COP23: Βραβεία για τις προτάσεις καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας

Date:

Share post:

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με την Enel, ανακοίνωσαν τους 15 νικητές του προγράμματος «Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» (“Social Innovation to Tackle Fuel Poverty”) για το 2017-2018 στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του COP23, διεθνούς forum για τη βιώσιμη ανάπτυξη που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Βόννη της Γερμανίας.

Τον Ιούνιο, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France και η Ashoka, εγκαινίασαν μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σε συνεργασία με την Enel, προκειμένου να επιλέξουν τους 15 πιο καινοτόμους οργανισμούς που προσφέρουν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας στην Ευρώπη.

Μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 40 καινοτόμων κοινωνικών επιχειρηματιών, ανακοινώθηκαν οι 15 νικητές του προγράμματος 2017-2018 «Κοινωνική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» κατά τη 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων μερών (COP23) και τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στις 13 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι 15 νικητές αντιπροσωπεύουν μια ποικιλόμορφη ομάδα καινοτόμων κοινωνικών επιχειρηματιών από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με την κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσουν την ενεργειακή βιωσιμότητα τόσο στις χώρες τους όσο και στην Ευρώπη συνολικά.

Ελλάδα

Απόστολος Δημόπουλος, Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνουπου επιχειρεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου από ΑΠΕ μέσω της κατασκευής ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Αργυρώ Σταυρουλάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ – ένωσης καταναλωτών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Γερμανία

Marlene Potthoff, Project Coordinator τουStromsparCheckby Deutsche Caritas – μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ένωση Ενεργειακών και Κλιματικών Οργανισμών στη Γερμανία, με στόχο να προσφέρει έλεγχο εξοικονόμησης ενέργειας που παρέχει δωρεάν στήριξη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στη Γερμανία.

Marco Borghesi, CEO του OEEX – μια πλατφόρμα που συνδέει τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Stephanie Kosbab, Project Leader τουNRW bekämpft Energieamountby Verbraucherzentrale NRW – μια πρωτοβουλία που προσφέρει υπηρεσίες προϋπολογισμού και παροχής νομικών συμβουλών δωρεάν σε συνδυασμό με διαβουλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές που απειλούνται από ενεργειακή φτώχεια.

Ιταλία

Marina Varvesi, Project Manager τουASSISTby AISFOR – μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον πράσινο τομέα με επίκεντρο το περιβάλλον, τη γεωργία και την ενέργεια.

Alberto Gastaldo, CEO του Energia Positiva – ένας συνεταιρισμός που διευκολύνει τους καταναλωτές να μετατραπούν σε παραγωγούς ενέργειας (prosumers) μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

Giulia Detomati, CEO του InVento Lab – μια κοινωνική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη ως B Corp που παρέχει εκπαίδευση και βιωματική εκπαίδευση για τους νέους στα γυμνάσια και λύκεια με θέμα την επιχειρηματικότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ενεργειακή κρίση, με σκοπό να τους υποστηρίξει να δημιουργήσουν πράσινες νεοσύστατες επιχειρήσεις και να γίνουν οι “Green Leaders” του μέλλοντος.

Fabio Gerosa, President του Fratello Sole – η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία εξοικονόμησης ενέργειας που βοηθά ΜΚΟ (με επίκεντρο την παροχή βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις τους σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μέσω ανεξάρτητων ενεργειακών ελέγχων και οικονομικές επενδύσεις, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επίπτωση.

Πορτογαλία

António Bello, CEO του Just a Change – ένας οργανισμός βασισμένος σε εθελοντές, που ανακαινίζει τα σπίτια φτωχών οικογενειών και ατόμων.

Nuno Brito Jorge, Board President του Coopérnico – ένας συνεταιρισμός πράσινης ενέργειας που συνδυάζει τη βιωσιμότητα, τις δεοντολογικές επενδύσεις και την κοινωνική στήριξη.

João Pedro Gouveia, Researcher του CENSE – το Centre for Environmental and Sustainability Research του FCT NOVA, το Engineering College του Universidade NOVA στη Λισσαβόνα, συγκεντρώνει ερευνητές για να παράσχουν στις πορτογαλικές κυβερνητικές αρχές, σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ενώσεις, γνώσεις και αναφορές σχετικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τα μελλοντικά ορυκτά καύσιμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής απόδοσης.

Ισπανία

Cecilia Foronda, Climate Change and Energy Manager του ECODES – μια οργάνωση που διαχειρίζεται το έργο “No home without energy”, το οποίο προσφέρει μια τεχνολογική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

José Luis López Fernandez, Director του Asociación de Ciencias Ambiental – μια οργάνωση που εργάζεται επάνω σε δίκτυα PICE για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στη χρήση της οικιακής ενέργειας και να μειώσει τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας.

Juan Sancristan Antoni, General Manager του AEIOLUZ – ένας συνεταιρισμός παροχής υπηρεσιών ενέργειας που στοχεύει να τερματίσει την ενεργειακή φτώχεια και να λειτουργήσει ως εργαλείο για την αλλαγή του σημερινού μοντέλου ενέργειας προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.

Το Schneider Electric Foundation, η Ashoka και η Enel επέλεξαν 5 κοινωνικούς καινοτόμους (1 από κάθε χώρα) που θα λάβουν μια χορηγία ύψους 2000 ευρώ προς υποστήριξη του έργου τους. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι: Stephanie Kosbab (Verbraucherzentrale NRW), Αργυρώ Σταυρουλάκη (EKPIZO), Giulia Detomati (InVento Lab), António Bello (Just a Change) και Cecilia Foronda (ECODES).

Οι επιλεχθέντες 15 κοινωνικοί επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε μια εντατική συμβουλευτική διαδικασία διάρκειας 12 εβδομάδων με στόχο την υποστήριξή τους στη δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποστηρίζονται από ειδικούς συμβούλους και μέντορες για συνολικά περίπου 300 ώρες εξειδικευμένης στρατηγικής εργασίας, ενώ μια τελική διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στα τέλη Απριλίου 2018 θα τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για ανάπτυξη λαμβάνοντας πολύτιμα σχόλια ειδικών του χώρου από όλη την Ευρώπη.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.