Connect with us

14# Ζωή στο Νερό

Aνησυχεί τις τοπικές κοινωνίες η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Δημοσιεύτηκε

on

Σθεναρή αντίσταση προβάλλουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικές οργανώσεις στις επενδύσεις που δρομολογούνται στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών σε διάφορα σημεία της χώρας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Σε πολλά σημεία της Ελλάδας προβλέπεται η δημιουργία βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και ενόψει των δρομολογούμενων επεκτάσεων σε υφιστάμενες φάρμες οι αντιδράσεις κλιμακώνονται.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, ως επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου, συμμετείχε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας όπου συζητήθηκε η πιθανή αναίρεση παλαιότερης θετικής γνωμάτευσης της Περιφέρειας ενόψει της προγραμματιζόμενης αύξησης κατά 70% της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η ευρύτερη περιοχή Αστακού, Εχινάδων, Καστού και Κάλαμου, ήδη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγει το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ έχει ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην αλιεία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν, όπως και σε άλλες περιοχές εφαρμόζεται το απαρχαιωμένο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στις ακτές, σε περιοχές με χαμηλή κυκλοφορία νερών, με γνώμονα το χαμηλό κόστος επένδυσης και συντήρησης. Αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου είναι η έντονη επιβάρυνση στα παράκτια οικοσυστήματα, η σημαντική υποβάθμιση του τουρισμού και της αλιείας, καθώς και η παραγωγή ψαριών χαμηλής ποιότητας και εμπορικής αξίας.

Αυτό το μοντέλο που εφαρμόζεται επί δεκαετίες τελικά δεν ευνοεί τη βιωσιμότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. 

H προγραμματιζόμενη αύξηση της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής κατά 70% στο πλαίσιο της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, έχει προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση, αλλά και την αγωνία των τοπικών κοινωνιών και αρχών, οι οποίοι βλέπουν να μετατρέπεται ο τόπος τους, από περιοχή διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας και μοναδικής ομορφιάς σε μία βιομηχανική ζώνη που θα αποκλείει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή χρήση από τους ίδιους τους κατοίκους.

Ωστόσο δεν είναι μόνον οι παραπάνω περιοχές στις οποίες οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν ανησυχίες για τις επεκτάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι Π.Ο.Α.Υ. ανά την επικράτεια

Πριν από λίγους μήνες ο Δήμος Πόρου είχε δημοσιεύσει επίσημη ενημέρωση που έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου αποτυπώνεται ο χάρτης των επίμαχων περιοχών. Σύμφωνα με το έγγραφο του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, γνωστοποιούνται δεκάδες περιοχές στις οποίες επίκειται η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ.. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι περιοχές στις οποίες οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αποφασίσει ότι θα δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες ιχθυοτροφείων σε στεριά και θάλασσα είναι οι ακόλουθες: 1) Θερμαϊκού, 2) Πιερίας, 3) Β. & Ν. Ευβοϊκού, 4) Οξειάς, 5) Κεφαλονιάς, 6) Θεσπρωτίας, 7) Εχινάδων & Αιτωλ/νίας, 8) Κορινθίας, Αργολίδας, Δυτικού Σαρωνικού, 9) Διαπόριων Νήσων, Σαρωνικού, Σαλαμίνος & ευρύτερης περιοχής, 10) Πόρου, 11) Λέρου, 12) Ακτών Αρκαδίας, Βουρλιά, Όρμου Κορακιά, Νήσου Πλατιά, Μεθάνων και Τροιζηνίας, 13) Χίου, 14) Λάρυμνας–Αταλάντης, 15) Δίαυλου Ωρέων Μαλιακού, 16) Βοιωτίας, 17) Χαλκιδικής, 18) Μεγάρων, 19) Όρμος Αγ. Νικολάου, Ερατεινής, Γαλαξίδι, Αντίκυρα, 20) Λέσβου, 21) Ρόδου – Χάλκης, 22) Ψερίμου, 23) Καλύμνου, 24) Αγαθονησίου, 25) Αμβρακικού.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ