Connect with us

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Aνδρομέδα: Νέο πρότυπο Πιστοποίησης «Fish from Greece»

H Ανδρομέδα είναι η πρώτη εταιρεία μέλος της ΕΛΟΠΥ που έλαβε πιστοποίηση από τον οργανισμό επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων TÜV AUSTRIA HELLAS, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού προτύπου Πιστοποίησης Fish from Greece, ιδιοκτησίας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.) για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια και την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των ελληνικών ψαριών.

Μετά την απόκτηση της Πιστοποίησης Fish from Greece της ΕΛ.Ο.Π.Υ. η Ανδρομέδα έχει πλέον την δυνατότητα να παράγει και να διακινεί στην αγορά τα ψάρια Primus, τσιπούρα, λαβράκι, κρανιό και φαγκρί, με τη σήμανση (tag) Fish from Greece.

Η ελληνική παραγωγή υδατοκαλλιέργειας και τα ψάρια Fish from Greece αποτελούν εγγύηση φρεσκάδας και υψηλής περιεκτικότητας Ω3 λιπαρών οξέων.

Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πιστοποίησης που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι συμπεριλαμβάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους από ανεξάρτητους φορείς για τη διασφάλιση της τήρησης των 5 πυλώνων, που αφορούν:

Κοινωνική ευθύνη στην ιχθυοκαλλιέργεια

Ευζωία ιχθύων

Υγεία ιχθύων

Περιβάλλον εκτροφής & διαχείρισης ιχθύων

Ασφάλεια τροφίμων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Ανδρομέδα Α.Ε. κ. Γιώργος Φραγκούλης δήλωσε σχετικά: «η Πιστοποίηση Fish from Greece είναι η τυπική επικύρωση των περιβαλλοντικά υπεύθυνων και βιώσιμων Πρακτικών Υδατοκαλλιέργειας που ακολουθούνται εδώ και χρόνια από την εταιρεία και πρόκειται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες με πελάτες που αναζητούν premium προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Νέος Aπολογισμός Eταιρικής Yπευθυνότητας από τη ΔΕΛΤΑ

Η ΔΕΛΤΑ δημοσίευσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιεί η ελληνική εταιρεία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, η εταιρεία κατόρθωσε και το 2018, να ενσωματώσει πλήρως στον στρατηγικό σχεδιασμό της τους πέντε άξονες του μοντέλου Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει. Οι άξονες αυτοί είναι η χρηστή εταιρική διακυβέρνηση και οικονομική ευρωστία, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της κοινωνίας, η φροντίδα για το περιβάλλον, η υψηλή ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της και το δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, σε αυτή την έκδοση του Απολογισμού, η ΔΕΛΤΑ προχώρησε στη σύνδεση των πέντε αξόνων εταιρικής υπευθυνότητας με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs), καθώς αναγνωρίζει τη σημασία της εμπλοκής των επιχειρήσεων και οργανισμών στην επίτευξη των παγκόσμιων αυτών στόχων.

Βασική προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η στήριξη της πρωτογενούς ελληνικής παραγωγής, παραμένοντας ο μεγαλύτερος αγοραστής γάλακτος από Έλληνες κτηνοτρόφους και απορροφώντας το ¼ της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Από το 2012 υλοποιεί το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων με δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, ενώ η συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς για τη Συμβολαιακή Κτηνοτροφία στον τομέα του γάλακτος, συνεχίστηκε και το 2018, εξασφαλίζοντας στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους την απαιτούμενη ρευστότητα με ικανοποιητικούς όρους.

Για περισσότερα από 65 χρόνια και με τη γνώση του φρέσκου γάλακτος, η ΔΕΛΤΑ παράγει καινοτόμα προϊόντα, άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας και εξαιρετικής γεύσης. Η αναζήτηση της καινοτομίας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή, αποτελεί προτεραιότητα της. Άλλωστε είναι η πρώτη εταιρεία γαλακτοκομικών στην Ελλάδα που επένδυσε στη δημιουργία πιλοτικών εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντων (R&D), η πρώτη που πιστοποιήθηκε κατά ISO και δημιούργησε πιστοποιημένο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.

Η εξαγωγική της δραστηριότητα συνεχίστηκε το 2018 με είσοδο στην αγορά της Γαλλίας, και συνέχιση της παρουσίας της σε Ιταλία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Μάλτα, Γερμάνια, Λιβύη, ΗΠΑ, Κίνα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη κ.α.

Η στήριξη της κοινωνίας και ειδικότερα των παιδιών και της οικογένειας, αποτελεί βασικό συστατικό του πλάνου δράσεών της. Αποδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία με πράξεις, αναλαμβάνει ποικίλες δράσεις στους άξονες της στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. To 2018 η ΔΕΛΤΑ ξεκίνησε τη συστηματική στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS και των Μητέρων SOS, προσφέροντας σε τακτική βάση γάλα και γιαούρτι στα παιδιά, αλλά και σχολικά είδη. Παράλληλα, στηρίζει με προϊόντα, 1.000.000 μερίδες κάθε χρόνο, πλήθος αξιόπιστων φορέων και Ιδρυμάτων, όπως το Μαζί για το Παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, την Τράπεζα Τροφίμων, σχολεία και ειδικά σχολεία, γηροκομεία και Κοινωνικές Δομές Δήμων σε όλη τη χώρα.

Η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει περιβαλλοντική πολιτική σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της, φροντίζοντας για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχει μειώσει κατά 43% τη χρήση πλαστικού στις συσκευασίες της, ενώ συμμετείχε πρόσφατα σε σημαντικό ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο.

Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, μέσω των επιχειρηματικών και κοινωνικών δράσεών της, είναι διαχρονικός στόχος της εταιρείας. Αυτή η προστιθέμενη αξία – το κοινωνικό προϊόν της ΔΕΛΤΑ – απευθύνεται σε όλους τους συμμέτοχούς της και συμβάλλει στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η εταιρεία, κατά τη διάρκεια του 2018, έλαβε 18 διακρίσεις για τις δραστηριότητες και την υπεύθυνη λειτουργία της.

Ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΔΕΛΤΑ έχει συνταχθεί με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του διεθνούς προτύπου GRI Standards. Συνολικά παρουσιάζονται 102 δείκτες παρακολούθησης της επίδοσης (Key Performance Indicators), οι οποίοι αφορούν στα 20 ουσιαστικά θέματα που έχει αναγνωρίσει ως πλέον κρίσιμα για την πορεία και ανάπτυξή της.

Περισσότερα

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Όλγα Μάνου: “Εργαλείο αυτοβελτίωσης η έκθεση βιωσιμότητας”

Η Μύλοι Λούλη, ελληνική αλευροβιομηχανία που έχει εδραιώσει τη θέση της στην αγορά σε 237 χρόνια ιστορίας, με την όγδοη γενιά της επιχειρηματικής οικογένειας να έχει αναλάβει τα ινία της εταιρείας, διεκδικεί ηγετική θέση στον κλάδο της και στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Όπως αναφέρει στο csrindex η Όλγα Μάνου, Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας και Επικοινωνίας της Μύλοι Λούλη, η μεγαλύτερη έμφαση στα ουσιαστικά θέματα και η σύνδεση της στρατηγικής της εταιρείας με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούν τα βασικά στοιχεία διαφοροποίησης της 5ης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσίευσε πρόσφατα η Μύλοι Λούλη, συγκριτικά με τις προηγούμενες Εκθέσεις της τελευταίας 5ετίας.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ένα εργαλείο αυτοβελτίωσης για την εταιρεία”, σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Μάνου και εξηγεί ότι η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων για την Έκθεση, που έχει συνταχθεί με πλαίσιο αναφοράς τα διεθνή πρότυπα GRI Standards και ISO 26000 (με εξωτερική διασφάλση από την TUV Austria Hellas), βοηθά την εταιρεία να εξελίσσει τις εσωτερικές της διαδικασίες δίνοντας ταυτόχρονα ένα εργαλείο βελτίωσης των επιδόσεων στο ανθρώπινο δυναμικό, από τα διοικητικά στελέχη μέχρι τους απλούς υπαλλήλους και τους τεχνίτες.

Με αυτό τον τρόπο, η επέκταση του ομίλου για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια στο εξωτερικό, με την εξαγορά μύλου στη Βουλγαρία, την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Kenfood από την θυγατρική Nutribakes και η προσθήκη νέας αποθήκη στη Μάνδρα Αττικής, θεμελιώνεται σε ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Εξάλλου από τα στοιχεία της έκθεσης διαπιστώνεται ότι οι επιδόσεις της ελληνικής αλευροβιομηχανίας είναι σημαντικά βελτιωμένες στον τομέα “περιβάλλον”, με βάση μετρήσιμα δεδομένα, αλλά και στον τομέα “κοινωνία”, με την επένδυση στο Μουσείο Λούλη και τη Σχολή Αρτοποιίας να αποτελούν ναυαρχίδα του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου.

Όπως αναφέρει στο csrindex η κ. Μάνου, κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο πάνω από 10.000 μαθητές οι οποίοι μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα ενημερώνονται και εκπαιδεύονται γύρω από τη σπατάλη των τροφίμων, τη διατροφή και την υγεία.

Η κ. Μάνου στο επόμενο διάστημα έχει προγραμματίσει παρουσίαση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με στοιχεία για την πρόοδο της εταιρείας αναφορικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, την διάκριση στον δείκτη CRIndex καθώς και τις παρατηρήσεις της TUV Austria Hellas, που διενήργησε την ανεξάρτητη επαλήθευση των στοιχείων της έκθεσης. Με την διάχυση αυτής της πληροφορίας η κ. Μάνου επιχειρεί να καλλιεργήσει κουλτούρα υπεύθυνης συμπεριφοράς στην εταιρεία και στον όμιλο, όπου απασχολούνται 282 εργαζόμενοι, ενδυναμώνοντας εσωτερικές δομές και διαδικασίες. Στο ίσιο πλαίσιο αναπτύσονται υπεύθυνες πρακτικές με 5.000 πελάτες και διασφαλίζονται προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας στις συναλλαγές της εταιρείας με 4.481 προμηθευτές. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες προμηθευτές αποτελούν το 75,93% του κύκλου εργασιών και οι προμηθευτές εξωτερικού το 24,07%.

Η δομή της Έκθεσης

Η Έκθεση δομείται σε τέσσερεις πυλώνες: Κοινωνία, Οικονομία, Ανθρώπινο Δυναμικό και Περιβάλλον. Ειδικότερα:

Πυλώνας Κοινωνία: Το 2018, η εταιρεία ενίσχυσε τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, αυξάνοντας σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της ενώ έδειξε να διαθέτει αντανακλαστικά σε δύσκολες συγκυρίες, όπως στην περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, προσφέροντας στήριξη. Επιπλέον, επανασχεδίασε και λειτούργησε πλήρως σε έναν ανακαινισμένο χώρο το Μουσείο Λούλη, εντάσσοντας νέα εκπαιδευτικά πρόγραμμα σχετικά με την σπατάλη τροφίμων και την υγιεινή διατροφή και συνέχισε να υποστηριζει τη λειτουργία της Ελληνικής Σχολής Αρτοποιίας.

Πυλώνας Οικονομία: Μέσα στο 2018 η εταιρεία εισήγαγε στην αγορά 9 νέα καινοτόμα επαγγελματικά και καταναλωτικά προϊόντα, διατηρώντας ταυτόχρονα ψηλά τον πήχη της ποιότητας και των εξαιρετικών πρώτων υλών. Επίσης, μεταξύ άλλων επέκτεινε τη δραστηριότητά της στη Βουλγαρία και συνέχισε το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που εγκαινιάστηκε το 2013. Η εταιρεία επενδύει διαχρονικά σε αυτό τον τομέα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι στη σιτική περίοδο 2017 – 2018 καλλιεργήθηκαν με συμβολαιακή γεωργία 10.450 στρέμματα διαφόρων ποικιλιών σιτηρών (Βιολογικός Σκληρός & Μαλακός σίτος, συμβατικός Σκληρός σίτος, δίκοκκο), τα οποία απέφεραν, σε 95 Έλληνες παραγωγούς που συμμετείχαν, περίπου 990 χιλ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μύλοι Λούλη: 5η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2018

Πυλώνας Ανθρώπινο Δυναμικό: Το 2018 η εταιρεία προχώρησε σε 35 νέες προσλήψεις – το 68% των εργαζομένων της προέρχεται από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται. Παράλληλα, ενίσχυσε τα προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης των εργαζομένων σε 2.887 επιπλέον ώρες επιμόρφωσης. Παρείχε επίσης σε όλους τους εργαζόμενους δωρεάν ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ολοκλήρωσε με επιτυχία την τέταρτη κατά σειρά Εβδομάδα Εθελοντισμού, με αξιοσημείωτη συμμετοχή εργαζομένων στις δράσεις του προγράμματος.

Πυλώνας Περιβάλλον: Η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015 στη βιομηχανική μονάδα της Σούρπης. Στο πλαίσιο αυτό, το 2018 συνέχισε την εφαρμογή εγκεκριμένου σχεδίου αντιρρυπαντικής προστασίας θαλάσσης, ενίσχυσε τις εκπαιδεύσεις και ασκήσεις του προσωπικού της σε περιβαλλοντικά θέματα και έδωσε έμφαση στον τομέα της ανακύκλωσης, έχοντας για ακόμη μια χρονιά μηδενικά απόβλητα οποιασδήποτε μορφής.

Περισσότερα

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

ΑΒ: 88ο Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Με φροντίδα για τις μελλοντικές γενιές και ευαισθησία για τον πλανήτη μας, η AB Βασιλόπουλος, εγκαινίασε το 88ο Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο Νέο Βουτζά στη Ραφήνα, σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ, τον διαχρονικό της σύμμαχο σε θέματα Ανακύκλωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου, κάτοικοι της περιοχής και περισσότεροι από 100 μαθητές από σχολεία του Δήμου.

Το νέο Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, έχει στόχο να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και στην παρακίνηση των πολιτών της περιοχής να αναλάβουν δράση και να «αλλάξουν συνήθειες» για ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη μας. Οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν έως και 6 υλικά, ενώ για κάθε υλικό που ανακυκλώνεται δίνεται χρηματικό αντίτιμο για την ενίσχυση μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, για μία ακόμα φορά, η ΑΒ αποδεικνύει την ευθύνη που αναλαμβάνει στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιείται, για την προστασία του Περιβάλλοντος. Άλλωστε αυτό το ταξίδι για την εταιρεία μετράει ήδη πάνω από 15 χρόνια, καθώς είναι η πρώτη αλυσίδα σουπερμάρκετ και η μοναδική εταιρεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη που εφαρμόζει το Ατομικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, από το 2003. Από αυτή την προσπάθεια, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 15 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών στα κέντρα Ανακύκλωσης ΑΒ, μόνο κατά την τελευταία πενταετία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, τόνισε: «Σήμερα είναι μια διαφορετική ημέρα, μια μέρα έναρξης που έχει σχέση με το τί κληρονομούμε στα παιδιά μας. Γιατί ο κόσμος που ζούμε είναι δανεικός. Τον έχουμε δανειστεί από αυτά και οφείλουμε να τον παραδώσουμε πίσω σε πιο καλή κατάσταση από αυτήν που τον παραλάβαμε. Τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον, πρέπει να γαλουχηθούν μέσα σε αυτό το πνεύμα, ώστε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Σταύρου, δήλωσε: «Είμαι εδώ σήμερα αρχικά ως κάτοικος Νέου Βουτζά, ως ένας άνθρωπος που ζει κι αναπνέει σε αυτό το χώρο 26 χρόνια τώρα» και συνέχισε «Χρειάζεται όλοι σήμερα να αναλάβουμε δράση για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Δεσμευτήκαμε ως εταιρεία να μειώσουμε το πλαστικό κατά 50% μέχρι το 2025 με συγκεκριμένες πράξεις, όχι με λόγια. Γιατί έχουμε όλοι χρέος απέναντι στον πλανήτη, απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στις νέες γενιές».

Kατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κλήρωση, στην οποία τρεις μαθητές κέρδισαν πλούσια δώρα, ενώ ανακοινώθηκε η έναρξη μεγάλου διαγωνισμού, σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ, που θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα και απευθύνεται σε σχολεία και αθλητικές ακαδημίες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ