Aluminco: Η καινοτομία και η βιωσιμότητα στον χώρο των συστημάτων αλουμινίου

Date:

Share post:

Η Aluminco στηρίζει το έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΠΟΒΑΣ) συμμετέχοντας για ακόμα μια χρονιά στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών ως διακεκριμένος χορηγός. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 27 μέχρι τις 29 Μαΐου στο Αγρίνιο με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου.

Ήταν το πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε η ΠΟΒΑΣ μετά από τα 3 χρόνια της πανδημίας. Την Aluminco στο συνέδριο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος,  Αργύρης Καρράς ο οποίος παρέθεσε και σχετική ομιλία αναφορικά με την καινοτομία και τις νέες εφαρμογές στα συστήματα αλουμινίου. Ο κ. Καρράς μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει μπει τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην παραγωγή και τη διαχείριση. Η τεχνητή νοημοσύνη μας δίνει δυνατότητες που πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Τα ίδια τα κουφώματα φαίνεται πως θα αλλάξουν χαρακτήρα και λειτουργία. Σύντομα, φαίνεται, πως θα έχουν μια διαλειτουργική λογική. Θα αποτελούν διασυνδεδεμένα – ενεργά μέρη στον ψηφιακό μας κόσμο. Είναι μια τάση που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της τεχνολογίας Internet of Things. Τα κουφώματα θα αποτελούν πλέον πλατφόρμες διασύνδεσης και επεξεργασίας δεομένων. Θα έχουν δηλαδή λειτουργία smart και θα μπορούν για παράδειγμα να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες καθώς επίσης να αναγνωρίσουν απειλές και παραβιάσεις… Μια ακόμη πρόκλησή μας είναι ο σχεδιασμός ενός νέου τρόπου κίνησης/κύλισης του βάρους των κουφωμάτων, ανοιγμένων και συρόμενων και όχι μόνο από τη σκοπιά της ηλεκτροκίνησης”.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα συνέχισε λέγοντας: “Οι κυβερνήσεις και η κοινωνία – ευτυχώς– έχουν αντιληφθεί πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πρόβλημα όλων μας. Έτσι εστιάζουν όλο και περισσότερο στην αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Το αλουμίνιο είναι τουλικό που μπορεί να ανταποκριθεί στην μεγάλη αυτή ανάγκη και αυτός είναι ο λόγος που πλέον είναι τόσο ελκυστικό.

Εκτός από την επιταγή της τάσης του green building καινοτομία αποτελεί και η υιοθέτηση μιας πράσινης φιλοσοφίας και βιώσιμων πρακτικών στη λειτουργία των ίδιων των εταιρειών μας. Για εμάς στην Aluminco η λέξη «πράσινο» δεν είναι απλά μια τάση, αλλά το ίδιο μέλλον. Για εμάς η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά βιώσιμη”.

Απόδειξη της πράσινης φιλοσοφίας της Aluminco είναι μια σειρά από δράσεις προσανατολισμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα σε αυτές εντάσσεται η «ανακύκλωση» αέριων ρύπων για την παραγωγή αλουμινίου, η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας, η ανακύκλωση πρώτων υλών και μη μεταλλικών αποβλήτων και η επιλογή πρώτης ύλης παραγόμενης από 100% πράσινη ενέργεια για τη νέα προϊοντική της κατηγορία, τα Skyline.

Στον ίδιο πράσινο προσανατολισμό κινείται και η ένταξή της στην Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (Environmental Product Declaration – EPD). Πρόκειται για ένα σύστημα Οικολογικής Σήμανσης, με τη μορφή επαληθεύσιμου εγγράφου, που πιστοποιεί με διαφάνεια την περιβαλλοντική επίπτωση των προϊόντων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους. Το EPD της Aluminco αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14025 και ΕΝ 15804 και στηρίχθηκε στη Μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment-LCA) κατά τα πρότυπα ISO 14040 και ISO 14044, για τέσσερα διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν των κύριο όγκο παραγωγής και πωλήσεων της.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».