Η ΑΧΑ στο μέτωπο κατά της παράνομης αλιείας

Date:

Share post:

Η ΑΧΑ προσυπογράφει το Σύμφωνο για την προστασία των θαλασσών από την παράνομη, λαθραία και μη ρυθμισμένη αλιεία (Illegal, unreported, unregulated – IUU).

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, SDGs). Ο Στόχος 14 αναφέρεται στην προστασία των θαλασσών, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην παράνομη και ανεξέλεγκτη αλιεία. Τα Κράτη αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία στους στόχους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν κάλυψη σε αλιευτικούς στόλους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την καλύτερη πρόληψη κινδύνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υιοθέτηση πρακτικών που θα συνεισφέρουν στην προστασία των θαλασσών.

Οι υπογράφοντες του Συμφώνου για την προστασία των θαλασσών αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προχωρούν σε ασφάλιση αλιευτικών σκαφών, ακολουθώντας τους παρακάτω άξονες:

Εκπαίδευση και επιμόρφωση: Θα παροτρύνουν την υιοθέτηση μέτρων που βοηθούν στη μείωση και απάλειψη της παράνομης αλιείας.

Διαχείριση και ανάληψη κινδύνων: Θα ενισχύσουν τη χρήση κατάλληλων τρόπων διαχείρισης και αξιολόγησης κινδύνων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να ασφαλίσουν αλιευτικά σκάφη ή εταιρείες που δρουν ενάντια στα διεθνή νομικά πλαίσια για την παράνομη αλιεία. Συγκεκριμένα, δεν θα ασφαλίσουν ή θα διευκολύνουν, εν γνώσει τους, την ασφάλιση σκαφών που έχουν επίσημα χαρακτηριστεί για τη συμμετοχή τους σε παράνομη αλιεία (illegal, unreported, unregulated – IUU – fishing).

Οι θάλασσες αποτελούν μοναδική πηγή ζωής για όλο τον πλανήτη. Παρέχουν οξυγόνο και τροφή, αποτελούν μέσο μετακίνησης και μεταφοράς, καθώς και έναν ανεξάντλητο χώρο για ξεκούραση και δραστηριότητες. Διαμορφώνουν τις καιρικές συνθήκες για την ηπειρωτική καλλιέργεια και αγροτική ζωή. Την ίδια ώρα απειλούνται από μια σειρά κινδύνους, όπως η ρύπανση, που επηρεάζουν την ισορροπία της ζωής στον πλανήτη. Η παράνομη αλιεία επιδεινώνει την ανθεκτικότητα των θαλασσών στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Προκλήσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία λόγω εξάρτησης από τους ημιαγωγούς

Η ζήτηση ημιαγωγών για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

Το Trimaran IDEC SPORT στην Μαρίνα Φλοίσβου για το the Arch Project

Πρόκειται για μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων για την προβολή καινοτόμων λύσεων.

BCG: Έκθεση βιωσιμότητας για το 2022

Σύμφωνα με την έκθεση, η BCG πραγματοποίησε περισσότερα από 900 κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα για 780 φορείς το 2022, ενώ έχει επενδύσει συνολικά από το 2020 πάνω από 1 δισ. δολ..

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Συνεργασία με GEP σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση ανήκει στις διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης προσώπων ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024.
Skip to content