Connect with us

1# Μηδενική Φτώχεια

ΑΧΑ: Εβδομάδα υπευθυνότητας, εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς

Με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, την πρόληψη κινδύνων, και την προάσπιση της υγείας καθώς και την ισότιμη κοινωνική ένταξη πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότηταςτης ΑΧΑ που έχει, πλέον, θεσμοθετηθεί χάρις στην ενεργή δράση των εργαζομένων και των αποκλειστικών συνεργατών της. Όλοι οι άνθρωποι της εταιρείας ένωσαν για άλλη μια χρονιάτις δυνάμειςτους με στόχο να συνεισφέρουν σε μία περίοδο όπου τόσο η ατομική όσο κι η συλλογικήευθύνη είναι πιο σημαντικέςαπό ποτέ.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, το πρόγραμμα της Εβδομάδας Εταιρικής Υπευθυνότητας εξελίχθηκε ως εξής:

Οι άνθρωποι της ΑΧΑ αφιέρωσαν τις αθλητικές τους δραστηριότητες με στόχο να σώσουν 200.000 μερίδες φαγητού σε συνεργασία με την οργάνωση Μπορούμε

Από την Τετάρτη 30/09 έως την Κυριακή 04/10,εργαζόμενοι και αποκλειστικοί συνεργάτες της ΑΧΑκατέγραψαν τον χρόνο των αθλητικών δραστηριοτήτων τους με στόχο να σώσουν 200.000 μερίδες φαγητού και να τις προσφέρουν σε όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη μέσα από τη συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση και στρατηγικό σύμμαχο βιωσιμότητας της ΑΧΑ, Μπορούμε.

Δημιουργία Online Shop για το Εργαστήρι

Παραμένοντας ουσιαστικά παρούσα δίπλα σε έναν ακόμα σταθερό συνεργάτη της, τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Το Εργαστήρι-Λίλιαν Βουδούρη, μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών-εθελοντών της ΑΧΑ ανέλαβε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την προώθηση του Online Shop τούοργανισμού. Στόχος της εν λόγω ενέργειας είναι να δοθεί στο Εργαστήρι η δυνατότητα να διαθέτει τα προϊόντα του ηλεκτρονικά τόσο καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάςόσο και σε συγκεκριμένες περιόδους όπου λόγω ειδικών συνθηκών δεν μπορεί να πραγματοποιεί τα καθιερωμένα Bazaar του. Η ομάδα περιλαμβάνει εθελοντές που καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός e-shopόπως CustomerService&Experience,IT, UserExperience&SecurityIntegration, Promotion & Digital Media Content Creation, και άλλες, αξιοποιώντας τις δεξιότητες των εργαζομένων της.

 Συμμετοχή σε διεθνή live Webinars της ΑΧΑ

Όλοι οι άνθρωποι της ΑΧΑ συμμετείχαν σεliveWebinarsτου Ομίλου με στόχο να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της Κλιματικής Αλλαγής και των Κινδύνων που απειλούν την Βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Υποτροφία για τα Παιδικά Χωριά SOS

Η ΑΧΑ σε συνεργασία με το BCACollegeπροσφέρει μια υποτροφία πλήρους φοίτησης στα Παιδικά Χωριά SOSγια ένα τριετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αξίας 21.000€.

Επαναχρησιμοποίηση ρούχων ή υφασμάτων, δημιουργία μασκών προστασίας από το Εργαστήρι και διάθεσή τους για καλό σκοπό

Οι εθελοντές τις ΑΧΑ συγκεντρώνουν βαμβακερά ρούχα και υφάσματα που δεν χρησιμοποιούν για να τα διαθέσουν –μετά από την απαραίτητη απολύμανσή τους– στο Εργαστήρι, τα μέλη του οποίου θα αξιοποιήσουν τα υλικά για τη δημιουργία ειδικών μασκών προστασίας. Οι μάσκες θα διατεθούν τόσο για πώληση στο Εργαστήρι όσο και για δωρεάν χρήση από ομάδες που τις έχουν ανάγκη.

Η Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΑΧΑ αποτελεί έναν θεσμό απολύτως εναρμονισμένο με τη μακροχρόνια στρατηγική της εταιρείας. Ως ένας οργανισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται, η ΑΧΑ συνθέτει τις δυνάμεις των δικών της ανθρώπων με στόχο την ουσιαστική προσφορά απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον υλοποιώντας δράσεις που προάγουν τον εθελοντισμό και εξαίρουν τη σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1# Μηδενική Φτώχεια

Google & INCO Education Accelerator στηρίζουν τα παιδικά χωριά SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS, σε συνεργασία με την INCO Education Accelerator και με τη στήριξη της Google.org, μεταφέρουν την εκπαιδευτική διαδικασία στον ψηφιακό κόσμο, διασφαλίζοντας ότι τα πιο ευάλωτα παιδιά έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «The Distance Learning Fund» της Google.org, τα Παιδικά Χωριά SOS και η INCO Education Accelerator υλοποίησανμε επιτυχία τη μεταφορά της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον ψηφιακό κόσμο για τα παιδιά που υποστηρίζονται μαθησιακά μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίστηκε πρωταρχικά η συνεχής και αδιάληπτη εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ ενισχύθηκε η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των παιδιών.

ΗINCO Education Accelerator αποτελεί ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση μη κερδοσκοπικών οργανισμών,οι οποίοιστηρίζουν παιδιά και οικογένειες. Σκοπός του είναι να διασφαλιστείη ισότιμη πρόσβαση στο σχολείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο διήρκησε έξι μήνες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να παραμείνουν εκπαιδευτικά ενεργά. Παράλληλα,μέσω σειράς σεμιναρίων και mentoring sessionsαπό διακεκριμένους εκπαιδευτικούς παγκόσμιας εμβέλειας,oι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί έλαβαν στοχευμένη υποστήριξη τόσο στην ομαλή προσαρμογή του ρόλου τους στη νέα διαδικτυακή εκπαιδευτική πραγματικότητα όσο και στη δημιουργία online εκπαιδευτικού υλικού, διασφαλίζοντας πως κάθε παιδί θα χαίρει ίσης πρόσβασης σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

Tα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν τα εξής:

-Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, έτσι ώστε ακόμα και παιδιά με περιορισμένη δυνατότητα συνδεσιμότητας να έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας
-Δημιουργία και εξοικείωση των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε διαδικτυακές τάξεις, μέσα από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
-Δημιουργίαπλατφόρμας δραστηριοτήτων με εκπαιδευτική σημασία (escape rooms, summer workshops), με στόχο την εκπαιδευτική συνέχεια μέσω παιχνιδιού
-Υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην τηλε-εκπαίδευση και στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού
-Συμμετοχή των γονέων στην διαδικτυακή εκπαίδευση των παιδιών τους
-Διάδοση της σημασίας της τηλε-εκπαίδευσης για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε πιλοτική φάση στα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Λέσβο, ενώ αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις όπουδραστηριοποιούνται τα Παιδικά Χωριά SOS. Μέχρι το τέλος του 2020, υπολογίζεται ότι θα έχουν επωφεληθεί έως 700 παιδιά σε εθνική εμβέλεια.

Περισσότερα

1# Μηδενική Φτώχεια

O Covid-19 αλλάζει την ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης

Η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες και τη φτώχεια στον κόσμο, αν και ενισχύει τις δράσεις για το Κλίμα και το περιβάλλον, αντιθέσεις που εγείρουν ανησυχίες για το μέγεθος του αντικτύπου του Covid-19 στην ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η πρόσφατη έρευνα της KPMG “2020 CEO Outlook COVID-19 Special Edition” έδειξε ότι ενώ την περίοδο Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου που έτρεξε το πρώτο μέρος της έρευνας οι CEOs θεωρούσαν την κλιματική αλλαγή ως τον Νο1 κίνδυνο για την ανάπτυξη, την περίοδο Ιουλίου/Αυγούστου άλλαξαν τις προτεραιότητές τους υποβαθμίζοντας τον συγκεκριμένο κίνδυνο στην 4η θέση δίνοντας προβάδισμα στην εξεύρεση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στους κινδύνους για την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Πάνω από επτά στους δέκα CEOs (71%) λένε στην έρευνα ότι θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη που προέκυψαν από την πανδημία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με το 65% να λέει ότι η διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το Κλίμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αν θα διατηρήσουν τη δουλειά τους ή όχι τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι απόψεις διεθνών επειρογνωμόνων διίστανται στο αν η βιωσιμότητα θα καταστεί λιγότερο επείγουσα προτεραιότητα. Επισημαίνουν ότι ο Covid-19 πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ανισότητες και τη φτώχεια αλλά θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν σε δεσμεύσεις γύρω από τομείς ESG (Environmental, social, and governance) και νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται μελλοντικά συστημικά σοκ. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις αναμένεται να διπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους για σε τομείς ESG. Πέρα από τη διασφάλιση της συνέχειας της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ετοιμότητας απέναντι σε κινδύνους, ο ιδιωτικός τομέας ωθείται να αναλάβει εκτεταμένη δράση επανεξετάζοντας το μοντέλο λειτουργία του με γνώμονα την αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, θεωρείται καταλυτική η συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε και πρόσφατη έρευνα της GlobeScan, διεθνούς εταιρείας με ειδίκευση σε θέματα κατανόησης και εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών στην στρατηγική και τη δημιουργία αξίας για τις επιχειρήσεις, την αγορά και την κοινωνία. Η έρευνα, που διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, έδειξε ότι μόνο το 17% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εταιρείες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων για να προωθήσουν την ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης, με τη φήμη του ιδιωτικού τομέα να μειώνεται σε αυτό τον τομέα. Κι ενώ αναγνωρίζονται οι προσπάθειες των ΜΚΟ και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων οι συμμετέχοντες κρίνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, οι θεσμικοί επενδυτές και οι εταιρείες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις. Επιπροσθέτως, διαφαίνεται η ανάγκη τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πιο συστηματική δράση. Η Κλιματική Αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η σπατάλη του νερού παραμένουν στην κορυφή της λίστας, ενώ κοινωνικά ζητήματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση αναγνωρίζονται επίσης όλο και περισσότερο ως τομείς που επιζητούν επείγουσες λύσεις.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή σε αυτές τις προτεραιότητες δεδομένης της εστίασης στα οικονομικά θέματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα πάντως, περίπου το ένα τρίτο των εμπειρογνωμόνων είναι αισιόδοξοι ότι η κρίση θα συμβάλει στην ανακατεύθυνση πόρων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, επειδή έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση της διασύνδεσης των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ταυτόχρονα βέβαια η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τη σημασία κοινωνικών θεμάτων όπως η ανεργία, η ανισότητα και η φτώχεια. Οι εταιρείες επανεκτιμούν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι στη μακροπρόθεσμη απόδοση τους.

Περισσότερα

1# Μηδενική Φτώχεια

Το SolidarityNow επικεντρώνει τις δράσεις του σε προγράμματα ένταξης

Το SolidarityNow, ήδη από το 2016, υπήρξε στην Ελλάδα βασικός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος *ESTIA, με σκοπό την παροχή στέγασης και μιας σειράς υποστηρικτικών, συνοδευτικών υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο στην Αττική, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στα Ιωάννινα. 

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η οργάνωση, από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι σήμερα, πέτυχε να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει περισσότερους από 10.000 αιτούντες/σες άσυλο και πρόσφυγες. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, άτομα με αναπηρία, θύματα βασανιστηρίων κ.ά. Στη διάρκεια των 5 χρόνων υλοποίησης, το πρόγραμμα του SolidarityNow περιλάμβανε διαφορετικά είδη δομών όπως: στέγαση σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, κτίρια, αλλά και ξενώνες και εξειδικευμένο πρόγραμμα για ΛΟΑΤΚΙ (LGBTI) αιτούντες/σες άσυλο και πρόσφυγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος ESTIA, το SolidarityNow έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει περισσότερα από 3.500 παιδιά. 

Το Πρόγραμμα Στέγασης της οργάνωσης πέτυχε το στόχο του: να παράσχει και να διασφαλίσει σε ευάλωτους αιτούντες/ες διεθνή προστασία και πρόσφυγες, όχι μόνο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον αλλά και πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υποστηρικτικές υπηρεσίες (διερμηνεία, συνοδείες σε υπηρεσίες και δομές υγείας, υποστήριξη από έμπειρες ομάδες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και νομικών, εκπαιδευτικές δράσεις, εγγραφή των παιδιών σε δημόσια σχολεία κλπ.). Γιατί σταθερός και μακροπρόθεσμος στόχος του SolidarityNow ήταν -και παραμένει- να διασφαλίσει την ομαλή ένταξη των ανθρώπων και την ειρηνική τους συνύπαρξη μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, το SolidarityNow αλλά και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία και να ενισχυθεί η αποδοχή και ένταξη των πληθυσμών, υποστήριξαν την τοπική οικονομία κυρίως μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων στον αστικό ιστό. Πολλοί/ες ωφελούμενοι/ες του προγράμματος υποστηρίχθηκαν από τις ομάδες μας και προχώρησαν στο επόμενο βήμα – έμαθαν ελληνικά, κατάφεραν να βρουν δουλειά, να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους, να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα.

Η πρόσφατη ανάληψη του προγράμματος ESTIA II, εστιασμένου πλέον στη στέγαση, από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι ένα λογικό επόμενο βήμα, για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού θέματος στη χώρα.

* Πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ