Alpha Bank: Τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Date:

Share post:

Επετειακές δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Alpha Bank, στο πλαίσιο της μακράς πολιτιστικής της συνεισφοράς και της Εταιρικής της Υπευθυνότητας. 

Οι επετειακές δράσεις της Alpha Bank αναπτύσσονται σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριότητας, τον Πολιτισμό, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την ενεργό συμμετοχή των Εργαζομένων της τράπεζας, σε ένα πρόγραμμα που όλα «συνομιλούν» μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. 

Στον άξονα του Πολιτισμού, η Alpha Bank, αξιοποιώντας την ισχυρή πολιτιστική της ταυτότητα, ενώνει τις δυνάμεις της με το Μουσείο Μπενάκη, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα στη μεγάλη επετειακή έκθεση «1821. Πριν και Μετά». 

Η Alpha Bank συμμετέχει στην Έκθεση δανείζοντας σπάνια έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της έναν πραγματικό ιστορικό θησαυρό που η Τράπεζα έχει στην κατοχή της, με πολλά από τα εκθέματα να παρουσιάζονται για πρώτη φορά και κατ’ αποκλειστικότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ζωγραφικά έργα, όπως “Ο ήρως Μάρκος Μπότσαρης” του Θεόφιλου, “Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνων τον Προύθον” του Σπύρου Βασιλείου, δυο έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη και “Η πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα” του Γιάννη Τσαρούχη. 

Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Alpha Bank, παρουσιάζονται λευκώματα ευρωπαίων περιηγητών με θέμα την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1794 έως το 1831 και ανήκουν στη Συλλογή Σπανίων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση «1821. Πριν και Μετά» παρουσιάζονται οι τρεις τόμοι του “The antiquities of Athens” (Λονδίνο, 1762, 1787, 1794) των James Stuart και Nicholas Revett, οι δυο τόμοι του “Voyage pittoresque de la Grèce” (Παρίσι, 1782, 1809) του Marie Gabriel Florent Auguste comte de Choiseul-Gouffier και οι τρεις τόμοι του “Expédition scientifique de Morée” (Εκδόσεις Firmin Didot frères, Παρίσι 1831, 1833, 1838), από τον Guillaume-Abel Blouet

Πέραν όμως από την καθοριστική της συμβολή της στην ανάδειξη της Τέχνης που πλαισιώνει την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Alpha Bank προχωρά και σε μία ουσιαστική πρωτοβουλία στον άξονα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζοντας τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μία έννοια εξίσου σημαντική, που συνδυασμένη με την ιστορική μνήμη δημιουργεί πολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον. 

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “Οι φθορές που πληγώνουν” που στόχο έχει την αποκατάσταση των δημόσιων γλυπτών της Αθήνας, επικεντρώνεται στη συντήρηση αδριάντων και προτομών ηρώων του 1821 και χρηματοδοτεί όλες τις σχετικές εργασίες, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων και με ομάδες εξειδικευμένων συντηρητών. 

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο 2020 έως και τον Φεβρουάριο 2021 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον ορειχάλκινο αδριάντα του Μακρυγιάννη επί της Διονυσίου Αεροπαγίτη (έργο του Γιάννη Παππά), στη μαρμάρινη προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην Πλατεία Κολωνακίου (έργο του Θωμά Θωμόπουλου), στην ορειχάλκινη προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου στο Κουκάκι (έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη), του μαρμάρινου ολόσωμου γλυπτού του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Πλατεία Κανάρη στην Κυψέλη (έργο του Λάζαρου Φυτάλη) και της ορειχάλκινης προτομής του Αθανάσιου Πετιμεζά στο Γαλάτσι (έργο του Νικόλαου Σώχου). 

Πρόθεση της Alpha Bank είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα “Οι φθορές που πληγώνουν” και εκτός του ορίου του Δήμου Αθηναίων, δημιουργώντας σταδιακά ένα δίκτυο μνημείων με ιστορική αναφορά στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους. 

Τέλος, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με σύμμαχο την ενεργό συμμετοχή των Εργαζομένων της σε πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, η Alpha Bank οργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά των Εργαζομένων του Ομίλου με θέμα την Επανάσταση του 1821. Τα παιδιά της Alpha Bank ζωντάνεψαν μέσα από τις ζωγραφιές τους ιστορικά γεγονότα, καθοριστικές μάχες και τη ζωή των Ηρώων του 1821, ενώ είχαν μία ενδιαφέρουσα ευκαιρία να αντιληφθούν τη σημασία, τις αξίες και τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης. 

Στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που οργανώθηκε από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, από την 25 Ιανουαρίου έως την 8 Μαρτίου 2021, συμμετείχαν 272 παιδιά Εργαζομένων, ηλικίας 6 -12 ετών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν ύστερα από αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει ειδική ψηφιακή έκθεση για τους Εργαζόμενους του Ομίλου, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι ζωγραφιές των παιδιών. 

Τέλος, η Alpha Bank, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι με βαθιά υπερηφάνεια, στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αναλαμβάνει δράσεις που βοηθούν όλους μας να ανακαλύψουμε το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός και αφήνουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ για μία ακόμη φορά κάνει πράξη τη δέσμευσή της να συνεισφέρει σε κάθε ενέργεια που αναδεικνύει την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Πρόοδο της Ελλάδας

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content