Τον πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο υποδέχτηκε προ ημερών στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πανελλαδικής εκστρατείας που πραγματοποίησε ο οργανισμός από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2017 ενάντια στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης των παιδιών.
Στόχος της συνάντησης ήταν η παράδοση του απολογισμού της πανελλαδικής εκστρατείας η οποία ολοκληρώθηκε έχοντας πετύχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και την ενεργή συμμετοχή των θεσμικών συναρμόδιων φορέων στις συναντήσεις Εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Χανιά, Τρίπολη και Θεσσαλονίκη.
Μεταφέροντας τις απόψεις των πολιτών και των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν ενεργά, ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέθεσε στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις προτάσεις όπως τελικά διαμορφώθηκαν ζητώντας την παρέμβασή του ώστε άμεσα να πραγματοποιηθεί μια Συνάντηση Εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο με τους επικεφαλής όλων των εμπλεκομένων φορέων με τελικό στόχο τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση των προτάσεων.
Σχετικά με τον απολογισμό των Συναντήσεων Εργασίας που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών, 17.500 συμπολίτες μας συνυπέγραψαν ηλεκτρονικά τις προτάσεις του οργανισμού ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς και μαζί να προστατεύσουμε κάθε παιδί από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Οι 15 προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα μας:
1η Πρόταση: Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση. απειλούμενα.
2η Πρόταση: Για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που έρχονται σε επαφή με παιδιά, θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση 1) πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, 2) πλήρους ψυχιατρικής αξιολόγησης εστιασμένη στην σεξουαλική συμπεριφορά και 3) πιστοποιητικού περί μη άσκησης δίωξης. Τα παραπάνω θα πρέπει να ανανεώνονται ανά διετία.
3η Πρόταση: Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες)
4η Πρόταση: Να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί) που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.
5η Πρόταση: Να προστεθεί στο άρθρο 23 στον υφιστάμενο Νόμο 3500/2006 η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.
6η Πρόταση: Να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα.
7η Πρόταση: Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις.
8η Πρόταση: Τήρηση Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης της σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.
9η Πρόταση: Να δημιουργηθεί Πρωτόκολλο που θα περιγράφει την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας) για την διαχείριση κάθε περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.
10η Πρόταση: Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
11η Πρόταση: Να δημιουργηθούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
12η Πρόταση: Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή.
13η Πρόταση: Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.
14η Πρόταση: Να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
15η Πρόταση: Να υπάρξει διασύνδεση των Εισαγγελιών πανελλαδικά προκειμένου στους φακέλους, που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να έχουν πρόσβαση οι Εισαγγελείς.