ASHOKA TALKS: H Εκπαίδευση Οδηγεί το Μέλλον

Date:

Share post:

Η Ashoka Greece, το πρώτο δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, πραγματοποίησε το δεύτερο “Ashoka Talks”, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου με θέμα «Η Εκπαίδευση Οδηγεί το Μέλλον», στο χώρο του Impact Hub Athens.

“Το Ashoka Talks είναι μια πλατφόρμα συναντήσεων και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, στο πλαίσιο των οποίων θα μοιραστούμε πετυχημένες πρωτοβουλίες που πιστεύουμε ότι μπορούν να εμπνεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν  την Ελληνική κοινωνική επιχειρηματικότητα” δήλωσε στο καλωσόρισμά της η Λυδία Παπανδρέου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης για την Ashoka Ελλάδος.

Σε κάθε συνάντηση, η Ashoka φιλοξενεί έναν κοινωνικό επιχειρηματία του δικτύου της από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που καινοτομούν στη συγκεκριμένη θεματική. Στόχος είναι να εμπνεύσει το κοινό αλλά και να βρεθούν πιθανές συνεργασίες για την υλοποίηση επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Impact on Education, το οποίο έχει στόχο τον εντοπισμό και την υποστήριξη ελληνικών κοινωνικών επιχειρήσεων που, είτε χρησιμοποιούν την εκπαίδευση ως εργαλείο για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, είτε προτείνουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η Marie Trellu-Kane, Ashoka Fellow από τη Γαλλία, ιδρύτρια του Unis-Cité, η οποία μίλησε για το πρόγραμμά της που έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους στη Γαλλία να εργασθούν εθελοντικά σε περισσότερους από 600 οργανισμούς, βοηθώντας στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της είναι να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στην Ελλάδα, και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο ελληνικό οργανισμό να έρθει σε επαφή με την Ashoka Ελλάδος ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις παρουσιάσεις των 6 Ελλήνων κοινωνικών επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Impact on Education της Ashoka, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πώς η εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία: Αλέξανδρος Παπανδρέου, Ιδρυτής της «Χαρισμάθεια», Βιολέτα Τσιτσιλιάνη, Συνιδρύτρια του “The Language Project”, Σωτήρης Μπαράθας, Συνιδρυτής της “Effect”, Λευτέρης Αραπάκης, Ιδρυτής της «Εναλεία» και Σοφία Νικολάου, εκπροσωπώντας το πρόγραμμα “Stand by me” του Συλλόγου «ΑΛΜΑ». Κάθε συμμετέχων παρουσίασε τη δράση της κοινωνικής του επιχείρησης στο κοινό που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, εκπρόσωποι της Ashoka από τον ελληνικό (Λυδία Παπανδρέου, Στέλλα Πρίντεζη) και διεθνή χώρο (Arnaud Mourot, Angelos Souriadakis) αλλά και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων οργανισμών απένειμαν τα Πιστοποιητικά Ολοκλήρωσης του Προγράμματος στους 6 συμμετέχοντες, και ανακοίνωσαν ότι επιπλέον υποστήριξη θα παρασχεθεί σε κάθε μια από τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

H εκδήλωσε έκλεισε με το ελπιδοφόρο παράδειγμα του Θοδωρή Αναγνωστόπουλου, ιδρυτή της SciCo και πρώτου Έλληνα υποψηφίου Ashoka Fellow.

Το επόμενο Ashoka Talks θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2018.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.