Ashoka Greece: Τεχνολογία, καινοτομία και εκπαίδευση σύμμαχοι της κοινωνίας για την ενεργειακή φτώχεια

Date:

Share post:

Χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής φτώχειας αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε (στις 20/9) στο χώρο Κ44 της «Οργάνωσης Γη», το δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Ashoka Greece σε συνεργασία με το Aephoria.net.

Στελέχη από το χώρο της ενέργειας και της τεχνολογίας, μέλη του startup οικοσυστήματος και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και ενδιαφερόμενοι για θέματα ενέργειας συζήτησαν το θέμα της ενεργειακής φτώχειας με αφορμή το σχετικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από την Ashoka σε συνεργασία με το Schneider Electric Foundation.

Την εκδήλωση άνοιξε η Λυδία Παπανδρέου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ashoka Greece, η οποία υπογράμμισε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούν να υλοποιηθούν καινοτόμες ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας, που αφορά περίπου 65.000.000 Ευρωπαίους πολίτες. Απεύθυνε επίσης κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με τον τομέα της ενέργειας να υποβάλλει συμμετοχή μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε: «Ανυπομονούμε να δεχθούμε ακόμη περισσότερες συμμετοχές από την Ελλάδα, τις οποίες μπορούμε να υποστηρίξουμε μέσω του διεθνούς δικτύου Ashoka ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις».

Εκπροσωπώντας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) ο Δρ. Χρήστος Τουρκολιάς, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση του προβλήματος που βασίζεται σε 3 πυλώνες: αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, ενημέρωση και εκπαίδευση, ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Η Στέλλα Πρίντεζη, Program Manager Ashoka Greece παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας», που έχει ως στόχο να εντοπίσει και να υποστηρίξει 15 κοινωνικούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Διονύσης Ποτουρίδης, Sales Account Executive & Energy Consultant, εκπροσωπώντας το Schneider Electric Foundation, ο οποίος ανέφερε ότι η αυξητική τάση του πληθυσμών των πόλεων καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης «έξυπνων» λύσεων ενέργειας.

Επίσης, ο Γιάννης Γκύλλης από τη Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου (ΣΕΣ) ενημέρωσε το κοινό για τη δράση του πρώτου συνεταιρισμού πολιτών στην Ελλάδα με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του τόπου, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΣΕΣ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου ενεργειακών συνεταιρισμών Enercoop, ιδρυτής του οποίου είναι ο Julien Noe, Ashoka Fellow.

Τέλος, ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος από την ελληνική εταιρία Intelen μίλησε για τον καίριο ρόλο της τεχνολογίας στην εξοικονόμηση ενέργειας, τονίζοντας την αναγκαιότητα ένταξης δράσεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, στα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ενεργειακών παρόχων.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

ΙΣΝ: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση PET/CT στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.)

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές.

Η Πλαίσιο ενισχύει το έργο του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος

Με βασικό πυλώνα την προσφορά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη, η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος αυτής της δέσμευσης της εταιρείας.

Demo: Δράση #WomenAt για τον Μάρτιο 

Οι γυναίκες της εταιρείας έχουν βήμα όλο τον Μάρτιο, για να μοιραστούν τις επαγγελματικές τους εμπειρίες, τα εμπόδια αλλά και τις συμβουλές τους με τις νέες, σύγχρονες επαγγελματίες.

EEΣ: Τίμησε τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του για την προσφορά τους

Στα 146 χρόνια πορείας του ΕΕΣ οι εθελόντριες έχουν συνεισφέρει ώστε ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα να στέκεται δίπλα στην κοινωνία.