Connect with us

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Α. Πολυχρονόπουλος (Polyeco): Το περιβάλλον μέσω της τέχνης

Η Polyeco Α.Ε., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης και αξιοποίησης επικινδύνων και μη αποβλήτων παγκοσμίως, επενδύει στην βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος, τόσο μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης συνεργασιών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης όσο και μέσω της τέχνης.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το 2014, στο πλαίσιο προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ιδρύθηκε το Polyeco Contemporary Art Imitative (PCAI), ένας μη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μέσω της σύγχρονης τέχνης και της κινούμενης εικόνας.

Λίγα χρόνια αργότερα, και έχοντας πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων εκθέσεων και δράσεων, το PCAI βραβεύεται για το πρωτότυπο πολιτιστικό έργο του στα Corporate Art Awards 2018 τα οποία έλαβαν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, 28 και 29 Νοεμβρίου 2018. Εκεί το PCAI και η εταιρική συλλογή έργων του διακρίθηκαν στο πλαίσιο των εορτασμών του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεταξύ διεθνών εταιρειών όπως η Deutsche Bank, η ISL – International Steel Limited, η BMW, η Pictet Bank και μια σειρά άλλων σε έναν θεσμό που αποβλέπει στην αναγνώριση και στην προώθηση των ιδρυμάτων, των εταιρειών και των ιδιωτών επενδυτών που συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των Τεχνών και της Κοινωνίας.

Στη φωτογραφία: Βράβευση του PCAI στα Corporate Art Awards 2018, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες

Ο Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ανάπτυξης του Ομίλου Polyeco, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σχολιάζει μιλώντας στο csrindex τον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες καλούνται να εμπνευστούν από τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες της εταιρείας ανά τον κόσμο.

Επιχειρηματική ηθική και κοινωνική υπευθυνότητα

Όπως αναφέρει: “Παρουσιάζοντας υψηλή επιχειρηματική ηθική και κοινωνική υπευθυνότητα, το 2014 η Polyeco Α.Ε. ξεκίνησε τη φιλόδοξη και εξαιρετικά επιτυχημένη πλέον πρωτοβουλία της για τη Σύγχρονη Τέχνη, το PCAI, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει πρωτίστως στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, θίγοντας εμμέσως το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, το οποίο δεν είναι μόνο τεχνικό, αλλά περιβαλλοντικό και κοινωνικό. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στην Polyeco να εφαρμόσει ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτό το PCAI υλοποιεί τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας. Αυτοί είναι η Συλλογή Έργων Τέχνης κατόπιν Ανάθεσης, τα Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Πρότζεκτς που σχεδιάζει και υλοποιεί και η Υποστήριξη που παρέχει σε άλλες πρωτοβουλίες και άτομα που μοιράζονται το ίδιο όραμα και ανησυχίες για το περιβάλλον”.

Φωτογραφία από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του PCAI στο Ομάν

O κ. Πολυχρονόπουλος διαπιστώνει ότι το όραμα της Polyeco και οι προβληματισμοί της έχουν βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση στο εξωτερικό και αρκετές είναι οι περιπτώσεις καλλιτεχνών αλλά και επιμελητών και διευθυντών οργανισμών που επικοινωνούν με την εταιρεία για να μοιραστούν κοινές ανησυχίες για το μέλλον. Ανεφέρεται επίσης στην πρόσφατη συνεργασία που είχε η πρωτοβουλία PCAI με το φεστιβάλ Loop της Βαρκελώνης για μια ενότητα προβολών με θέμα το περιβάλλον ενώ μέσω του συνδέσμου International Association of Corporate Collections of Contemporary Art IACCCA και της επικοινωνίας της εταιρείας με άλλους συλλέκτες και ιδιοκτήτες εταιρικών συλλογών διαπιστώνει πως το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί πλέον και άλλους επιχειρηματίες.

“Η περιβαλλοντική δραστηριότητα της εταιρείας μας μας επιτρέπει να κατανοούμε σε βάθος την κρισιμότητα και την επιτακτικότητα του προβλήματος και πιστεύω ακράδαντα πως η κινούμενη εικόνα και η σύγχρονη τέχνη με περιβαλλοντικό πρόσημο επιτυγχάνουν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Στη φωτογραφία: Wu Tsang, One Emerging Point of View, Sharjah Biennial, Sponsored by PCAI

Για το διάστημα 2019-2020, εγκαινιάζεται το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του PCAI στην Ελλάδα. Λόγω του μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αποφασίστηκε να διευρυνθεί το πρόγραμμα με τη δημιουργία ενός μόνιμου κέντρου φιλοξενίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην διεύρυνση και προώθηση της συλλογής αλλά και στις συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα σε θεσμικό πλαίσιο. “Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία μας με το Γαλλικό Ινστιτούτο για τη διοργάνωση των Plateau Media με θέμα Οικολογία και Τέχνη και η πρόσφατη συμμετοχή μας στο Focus Arts Visuel στο Παρίσι”, προσθέτει.

Πώς λειτουργεί το PCAI

Με έναν πρωτότυπο και δυναμικό τρόπο, το PCAI πραγματοποιεί απευθείας αναθέσεις σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης με αφορμή κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που ταυτόχρονα δίνουν τροφή σε σχέση με ζητήματα καλλιτεχνικής πρακτικής. Παράλληλα, συνεργάζεται και υποστηρίζει οργανισμούς και φορείς τέχνης σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων ενώ από το φθινόπωρο του 2018 είναι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρικών Συλλογών Σύγχρονης Τέχνης (International Association of Corporate Collections of Contemporary Art IACCCA), που αριθμεί περισσότερα από 46 μέλη, όπως HSBC, Deutsche Bank, Fidelity Investments, Gazprombank, Statoil, τα οποία εκπροσωπούν μερικές από τις καλύτερες εταιρικές συλλογές σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Έργα της συλλογής του PCAI εκτίθενται στην έδρα του Ομίλου Polyeco και του PCAI στον Πειραιά, μια ιδέα που επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση της σύγχρονης τέχνης στο καθημερινό περιβάλλον εργασίας και στην αλληλεπίδραση των εργαζομένων με έργα βίντεο τέχνης εμπνευσμένα από την περιβαλλοντική δραστηριότητα της εταιρείας.

H επιχειρηματική δραστηριότητα

H Polyeco A.E. ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί την πρώτη βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας τέτοιας επένδυσης στην Ελλάδα βασίστηκε στα επιτυχή αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στο οποίο συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ και η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.

Η Polyeco κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις πιο σημαντικές εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Κεντρική Ασία, τη Λατινική Αμερική και τις χώρες του Ινδικού Ωκεανού, υλοποιώντας μερικά από τα πλέον απαιτητικά έργα διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την υφήλιο. Στo πλαίσιo της διεθνούς ανάπτυξής της έχει ιδρύσει ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών (Polyeco Group), αναλαμβάνοντας μεγάλα περιβαλλοντικά έργα που έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται από οργανισμούς όπως ΟΗΕ (UNDP), Παγκόσμια Τράπεζα (UNRIC), Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O) κ.α.. Έχοντας αναλάβει και διεκπεραιώσει περισσότερα από 100 έργα σε απομακρυσμένες και αστικές περιοχές, η Polyeco τοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των εταιρειών διαχείρισης και μεταφοράς αποβλήτων με ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες.

Η Polyeco έχει δεσμευθεί για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαθέτει Κώδικα Δεοντολογίας και Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς που καθορίζει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα δικαιώματα. Ένα αντίγραφο του Κώδικα δίδεται σε όλους τους υπαλλήλους, τους εργολάβους, την αλυσίδα εφοδιασμού και άλλους ενδιαφερόμενους. Δεσμεύεται στις αρχές του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) κι έχει υιοθετήσει πρότυπα όπως OHSAS 18001, στον τομέα της υγείας και 1221/2009 / EC (EMAS) για το περιβάλλον ενώ δημοσιεύει Communication on Progress (COP) report.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη: Αρωγός στην τοπική κοινωνία Αγίου Νικολάου

Mε προτεραιότητα την υποστήριξη του Αγίου Νικολάου και της Κρήτης, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη διοργάνωσε και υποστήριξε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές της Κρήτης τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Με ιστορία 30 και πλέον ετών το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη παραμένει πιστό στο όραμά του για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τον Άνθρωπο, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία. Οι κοινωφελείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος σε συνεργασία με την bluegr Hotels & Resorts έχουν ως στόχο τόσο την ενίσχυση της κοινωνίας όσο και την έμπνευση και κινητοποίηση των επόμενων γενιών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου.

Wind Stories

Ειδικότερα, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στις 2-3 Νοεμβρίου το 2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Η Τέχνη Δίπλα Μας” στο Minos Beach art hotel της bluegr Hotels & Resorts, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μια ακόμα πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την κοινωνία και την Τέχνη.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους μαθητές και στις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγίου Νικόλαου να παρακολουθήσουν το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με άξονα το περιεχόμενο, την έρευνα και τη διαδικασία παραγωγής του έργου “Come With The Wind”. Το πρόγραμμα, που φέτος έφερε την ονομασία “Wind Stories”, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους νικητές του Βραβείου Τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019 και δημιουργούς του έργου, τον εικαστικό καλλιτέχνη Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο και τον αρχιτέκτονα Γιώργο Ρυμενίδη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συνολικά 70 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου συνοδεία 9 καθηγητών συμμετείχαν και τις δύο ημέρες στο πρόγραμμα που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel. Οι δύο καταξιωμένοι δημιουργοί παρουσίασαν αρχικά το προσωπικό τους έργο, τη σκέψη και τη διαδικασία παραγωγής του έργου “Come With The Wind” και στη συνέχεια ξενάγησαν τους μαθητές στον χώρο της ηχητικής και γλυπτικής εγκατάστασης. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων σε ένα εικαστικό εργαστήριο.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η επαφή των μαθητών με θέματα Σύγχρονης Τέχνης και η δυνατότητα εμπλοκής τους με καλλιτεχνικές πρακτικές. Με πρωτοφανή προσοχή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και της ξενάγησης αλλά και όρεξη, δούλεψαν ομαδικά σκεπτόμενοι με εικαστικούς όρους τους τρόπους αναπαράστασης της ιδέας των ανέμων με σχέδιο και μακέτα.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν εμπειρίες και πειραματίστηκαν με τις έννοιες του χώρου, του ήχου, της αναλογίας, της σύνθεσης, του τοπίου. Σε πολύ περιορισμένο χρόνο, με πολύ απλά, καθημερινά υλικά και με συμμάχους τον αυθορμητισμό τους και τον ενθουσιασμό της επαφής με την Τέχνη παρήγαγαν πολύ ενδιαφέροντα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Τέχνη και Φιλοξενία ως πυλώνες ανάπτυξης της Κοινωνίας

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, εστιάζοντας πρωταρχικά σε εκείνη του Αγίου Νικολάου και της Κρήτης. Το Minos Beach art hotel, που φιλοξένησε το πρόγραμμα, αποτελεί πυλώνα πολιτισμού για τον Άγιο Νικόλαο και η οικογένεια της bluegr Hotels & Resorts ανοίγει πάντα τις πόρτες του για να υποδεχθεί δράσεις που αφορούν είτε τον πολιτισμό είτε τον τουρισμό. Στις 22 Οκτωβρίου οι άνθρωποι του Minos Beach art hotel υποδέχθηκαν τους μαθητές της Γ’ Τάξης των ειδικοτήτων Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, και Υπαλλήλων Οικονομίας και Διοίκησης του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της διδακτικής επίσκεψης οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους και τα τμήματα του ξενοδοχείου με στελέχη της bluegr Hotels & Resorts να τους μιλούν για την πολιτική στήριξης της τοπικής κοινωνίας που ο Όμιλος ακολουθεί. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των κοινωνικών και καλλιτεχνικών δράσεων του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Μία ακόμη ξεχωριστή επίσκεψη δέχτηκε το Minos Beach art hotel στις 4 Νοεμβρίου από τα παιδιά του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Νικολάου (ΕΕΕΕΚ), που ξεναγήθηκαν στα έργα της συλλογής του Ιδρύματος που εκτίθενται στο ξενοδοχείο.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Found.ation: Συνέδριο για τις “έξυπνες πόλεις”

Συνέδριο με θέμα «Έξυπνες Πόλεις & Βιώσιμη Διαχείριση της Ενέργειας» διοργανώνει την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στους χώρους του The HUB Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα) το Found.ation και ο Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας (HEPA).

Η Ουγγαρία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία οικοσυστήματα καινοτομίας διότι στη χώρα επενδύθηκαν τεράστια ποσά τις τελευταίες δεκαετίες και έχει στο ιστορικό της 13 βραβεία Νόμπελ, κυρίως στον τομέα της καινοτομίας. Μπορεί η Ελλάδα να διδαχθεί από αυτά τα παραδείγματα και να κερδίσει το στοίχημα για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων.

O Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας (HEPA) σε συνεργασία με το Found.ation επιχειρούν να φέρουν κοντά το ελληνικό και το ουγγρικό οικοσύστημα αναδεικνύοντας τις βέλτιστες πρακτικές και λύσεις στους τομείς Smart Cities και Sustainable Energy Management, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και τη δημιουργία ενός πλαισίου για εμπορικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Εκπρόσωποι από σημαντικές ουγγρικές τεχνολογικές εταιρείες και επενδυτές θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες για τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη βιωσιμότητα που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Business Grove. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://smarthungary.eu/. Για την παρακολούθηση του συνεδρίου είναι απαραίτητη η εγγραφή.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΙΟΒΕ: Τα οχήματα χαμηλών εκπομπών στις οδικές μεταφορές

Mελέτη που εξετάζει τη σημασία των ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων χαμηλών εκπομπών στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την απανθρακοποίηση των οδικών μεταφορών στην Ελλάδα, μέσω του σχεδιασμού και εφαρμογής προγράμματος παροχής κινήτρων, δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.

Οι στόχοι για τη διείσδυση των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα απαιτούν σειρά από αλλαγές σε υποδομές, σε χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όπως γενικότερα στη διάρθρωση της αγοράς. Στη μελέτη παρουσιάζονται δύο προγράμματα κινήτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε μίγμα Ι.Χ. από όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που εκπέμπουν λιγότερο σε σχέση με οχήματα με συμβατικούς κινητήρες, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Παρουσιάζονται δύο προγράμματα που μπορούν να συμβάλλουν σε διεύρυνση των μεριδίων των οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων στις νέες πωλήσεις, στο 14,1% και 27,7% αντίστοιχα μέχρι το 2023, καθώς και σε εξοικονόμηση από 3,8 χιλ. έως 13,8 χιλ. τόνους CO2, την περίοδο 2019-2023. Η μελέτη προχωρά σε εκτίμηση τόσο του δημοσιονομικού κόστους (επιδότηση, ΤΤ, ΤΚ, ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων), όσο και του περιβαλλοντικού οφέλους από τη μείωση των ρύπων (παραγωγικότητα, συστήματα υγείας, αξία ακινήτων, κτλ.) μέσα από την εκτίμηση του Κοινωνικού Κόστους Άνθρακα. Το ευρύτερο αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία είναι θετικό.

Οδικές μεταφορές και εκπομπές CΟ2 σε Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 72% των εκπομπών του συνολικού κλάδου των Μεταφορών στην Ευρώπη, ενώ στη χρήση Ι.Χ. οχημάτων και ελαφρών φορτηγών αποδίδεται περίπου το 12% των συνολικών εκπομπών CO2 στην ΕΕ. Για την απανθρακοποίηση των μεταφορών, η ΕΕ εφαρμόζει στρατηγική με μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τις ιδιωτικές μεταφορές, αλλά και μια πιο ρεαλιστική μεθοδολογία καταγραφής των εκπομπών CO2.

Στην Ελλάδα, το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι έντονο εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού μέσου όρου ηλικίας Ι.Χ. οχημάτων που προσεγγίζει τα 15,4 έτη, ενώ το 50% του στόλου είναι άνω των 16 ετών και, κατά συνέπεια, παρωχημένης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η πλειονότητα του στόλου (90%) κινείται με βενζίνη, ενώ τα οχήματα χαμηλών ρύπων (π.χ. υβριδικά, ηλεκτρικά, φυσικό αέριο) δεν ξεπερνούν το 0,3% του στόλου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων αποτελούν το 0,7% του στόλου, ενώ και οι ρυθμοί εισόδου τέτοιων οχημάτων στον στόλο είναι πολλαπλάσιοι: 2,2 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 0,5 στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας την απόσταση που θα πρέπει να διανύσει η Ελλάδα, αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθεί για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων.

Προτεινόμενα προγράμματα

Καθώς η επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απανθρακοποίηση των ιδιωτικών μεταφορών στηρίζεται στη διείσδυση των οχημάτων ZLEV (Zero or Low Emission Vehicles) με έμφαση στην τεχνολογική ουδετερότητα, στη μελέτη εξετάζεται ο σχεδιασμός προγραμμάτων επιδότησης για οχήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον (στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ZLEV, τα υβριδικά και τα οχήματα φυσικού αερίου).

Η επιδότηση έχει σκοπό την ενίσχυση της αγοράς οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων, τα οποία λόγω ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών έχουν υψηλότερη τιμή αγοράς. Τονίζεται όμως, ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα μέτρα τα οποία θα ευνοήσουν τη χρήση των οχημάτων χαμηλών ρύπων, όπως είναι η ελεύθερη στάθμευση στα μεγάλα αστικά κέντρα, η επιδότηση φόρτισης στους σταθμούς στάθμευσης, η ελεύθερη χρήση λεωφορειολωρίδων, η απαλλαγή από τα διόδια, κ.ά.

Στο πρώτο σενάριο, επιδότησης ύψους €3.000, τα οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων αναμένεται να αυξήσουν το μερίδιό τους στο 14,1% των νέων πωλήσεων επιβατικών μέχρι το 2023, από το 4,8% το 2018, συνδυαστικά και με τη φυσική εξέλιξη της αγοράς. Ανάμεσα στα οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων, τα υβριδικά οχήματα εκτιμάται πως θα εξακολουθήσουν να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των οχημάτων χαμηλών ρύπων, ενώ ακολουθούν τα οχήματα φυσικού αερίου, τα Plug-in υβριδικά και τα ηλεκτρικά.

Οι μέσες εκπομπές ρύπων των νέων οχημάτων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 105,9 g CO2/km, μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο των 95g CO2/km. Το αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξαιτίας της επιδότησης, των μειωμένων εσόδων από τα καύσιμα (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και από τα τέλη κυκλοφορίας, εκτιμάται ότι καλύπτεται από τα αυξημένα έσοδα από Τέλος Ταξινόμησης και ΦΠΑ, αλλά κυρίως από το Κοινωνικό Κόστος Άνθρακα το οποίο αποφεύγεται λόγω μειωμένων εκπομπών ρύπων, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο για την κοινωνία και την οικονομία να είναι θετικό κατά €68,7 εκατ. την εξεταζόμενη περίοδο. Συνολικά, κατά την περίοδο 2019-2023 ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ιδιωτικών μεταφορών μπορεί να περιορισθεί ως και κατά 3,8 χιλ. τόνους CO2 σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Παρ’ όλα αυτά, η επιδότηση των €3.000 κρίνεται ανεπαρκής, εφόσον οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν με ταχύτερους ρυθμούς. Στην Πορτογαλία, με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά οικονομίας, το 7,4% των πωλήσεων επιβατικών είναι χαμηλότερων εκπομπών, έναντι 4,8% στην Ελλάδα, ενώ ο ρυθμός επέκτασής τους το 2018 ήταν πάνω από 60%.

Αναλύθηκε ένα επιπλέον σενάριο, με επιδότηση €7.500, με το οποίο εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθεί δραστικότερα η αγορά οχημάτων για τον περιορισμό των ρύπων. Στο σενάριο επιδότησης ύψους €7.500, ο στόχος του 2020 για μέσες εκπομπές ρύπων στις νέες πωλήσεις επιτυγχάνεται, αν και με χρονική υστέρηση τριών ετών (2023). Τα οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων αναμένεται να προσεγγίσουν το 27,7% των νέων πωλήσεων το 2023, έναντι 4,8% το 2018, με θετικές επιδράσεις στις εκπομπές ρύπων, όπου θα προσεγγίσουν τα 92g CO2/km το 2023. Συνολικά, κατά την περίοδο 2019-2023 ο αντίκτυπος των ιδιωτικών μεταφορών μπορεί να περιορισθεί ως και κατά 13,5 χιλ. τόνους.

Και στο σενάριο αυτό, ο συμψηφισμός δημοσιονομικού και περιβαλλοντικού αποτελέσματος οδηγεί σε θετικό ισοζύγιο για το οικονομικό σύστημα, με μέσο όφελος €129,1 εκατ. την περίοδο 2019-2023, υπολογίζοντας τόσο το δημοσιονομικό κόστος, όσο και το όφελος με βάση το κόστος άνθρακα το οποίο αποφεύγεται για το κοινωνικό σύνολο.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ