CEOs σε ρόλο εθελοντή συμβούλου για νέα ταλέντα

Μαθήματα εθελοντισμού παραδίδουν CEOs που αφιερώνουν προσωπικό χρόνο για να διδάξουν με την εμπειρία τους νέους επίδοξους επιχειρηματίες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την κουλτούρα κοινωνικής υπευθυνότητας στους οργανισμούς που διοικούν.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Αποπνέει αισιοδοξία το γεγονός ότι πληθαίνουν τα παραδείγματα CEOs, managers και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών, οι οποίοι εντάσσουν στην ατέντα τους συναντήσεις με απόφοιτους που αναζητούν μονοπάτι καριέρας και ταλαντούχους νέους που έχουν όνειρο να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση, στους οποίους μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους.

Πρόσφατα, μια τέτοια ευκαιρία έδωσε ο CEO της Generali, Πάνος Δημητρίου, σε έναν πολλά υποσχόμενο νέο, απόφοιτο του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος ακολούθησε το απαιτητικό πρόγραμμα του CEO συμμετέχοντας σε συναντήσεις με στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας. Λαμβάνοντας μέρος σε συσκέψεις, είχε την εμπειρία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, παρακολούθησε συζητήσεις για το σχεδιασμό προϊόντων, την αξιολόγηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού ενώ είχε την δυνατότητα να διερευνήσει την επαγγελματική εξέλιξη στον ασφαλιστικό χώρο.

Η παραπάνω συνεργασία προέκυψε στο πλαίσιο του θεσμού “Business Days”, που αποτελεί μέρος του “Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας”, μία πρωτοβουλία του Ιορδάνη Λαδόπουλου, καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΟΕΕ.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν τόσο φορείς όπως π.χ. η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και εταιρείες, μεταξύ των οποίων Intralot, Costa Navarino, Παπαστράτος, TheMart, ΕΥ, McKinsey, Grant Thornton, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Oλυμπιακή Ζυθοποιία, Τιτάν, AXA, ΔΑΑ, Εθνική Τράπεζα, ΙΚΕΑ, Media Markt, DEMO, Πλαίσιο, Vodafone, Καυκάς, Google, Microsoft, MetLife κ.α.

Ένα ενδιαφέρον “πολυεθνικό” πρόγραμμα, με τον τίτλο “CEO for one month” υλοποιεί η Adecco. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ο Ed Broadhead, σε ηλικία μόλις 23 ετών, θα “διοικήσει” για έναν μήνα μαζί με τον CEO του Ομίλου Adecco, Alain Dehaze, μία εταιρεία της λίστας Fortune 500. Ξεχώρισε ανάμεσα σε 117.500 πολύ δυνατές υποψηφιότητες από 48 χώρες.

Η διαδικασία επιλογής του “CEO for One Month” ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Συνολικά, 48 ταλαντούχοι υποψήφιοι επιλέχθηκαν για να εργαστούν δίπλα στους Γενικούς Διευθυντές της Adecco στη χώρα τους – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα – για έναν μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα όλοι οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση business reviews με την ανώτερη διοίκηση της κάθε εταιρείας και να συμμετέχουν ενεργά σε συναντήσεις για τη χάραξη στρατηγικής, προσφέροντας και οι ίδιοι νέες ιδέες.

Το πρόγραμμα “CEO for One Month” είναι μέρος της πρωτοβουλίας κοινωνικής υπευθυνότητας Adecco Way to Work του Ομίλου Adecco, που στόχο έχει να συμβάλει στην εξάλειψη της ανεργίας των νέων ενισχύοντας την απασχολησιμότητά τους και τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους μέσω συμβουλευτικής καριέρας και ευκαιριών απόκτησης χρήσιμης εμπειρίας εργασίας.

Ένας άλλος θεσμός που αναδεικνύει τη σημασία που έχει για έναν νέο να βρεθεί κοντά με ένα υψηλόβαθμο στέλχος και να αντλήσει τεχνογνωσία και εμπειρία, είναι το πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση” του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και υλοποιείται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Ισχυροί όμιλοι όπως η Allianz, η MetLife, η Citi έχουν βρεθεί στο πλευρό των διοργανωτών διαθέτοντας στελέχη τους προκειμένου να διδάξουν τη νέα γενιά επιχειρηματιών. Στο τρέχον πρόγραμμα βασικός εταίρος είναι το MetLife Foundation, Gold Sponsors οι: Aegean, Citi, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Εθνική Τράπεζα, General Mills, Τhe Hellenic Initiative, HSBC, Hyundai, Sap και Silver Sponsors οι: Coca Cola Τρία Έψιλον, ΑΒ Βασιλόπουλος, Accenture, Αpivita, Chipita, Genesis, Lamda Development, Imerys, ΣΕΒ και Vision ενώ 40 ακόμη εταιρείες είναι μέλη και υποστηρικτές.

Το μοντέλο υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece βασίζεται στη στενή συνεργασία στελεχών επιχειρήσεων και καθηγητών των σχολείων. Από την πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων το 2005 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει εθελοντικά περισσότεροι από 1500 εθελοντές που προέρχονται από τις παραπάνω επιχειρήσεις. Τα στελέχη που υποστηρίζουν την εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας λειτουργούν ως πρότυπα για τους νέους και επηρεάζουν θετικά τη σταδιοδρομία τους, παρέχοντάς τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Παραδείγματα CEOs που διαθέτουν προσωπικό χρόνο για να στηρίξουν νέους επιχειρηματίες συναντάμε και σε άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης του ΟΠΑΠ, το egg της Eurobank, το Young Business Talent της Beiersdorf – παγκόσμιο πρόγραμμα που υλοποιείται και στην Ελλάδα κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφή στο Newsletter

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!

τα πιο πρόσφατα νέα της ΕΚΕ

το Εβδομαδιαίο Newsletter του CSR

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!