CEOs: Η βιωσιμότητα ως θεμέλιο για την προστασία από την αστάθεια

Date:

Share post:

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Οι στρατηγικές και τα επιχειρηματικά μοντέλα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα δεν μόνο μια κλιματική επιταγή, αλλά και το θεμέλιο της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία μελέτη του United Nations Global Compact και της Accenture, με τη συμμετοχή πάνω από 2.600 CEOs από 128 χώρες. Διαπιστώνεται ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι ανήσυχοι λόγω της ταχύτητας και της κλίμακας των αλλαγών αλλά αγκαλιάζουν τη βιωσιμότητα για να οικοδομήσουν μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αντιμετωπίζουν παγκοσμίως ένα τεράστιο αριθμό προκλήσεων, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους (93%) να αντιμετωπίζουν 10 ή και περισσότερες προκλήσεις ταυτόχρονα για τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, 87% αυτών προειδοποιεί ότι οι διαρκείς αναταραχές υποσκάπτουν την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs). Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη για τη βιωσιμότητα σε επίπεδο CEOs που έχει πραγματοποιηθεί διαχρονικά από το UN Global Compact και την Accenture, οι CEOs προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για τις διαρκείς αναταραχές και σχεδόν όλοι πλέον (98%) συμφωνούν ότι η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα του ρόλου τους. 

Στη μελέτη, οι CEOs προειδοποιούν για τον αρνητικό αντίκτυπο των προκλήσεων όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, από την κοινωνικοοικονομική αστάθεια έως τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις άμεσες κλιματικές επιπτώσεις. Η Sanda Ojiambo, Assistant Secretary General, CEO και Executive Director του UN Global Compact, σημειώνει ότι με βάση τη μελέτη οι CEOs δεν θεωρούν ότι ο κόσμος είναι τόσο ανθεκτικός στις κρίσεις όσο ελπίζαμε, την ώρα που το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις, ενεργειακές ελλείψεις, αυξανόμενο πληθωρισμό και μια γενικευμένη απειλή ύφεσης. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πλήττονται από πολλαπλούς κλυδωνισμούς. Επομένως, σύμφωνα με την κ. Ojiambo σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη δραματική κλιματική αλλαγή έως τις διευρυνόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, η επιχειρηματική δράση δεν συμβαδίζει με τη φιλοδοξία και το ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030.

Σημειώνεται ότι απομένουν μόλις οκτώ χρόνια για την εκπλήρωση των SDGs και πάνω από 4 στους 10 CEOs (43%) δηλώνoυν ότι οι πρωτοβουλίες τους για βιωσιμότητα έχουν παρεμποδιστεί λόγω του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη υψηλότερο στους CEOs των αναπτυσσόμενων χωρών (51%). Επιπρόσθετα, όσον αφορά τους καθαρούς μηδενικούς στόχους (net zero targets) που έθεσαν οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η Accenture διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους παρά μόνο εάν διπλασιάσουν το ρυθμό μείωσης των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Ωστόσο, ένα θετικό μήνυμα έρχεται από τα δύο τρίτα των CEO (66%) που δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους συμμετέχουν σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Αυτοί οι ηγέτες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας αναδιαρθρώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους και επαναξιολογούν τη χρήση φυσικών πόρων.

Ο Peter Lacy, Global Sustainability Services Lead και Chief Responsibility Officer της Accenture, τονίζει σχετικά ότι η μη εκπλήρωση της υπόσχεσης των SDGs δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τις εταιρείες που επανεφευρίσκονται και αξιοποιούν τη βιωσιμότητα ως μία από τις βασικές δυνάμεις αλλαγής για την επόμενη δεκαετία. Εξηγεί ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούν μεν για την ανθεκτικότητα αλλά την ίδια στιγμή νέα κύματα τεχνολογικών επενδύσεων και καινοτομίας μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των SDGs.

Η τεχνολογία ως καταλύτης

Οι CEOs εντοπίζουν μια σαφή ανάγκη εστίασης στην τεχνολογία με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την επίτευξη ανάπτυξης. Οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι ενσωματώνουν ήδη τη βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις τους λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τη βιωσιμότητα (63%), ενισχύοντας τη συλλογή δεδομένων βιωσιμότητας στις αλυσίδες αξίας τους (55%) και επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (49%). Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί (49%) μεταβαίνουν σε κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ το 40% αυξάνει τη χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για βιώσιμη καινοτομία. Επιπλέον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι οικοδομούν ανθεκτικότητα για τις εταιρείες τους μέσω της επένδυσης στην διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού τους, της συμμετοχής σε διακλαδικές συνεργασίες για πρωτοπόρες τεχνολογικές λύσεις και ζητώντας τη δέσμευση των κυβερνήσεων για αλλαγές πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα σε μακροπρόθεσμους μετρήσιμους στόχους ως τυποποιημένα πλαίσια αναφοράς ESG, μια παγκόσμια αγορά άνθρακα και κίνητρα για βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

ΙΣΝ: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση PET/CT στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.)

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές.

Η Πλαίσιο ενισχύει το έργο του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος

Με βασικό πυλώνα την προσφορά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη, η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος αυτής της δέσμευσης της εταιρείας.

Demo: Δράση #WomenAt για τον Μάρτιο 

Οι γυναίκες της εταιρείας έχουν βήμα όλο τον Μάρτιο, για να μοιραστούν τις επαγγελματικές τους εμπειρίες, τα εμπόδια αλλά και τις συμβουλές τους με τις νέες, σύγχρονες επαγγελματίες.

EEΣ: Τίμησε τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του για την προσφορά τους

Στα 146 χρόνια πορείας του ΕΕΣ οι εθελόντριες έχουν συνεισφέρει ώστε ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα να στέκεται δίπλα στην κοινωνία.