Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Ακριτικά νησιά: Η ΕΚΕ βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων

Σε μια περίοδο που οι προσφυγικές ροές αυξάνουν προς τα ακριτικά νησιά μας επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων – που έχουν ήδη αρκετές δυσκολίες να διαχειριστούν στην καθημερινότητά τους – οργανωμένες δράσεις και προγράμματα ΕΚΕ ελληνικών επιχειρήσων δίνουν διέξοδο σε κρίσιμα προβλήματα, συχνά ζωτικής σημασίας.

Ιατρικές εξετάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ακόμη και κίνητρα για αθλητικές δράσεις αναζωογονούν τους νησιώτες, που νοιώθουν αποκλεισμένοι ελλείψη βασικών υποδομών αφού συχνά χρειάζεται να ταξιδέψουν αρκετά ναυτικά μίλια για να παρακολουθήσουν σχολικά μαθήματα ή για να κάνουν μια απλή εξέταση αίματος.

Σε μια προσπάθεια ανατροπής του κλίματος απομόνωσης, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προσφέρεται πλέον δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο στους μόνιμους κατοίκους 47 απομακρυσμένων νησιών της χώρας. Πρόσφατα η Cosmote ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα προσφέροντας στους δικαιούχοτς, μέσω κρατικής ειχορήγησης, κινητή (mobile) σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το act4greece (πλατφόρμα Crowdfunding), μια καινοτόμος πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας με στόχο τη χρηματοδότηση και προώθηση κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων έχοντας αντιληφθεί ότι ένα από τα πλέον ζωτικής σημασίας προβλήματα των κατοίκων των ακριτικών νησιών είναι η ανάγκη για πληρέστερες δομές δημόσιας υγείας, συνεργάστηκε με τους Γιατρούς του Κόσμου για να υλοποιήσουν σχέδιο δράσης. Σε πρώτη φάση οι συνεργαζόμενες πλευρές στόχευσαν στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των κατοίκων και σε πληθυσμιακές ομάδες τρίτων χωρών, στα νησιά Σάμο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Νίσυρο, Ψέριμο και Τένεδο. Αλλά λόγω των έκτακτων αναγκών της Χίου, μετατόπισαν το κέντρο βάρους των δράσεων και στη στήριξη του Δημοτικού Ιατρείου Χίου, με σκοπό την ενίσχυση και υγειονομική θωράκιση των κατοίκων της Χίου, αλλά και των γύρω νησιών, όπως οι Οινούσες και τα Ψαρά.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 258.700 ευρώ. Οι Γιατροί του Κόσμου συνδράμουν με το ποσό των 15.000 ευρώ ενώ μέσω του act4Greece αναζητήθηκαν επιπλέον οικονομικοί πόροι, ύψους 243.700 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της α’ φάσης, συγκεντρώθηκαν πόροι συνολικού ύψους 127.107 ευρώ, εκ των οποίων 7.000 προσφέρθηκαν από τη ΜΚΟ και 100.000 ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική.

Ενδεικτικές είναι και οι πρωτοβουλίες της ELPEN, που για 17η φορά ανταποκρίθηκε διακριτικά στο κάλεσμα της Ομάδας Αιγαίου: στον 23ο Διάπλου του Αιγαίου Πελάγους από 11 έως 22 Μαΐου 2017 και κάλυψε εξ ολοκλήρου το κόστος των 485 εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθησαν δωρεάν οι κάτοικοι 7 μικρών και ακριτικών νησιών: Θύμαινα, Φούρνοι, Δονούσα, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Κουφονήσι που επισκέφθηκε η ομάδα (ιατροί από είκοσι μία ειδικότητες, συνοδευόμενοι από νοσηλευτές και τεχνικούς εργαστηρίων).

Ωστόσο και η Win Medica προσφέρθηκε να καλύψει ανάγκες της ομάδας, παρέχοντας μετρητές σακχάρου με τα αντίστοιχα αναλώσιμά τους (σκαρφιστήρες και ταινίες μέτρησης) προκειμένου να εξοπλιστούν τα αγροτικά ιατρεία των ακριτικών νησιών με σκοπό την δωρεάν μέτρηση σακχάρου αίματος αλλά και να δοθούν σε διαβητικούς κατοίκους για προσωπική χρήση. Επίσης, κάλυψε μέρος των αναγκών των εθελοντών της Ομάδας Αιγαίου που αφορούσε στην παροχή της ένδυσής τους.

Στη βελτίωση των παροχών υγείας σε ελληνικά νησιά συμβάλλει και η Alpha Bank, μέσω του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την υγεία” προσφέροντας, για τέταρτο συνεχές έτος φέτος, ιατρικά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Συνολικά, από το 2014 έως σήμερα, έχουν παραδοθεί σε 32 νησιά περίπου 200 ιατρικά μηχανήματα (θερμοκοιτίδες, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δοκιμασίας κοπώσεως κ.λπ.) και άνω των 200.000 τεμαχίων ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

Το 2017 η τράπεζα σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”, επισκέφθηκε τη Μήλο, τη Σέριφο, τη Σχοινούσα, τη Νάξο, τη Σύρο, τη Σίφνο, τη Σκιάθο, τη Λέσβο, την Αμοργό, την Κέα, την Ίο και την Ανάφη.

Είναι εκατοντάδες οι εταιρείες που συνεισφέρουν για την κάλυψη των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά και από όλο το φάσμα του επιχειρείν. Από μεγάλους ομίλους, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια που συνεργάστηκε με την “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” μέχρι μικρομεσαίες ανώνυμες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικές είναι και οι πρωτοβουλίες των ακτοπλοϊκών εταιρειών όπως Μινωϊκές Γραμμές, Blue Star κ.α. με δράσεις όπως η επιδότηση εισιτηρίων για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου τη θερινή περίοδο αλλά και πρωτοετών φοιτητών και των συνοδών τους κατά την περίοδο ανακοίνωσης των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επίσης, πολλές εταιρείες στηρίζουν μέσω ΜΚΟ τους ακρίτες. Η Xerox Hellas πρόσφατα ανακοίνωσε την υποστήριξή της σε δύο κοινωφελείς οργανισμούς στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσει, τον Παγκρήτιο σύλλογο γονέων και φίλων παιδιών με καρκίνο “Ηλιαχτίδα” και το χωριό παιδικής προστασίας στη Χίο “Κιβωτός του Αιγαίου”, που αποτελεί παράστημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Κιβωτός του κόσμου” και έχει σκοπό να προσφέρει προστασία, αγάπη και θαλπωρή σε όλα τα πληγωμένα και ταλαιπωρημένα παιδιά της περιοχής του Αιγαίου.

Επίσης η εταιρεία αθλητικών ειδών Intersport, μέλος του ομίλου Fourlis, με το πρόγραμμα ΕΚΕ «Φτάνουμε στα Άκρα» από το 2011 έχει επισκεφτεί συνολικά 188 Δημόσια Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα, προσεγγίζοντας περισσότερους από 21.000 μαθητές με τη συνοδεία 99 καταξιωμένων αθλητών και με σκοπό να προσφέρει υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών εξοπλισμό, όπως αξεσουάρ και είδη γυμναστικής για τη διεξαγωγή προπονήσεων σε ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

Σοφία Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η Bayer Hellas στο “StartUp Your Life”

Η Bayer Ελλάς θα συμμετάσχει στην εκδήλωση “StartUp Your Life” που διοργανώνει η AIESEC Ελλάδος αύριο Τρίτη 2 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεθαύριο Τετάρτη 3 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Με βασικό στόχο την ανάδειξη της σημασίας που διαδραματίζει η ανάληψη ρίσκου στην επιτυχία κάθε νέου επιχειρηματία η AIESEC Ελλάδος – ο μεγαλύτερος οργανισμός παγκοσμίως που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από νέους και προωθεί την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων για άτομα ηλικίας 18-30 ετών – προσκάλεσε τη Bayer Ελλάς για να μοιραστεί με το κοινό όχι μόνο τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε ανερχόμενος επιχειρηματίας αλλά και την υποστήριξη και καθοδήγηση από στελέχη ή οργανισμούς. Μέσα από τις τέσσερεις ενότητες που συνθέτουν την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα για τα βασικά στάδια που διανύει κανείς πριν γίνει επιχειρηματίας και συγκεκριμένα:

– Το στάδιο «Dreaming», πώς δημιουργείται η πρώτη σπίθα στο μυαλό ενός entrepreneur

– Το στάδιο «Building», το σθένος που χρειάζεται για να επιμείνει στην ιδέα του

– Το στάδιο «Succeeding», πώς τελικά ένας entrepreneur φτάνει και ξεπερνά τους στόχους του και τέλος

– Το στάδιο «Supporting», πώς οι startuppers μπορούν να λάβουν υποστήριξη και καθοδήγηση από στελέχη ή οργανισμούς

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας της με την AIESEC Ελλάδος, η Bayer Ελλάς θα χορηγήσει 10 θέσεις για το πρόγραμμα Global Volunteer και 3 υποτροφίες σε ισάριθμους φοιτητές των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Μακεδονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στο Global Entrepreneur, το διεθνές πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της AIESEC Ελλάδος που Σελ. 2 / 2 εξασφαλίζει σε 3 νέους κάτω των 30 ετών, τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό. Η Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Βayer Ελλάς, κα Σόνια Μουσαβερέ δήλωσε σχετικά: «Το brain drain έχει επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας και είναι χρέος κάθε εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηρίξει τους νέους όχι μόνο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους αλλά και να τα πραγματοποιήσουν. Για τη Bayer η πρόκληση αυτή αποτελεί σημαντική δέσμευση και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υποστηρίζουμε έμπρακτα τις δράσεις της AIESEC Ελλάδος.» Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο https://bit.ly/2ECWk1u.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Αμυμώνη: 26 χρόνια στηρίζει παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης

Ο σύλλογος Αμυμώνη 26 χρόνια βρίσκεται στο πλάι παιδιών και ενηλίκων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, όπως νοητική στέρηση, αυτισμός, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές και κινητικά προβλήματα.

Σήμερα στηρίζει 90 άτομα ενώ στο διάστημα που δραστηριοποιείται έχει συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και έχει προσφέρει υπηρεσίες σε εκατοντάδες οικογένειες.

Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες και τις οικογένειες τους:

  • Συμβάλλει καθοριστικά στην προσαρμογή ατόμων με δυσκολίες στην όραση από μικρή ηλικία με ειδικούς εκπαιδευτές που βοηθούν οικογένειες με παιδιά από 0-6 ετών
  • διατηρεί το κέντρο Ίριδα στο Ελληνικό από το 2005 που φιλοξενεί έως 40 άτομα
  • υλοποιεί το πρόγραμμα υποστηριζόμενη διαβίωση από το 1996 που γίνεται σε κατοικία στο Χαλάνδρι και βοηθά τους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, αυτονομία και κοινωνικοποίηση
  • Το 2012 κατάφερε με χορηγία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη να δημιουργήσει ένα σπίτι που θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαμονή των προστατευόμενων του
  • Το 2018 δημιούργησε πρότυπη παιδική χαρά για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες στο Ελληνικό. Κατασκευασμένη με ειδικές προδιαγραφές, αποτελεί ένα περιβάλλον ασφαλές και προσεχτικά μελετημένο, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και αποκλεισμού για τα παιδιά

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι ‘Μια Αγκαλιά για τα παιδιά’

Στις 7 Απριλίου 2019 στο κτήμα Μεϊμαρίδη, στο Κορωπί, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ‘Ανέλιξη’.

Η φετινή ‘αγκαλιά για τα παιδιά’ θα στηρίξει τις ανάγκες του συλλόγου ‘Η καρδιά του παιδιού’ που σκοπό έχει την ηθική και υλική στήριξη και την παροχή πληροφόρησης στις οικογένειες των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Η διοργάνωση η οποία θα διαρκέσει 4 ώρες (11:00 έως 15:00) προβλέπεται και φέτος να προσελκύσει πλήθος κόσμου (άνω των 3.000 ατόμων) δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν από πολλά διαφορετικά έργα χειροποίητων έργων όπως λαμπάδες, κοσμήματα, κατασκευές από ξύλο, έργα τέχνης και πολλά άλλα.

Οι 400 και πλέον εθελοντές προετοιμάζουν με μεράκι και δοτικότητα όλο το χρόνο τα χειροποίητα είδη προς διάθεση, στηρίζοντας την αρχή της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι της Ανέλιξης αποτελεί πλέον ένα θεσμό που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τις ανάγκες δομών και φορέων που φροντίζουν παιδιά όπως η Φλόγα, το παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης, το ειδικό σχολείο Νέας Μάκρης
κ.λπ.

Η Ανέλιξη είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ερευνά, δημιουργεί, εξελίσσει και εφαρμόζει καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα. Στόχος των προγραμμάτων είναι η αυτοπραγμάτωση και η διαρκής προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων. Όλα τα προγράμματα βασίζονται
στις βασικές αξίες της Ανθρωποκεντρικής Θεωρίας του Carl Rogers (αυτοπραγμάτωση, αυτοεκτίμηση, ενεργητική ακρόαση, εν συναίσθηση, αυθεντικότητα, ανάληψη προσωπικής ευθύνης).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο site
http://anelixi.org.gr/ ή και να επικοινωνείτε με την κα Νάσια Τσέκλημα
τηλέφωνο 213 04 13 724, email: info@anelixi.org.gr

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ