BBSF: Οικονομικές συμμαχίες, ενέργεια και καινοτομία με φόντο τους SDGs

Date:

Share post:

Συγκλίνουσες απόψεις σε ένα σχέδιο διασύνδεσης της Κεντρικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κίνας στο πλαίσιο των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) της Ατζέντας του ΟΗΕ θα αναζητηθούν στο Balkans & Black Sea Cooperation Forum 2018 (BBSF) που διεξάγεται στην Αθήνα, από 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2018, με την υποστήριξη του csrindex.gr, ως χορηγού επικοινωνίας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

Το BBSF θα δώσει τη δυνατότητα για έναν διαπολιτισμικό διάλογο, όπως εξηγεί στο csrindex.gr ο Γιάννης Μπαλακάκης, Chair Organizing Committee Balkans & Black Sea Cooperation Forum, President of the Board Geo Routes Cultural Institute.

Ας σημειωθεί ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισός Geo Routes Cultural Institute, που είναι επίσημος διοργανωτής του φόρουμ, στοχεύει με τη δράση του στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, διευκολύνοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλακάκη, στο φόρουμ, στο οποίο θα δώσουν το παρόν 65 διεθνούς κύρους ομιλητές και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης συζητήσεων γύρω από τις πολιτικές, γεωστρατηγικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες, συνεργασίες και καινοτόμες πρακτικές για την Οικονομία, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, τον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και καινοτομία, τις Γυναίκες στην Ηγεσία και για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ 2030. Κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου θα είναι η Γενική Διευθύντρια του United Nations Global Compact, Lise Kingo.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Helexpo-Μαρούσι, με θέμα «Rail, Road, Rivers Connectivity to the EU via Balkan Region» οι 2 από τις 9 συνεδρίες (στις 31/5 και 1/6 αντίστοιχα) να εστιάζουν στη διασύνδεση των μεταφορών, επικοινωνιών, υποδομών και δικτύων από την Ελλάδα, την Βαλκανική και την Μαύρη Θάλασσα προς την Ευρώπη. Ο κ. Μπαλακάκης μας ενημερώνει ότι εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η εκπρόσωπος της χώρας σε θέματα συνεργασίας Κίνας-Ευρώπης, Πρέσβης, κυρία HUO, θα παρουσιάσει τη στρατηγική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο πλαίσιο “belt & road initiative”.

Το BBSF απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, οργανισμών και θεσμικών φορέων, τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Οικονομίας & Ανάπτυξης, ενώ μεταξύ των επιστημονικών του εταίρων συγκαταλέγονται διεθνείς οργανισμοί, όπως UNESCO, UNWomen, European Banking Federation, ICBSS, EC/DG Environment, CEEMAN, Clingendael Institute, UN Global Compact, CSR Europe, CSR Hellas, καθώς και ο ΟΣΕΠ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Στον τελευταίο συμμετέχουν 12 κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία). Η Ελλάδα, μαζί με την Ρωσία και την Τουρκία κατέχουν κυρίαρχη θέση στο πλαίσιο του Οργανισμού.

Οι χώρες αυτές, έχουν διαφορετικό ιστορικό υπόβαθρο, επίπεδα ανάπτυξης και πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διατηρούνται διμερείς διπλωματικές σχέσεις ή υπάρχουν σοβαρά διμερή προβλήματα. Υπό αυτό το πρίσμα το BBSF αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάληψη δράσεων και την καλλιέργεια συνεργασιών με στόχο την συλλογική ταυτότητα της περιοχής μέσω της ανάπτυξης των διασυνοριακών μεταφορών και άλλων έργων υποδομής.

Ας σημειωθεί ότι πολιτικοί παράγοντες στην περιοχή έχουν αναφερθεί στην πρόθεση προώθησης του σχεδίου αποκατάστασης της σύγχρονης “Οδού της Μετάξης”, με την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ανεπτυγμένων ασιατικών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νοτίου Κορέας.

Το BBSF αναμένεται να αναδείξει τέτοιες δυνατότητες όπως και επενδυτικές ευκαιρίες σε θέματα που αφορούν διαχείριση κινδύνων, ανάπτυξη τουρισμού, ενέργεια και κλιματική αλλαγή.

Οι ομιλητές

Μεταξύ των 60 ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι κ.κ. Mariya Gabriel Επίτροπος Ε.Ε. Digital Economy & Society, Zorana Mihajlović Dpt. Prime Minister and Minister of Construction-Transport & Infrastructure Serbia, Ismir Jusko Minister Ministry of Communications & Transport Bosnia–Herzegovina, Lise Kingo Executive Director United Nations Global Compact, Georges Markopouliotis Head European Commission Representation in Greece, Alqi Bllako Secretary General to the President Ilir Meta of Albania, Oleg Tulea Vice-President Danube Commission, Zeljka Cvijanovic Prime Minister Republika Srpska/Bosnia–Herzegovina, Elena Kountoura Minister Hellenic Ministry of Tourism, Stergios Pitsiorlas Dpt Minister Hellenic Ministry of Economy & Development, Georges Katrougalos Alt. Minister Hellenic Ministry of Foreign Affairs, Ivailo Kalfin Fm. Dpt. PM Bulgaria & Director Institute for Economics & International Relations, Michael Christides Secretary General Organization of the Black Sea Economic Cooperation, Andrew Main Wilson Chairman United Nations PRME, Zsuzsanna Hargitai Director/Head of Western Balkans EBRD, Wim Mijs CEO European Banking Federation, Danica Purg President CEEMAN, Arda Batu Secretary General Turkish Business Confederation, Bora Tuncer Cluster President Turkey-Iran-Central Asia Schneider Electric, Alia El-Yassir Regional Director UN Women Europe-Central Asia, Monica Scatasta Head of Environment-Climate & Social Policy EIB, Maaike Okano-Heijmans Sr. Research Clingendael Institute of the Netherlands, Sotiris Theofanis President & CEO Thessaloniki Port Authority, Erwin Van Overbeek Manager Large Companies Network MVO Netherlands, Marina Migliorato VP CSR Europe–Head Sustainability Innovation & Stakeholders Engagement ENEL S.p.A., Jürgen Priesters Business Development Director Recycling TOMRA Sorting GmbH κ.ά..

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

PepsiCo: Δεντροφύτευση στους Θρακομακεδόνες από τη Green Team Hellas

Με τις εθελοντικές της δράσεις η Green Team της PepsiCo Hellas κάνει πράξη την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με την σφραγίδα της EUROCERT η πιστοποίηση της ΗΛΕΚΤΩΡ

Το Πρότυπο ISO 41001, προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης Εγκαταστάσεων.

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ και Pieris Architects δημιουργούν το «the SPOT» 

H συνεργασία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ με το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του πρωτότυπου αυτού κτιρίου βασίζεται στο κοινό τους όραμα για καινοτόμες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές.

Chiquita: Στον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Ο Μαραθώνιος αποτελεί πόλο έλξης για δρομείς από όλο τον κόσμο, κάθε ηλικίας και επιπέδου, καθώς και δρομείς με αναπηρίες, μεταδίδοντας έναν τρόπο ζωής ο οποίος βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία. 
Skip to content