Connect with us

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

«Ανταγωνισμός» βιώσιμων – παραδοσιακών επενδύσεων και στις κεφαλαιαγορές

Τα κριτήρια ESG γίνονται οδηγός για 8 στους 10 Ευρωπαίους εκδότες χρεογράφων, με την αναμέτρηση κινδύνου και αποδόσεων να θέτει τις βιώσιμες επενδύσεις σε πεδίο ανταγωνισμού με τις παραδοσιακές.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Οι εκδότες χρεογράφων στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές εμφανίζονται πιο δεσμευμένοι απέναντι στη βιώσιμη ανάπτυξη, μια τάση που φαίνεται να έχει αναδείξει η πανδημία, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα Sustainable Finance and Investing Survey της HSBC στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. 

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αναφέρονται πολύ συχνά ως σημείο κλειδί για την προώθηση επενδύσεων με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές αλλά πλέον φαίνεται να έχουν δώσει σκυτάλη στους εκδότες ομολόγων και άλλων τίτλων χρέους  – οι οποίοι τώρα δηλώνουν ότι είναι πιο αφοσιωμένοι σε αυτά τα θέματα από τους επενδυτές.

Εντωμεταξύ σε πολλές περιοχές του κόσμου οι πάροχοι κεφαλαίων τείνουν να ξεπεράσουν τους Ευρωπαίους, με βάση τη νέα τάση που ενισχύεται εν μέσω πανδημίας. Οι εκδότες σε όλο τον κόσμο ισχυρίζονται στην έρευνα της HSBC ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα (E&S) είναι σημαντικά γι’ αυτούς ενώ ειδικά στην Ευρώπη το 76% δηλώνει ότι αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά και ένα 19% τα θεωρεί κάπως σημαντικά. Οι παγκόσμιοι μέσοι όροι είναι αντίστοιχα 62% και 31%. Οι Ευρωπαίοι εκδότες βασίζουν αυτήν τη στάση κυρίως στις αξίες τους αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η πίεση από την κοινωνία των πολιτών. Πάνω από το 40% αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες τους ωθούν να υιοθετήσουν κριτήρια ESG στις πολιτικές τους ενώ ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό (36%) αναφέρει ότι οι πελάτες τους το επιζητούν. Πάνω από το ένα τρίτο επίσης εκτιμά ότι η υιοθέτηση κριτηρίων ESG μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση των αποδόσεων των επενδύσεων. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ευρωπαίοι εκδότες δίνουν σκορ κάτω από το μέσο όρο στην παρότρυνση που δέχονται από τους εργαζόμενους για να δεσμευθούν στη βιωσιμότητα. 

Επίσης παραδόξως είναι χαμηλό το ποσοστό των Ευρωπαίων επενδυτών (43%) που δηλώνει ότι έχει μια υπεύθυνη πολιτική επενδύσεων βασισμένη σε κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG), το οποίο κινείται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 51%. Οι οργανισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τα πιο “μπροστά” σε αυτόν τον τομέα, με το 53% να εφαρμόζει  τέτοιες πολιτικές. Οι Γάλλοι επενδυτές (38%) είναι οι πιο πρόθυμοι στην περιοχή να υιοθετήσουν νέες πολιτικές. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ανισότητες, υποβαθμίζουν τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και θεωρούν την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) ως δουλειά για κυβερνήσεις και όχι για επενδυτές. 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι επισημαίνουν το επενδυτικό ρίσκο, πέρα από τις επενδυτικές επιδόσεις, οι Ευρωπαίοι επενδυτές ξεπερνούν όλους τους άλλους συναδέλφους τους ως προς την δέσμευση τους για επενδύσεις με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο και είναι πιο προσηλωμένοι στα ESG ως προς τη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις (το 39% το κάνει αυτό, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 31% παγκοσμίως).

Στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να ακολουθούν τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις, επιδεικνύοντας αυξημένο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον Peter Yeates, CEO της HSBC στην Ελλάδα, η βιωσιμότητα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα ενώ έχουμε δει ελληνικές επιχειρήσεις να εκδίδουν πράσινα ομόλογα και να καταφεύγουν και σε άλλες λύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης. Αυτή είναι μια καλή αρχή αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αφετηρία, όπως τονίζει εξηγώντας ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο ώστε αυτές οι “καλές προθέσεις” να μεταφραστούν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. 

Οι επιδόσεις

Σύμφωνα με έρευνα της HSBC Global Research οι επιδόσεις των μετοχών μεγάλων επιχειρήσεων με ισχυρότερες αξιολογήσεις σε θέματα ESG είναι κατά 4,7% καλύτερες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019. Για τις μετοχές που σχετίζονται με το κλίμα, η διαφορά αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, με την επίδοσή τους να είναι κατά 13% καλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα oι εκδότες χρέους και οι επενδυτές στην Ευρώπη ενδιαφέρονται πολύ για ευκαιρίες σε θέματα βιώσιμων υποδομών. Τους Ευρωπαίους εκδότες προσελκύουν ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, τις χαμηλότερου άνθρακα μορφές υδρογονανθράκων όπως το αέριο και η ενέργεια υδρογόνου. Επίσης, μόνο το 4% των Ευρωπαίων εκδοτών θεωρεί υπερβολική τη δημοσιοποίηση των επιδόσεών τους σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικών επιδόσεων, σε σύγκριση με το 11% παγκοσμίως. Τέλος, οι Ευρωπαίοι εκδότες χρέους έχουν τις μεγαλύτερες και πιο θετικές προσδοκίες σχετικά με τη δημοσιοποίηση των επιδόσεών τους (31% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 24%).

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

Υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα SHARE και σήμα ισότητας


Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα SHARE για την επιμόρφωση στελεχών σε θέματα συμφιλίωσης επαγγελματικής/ιδιωτικής ζωής και την απονομή σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις.

H Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονομής πιλοτικού Σήματος Ισότητας, στο πλαίσιο του έργου SHARE.

To SHARE – Προωθώντας τη συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στις επιχειρήσεις και την ισότιμη κατανομή της φροντίδας μεταξύ αντρών και γυναικών συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα REC της Ε.Ε., έχει ως Φορέα-Συντονιστή τη ΓΓΟΠΙΦ και ως εταίρους το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το Women on Top.

Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να αναδείξει τις προσπάθειες επιχειρήσεων που εφαρμόζουν εργαλεία και πολιτικές για την έμφυλη ισότητα.

Kύρια δράση του SHARE είναι η απονομή Σημάτων Ισότητας σε επιχειρήσεις που θα δεσμευτούν στην επιδίωξη των στόχων του και θα τηρήσουν επιτυχώς τα κριτήρια της μεθοδολογίας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν επιμόρφωση 1 έως 3 στελεχών της κάθε επιχείρησης σε θέματα ισότητας των φύλων στο εταιρικό περιβάλλον, ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία τους στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πρωτοβουλιών για την συμφιλίωση επαγγελματικής/ιδιωτικής ζωής και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, όσες επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να υλοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις και πολιτικές, να αξιολογηθούν βάσει αυτών και να διεκδικήσουν το Σήμα Ισότητας του SHARE, μαζί με όλα τα πρακτικά και επικοινωνιακά οφέλη που αυτό συνεπάγεται

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης και διεκδίκησης του πιλοτικού Σήματος Ισότητας SHARE, συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής που είναι πλέον διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του έργου.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Μαρίνα Φλοίσβου: Πιστοποίηση κατά ISO 45001:2018

Την πιστοποίηση της Μαρίνας Φλοίσβου κατά το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018 ανακοίνωσε η LAMDA Flisvos Marina.

Η πιστοποίηση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της δέσμευσης της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε για υπηρεσίες υψηλών προτύπων ποιότητας και την προσήλωσή της στην ασφάλεια όλων, ειδικά μέσα στις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. 

Η πιστοποίηση κατά ISO 45001:2018 από τον διεθνή όμιλο Lloyd’s Register αφορά στη λειτουργία και διαχείριση ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Η απόκτηση και διατήρηση της πιστοποίησης προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων πολιτικών μέσα από τις οποίες αναγνωρίζονται όλοι οι υφιστάμενοι, αλλά και δυνητικοί κίνδυνοι, στο εργασιακό περιβάλλον και καθιερώνονται μέτρα για την εξάλειψη, μείωση ή τον έλεγχό τους.

Πολιτική της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. είναι να διασφαλίζει και να παρέχει υγιές, κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό της και όλους όσους επηρεάζονται από τις δραστηριότητες και τη λειτουργία της (πελάτες, επισκέπτες, προμηθευτές, εργολάβοι, συνεργάτες, γειτονικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).

Σε αυτή την κατεύθυνση, αναδεικνύονται ως προτεραιότητες:

1. Η επαρκής και συνεχής εκπαίδευση/ενημέρωση των εργαζομένων της μαρίνας, μέσω σεμιναρίων και κατάλληλων οδηγιών/ διαδικασιών σε γενικά και ειδικά θέματα Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία.

2. Η παροχή όλων των απαιτούμενων πόρων για την απρόσκοπτη λειτουργία και διαρκή βελτίωση του Συστήματος Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας. 

3. Η συνεχής παρακολούθηση, τεκμηρίωση και αξιολόγηση της Υγείας & Ασφάλειας και την ανασκόπηση της παρούσας Πολιτικής με στόχο τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας.

Ο Σταύρος Κατσικάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε, σε σχετική δήλωσή του επισημαίνει: 

«Η πολιτική της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. είναι πάνω από όλα πολιτική ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και την κοινωνία. Ειδικά στις δύσκολες περιστάσεις που βιώνουμε, είναι σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να γίνεται μέρος της συλλογικής προσπάθειας για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Λειτουργούμε συλλογικά, για την ασφάλεια όλων. Αυτή την αρχή υπηρετούμε στη Μαρίνα Φλοίσβου κι αυτό αναγνωρίζει και επιβραβεύει η νέα πιστοποίησή μας, καθώς από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην υγειονομική διαχείριση του εργασιακού περιβάλλοντος και επαναξιολογήσαμε τις δραστηριότητές μας, με σκοπό την ασφάλεια και προστασία της δημόσιας υγείας». 

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΑΧΑ: Έμπρακτη στήριξη μετά τον σεισμό της Σάμου

AXA

Κατανοώντας την ανάγκη των ασφαλισμένων για άμεση και ουσιαστική στήριξη μετά την έλευση μιας φυσικής καταστροφής, η ΑΧΑ έχει καθιερώσει το ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης Natural Catastrophes Response. Με τη βοήθειά του, η εταιρεία βρέθηκε έμπρακτα δίπλα και στους ασφαλισμένους της σεισμόπληκτους κατοίκους της Σάμου λίγες ώρες μετά τον σεισμό που καταγράφηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020:

  • Ενημερώνοντάς τους μέσω sms και κατ’ ιδίαν τηλεφωνικών συνομιλιών. 
  • Δίνοντάς τους τη δυνατότητα επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα είτε με τις ομάδες Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης είτε με εξειδικευμένα στελέχη Αποζημιώσεων Ασφαλίσεων Περιουσίας.
  • Αποστέλλοντας ομάδα πραγματογνωμόνων από την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στην πληγείσα περιοχή με στόχο την καταγραφή των ζημιών, την ολοκλήρωση των προβλέψεων αποζημίωσης και την έναρξη καταβολής αποζημιώσεων από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020.

Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν για άλλη μια φορά η καινοτόμος υπηρεσίας MyAXAway, χάρις στην οποία οι ασφαλισμένοι είχαν τη δυνατότητα επικοινωνίας με την εταιρεία μέσω βιντεοκλήσης από το κινητό τους τηλέφωνο για να αναγγείλουν τη ζημιά τής κατοικίας τους και να αιτηθούν αποζημίωση, πραγματοποιώντας εξ αποστάσεως την πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε ο σεισμός. 

Ο Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, δήλωσε: «Αφετηρία κάθε στρατηγικού σχεδιασμού μας στην ΑΧΑ είναι η στιγμή της αποζημίωσης, με στόχο να βελτιώνουμε συνεχώς την ουσιαστική στήριξη που παρέχουμε σε έναν συνάνθρωπό μας όταν καλείται να διαχειριστεί έναν κίνδυνο. Κατανοώντας την επιρροή των φυσικών καταστροφών στη ζωή μας, γνωρίζοντας την υψηλή συχνότητα εμφάνισής τους στη χώρα μας – ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους σεισμούς – και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα υπηρεσιών και εργαλείων με στόχο να τα διαθέτουμε στους ασφαλισμένους μας τη στιγμή της εκδήλωσης ενός φαινομένου. Εν προκειμένω, ενεργοποιήσαμε το σύστημα στήριξης Natural Catastrophes Response για να βοηθήσουμε τους πληγέντες του σεισμού της Σάμου να διαχειριστούν άμεσα τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένες περιουσίες τους. Εκτιμούμε ότι, χάρις σε αυτόν τον μηχανισμό που έχουμε θεσμοθετήσει, θα είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε τις προκαταβολές αποζημίωσης 10 ημέρες μετά την εκδήλωση του φαινομένου».

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ