«Σωματείο Γονέων & Κηδεμόνων Α.μΕ.Α. Επαρχίας Καλύμνου «Ο Άγιος Παντελεήμων»

Date:

Share post:

Το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.με.Α. Επαρχίας Καλύμνου «Άγιος Παντελεήμων», ιδρύθηκε το 1997 βάσει εγκεκριμένου Καταστατικού και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς στο είδος του.
Σε αυτό συμμετέχουν περίπου 200 μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαιτερότητα. Συγκροτείται αποκλειστικά από Γονείς & Κηδεμόνες παιδιών και γενικότερα ατόμων με κάποια αναπηρία. Το Δ.Σ του Σωματείου αποτελείται από 5 μέλη με τριετή θητεία, το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό.
Το 2000 χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ως Πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου στεγάζεται σε μισθωμένο οίκημα.
Το 1997 κατόπιν πρωτοβουλίας του Δ.Σ. του Σωματείου, μισθώνουν, διαμορφώνουν και εξοπλίζουν οίκημα κατάλληλο και για την στέγαση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Α.με.A «Άγιος Παντελεήμων».
Το 2009, ο Δήμος Καλυμνίων παραχώρησε τη χρήση του κτηρίου «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Α.με.Α» στην περιοχή Άργος. Ένα κτήριο Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου.
Οι κύριοι στόχοι του Σωματείου επικεντρώνονται στην κατάργηση της απομόνωσης, του οικογενειακού εγκλεισμού, της κοινωνικής περίγελου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών του.
Οι στόχοι του Σωματείου
Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Σωματείου είναι η δημιουργία κατοικιών- ξενώνων, υποστηριζόμενης διαβίωσης για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία.
Η αγωνία πολλών γονιών, είναι όταν φύγουν από τη ζωή να εξασφαλίσουν μια στέγη κατάλληλη για τα παιδιά τους. Αυτή η σκέψη τους οδήγησε το Σωματείο, στην ανέγερση κατοικιών που θα προσφέρουν αγάπη και φροντίδα στα παιδιά τους.
Οι κατοικίες θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό που θα στηρίζει ενεργά τους ενοίκους ώστε να : 1. διαχειρίζονται την καθημερινότητα τους, 2. να συμβιώνουν δημιουργικά,3. να ενταχθούν στο περιβάλλον για να εξασφαλίσουν αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμου χώρου για θερινές διακοπές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων. Η πολύχρονη εμπειρία στη διοργάνωση παρόμοιων δραστηριοτήτων οδήγησε στη διαπίστωση αυτής της αναγκαιότητας. Επιχειρείται μια νέα προσέγγιση όπου θα συνυπάρχουν η ψυχαγωγία και η αναψυχή με την εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής.Μέσα από την ευαισθησία, την αγάπη που έδειξαν οι γονείς, το προσωπικό και οι εθελοντές όλα αυτά τα χρόνια, σ’ αυτή τη κλειστή κοινωνία που ζούμε, κατάφεραν να δραστηριοποιήσουν αρκετούς από τους κατοίκους του νησιού και να βοηθήσουν στην επίτευξη του σκοπού ίδρυσης αυτού του Κέντρου, δηλαδή στην κοινωνική αποδοχή  της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας που έχουν τα παιδιά μας, στη σταδιακή ένταξη τους στην κοινωνία, καθώς και στο περιορισμό του οικογενειακού εγκλεισμού και της κοινωνικής περίγελου.
Δράσεις του Σωματείου
Το Σωματείο είναι επίσημα, μέλος των δυο μεγάλων Ομοσπονδιών της Ελλάδας για το αναπηρικό κίνημα: α) Της Ε.Σ.Α.με.Α (Εθνική Συνομοσπονδία Α.με.Α) και β) Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονεϊκού Κινήματος) και παίρνει μέρος στα κατά καιρούς συνέδρια που διοργανώνονται για το αναπηρικό κίνημα.
Το σοβαρό έργο και οι δράσεις του Σωματείου ξεπέρασαν τα όρια της Επαρχίας, με αποτέλεσμα η ένωση φορέων «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» σε συνεργασία με την γνωστή μεγάλη εταιρία GOODY’S μας επισκέφτηκαν, το 2007, είδαν από κοντά τα εργαστήρια στο σύνολο τους και επιστρέφοντας στην Αθήνα, μας έστειλαν δωρεά όλα τα όργανα Γυμναστικής, με τα οποία σήμερα τα παιδιά μας ασκούνται σωματικά.
Επίσης βάσει εγκεκριμένου Καταστατικού ιδρύθηκε Αθλητικός Σύλλογος με την επωνυμία «ΑΠΟΛΩΝΑΣ» και πήραμε μέρος στους 22ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες του 2008 στην Άνδρο, κατά τους οποίους κερδίσαμε 1ο χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα, καθώς και 4ο&5ο στο δρόμο 100 μέτρων.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Σωματείου το 2007, υλοποιήσαμε το έργο «Προηγμένες Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες για τα Α.με.Α» του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Η υλοποίηση του έργου είχε αποτέλεσμα τη παροχή Η/Υ, λογισμικού, ειδικού εξοπλισμού καθώς και ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των εκπαιδευόμενων του Κέντρου. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Ξενοδοχείο Ελιές.
Το 2010 η ΟΠΑΠ Α.Ε. πρόσφερε οικονομική ενίσχυση στο Κέντρο για την αγορά δυο λεωφορείων για τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σπίτι τους.
Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε και η αδελφοποίηση μας με το Δήμο Λακατάμιας της Λευκωσίας Κύπρου. Επίσης, με αφορμή την αδελφοποίηση μας, το ίδιο έτος σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους 2010 για τη δράση «Μουσική Παιδεία-Δράσεις χωρίς σύνορα», όπου φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Καλύμνου 30 νέοι, μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Λακατάμιας, για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αύλιο χώρο του Κέντρου μας με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Καλύμνου.
Παράλληλα, το 2010 έγινε αδελφοποίηση και συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Κω, όπου και πραγματοποιούνται ημερήσιες επισκέψεις στην Κω και το αντίστροφο.
Το 2011 στα πλαίσια επιδοτούμενου προγράμματος από την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς κ Αιγαίου του Υπουργείου Υγείας κ Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Νέες τάσεις στην υφαντουργία και αγγειοπλαστική ως πεδία εφαρμογής και δράσης στη προεπαγγελματική κατάρτιση ατόμων με Αναπηρία», υλοποιήθηκε 7ήμερο ταξίδι στη Λευκωσία της Κύπρου, με τη συμμετοχή 21 εκπαιδευόμενων και στελεχών του ΚΔΑΠ Αμε.Α.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύθυνση: Άργος, Κάλυμνος 85200 Ελλάδα
Τηλέφωνο: 22430 51 806/ 22430 51 806
https://www.kdap-mea.gr/

Related articles

Προκλήσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία λόγω εξάρτησης από τους ημιαγωγούς

Η ζήτηση ημιαγωγών για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

Το Trimaran IDEC SPORT στην Μαρίνα Φλοίσβου για το the Arch Project

Πρόκειται για μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων για την προβολή καινοτόμων λύσεων.

BCG: Έκθεση βιωσιμότητας για το 2022

Σύμφωνα με την έκθεση, η BCG πραγματοποίησε περισσότερα από 900 κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα για 780 φορείς το 2022, ενώ έχει επενδύσει συνολικά από το 2020 πάνω από 1 δισ. δολ..

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Συνεργασία με GEP σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση ανήκει στις διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης προσώπων ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024.
Skip to content