Connect with us

Απόψεις

Χ. Δήμας: Η έρευνα ως επένδυση στο μέλλον

Άρθρο του Χρίστου Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα και την Τεχνολογία*

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 72η θέση σε σύνολο 190 χωρών στην κατάταξη της Έκθεσης για την επιχειρηματική δραστηριότητα “Doing business 2019” της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αντίστοιχα, στην Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα “Global Competitiveness Report 2018” καταλαμβάνει την 57η θέση σε σύνολο 140 χωρών παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2017.

Με στόχο να ενισχυθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, αλλά και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, σχεδιάστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Την παροχή ισχυρών κινήτρων για συμμετοχή σε επιχειρηματικά πάρκα και στρατηγικές επενδύσεις
  • Την απλούστευση των διαδικασιών για την έναρξη μιας βιομηχανικής δραστηριότητας
  • Την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων

Η επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε Έρευνα αιχμής μέσα από τα προγράμματα Horizon μπορεί να επιστρέψει στην πραγματική οικονομία 11 ευρώ, αναδεικνύει την οικονομική σημασία που έχει η Έρευνα, η Τεχνολογία και η Καινοτομία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει, αφενός την 20η θέση σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών χωρών στον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης “European Innovation Scoreboard 2019” και αφετέρου την 41η θέση σε σύνολο 129 χωρών στον παγκόσμιο δείκτη για την καινοτομία “Global Innovation Index 2019”.

Η μελέτη των στοιχείων δείχνει ότι ενώ υπάρχει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, δεν υπάρχει ουσιαστική επίδραση στην οικονομία. Η μεταφορά γνώσης μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων εμφανίζεται αναιμική, ενώ οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας σε τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα είναι ανησυχητικά χαμηλές.

Προς αυτή την κατεύθυνση – και δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών – είναι εξαιρετικής σημασίας η προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Η ενεργοποίηση συνεργατικών σχημάτων σε θέση να αξιοποιούν την παραγόμενη γνώση, είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενισχυθεί η έρευνα και τα δυναμικά, αλλά ευάλωτα, επιχειρηματικά εγχειρήματα (start-ups, spin-offs, κ.ά.). Ήδη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 84η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο Κέντρων Καινοτομίας, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η απαλλαγή των Ερευνητών από τη γραφειοκρατία που στερεί ευελιξία και δαπανά μεγάλο μέρος της ενέργειας και του χρόνου του ερευνητικού δυναμικού. Το τρίπτυχο Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία αποτελεί βασικό εργαλείο για τη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσω της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Έχουμε φιλόδοξη ατζέντα και επενδύουμε στο μέλλον. Θέτουμε ψηλά τον πήχη και στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάσχεση του φαινομένου του brain-drain και την επιστροφή των νέων μας από το εξωτερικό.

* από το Λεύκωμα 2019 Βιώσιμη Ανάπτυξη »  Think Outside the Box». 

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1# Μηδενική Φτώχεια

O Covid-19 αλλάζει την ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης

Η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες και τη φτώχεια στον κόσμο, αν και ενισχύει τις δράσεις για το Κλίμα και το περιβάλλον, αντιθέσεις που εγείρουν ανησυχίες για το μέγεθος του αντικτύπου του Covid-19 στην ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η πρόσφατη έρευνα της KPMG “2020 CEO Outlook COVID-19 Special Edition” έδειξε ότι ενώ την περίοδο Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου που έτρεξε το πρώτο μέρος της έρευνας οι CEOs θεωρούσαν την κλιματική αλλαγή ως τον Νο1 κίνδυνο για την ανάπτυξη, την περίοδο Ιουλίου/Αυγούστου άλλαξαν τις προτεραιότητές τους υποβαθμίζοντας τον συγκεκριμένο κίνδυνο στην 4η θέση δίνοντας προβάδισμα στην εξεύρεση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στους κινδύνους για την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Πάνω από επτά στους δέκα CEOs (71%) λένε στην έρευνα ότι θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη που προέκυψαν από την πανδημία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με το 65% να λέει ότι η διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το Κλίμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αν θα διατηρήσουν τη δουλειά τους ή όχι τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι απόψεις διεθνών επειρογνωμόνων διίστανται στο αν η βιωσιμότητα θα καταστεί λιγότερο επείγουσα προτεραιότητα. Επισημαίνουν ότι ο Covid-19 πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ανισότητες και τη φτώχεια αλλά θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν σε δεσμεύσεις γύρω από τομείς ESG (Environmental, social, and governance) και νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται μελλοντικά συστημικά σοκ. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις αναμένεται να διπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους για σε τομείς ESG. Πέρα από τη διασφάλιση της συνέχειας της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ετοιμότητας απέναντι σε κινδύνους, ο ιδιωτικός τομέας ωθείται να αναλάβει εκτεταμένη δράση επανεξετάζοντας το μοντέλο λειτουργία του με γνώμονα την αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, θεωρείται καταλυτική η συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε και πρόσφατη έρευνα της GlobeScan, διεθνούς εταιρείας με ειδίκευση σε θέματα κατανόησης και εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών στην στρατηγική και τη δημιουργία αξίας για τις επιχειρήσεις, την αγορά και την κοινωνία. Η έρευνα, που διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, έδειξε ότι μόνο το 17% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εταιρείες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων για να προωθήσουν την ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης, με τη φήμη του ιδιωτικού τομέα να μειώνεται σε αυτό τον τομέα. Κι ενώ αναγνωρίζονται οι προσπάθειες των ΜΚΟ και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων οι συμμετέχοντες κρίνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, οι θεσμικοί επενδυτές και οι εταιρείες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις. Επιπροσθέτως, διαφαίνεται η ανάγκη τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πιο συστηματική δράση. Η Κλιματική Αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η σπατάλη του νερού παραμένουν στην κορυφή της λίστας, ενώ κοινωνικά ζητήματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση αναγνωρίζονται επίσης όλο και περισσότερο ως τομείς που επιζητούν επείγουσες λύσεις.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή σε αυτές τις προτεραιότητες δεδομένης της εστίασης στα οικονομικά θέματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα πάντως, περίπου το ένα τρίτο των εμπειρογνωμόνων είναι αισιόδοξοι ότι η κρίση θα συμβάλει στην ανακατεύθυνση πόρων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, επειδή έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση της διασύνδεσης των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ταυτόχρονα βέβαια η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τη σημασία κοινωνικών θεμάτων όπως η ανεργία, η ανισότητα και η φτώχεια. Οι εταιρείες επανεκτιμούν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι στη μακροπρόθεσμη απόδοση τους.

Περισσότερα

13# Δράση για το κλίμα

CO2: Το «σοκ» στη ζήτηση ενέργειας και η ανάκαμψη «τύπου V»

Η πανδημία του ιού Covid-19 που έχει επιβάλει περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη χρήση ενέργειας μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές CO2 και επιδρώντας καταλυτικά σε θέματα απολιγνιτοποίησης, όπως αναφέρουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς. 

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.gr)

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% το 2020, ποσοστό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 70 ετών, σύμφωνα με τον οργανισμό Ιnternational Energy Agency (ΙΕΑ). 

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να μειωθούν κατά 8% το 2020, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Αυτή η μείωση των εκπομπών δεν θα πρέπει να προκαλεί ενθουσιασμό καθώς είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης υγείας, της αυξανόμενης ανεργίας και της τεράστιας οικονομικής δυσχέρειας. Εξάλλου είμαστε πολύ μακριά από την ετήσια μείωση 6% που απαιτείται στο Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης (SDS) του IEA, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι μετά από την οικονομική ύφεση που προηγήθηκε οι εκπομπές επανήλθαν γρήγορα καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν. Ειδικά στην Ευρώπη, η προσωρινή μείωση της ζήτησης στη χρήση ενέργειας που προκύπτει από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων δεν είναι αρκετή. Θα απαιτηθούν έξυπνες και φιλόδοξες κυβερνητικές πολιτικές για να επιτευχθεί το είδος των διαρθρωτικών προσαρμογών που απαιτούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων.

Σύμφωνα με τον Mike Hayes, Global Renewables Leader της KPMG, η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για αειφορία και έβαλε το θέμα της κλιματικής αλλαγής στην ατζέντα των απανταχού Διοικητικών Συμβουλίων ανά τον κόσμο. Μιλώντας στο live free video webcast της KPMG για την αγορά ενέργειας (που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου), ο κ. Hayes τόνισε ότι αν και η ζήτηση για ενέργεια μειώνεται, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αυξάνεται λόγω ποικίλων παραγόντων, όπως είναι η χρήση “πράσινης” ενέργειας στα μέσα μεταφοράς, η τεχνολογική καινοτομία στην εκμετάλλευση πηγών ενέργειας, αλλά και η επερχόμενη επιβολή carbon tax από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η επίδραση στην απολιγνητοποίηση

Την καταλυτική επίδραση του κορωνοϊού σε θέματα απολιγνιτοποίησης κατέδειξε ο Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Protergia/MYTILINEOS, ο οποίος προέβλεψε στην ίδια εκδήλωση ότι η ηλεκτροκίνηση θα γίνει γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως και η θέρμανση μέσω ηλεκτρισμού. Μιλώντας για τις διαφορετικές μορφές ενέργειας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο EU taxonomy για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και επεσήμανε ότι, καθώς ήδη παρατηρούνται σημάδια “κορεσμού” στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει να επικοινωνηθεί το όφελος που μπορεί να έχουν οι ανεμογεννήτριες στις τοπικές οικονομίες των νησιών.

Η πανδημία επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, κατά την άποψη του Γιώργου Στάμτσης, Γενικoύ Διευθυντή του ΕΣΑΗ, που προέβλεψε ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται ολοένα και περισσότερο από ΑΠΕ, με το ποσοστό αυτών να φτάνει στο 62% το 2030. Χαρακτήρισε δε το φυσικό αέριο ως “καύσιμο γέφυρα” για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, λόγω και της ασφάλειας εφοδιασμού του. Αναφορικά με το “σοκ του lockdown” στη ζήτηση ενέργειας, εκτίμησε ότι, με ένα σχήμα ανάκαμψης “τύπου V”, το 2021, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. 

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η ολική καταστροφή στη δομή της Μόριας και οι προειδοποιήσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι από χθες το πρωϊ και για τέσσερις μήνες η Λέσβος μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το κέντρο υποδοχής καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ 408 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από τα 4.000 παιδιά συνολικά, βρέθηκαν σε κίνδυνο και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να μεταφερθούν σταδιακά στην ενδοχώρα. 

Οι πληροφορίες μιλούν για 13.000 άτομα που φιλοξενούνταν στο ΚΥΤ τα οποία βρέθηκαν ανεξέλεγκτα – πολλά στο δρόμο – αφού η φωτιά κατέστρεψε και σκηνές. Περίπου 1.000 άτομα, οι πιο ευάλωτοι διανυκτέρευσαν σε πλοίο. Άλλοι μεταφέρθηκαν σε σκηνές εντός του κέντρου και άλλοι σε πρόχειρα καταλύματα. Η έρευνα για τον εντοπισμό θετικών στον Covid-19 μεταναστών συνεχίζεται ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους πρόσφυγες αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του, αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες σημειώνοντας ότι “Τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας”.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ενισχυθεί η τοπική κοινότητα με πόρους εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς.

Σημειώνεται ότι το κέντρο μεταναστών καιγόταν δύο ημέρες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ενώ εντύπωση προκάλεσε video με μετανάστες που τραγουδούσαν «bye bye Moria» την ώρα που κορυφωνόταν η καταστροφή. Το κέντρο δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7 χρόνια στο χώρο ενός παλιού στρατοπέδου και ήταν ένα από τα 6 ΚΥΤ που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας για πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σημειώνεται ότι μετά το συμβάν, ο επικεφαλής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία), δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πληροφορηθήκαμε ότι η φωτιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της δομής στη Μόρια στο νησί της Λέσβου, αφήνοντας άστεγους περίπου 12.000 αιτούντες άσυλο, 4.000 παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα. Είναι μια τραγωδία την οποία η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών είχε προβλέψει χιλιάδες φορές στο πλαίσιο συζητήσεων τους τελευταίους έξι μήνες. Δυστυχώς, η φοβερή κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και τον ευρύτερο χώρο δεν αποτελεί είδηση για την επιτροπή μας. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών έχει επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές σε αυτό το διάστημα και οι απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχουν επισημανθεί επανειλημμένα στις ελληνικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο πρόσφατα, στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19, η επιτροπή προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά κινδύνευε να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας και τόνισε την ανάγκη για μια άμεση ευρωπαϊκή απάντηση. Ζητήσαμε επείγουσα εκκένωση του ΚΥΤ και άμεση μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη. Μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, η δομή τέθηκε σε καραντίνα, αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να διατηρηθεί μια καραντίνα με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ένα τόσο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής με ακατάλληλες συνθήκες υγιεινή…».

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα συζητήσει την κατάσταση στη Λέσβο, σε συνέχεια της καταστροφής της δομής στη Μόρια, σε σημερινή συνεδρίασή της, με την Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ylva Johansson. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται επίσης να συζητήσουν με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου στην ολομέλεια του ΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα την ευρωπαϊκή απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η φωτιά.

Οι προειδοποιήσεις

Για το ΚΥΤ της Μόριας μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούσαν ότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων και οι συνθήκες διαβίωσης είχαν αγγίξει επικίνδυνα όρια και πολλοί θεώρησαν αναμενόμενες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Αν και γινόταν προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού με τη χορήγηση ασύλου, την επανένωση μελών οικογενειών αλλά και τις μετακινήσεις ατόμων στην ενδοχώρα δεν είχε λυθεί το πρόβλημα, καθώς το κέντρο φιλοξενούσε πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων από την δυναμικότητά του. 

Τον Μάρτιο ένας μακρύς κατάλογος οργανώσεων με κοινή ανακοίνωση προειδοποιούσαν ότι ο πληθυσμός των ΚΥΤ στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο ξεπερνούσε την δυναμικότητα των κέντρων κατά 31.400, καθώς 37.424 άτομα διέμεναν σε εγκαταστάσεις συνολικής δυναμικότητας 6.095 ατόμων. Ενδεικτικές καταστάσεις είναι η εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες και ντουζιέρες, καθώς και η πολύωρη αναμονή σε ουρές για τη διανομή τροφίμων και η ανεπάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όλα αυτά συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο εν όψει της αυξανόμενης απειλής ευρείας μετάδοσης του Covid-19. 

Σύμφωνα με την Eva Cossé, ερευνήτρια της Human Rights Watch, υπεύθυνη για την Ελλάδα “ο περιορισμός χιλιάδων γυναικών, ανδρών και παιδιών σε υπερβολικά υπερπληθείς καταυλισμούς, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες, καθιστά αδύνατη την απομόνωση ατόμων που εκτίθενται στον Covid-19 ή την συμμόρφωση με τα ελάχιστα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ακόμα και του πλυσίματος χεριών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης”.

Κατά την άποψη του Βασίλη Κερασιώτη, διευθυντή χώρας της HIAS Ελλάδος, “η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι προστατεύονται οι χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες που διαμένουν σε κλειστοφοβικά υπερπλήρη ΚΥΤ… Πρέπει να μετεγκατασταθούν σε κενά ξενοδοχεία και διαμερίσματα όπου είναι εφικτή η κοινωνική αποστασιοποίηση. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε κανέναν…”. 

Σύμφωνα με την Αντιγόνη Λυμπεράκη, γενική διευθύντρια της SolidarityNow “δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών στα χότσποτ, ο περιορισμός οποιασδήποτε επιδημικής εξάπλωσης θα ήταν αδύνατος και μπορεί δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές… Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος όσο η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, αλλά φοβόμαστε ότι το παράθυρο αυτό κλείνει με γρήγορους ρυθμούς”.

“Όταν ο ιός χτυπήσει τους συνωστισμένους καταυλισμούς στην Ελλάδα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές”, προειδοποίησε η Φωτεινή Κοκκινάκη από την HumanRights360. 

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ