To ψηφιακό μέλλον της ΕΕ και οι ενεργειακοί δρόμοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας των εργασιών του Balkans & Black Sea Cooperation Forum 2018 (BBSF), που λαμβάνει χώρα 30 – 31 Μαϊου και 1 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, με την υπστήριξη του csrindex.gr, ως χορηγού επικοινωνίας.
Η Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, εκ των βασικών ομιλητών αναφέρθηκε στην προσέγγιση της ΕΕ στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως προτεραιότητα για τις χώρες της περιοχής, καθώς μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από την ψηφιακή ενιαία αγορά εάν προστατεύσουν τα δίκτυα και τα συστήματά τους. Μιλώντας για την οδηγία για την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών, έκανε λόγο για τον πρώτο πανευρωπαϊκό νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Μαΐου 2018 και τόνισε ότι η βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ θέτει επίσης το υπόβαθρο για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εταίρων.
Ο Ismir Jusko, Υπουργός Επικοινωνιών & Μεταφορών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ΕΕ, των Βαλκανίων και των χωρών του Ευξείνου Πόντου και ανέλυσε τη σημασία της ενοποίησης του τομέα μεταφορών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις μεταφορές της ΕΕ. Όπως είπε, μέρος του δικτύου μεταφορών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχει στρατηγική διεθνή σημασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, λόγω της ένταξής της στο δίκτυο SEETO Comprehensive, το οποίο διαθέτει στοιχεία για το πολυτροπικό περιφερειακό δίκτυο μεταφορών και αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση των προγραμμάτων μεταφοράς των επενδύσεων.
Στις σιδηροδρομικές μεταφορές και την συνδεσιμότητα των χωρών της ευρύτερης περιοχής με την ΕΕ μέσω των Βαλκανίων μίλησε η HUO Yuzhen, Ειδικός Αντιπρόσωπος Κίνας-CEEC Cooperation, Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενώ ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μίλησε για τις προοπτικές της ΕΕ, των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε για την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια – και συντόνισε η Maaike Okano-Heijmans, ερευνήτρια από Ολλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων – συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Σ. Κουμουτσάκος, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Zoran Lakićević, Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας, που μίλησε για τις υποδομές μεταφορών στη χώρα του, καθώς και η Zsuzsanna Hargitai, Επικεφαλής Περιφέρειας Δυτικών Βαλκανίων της EBRD, που αναφέρθηκε στην υποστήρξη που παρέχει η τράπεζα στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς δίνοντας προβάδισμα σε πράσινα έργα.
Η αποδέσμευση του δυναμικού της ψηφιακής τεχνολογίας με προώθηση της καινοτομίας και διαφύλαξη της εμπιστοσύνης ήταν το ζητούμενο σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο Wim Mijs, Διευθύνων Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (European Banking Federation). Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η προστασία των δεδομένων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι οι βασικοί παράγοντες που τελικά θα καθορίσουν την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ενώ οι οικονομίες εξαρτώνται από τους σιδηροδρόμους, τους δρόμους και τα ποτάμια, δεν μπορούν να ξεφύγουν από το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι ψηφιακό και συνδεδεμένο. Στα θέματα αυτά τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Anke den Ouden Γενική Διευθύντρια CEE Multi-Country Europe region Μicrosoft, Frank Jansen, KBC Group, μέλος Δ.Σ. και εκτελεστικός διευθυντής στις τράπεζες CIBANK & UBB και Μαρίνα Σταυροπούλου
Διευθύντρια ρυθμιστικών υποθέσεων, WIND.
Η ενέργεια στο επίκεντρο
Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με θεμελιώδεις αλλαγές να συντελούνται στο περιβάλλον η ενέργεια ανάγεται σε βασικό μοχλό στρατηγικής. Αναδιαρθρώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στοο πλαίσιο του μοντέλου Target το 2019 ενώ η ενοποίηση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή αγορά, εκτός από την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες. Επιπλέον, αναμένεται να προσέλθουν σημαντικά κεφάλαια και επενδύσεις στην περιοχή όπως ανέφεραν οι ομιλητές του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μιχάλης Φιλίππου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικός Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) και Σωτήρης Νίκας,
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ), που αναφέρθηκαν στην ενέργεια ως μέσο διερεύνησης και ανάδειξης δυνατοτήτων προώθησης της συνεργασίας και δημιουργίας συνεργειών στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ενώ στο θέμα της ίδρυσης του Ελληνικού Ενεργειακού Χρηματιστηρίου, μια πρωτοβουλία που μόλις ολοκλήρωσε η Ελλάδα με τη συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, μίλησε ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στη συζήτηση που συντόνισε η Vaia Karathodorou, Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνέβαλλε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς και η Sabina Dziurman, Διευθύντρια Ελλάδας & Κύπρου, EBRD.
Η δεύτερη ημέρα του BBSF ολοκληρώθηκε με παράλληλα πάνελ συζητήσεων με θέματα όπως οι γυναίκες στην ηγεσία, καθώς και η πράσινη και η κυκλική οικονομία.
Φωτογραφία PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ