Connect with us

14# Ζωή στο Νερό

AstraZeneca: Προστατεύει το περιβάλλον… με πράξεις

Πώς συνδέονται οι μαθηματικές πράξεις της αφαίρεσης, της πρόσθεσης, του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Η AstraZeneca εντάσσει φέτος στην κοινωνική στρατηγική της ένα τετραετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας, που απαντά σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση.

Το πρόγραμμα, με τίτλο «Προστατεύουμε το περιβάλλον…με πράξεις!», υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού που έχει θεσπίσει η εταιρεία. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο έως το 2022, θα υλοποιείται μία διαφορετική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα αντιστοιχεί νοηματικά σε μία από τις 4 μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση).

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με την «αφαίρεση» της ρύπανσης από 5 ακτές της Ελλάδας, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, μέλος του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον». Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα Αττικής, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στον Καστελόκαμπο Πάτρας, στις Νέες Παγασές Βόλου και στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης με τη συμμετοχή 176 εργαζομένων.

Αφού ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και για το σωστό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην απομάκρυνση των απορριμμάτων κατά μήκος της ακτής. Με την ολοκλήρωση της ενέργειας είχαν καθαριστεί περίπου 1.750 μέτρα ακτής ενώ συγκεντρώθηκαν 91 σάκοι απορριμμάτων, συνολικού βάρους 450 κιλών, εκ των οποίων 20 κιλά αποτελούνταν από ανακυκλώσιμα υλικά.

Η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος και Κύπρου, δήλωσε σχετικά: «Η AstraZeneca είναι και μία κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία και πιστεύουμε ότι η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη μας. Για αυτό το λόγο έχουμε θέσει την περιβαλλοντική προστασία ως βασικό πυλώνα της κοινωνικής στρατηγικής μας. Είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο απειλείται έντονα από τη ρύπανση. Ο καθαρισμός των ακτών αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση του θετικού μας αποτυπώματος στο περιβάλλον, σε βάθος χρόνου».

Από την πλευρά της, η Υπεύθυνη Προγραμμάτων & Δράσεων της οργάνωσης iSea, Αναστασία Χαρίτου, ανέφερε «Με την απομάκρυνση 450 κιλών απορριμμάτων που θα κατέληγαν στη θάλασσα, οι εργαζόμενοι στην AstraZeneca πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια προστασίας και διαφύλαξης των παράκτιων οικοσυστημάτων μας. Η αφοσίωση που έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες στο έργο του καθαρισμού μας εμπνέει να συνεχίζουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14# Ζωή στο Νερό

Αναβάθμιση Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΚΕΘΕ & Costa Nostrum

Σε μια εποχή οικονομικής και γενικότερης κρίσης, η σύνδεση και η στενή συνεργασία εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων για ένα ευρύ κοινό σκοπό, όπως είναι η προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με ποικίλα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, τόσο για τους τουριστικούς προορισμούς, όσο και για τον ίδιο τον τουριστικό τομέα, κρίνεται ως επιχειρηματική και κοινωνική αναγκαιότητα.

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Mistral στο οποίο εταίρος είναι και το Eλληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και λαμβάνοντας υπόψη το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφτεί μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και της Costa Nostrum από τον Φεβρουάριο του 2020, οι δύο φορείς συνεργάζονται εκ νέου για την αναβάθμιση των δεικτών – κριτηρίων  του πρωτοκόλλου που έχει αναπτύξει η Costa Nostrum για την αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη των παραλιών της Μεσογείου. Με πιθανή τη συμμετοχή φορέων από το εξωτερικό, στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η καθιέρωση της πρακτικής Costa Nostrum ως «Σχήματος Πιστοποίησης»  και η ευρεία διάδοσή της τόσο στον Ελληνικό, όσο και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό χώρο.

Το πρόγραμμα MISTRAL χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg MED» και έχει ως στόχο να εδραιώσει μια ισχυρή διακρατική Μεσογειακή συνεργασία 8 χωρών και ποικίλων συμμετεχόντων φορέων (Υπουργεία, Περιφέρειες, συμπράξεις τύπου clusters, Ερευνητικά Κέντρα) προκειμένου:

  1. να καταστούν οι γνώσεις για τη θάλασσα και η βιώσιμη καινοτομία βασικοί κινητήριοι μοχλοί για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» (Blue Growth) στη Μεσόγειο,
  2. να υποστηριχθεί η δημιουργία clusters ως εξαιρετικών διαμεσολαβητών της γνώσης για την ενίσχυση της θαλάσσιας οικονομίας,
  3. να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν κατευθύνσεις βιώσιμης ανάπτυξης, εναρμονισμένες με τις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης των περιφερειών στη Μεσόγειο. Οι παρεμβάσεις του προγράμματος επιμερίζονται στοχευμένα σε πέντε συγκεκριμένες διαφορετικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στην Ευρωπαΰκή στρατηγική «Γαλάζια Ανάπτυξη» (Blue Growth) και είναι οι εξής:
  • θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια [Marine Aquaculture (MA)] και αλιεία μικρής κλίμακας [Small Scale Fisheries (SSF)]
  • θαλάσσια βιοτεχνολογία [Marine Biotechnology]
  • παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός [Coastal and Maritime Tourism]
  • θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [Marine Renewable Energy (MRE)]
  • θαλάσσια επιτήρηση [Maritime Surveillance]

Το πρόγραμμα MISTRAL φιλοδοξεί να υποστηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερες  νέες καινοτόμες ιδέες ερευνητών, νέων ή επίδοξων επιχειρηματιών, αλλά και υφιστάμενες ΜΜΕ, στα πιο πάνω πεδία δραστηριοποίησης, για να εξελιχθούν ανταγωνιστικά.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

P&G – ΑΒ: Συνεργασία για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η P&G και η ΑΒ Βασιλόπουλος, μέσω του προγράμματος «Προσφέρω» ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, ολοκληρώνοντας τον υποβρύχιο καθαρισμό 20 παραλιών σε όλη την Ελλάδα.

Το φετινό πρόγραμμα δράσεων που ξεκίνησε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, περιλάμβανε τον υποβρύχιο καθαρισμό 20 παραλιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Οι δράσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την καταδυτική ομάδα της iSea σε συνεργασία με τοπικά καταδυτικά κέντρα και άλλους φορείς. Στο πλαίσιο των φετινών υποβρύχιων καθαρισμών και με τη συμμετοχή περισσότερων από 21 δυτών, συλλέχθηκαν και απομακρύνθηκαν πάνω από 3,5 τόνοι απορριμμάτων με κυρίαρχους τους ρύπους από πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, ελαστικά, σακούλες κ.α. 

Όπως κάθε χρόνο, την προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν ενεργά οι καταναλωτές, μέσω της αγοράς προϊόντων της P&G αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, συνδράμοντας το έργο της iSea για καθαρότερες θάλασσες και ακτές για όλους. 

Η Αναστασία Χαρίτου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, δήλωσε σχετικά: «Φέτος, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, το πρόγραμμα δράσεων όχι μόνο δεν ματαιώθηκε, αλλά προσαρμόστηκε σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, και έτσι αυτή η σημαντική προσπάθεια συνεχίστηκε για ακόμη μια χρονιά, με υποβρύχιους καθαρισμούς.  Στόχος του προγράμματος «Προσφέρω» που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε για τρίτη χρονιά, είναι να συμβάλλουμε στη διάδοση και την αντιμετώπιση του ζητήματος των υδάτινων απορριμμάτων που αποτελεί παγκοσμίως μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και βρίσκεται στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ. Μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης, ενθαρρύνουμε τον σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον, τις ορθές επιλογές και την εμπλοκή των πολιτών στην αντιμετώπισή του. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε σε καθαρές θάλασσες και ακτές, να απολαύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε τον μεγαλύτερο πλούτο της χώρας μας».

Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω» έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μάιο του 2018 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 78 καθαρισμοί σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 10 τόνοι απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί με στόχο να ολοκληρώσουμε 100 δράσεις σε όλη την Ελλάδα και να απαλλάξουμε τις ελληνικές θάλασσες από ακόμα περισσότερους τόνους απορριμμάτων. 

Περισσότερα

14# Ζωή στο Νερό

Chiquita: Πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που γιορτάστηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου, η Chiquita κοινοποιεί τη δέσμευσή της να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερους υδάτινους πόρους στις φάρμες μέσω διανομής γης και προγραμμάτων ανανέωσης. 

Έως τώρα έχει ανανεωθεί το 59% από τις φάρμες της Chiquita, με πλάνο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 76% του συνόλου μέχρι το 2022.

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να φτάσει τα 10 δις μέσα στα επόμενα 30 χρόνια,» εξηγεί ο Jamie Postell, Διευθυντής Πωλήσεων Βορείου Αμερικής της Chiquita. «Η Chiquita δεσμεύεται για την εξεύρεση λύσεων που θα εξασφαλίσουν ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός και τα συστήματα παροχής τροφίμων που χρειάζονται για τη διατροφή του, έχουν ασφαλές και βιώσιμο νερό. H Chiquita έχει θέσει 3 σημαντικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για να ελαττώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να προωθήσει τη διαφύλαξη του νερού για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης της Chiquita περιλαμβάνουν:

SDG 6.3 – Βελτίωση, μέχρι το 2030, της ποιότητας του νερού μέσα από τη μείωση της μόλυνσης, την εξάλειψη των απορριμμάτων και την ελαχιστοποίηση της απόρριψης επικίνδυνών χημικών και υλικών, μειώνοντας στο ήμισυ την αναλογία των μη επεξεργασμένων όμβριων υδάτων και αυξάνοντας σημαντικά την ανακύκλωση και την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

SDH 6.4 – Σημαντική αύξηση, μέχρι το 2030, της αποδοτικότητας της χρήσης νερού σε όλους τους τομείς και εξασφάλιση της βιώσιμης απόληψης και παροχής γλυκού νερού για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό.

SDG 6.6 – Προστασία και αποκατάσταση, μέχρι το 2020, των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό, όπως τα βουνά, δάση, υδροβιότοποι, ποτάμια, υδροφόροι ορίζοντες και λίμνες.

Η Chiquita πετυχαίνει αυτούς του στόχους μέσα από τη μείωση της χρήσης του «γκρίζου» νερού, αφού εισάγει την μέτρηση της ποσότητας του νερού που απαιτείται για την απομάκρυνση ρύπων κατά τη διαδικασία παραγωγής ή επεξεργασίας. Το 2012 το αποτύπωμα της Chiquita για το «γκρίζο»  νερό ήταν 75 λίτρα για κάθε κιλό μπανάνας, σύμφωνα με έρευνα του WWF. Από τότε, η εταιρεία υιοθέτησε σημαντικά μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων με την έναρξη των προγραμμάτων ανανέωσης της γης. Το πρόγραμμα λειτουργεί με την επανασχεδίαση της διάταξης στις φάρμες, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τη χρήση ζιζανιοκτόνων, καθώς επίσης και μετακινώντας τις φάρμες μακριά από τα υδατορεύματα για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου διαφυγής χημικών στον υδροφόρο ορίζοντα.

Επιπλέον του προγράμματος ανανέωσης, η Chiquita, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ακολουθεί αυστηρά μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών, οι οποίες είναι ενταγμένες και παρακολουθούνται από το Rainforest Alliance. H Chiquita προστατεύει τα υδατορεύματα και τις όχθες των ποταμών φυτεύοντας προστατευτικές καλλιέργειες σε όλα τα κανάλια αποστράγγισης και απαγορεύοντας τα αγροχημικά ζιζανιοκτόνα. Επίσης, η εταιρεία χρησιμοποιεί αγροχημικά τα οποία εξουδετερώνουν τα παράσιτα της μπανάνας στον κορμό του δέντρου και όχι στο χώμα. Για την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας αυτών των προγραμμάτων, η εταιρεία συνεργάζεται με ανεξάρτητα εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και αναλύουν την καθαρότητα του νερού που ρέει από τις φυτείες της Chiquita.

Πέραν της εφαρμογής προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού στις ιδιόκτητες φυτείες της, η Chiquita στοχεύει επίσης στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις τοπικές κοινωνίες. Το 2018, η εταιρεία δώρισε 160 εκτάρια αναδασωμένων εδαφών από τον υγρότοπο San San Pond Sak στους κατοίκους του Παναμά. Με τη βοήθεια εργαζομένων – εθελοντών, η Chiquita φύτεψε χιλιάδες δέντρα βοηθώντας στην αναδάσωση. Η εταιρεία συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη συντήρηση και προστασία της περιοχής, η οποία έχει γίνει καταφύγιο για πολλά προστατευόμενα είδη συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων χελωνών και μανάτων.

«Η Chiquita είναι υπερήφανη που είναι πράγματι ένας «καλός γείτονας» και αναγνωρίζει τον μεγαλύτερο σκοπό της διατήρησης του νερού,» δήλωσε ο Jamie Postell. «Πρωτοβουλίες όπως αυτή του έργου San San μας βοηθούν να προσφέρουμε στις κοινωνίες και να δημιουργούμε υγιή οικοσυστήματα στα οποία τα φυτά και η άγρια ζωή μπορούν να ανθίσουν. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που από την έναρξη του έργου San San, πάνω από 30,000 χελώνες έχουν εκκολαφθεί στον υγρότοπο».

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ