4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας

Date:

Share post:

Στις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή και την ορθή διατήρηση της τροφής, επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων οι εργασίες του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (4th Global Agripreneurs Summit), την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η ανακοίνωση των δέκα startups οι οποίες περνούν στην τελική φάση του Διαγωνισμού Future Agro Challenge, που θα γίνει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στο Περίπτερο 6. Οι ομάδες που προχώρησαν είναι οι εξής: SwarmFarm Robotics, NASEKOMO, Eleos Robotics, Credifimento, Qvevri.xyz, Centaur Analytics, Smart Meter Anywhere, DigiAgri, GreenFingers Mobile και Biome Makers.

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον διατροφικό τομέα και σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο καλλιέργειας, επικεντρώθηκε η Begona Perez-Villarreal από το EIT Food Innovation Hub for Southern Europe. «Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους κλάδους που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Η συζήτηση για αυτές τις αλλαγές πρέπει να ξεκινήσει άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων έριξε φως η ανοιχτή συζήτηση με θέμα το blockchain και τις εφαρμογές του στην αλυσίδα τροφής. Ο CEO της εταιρείας StopFakeFood, Augustas Alesiunas έθιξε την ανάγκη να γνωρίζουμε τι πραγματικά τρώμε. «Για αυτόν τον λόγο το blockchain είναι το ιδανικό εργαλείο» σημείωσε.

Ο Νίκος Δεδούσης από την Τράπεζα Πειραιώς στάθηκε στις δράσεις της τράπεζας για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει κάθε καινοτόμα ιδέα, η οποία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο business plan.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη, καθώς έθιξε την ανάγκη για μια καθετοποιημένη διοχέτευση γνώσεων, ιδεών και τεχνολογιών, από την ακαδημαϊκή έρευνα στον παραγωγό.

Σε ανοιχτές συζητήσεις που αφορούν τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η χρήση κβαντικής υπολογιστικής, και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και των ρομπότ, τέθηκαν τα ζητήματα του μέλλοντος, στα οποία η θέση του αγρότη στο χωράφι θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται από τους Industry Disruptors – Game Changers, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO στο πλαίσιο του Digital Greece, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, του ΕΙΤ Food, της Τράπεζας Πειραιώς, του οργανισμού Global Open Data for Agriculture and Nutrition (GODAN), του SANAD Fund, της εταιρίας Wind, του Οργανισμού People’s Trust και της εταιρίας Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Νέοι με αναπηρία ιδρύουν στο δικό τους σχολικό κυλικείο

Το 20023 το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Junior Achievement Greece ανέλαβαν την υποστήριξη ενός Κυλικείου, όπου θα εργάζονταν νέοι/ες με αναπηρία, στο χώρο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου.

Σύμπραξη ναυτιλιακών εταιρειών για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 20%

Οι κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες φιλοδοξούν να υιοθετήσουν στρατηγικές μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης καυσίμων των στόλων τους κατά 20%.

Νέα ψηφιακά εργαλεία για τους αγρότες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CAMA (PRIMA) της Ε.Ε με σκοπό την ενημέρωση κυρίως των αγροτών σε θέματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών.

Iατρικό Αθηνών: Κάρτα Προνομίων για τους εργαζομένους μελών της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Με πρωτοβουλία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών η συνεργασία περιλαμβάνει προνόμια για 6.000 εργαζόμενους σε 70 και πλέον ελληνικές, παραγωγικές εταιρείες.
Skip to content