BayWa r.e.: Έργα για τη μετάβαση της VELUX σε 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

Date:

Share post:

Ο Όμιλος VELUX και η BayWa r.e. ανακοίνωσαν πρόσφατα μια πρωτοποριακή συμφωνία για την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του κορυφαίου κατασκευαστή παραθύρων οροφής με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2024.

Οι συμφωνίες PPA θα προωθήσουν την ανάπτυξη δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ισπανία, στις περιοχές της Σεβίλλης και της Γρανάδα. Το πάρκο στη Γρανάδα, με την ονομασία «φωτοβολταϊκό πάρκο Alhendín», περιλαμβάνει την πρώτη εγκατάσταση της BayWa r.e. με την καινοτόμο τεχνολογία αγροβολταϊκών στην Ισπανία, η οποία θα επιτρέπει την ανάπτυξη αγροτικών καλλιεργειών ανάμεσα στα ηλιακά πάνελ.

Δημιουργώντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια 

Όταν συνδεθούν στο δίκτυο το 2023 και το 2024, οι δύο μονάδες θα παράγουν 167 GWh ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 45.000 νοικοκυριών στην Ευρώπη. Το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τα πάρκα, θα παρέχεται στη VELUX, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα διατίθεται στο δίκτυο. Οι νέες συμφωνίες PPAs θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της VELUX κατά περίπου 40.000 τόνους ισοδύναμου CO2 μόνο από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της σε ετήσια βάση. 

Σχολιάζοντας το έργο, ο Lars Petersson, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου VELUX, δήλωσε: “Η VELUX ανέκαθεν έφερνε το φως στη ζωή των ανθρώπων και τώρα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα εφαρμόσουμε τη χρήση του φωτός, ή πιο συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας, για να απανθρακοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Στην εταιρεία μας, έχουμε δεσμευτεί να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Και με αυτή τη συμφωνία, είμαστε σε καλό δρόμο προς την επίτευξη του στόχου μας για μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητές μας κατά 100% έως το 2030“.

Πρωτοποριακή συνύπαρξη φωτοβολταϊκών πάρκων

Περίπου το 10% του πάρκου Alhendín θα αποτελεί μια εγκατάσταση αγροβολταϊκών, μια νέα εφαρμογή φωτοβολταϊκών που συνδυάζει την παραγωγή τροφίμων και την παραγωγή ενέργειας, στην οποία η BayWa r.e. πρωτοπορεί με ηγετικό ρόλο. Η εγκατάσταση αυτή θα είναι ειδικά σχεδιασμένη με ψηλότερες σειρές πάνελ, σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, ώστε να επιτρέπεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας και η διέλευση σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων ανάμεσα στα πάνελ, στην προκειμένη περίπτωση για την καλλιέργεια αγροτικής παραγωγής. Οι φωτοβολταϊκές μονάδες θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη συλλογή βρόχινου νερού, βοηθώντας τον καλλιεργητή να ανταπεξέλθει στους συνεχείς κινδύνους που εγκυμονούν η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία σε μια ιδιαίτερα ξηρή περιοχή, μέσα από την εφαρμογή του τρίπτυχου νερό-ενέργεια-τροφή.

Η συγκεκριμένη συμφωνία PPA πρωτοπορεί στην πρακτική της συνύπαρξης φωτοβολταϊκών εφαρμογών, καθώς συνδέει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με τη φύση και την τοπική κοινότητα προς αμοιβαίο όφελος. Η ανάπτυξη και των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μια σειρά μέτρων για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον που θα ενισχύσουν την τοπική βιοποικιλότητα και θα προωθήσουν τη συμμετοχή της κοινότητας.

Για να διασφαλιστεί ότι τα πάρκα θα δίνουν πάντοτε προτεραιότητα στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες, η BayWa r.e. θα συνεργαστεί με πανεπιστήμια της περιοχής – συγκεκριμένα με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβας – για τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσαρμοσμένη για την περιοχή. 

“Αυτό το έργο είναι τόσο εντυπωσιακό, διότι ενσωματώνει τη συνέργεια μεταξύ νέας γενιάς παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αγροβολταϊκών, κοινοτικών συνεργασιών και βιοποικιλότητας. Αναδεικνύει, επίσης, τη βαθιά δέσμευσή μας για πρωτοβουλίες βιωσιμότητας”, σχολίασε ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e. “Κορυφαίες εταιρείες, όπως η VELUX, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την ενεργοποίηση πιο βιώσιμων πρακτικών και λύσεων. Η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς, γι’ αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη BayWa r.e. η υποστήριξη στον Όμιλο VELUX στο να επιτύχει, μέσω αυτών των συμβάσεων PPA, τους στόχους του για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές”, προσθέτει.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Βίκος: 1ο Cycladic Kids Festival 23 και 24 Σεπτεμβρίου

Το διήμερο σαββατοκύριακο για τα παιδιά, πραγματοποιείται με αφορμή τον 10ου Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

SEAJETS: Δίπλα στους πληγέντες και στην κακοκαιρία Daniel 

Τέσσερις νταλίκες με μπουκάλια νερό του 1,5 λίτρου παραδόθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου, μία νταλίκα στην Αγριά Βόλου και οι υπόλοιπες ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. 

Διάλογοι ΙΣΝ: Τηλεθεατές ή πολίτες;

Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.

Χαμόγελο του Παιδιού: Διεθνής Συνάντηση με τον Σουηδικό Φορέα BRIS

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και συζητήσεις υπό τον συντονισμό της Πηγής Πρωτοψάλτη, Συντονίστριας των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Skip to content