σε κελιά αστυνομικών τμημάτων, σε καταλήψεις ή ακόμα και στο δρόμο εξαιτίας της έλλειψης θέσεων σε ασφαλείς ξενώνες.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται ένας μηχανισμός μεταφοράς των ανθρώπων σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης στην ηπειρωτική χώρα μόλις τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά αγγίξουν το μέγιστο της δυναμικότητάς τους. Καλεί, επίσης, όλα τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν τη νομική και ηθική υποχρέωσή τους να εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου και να μετεγκαταστήσουν τους πιο ευάλωτους σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Συστήνει στις ΜΚΟ και στην ελληνική κυβέρνηση να επενδύσουν σε περισσότερα προγράμματα που εμπεδώνουν την ανοχή και την ενσωμάτωση και στις ελληνικές κοινότητες που σήκωσαν το βάρος των ξαφνικών εισροών. Καλεί επίσης την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να υιοθετήσει μια πιο κριτική στάση και να σταθεί ενάντια σε πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και οι οποίες μειώνουν τα πρότυπα, και αποδυναμώνουν τις δικλείδες ασφαλείας στις διαδικασίες υποδοχής, ασύλου και επιστροφών.
Η έκθεση «Μετάβαση στην πλήρη ανάληψη της ανθρωπιστικής δράσης από το ελληνικό κράτος: Προτάσεις για πιο δίκαιες και ανθρώπινες πολιτικές», αποτέλεσε το προϊόν της κοινής συγγραφής με υλικό που προέρχεται από τις οργανώσεις: ActionAid, Advocates Abroad, CARE, Caritas Greece, Danish Refugee Council (DRC), Greek Helsinki Monitor, HIAS, International Rescue Committee (IRC), JRS, Oxfam, SolidarityNow, Spanish Commission for Refugees (CEAR), Terre des hommes και Translators Without Borders.