AFS: Πρόγραμμα ανταλλαγής για μαθητές Λυκείου

Date:

Share post:

Το AFS Intercultural Programs προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Λυκείου από την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής σε 9 χώρες του κόσμου, και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Χιλή, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Τα προγράμματα ανταλλαγής πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και περιλαμβάνουν 5 πλήρεις και 45 μερικές υποτροφίες για το 2020. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου 2019 και ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Στην εποχή μας είναι απολύτως απαραίτητο οι νέοι να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη κατανόηση και τη συνεργασία με ανθρώπους με διαφορετική αντίληψη και οπτική από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών του AFS προσβλέπουν στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, ώστε οι νέοι να εξελιχθούν σε πολίτες του κόσμου.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Global Citizen θα προσφέρει σε νέους από την Ελλάδα, υποτροφίες και αμειβόμενες ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα ανταλλαγής στο εξωτερικό, για τα επόμενα τρία χρόνια. Το εν λόγω πρόγραμμα θα βοηθήσει τους Έλληνες μαθητές να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς καθώς και στην καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων. Σχετικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι προγράμματα αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη διεύρυνση των οριζόντων των νέων ανθρώπων και την εξοικείωσή τους με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να πάνε σχολείο στο εξωτερικό και να ζήσουν με μία οικογένεια υποδοχής για ένα ακαδημαϊκό έτος. Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει ο οργανισμός. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου (γεννηθέντες μεταξύ 2002-2004). Η επιλογή των συμμετεχόντων από το AFS θα γίνει βάσει της πολυετούς εμπειρίας του οργανισμού, με κριτήριο την ποικιλομορφία καθώς και τα ακαδημαϊκά προσόντα του εκάστοτε υποψηφίου, διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Το AFS επιλέγει, επίσης, τις οικογένειες και τα σχολεία υποδοχής στις χώρες προορισμού και διαμορφώνει ένα στοχευμένο, διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες.

«Η παιδεία δεν εξαντλείται στο πρόγραμμα της σχολικής τάξης. Συμπληρώνεται ουσιαστικά από την προσωπική ανάπτυξη που συντελείται όταν οι νέοι συναντούν νέους ανθρώπους, βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και έρχονται σε επαφή με νέες ιδέες», σημειώνει η Taylor Glazebrook, μέλος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του ΙΣΝ. «Οι εμπειρίες που προσφέρουν τα διεθνή προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών για παιδιά σχολικής ηλικίας επιδρούν πολλές φορές καθοριστικά στους συμμετέχοντες και αποδεικνύονται σημαντικότατες για την υπόλοιπη ζωή τους».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επανέναρξη των προγραμμάτων του AFS στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 1992, τα οποία προσφέρουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία σε νέους μαθητές. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους που διακρίνονται για την προθυμία τους να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς καθώς και για την ευχέρειά τους να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές οπτικές και ιδέες», δήλωσε η Βάλια Παπαδημητρίου, Διευθύντρια του Προγράμματος Υποτροφιών Global Citizen στην Ελλάδα και απόφοιτος του AFS.

Το AFS είναι ένα διεθνές μη κερδοσκοπικό δίκτυο με δραστηριότητα σε 60 χώρες και προγράμματα ανταλλαγής σε 99 χώρες, με περισσότερους από 500.000 αποφοίτους τα τελευταία 75 χρόνια. Κάθε χρόνο, 12.000 νέοι από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στα προγράμματα του AFS. Τα προγράμματα ανταλλαγής του AFS οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.

Η διαδικασία της διαδικτυακής προεγγραφής για τα προγράμματα του φθινοπώρου 2020 θα διαρκέσει από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Για να υποβάλετε αίτηση, να μάθετε περισσότερα ή να εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα afs.org.gr

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Βίκος: 1ο Cycladic Kids Festival 23 και 24 Σεπτεμβρίου

Το διήμερο σαββατοκύριακο για τα παιδιά, πραγματοποιείται με αφορμή τον 10ου Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

SEAJETS: Δίπλα στους πληγέντες και στην κακοκαιρία Daniel 

Τέσσερις νταλίκες με μπουκάλια νερό του 1,5 λίτρου παραδόθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου, μία νταλίκα στην Αγριά Βόλου και οι υπόλοιπες ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. 

Διάλογοι ΙΣΝ: Τηλεθεατές ή πολίτες;

Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.

Χαμόγελο του Παιδιού: Διεθνής Συνάντηση με τον Σουηδικό Φορέα BRIS

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και συζητήσεις υπό τον συντονισμό της Πηγής Πρωτοψάλτη, Συντονίστριας των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Skip to content