Connect with us

SDG's

Απονομή βραβείων επιχειρηματικής ηθικής EBEN GR

Η 12η Τελετή Απονομής Responsible Management Excellence Awards By EBEN έλαβε χώρα στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» ΕΚΠΑ.

Στο θεσμό αριστείας του EBEN GR και στη σημασία της επιχειρηματικής ηθικής για την αγορά στο τρέχον περιβάλλον αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του ΕΒΕΝ GR. Στην επιχειρηματική ηθική αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Ευγένιος Γιαρένης (στρατιωτικός Δικαστής, Διδάκτωρας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) ενώ για την κοινωνική υπευθυνότητα μίλησε ο Γρηγόρης Αντωνιάδης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος) καθώς και Αθηνά Βουνάτσου (Senior Advisor ΣΕΒ εκπρόσωπος ΣΕΒ στην επιτροπή Υλοποίησης Δράσεων του ΕΣΕΔ) που έδωσε έμφαση στην Εταιρική Διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που παρακολούθησαν σημαντικοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέλη του EBEN όπως και εκπρόσωποι οργανισμών με ενεργό δράση στον τομέα της κοινωνικής υπευθυνότητας και επιχειρηματικής ηθικής, παρουσιάστηκε αναλυτικά το μοντέλο RME Model – EBEN απο τον Δρ Ν.Τσάκωνα, Πρόεδρο ACE, ενώ στη διαδικασία της πιστοποίησης και στο ρόλο της για τις εταιρείες αναφέρθηκε η Τζελίνα Καρελλά, Γενική Γραμματέα ΕΒΕΝ- ACE.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του Ambassadors Club of EBEN ACE o εκπρόσωπος της HELMEPA Κ. Τριανταφύλλου παρέδωσε recognition certificates προς τις εταιρείες ATHENIAN SEA CARRIERS, ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ΕΥΔΑΠ (Διεύθυνση ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ) και SEFCO ZEELANDIA που συμμετείχαν στην δράση ACE Καθαρισμός παραλίας Μαραθώνα.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε το booklet του ACE με θέμα «Σεβασμός προς το περιβάλλον» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την DIRECTION BUSINESS NETWORK. Το booklet περιλαμβάνει στοιχεία για τις δράσεις των 11 εταιρειών που συμμετέχουν καθώς και για το σημαντικό έργο του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, της HELMEPA, της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας και του CLUB OF HAMBURG. Tο EBEN απένειμε Recognition Certificates στους παραπάνω Οργανισμούς που παρέλαβαν εκπρόσωποι των Assistant Executive Director HELMEPA, Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και Ένωση Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας. Ακολούθησε η παρουσίαση του φοιτητικού διαγωνισμού με θέμα «Η Επιχειρηματική Ηθική για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» που διεξήχθη με υποστηρικτή την Alpha Bank. Η αξιολόγηση των εργασιών πραγματοποιήθηκε από Ακαδημαϊκή Επιτροπή με επικεφαλής τον Ιωάννη Φίλο, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου τελικώς διακρίθηκε ο Κωνσταντίνος Γεωργιακάκης.

Στην συνέχεια η Γεν. Γραμματέας του EBEN GR Τζελίνα Καρελλά ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών που έλαβαν την Πιστοποίηση για το 2019 και ακολούθησε η απονομή των βραβείων

Ειδικότερα, οι εταιρείες που πιστοποιήθηκαν ανά επίπεδο (με αλφαβητική σειρά) είναι οι εξής:

BRONZE AWARDS

ELYSIAN LUXURY HOTEL & SPA

SILVER AWARDS

ELVICTOR GROUP

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

GOLD AWARDS

ATHENIAN SEA CARRIERS LTD

ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA

E.YΔ.ΑΠ. Α.Ε ( ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ )

SEFCO ZEELANDIA S.A

TSAKOS GROUP OF COMPANIES

PLATINUM AWARDS

ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ   PLATINUM ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

VODAFONE PLATINUM ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ VODAFONE «ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΕΙ»

OLYMPIC AWARDS

KYNISKAS OLYMPIC WREΑTH: OMΙΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΣΕΤΗ (ΟΦΕΤ) UNI-PHARMA SA , INTERMED SA

RHETORIC OLYMPIC WREΑTH: INTRALOT S.A

KOTINOS OLYMPIC WREΑTH: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Αμείωτες οι δωρεές – Κίνητρα και αντικίνητρα εν μέσω πανδημίας

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν – με αμείωτο ρυθμό – να δείχνουν έμπρακτη συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με τον Covid-19 υπερβαίνοντας μάλιστα τα όποια αντικίνητρα υπάρχουν στο φορολογικό πλαίσιο που διέπει τις δωρεές. 

Αξίζει να σημειωθεί σχετικά ότι απαλλάσσεται (υπό προϋποθέσεις) από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς προς το Δημόσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Grant Thornton, σε απόδοση ΦΠΑ θα πρέπει να προβούν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να δωρίσουν προς το Δημόσιο αγαθά ή υπηρεσίες που οι ίδιες παράγουν. Πρόκειται για το λεγόμενο ΦΠΑ αυτοπαράδοσης αγαθών ή ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών. Στο παρελθόν, έχουν νομοθετηθεί εξαιρέσεις από το ΦΠΑ για ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και είναι πιθανό να υπάρξει μέριμνα και στην παρούσα συγκυρία για ανάλογη εξαίρεση από τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που προσφέρουν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκπίπτουν, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι η επιχείρηση εμφανίζει λογιστικά κέρδη χρήσης κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, εκτός εάν η δράση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Δημοσίου. Σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν άλλες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η ομάδα της Grant Thornton συνιστά η κάθε δράση να καλύπτεται τουλάχιστον από πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ή κάποιο αντίστοιχο επίσημο έγγραφο που να περιγράφει την ενέργεια. 

Οι δωρεές προς το Δημόσιο απαλλάσσονται από φόρο δωρεάς. Δωρεές προς δήμους, κοινότητες, μη κερδοσκοπικά πρόσωπα που επιδιώκουν αποδεδειγμένα φιλανθρωπικούς σκοπούς υπόκεινται σε αυτοτελή φόρο 0,5%, εφόσον υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο των 1.000 ευρώ.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα μείωσης του ποσού του φόρου, που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά ποσοστό 20% των ποσών που καταβάλλονται από 1.1.2020 και μετά για δωρεές σε κρατικούς ή δημόσιους φορείς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: α) οι δωρεές να υπερβαίνουν τα 100 ευρώ στη διάρκεια του φορολογικού έτους, β) το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή και γ) οι λήπτες της δωρεάς να είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δημοτικά νοσοκομεία ή δημόσιες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι 31.12.2019 προβλεπόταν αντίστοιχα ποσοστό μείωσης 10%.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες διεθνείς πρακτικές, όπως π.χ. στην Ιταλία, όπου εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 30% και έως του ποσού των 30.000 ευρώ, οι δωρεές φυσικών προσώπων ή μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων με σκοπό την καταπολέμηση του κορωνοϊού ενώ οι δωρεές εταιρειών εκπίπτουν στο σύνολό τους ως παραγωγική δαπάνη. Στις ΗΠΑ παρέχεται για τα φυσικά πρόσωπα έκπτωση έως 100% του φορολογητέου εισοδήματος (αντί 60% που ίσχυε έως τώρα), ενώ για τις εταιρείες οι εκπιπτόμενες κοινωφελείς δωρεές μπορούν να φθάνουν έως 25% του εταιρικού εισοδήματος (από 10% που ίσχυε μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου – CARES Act).

Συνεχείς δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Χάρις στην αλληλεγγύη που εκδηλώνεται, πιστώνεται σε κάποιο βαθμό και στον επιχειρηματικό κόσμο η αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει – προς ώρας – η χώρα στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν. 

Με σκοπό να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και υπευθυνότητας από την πλευρά της ελληνικής αγοράς σε αυτή την ιστορική συγκυρία το csrindex παρουσιάζει παρακάτω ορισμένες ενδεικτικές ενέργειες.

Με μια γενναία πρωτοβουλία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συνεισφέρει στη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας 100 εκατ. δολ. επιβεβαιώνοντας το ειδικό βάρος του φιλανθρωπικού του έργου σε όλο τον κόσμο αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Το ίδρυμα θέτει στο επίκεντρο τον τομέα της υγείας, όπου είναι ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα 450 εκατ. ευρώ ενώ έμφαση δίνει διεθνώς στον τομέα της έρευνας και το πλαίσιο αυτό έχει διαθέσει 3 εκατ. δολ. στο τμήμα έρευνας του Rockefeller University, το οποίο έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίων. 

Την ίδια στιγμή δεκάδες κλίνες και εξοπλισμός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), υγειονομικό υλικό και δωρεές σε είδη πρώτης ανάγκης για ευπαθείς ομάδες καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες συμπληρώνοντας δράσεις δημόσιων οργανισμών.

Ειδικότερα, στην αγορά 110 κλινών και monitors για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων προχώρησε η Cosmote, που υλοποιεί δωρεά 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος υγείας στη μάχη κατά του Covid-19 ενώ η Alpha Bank καλύπτει τις ανάγκες σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό των ΜΕΘ σε τρία Νοσοκομεία αναφοράς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα προσφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων “Η Σωτηρία”, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων monitors, ψηφιακούς καρδιογράφους, κλίνες ΜΕΘ καθώς και υγειονομικό εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου εφοδιάζει τα δημόσια νοσοκομεία της Ηπείρου με υγειονομικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος μετά τη δωρεά εξοπλισμού και λογισμικού συστήματος για ΜΕΘ, ύψους 494.000 ευρώ αναλαμβάνει τη στήριξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με το συνολικό κόστος της νέας δωρεάς προς Δήμους, ΜΚΟ και Κοινωφελείς Οργανισμούς να ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Οι εταιρείες του οργανωμένου λιανεμπορίου συνεχίζουν να στηρίζουν τους εργαζόμενους τους, με την εταιρεία ΜΕΤΡΟ να ανακοινώνει έκτακτες αμοιβές 2,5 εκατ. ευρώ και 450 προσλήψεις, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες της αλυσίδας My market για τη στήριξη των ευπαθών συνανθρώπων μας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Η Volton προχώρησε στη δωρεά 10 υπερσύγχρονων κλινών ΜΕΘ προς το Υπουργείο Υγείας και έχει στόχο να συμβάλει στη θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ενώ η Watt+Volt, σε συνέχεια των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης για τους οικιακούς της πελάτες ανακοίνωσε νέες εκπτώσεις και παροχές.

Η Agrino προσέφερε υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο Αγρινίου, στο νοσοκομείο Καστοριάς και σε άλλα 4 νοσοκομεία της χώρας ενώ και η alfa «Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης» προχώρησε σε δωρεά ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία Κοζάνης και Καστοριάς.

Η βιομηχανία τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ προσφέρει προϊόντα στο Γηροκομείο Αθηνών. Θα διαθέσει περίπου 250 κιλά τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως έλαια, ξίδι και μαργαρίνες.

Η Eurocatering προσφέρει γεύματα και προϊόντα “Φρεσκούλης” σε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε κάποια από τα νοσοκομεία αναφοράς όπως Θριάσιο, ΑΧΕΠΑ και Παμμακάριστος. Προσφέρει συνολικά 3 τόνους προϊόντων με το συνολικό αριθμό των αποδεκτών να ξεπερνά τους 1.000. Επίσης τα γνωστά εστιατόρια Cookoovaya, Basegrill και Travolta με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων μαγειρεύουν για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid-19.

Επίσης στις ανάγκες των πολιτών για νομική υποστήριξη, ειδικά σε εργασιακά θέματα, απαντά ο διεθνής όμιλος Ασφαλειών Νομικής Προστασίας ARAG και το παράδειγμά του ακολουθεί και η θυγατρική στην Ελλάδα, ARAG Hellas.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ελληνικό δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη CSR Hellas προσυπέγραψε την θέση του CSR Europe ότι οι δράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας θα πρέπει να συνοδεύονται και από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε θεσμικό επίπεδο. Μόνον έτσι θα καταστεί δυνατή  η πολυδιάστατη, συντονισμένη και ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία.

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

ΜΙΝΕΡΒΑ: 250 κιλά προϊόντων στο Γηροκομείο Αθηνών

Η βιομηχανία τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, τους ηλικιωμένους, προχώρησε σε δωρεά προϊόντων προς το Γηροκομείο Αθηνών. 

Η εταιρεία, για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος, προσέφερε περίπου 250 κιλά τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως έλαια, ξίδι και μαργαρίνες.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που βιώνουμε όλοι, η ΜΙΝΕΡΒΑ στέκεται με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη απέναντι στην κοινωνία και τον άνθρωπο, συνεισφέροντας στη συλλογική μάχη ενάντια στην πανδημία.

Περισσότερα

SDG's

Το μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Μένουμε Σπίτι…Βγαίνουμε Νικητές

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ