Connect with us

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Covid-19 και τρόφιμα: Πόσο μας απειλεί μια “κρίση μέσα στην κρίση”

woman-in-face-mask-shopping-in-supermarket-csrindex

Ο Covid-19 έχει αποσυντονίσει την διεθνή βιομηχανία τροφίμων και παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας δηλώνεται σε όλους τους τόνους – τόσο από φορείς και επιχειρηματίες της βιομηχανίας όσο και του λιανεμπορίου – ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και δεν υπάρχει κίνδυνος για ελλείψεις, το καμπανάκι που κρούουν διεθνείς οργανισμοί για ενδεχόμενη διατροφική κρίση ερμηνεύεται ως μήνυμα κινδύνου, που σε αυτή τη φάση αφορά φτωχές χώρες αλλά αποτελεί εν δυνάμει απειλή για όλο τον κόσμο.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες, οι διαταραχές της αγοράς, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορίου καθώς και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων – ειδικά ευάλωτων κοινοτήτων σε χώρες που πλήττονται σκληρά από τον ιό ή αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική ανασφάλεια – σε επαρκή, ποικίλα και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα”. Κάπως έτσι αναδεικνύει το θέμα δυνητικού κινδύνου ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας.

Μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει ο Covid-19 στην ασφάλεια των τροφίμων – η οποία κατά τη γνώμη του διασφαλίζεται κυρίως με προληπτικά μέτρα και αυστηρή τήρηση των ορθών πρακτικών υγιεινής από όλους τους κρύκους της αλυσίδας τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιάτο – απάντησε σε ερώτημα της TUV Hellas (TÜV Nord) αναφορικά με το ενδεχόμενο διατροφικής κρίσης λόγω πανδημίας. Ο κ. Ζαμπέλας υπενθύμισε ότι οι επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε κοινή δήλωσή τους, έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πιθανής “διατροφικής έλλειψης” στην παγκόσμια αγορά, ως συνέπεια των περιορισμών που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του Covid-19, οι οποίοι διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής διατροφικής αλυσίδας. 

Ειδικότερα στη χώρα μας, από 4/5/2020 έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την εκτίμηση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας. Η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από προϊστάμενους των διευθύνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στελέχη των εποπτευόμενων οργανισμών του Υπουργείου καθώς και ακαδημαϊκούς και θα αναφέρει τα ευρήματά της σε έκθεση που θα υποβάλλει κάθε μήνα στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, αυτή η απόφαση δείχνει την ύψιστη προτεραιότητα που δίνεται στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και τη θωράκιση της διατροφικής ασφάλειας της χώρας μας. 

Οι αβεβαιότητες

Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχει ανασφάλεια σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Κίνα οι αγρότες πλήττονται από την ανεργία ενώ στην αγορά καταγράφονται ελλείψεις σε σπόρους και λιπάσματα. Κάποιοι μιλούν για φόβους έλλειψης συγκεκριμένων τροφών σε κάποια χωριά αφού τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν επιπτώσεις στη γεωργική δραστηριότητα.

Η γεωργική βιομηχανία, λόγω των προβλημάτων στην ελεύθερη ροή εργασίας και πρώτων υλών, δοκιμάζεται ευρύτερα. Το σύστημα τροφίμων στις ΗΠΑ δεν “σπάει” αλλά κάμπτεται, λένε Αμερικανοί επιχειρηματίες, που ενισχύουν τη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού και την εγχώρια παραγωγή τους. 

Ο David Beasley, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), δήλωσε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αποφυγή καταστροφής, σε συνέχεια έκθεσης που εκτιμά ότι ο αριθμός των πληττόμενων από την πείνα ανθρώπων θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τα 250 εκατομμύρια από 135 εκατομμύρια σήμερα. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται σε 10 χώρες που ήδη δοκιμάζονται από συγκρούσεις, οικονομική κρίση και κλιματική αλλαγή. Ανάμεσά τους είναι η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Συρία, η Νιγηρία και η Αϊτή. Σημειώνεται ότι ακόμα και πριν από την πανδημία τμήματα της Ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές ελλείψεις τροφίμων από την ξηρασία και τις σφοδρές επιθέσεις των ακρίδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Dominique Burgeon, διευθυντής του τμήματος εκτάκτων αναγκών και ανθεκτικότητας του FAO, που εξηγεί τις ιδιαίτερες προκλήσεις που θέτει ο Covid-19 σε ευάλωτες κοινότητες που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλά επίπεδα πείνας λόγω προϋπάρχουσας κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ήδη στο άκρο του φάσματος της πείνας, αδύναμοι και λιγότερο καλά εξοπλισμένοι για να αποτρέψουν τον ιό.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από τη γεωργική παραγωγή, τις εποχιακές θέσεις εργασίας στη γεωργία, την αλιεία ή την κτηνοτροφία, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο κ. Burgeon. Όταν αρρωσταίνουν ή αυτοπεριορίζονται ή τους απαγορεύεται να εργάζονται στη γη τους, να φροντίζουν τα ζώα τους, να ψαρεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε αγορές για να πουλήσουν προϊόντα, να αγοράσουν τρόφιμα ή να πάρουν σπόρους και προμήθειες. Κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν τα ζώα τους ή το αλιευτικό τους σκάφος για λίγα μετρητά. Μερικοί ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματά τους για αναζήτηση βοήθειας.

Στην Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σομαλία σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι βρέθηκαν ήδη σε δύσκολες συνθήκες ως αποτέλεσμα εκτεταμένων σοβαρών ξηρασιών. Από το Αφγανιστάν ως την Αϊτή και από τη Συρία έως τη Μιανμάρ, ο Covid-19 κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τον αντίκτυπο των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014, που μας δίδαξε ότι όταν διαταράσσονται τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, σπάει η αλυσίδα εφοδιασμού κι αυτό μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και κοινωνικές αναταραχές. 

Για τον FAO, η ανησυχία είναι ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των λοιμώξεων σε ευάλωτες χώρες, δηλαδή μεταξύ πληθυσμών που έχουν ήδη υποσιτιστεί, όντας αδύναμοι και ευάλωτοι σε ασθένειες, θα μπορούσε να προκύψει μια “κρίση μέσα στην κρίση”, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης υποσιτισμού. Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος ανατροφοδότησης που καθιστά περισσότερους ανθρώπους πιο αδύναμους και ευάλωτους στον ιό.

Οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο FAO και ο ΟΗΕ εστιάζουν την προσοχή τους στην αναβάθμιση προγραμμάτων εξοικονόμησης πόρων σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες κρίσεις ή προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για στήριξη των εισοδημάτων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε τρόφιμα, χορήγηση σπόρων και ζωοτροφών, υποστήριξη της υγείας των ζώων, ώστε αυτές οι ευαίσθητες ομάδες να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα και εισόδημα για τις οικογένειες τους. 

Η πανδημία μας διδάσκει ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση. Ακόμη κι αν εστιάζουμε στο πως θα διαχειριστούμε καλύτερα τις προκλήσεις ως οικογένεια ή σε εθνικό επίπεδο, έχουμε καταλάβει ότι αυτός ο ιός δεν έχει σύνορα. Εάν τον νικήσουμε στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά τον αφήσουμε να μεταδοθεί σε χώρες με λιγότερους πόρους, των οποίων τα συστήματα υγείας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές, εκεί που οι άνθρωποι είναι ήδη αδύναμοι από την πείνα και άρα λιγότερο ανθεκτικοί στον επιθετικό ιό, τότε αυτός θα επιστρέψει πάλι σε μας, πιο δυνατός…

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Bayer Ελλάς: Τι επενδύει στην έρευνα για Covid-19 και οι δράσεις στην Ελλάδα

Η Bayer, πιστή στο όραμά της «Health for All, Hunger for None» για τη βελτίωση και διατήρηση της παγκόσμιας υγείας και διατροφής, προχώρησε με σειρά ενεργειών, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει τα δύο πολυτιμότερα αγαθά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια της πρόσφατης κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στο πλαίσιο αυτό ένωσε τις δυνάμεις της με την επιστημονική κοινότητα, με φορείς της υγειονομικής περίθαλψης, με κυβερνήσεις και με ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο παρέχοντας τους πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα πληροφοριών, ερευνών και ευρημάτων της, προκειμένου να βρεθούν και να αναπτυχθούν νέες αποτελεσματικές θεραπείες έναντι του Covid-19. Έτσι, η εταιρεία συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Θεραπευτικού Επιταχυντή Covid-19 του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και ταυτόχρονα συνεργάζεται στον Καναδά με το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) για την έναρξη κλινικών έρευνών για τον εντοπισμό θεραπειών κατά του Covid-19. Οι μελέτες θα αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα διαφορετικών συνδυαστικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της χλωροκίνης και της ιντερφερόνης βήτα-1b της Bayer. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Bayer θα επενδύσει περίπου 1 εκατ. ευρώ για τις μελέτες και θα παράσχει τις απαιτούμενες δραστικές ουσίες για την εκπόνηση της έρευνας.

Επιπλέον, η Bayer σε συνεργασία με το Sidekick προχώρησε στην παραμετροποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας, έτσι ώστε να είναι εφικτή η από απόσταση ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με Covid-19. Υπενθυμίζεται πως το Sidekick είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα  διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων η οποία με χρήση συμπεριφορικών οικονομικών και μηχανισμών παιχνιδιού (gamification) βοηθά ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα αφενός να ενημερώνουν τους θεράποντες ιατρούς τους για την πορεία της υγείας τους και αφετέρου να ενημερώνονται και οι ίδιοι καλύτερα σχετικά με τη διαχείριση της νόσου τους. Με την υποστήριξη της Bayer η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς με Cοvid-19 σε αρκετές χώρες. 

Στη χώρα μας, η Bayer Ελλάς υποστήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη χορηγία 15.000 εξειδικευμένων ιατρικών προστατευτικών μέσων (όπως μάσκες, στολές, υποδήματα κλπ) για τους εργαζόμενους στα κέντρα αναφοράς. Παράλληλα στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, η Bayer Ελλάς είναιη μόνη εταιρεία βιοεπιστημών η οποίασε συνεργασία με το Πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το  Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου – EIT Health Hub for Greece, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ACEIn του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει ενεργά τις εταιρείες που αναδείχθηκαν στον διαγωνισμό #GreeceVsVirus μια σειρά πρωτοβουλιών ψηφιακής καινοτομίας ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη παραγωγή και επάρκεια των προϊόντων της, η Bayer εξασφάλισε την ομαλή τροφοδότηση των προϊόντων της στην αγορά όχι μόνο σε  φάρμακα και ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και σε γεωργικά προϊόντα και όλα αυτά με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας και της ασφάλειας, τόσο των εργαζόμενών της όσο και των συνεργατών της. 

«Συνεργαζόμαστε εντατικά με διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, αρχές και επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσουμε από κοινού εναλλακτικές λύσεις και να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ορισμένα σκευάσματα της εταιρείας μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με COVID-19» δήλωσε ο Andreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς και συμπλήρωσε «Όλοι οι εργαζόμενοι στην Bayer τόσο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, βρισκόμαστε αδιάλειπτα στο πλευρό σας! Με γνώμονα την αποστολή μας – Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή – κάνουμε ό,τι απαιτείται για να βοηθήσουμε στην κάλυψη των αναγκών της ανθρωπότητας στην υγεία και τη διατροφή, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτή την δύσκολη κατάσταση. Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτή την πανδημία και δεν θα εφησυχάσουμε μέχρι αυτή η κρίση να αποτελέσει παρελθόν!».

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Η bwin στηρίζει το έργο των Ιατρών και του “Π. & Α. Κυριακού”

Η bwin στηρίζει έμπρακτα το έργο των Ιατρών και του Νοσηλευτικού προσωπικού στο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί ενισχύει το Νοσοκομείο με την παροχή ειδικών μηχανημάτων, τα οποία βοηθούν την αναπνοή των νεογνών.

Σε συνεργασία με την «ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», μέλος της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”, η bwin προσέφερε συσκευές ανάνηψης με ελεγχόμενη πίεση για νεογνά (Neopuff). Η συσκευή αυτή βοηθάει να αντιμετωπιστεί η δυσκολία της αναπνοής των νεογνών ώστε να μην χρειαστούν την υποστήριξη αναπνευστήρα. 

Εκ μέρους της ΠΝΟΗ, ο Πρόεδρος Ιωάννης Παπαδάτος δήλωσε: «Η βοήθεια της bwin είναι πολύτιμη για την καλύτερη νοσηλεία των μικρών ασθενών και ευχαριστούμε πολύ την εταιρεία».

Εκ μέρους του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, η Διευθύντρια της ΜΕΝ Νεογνών Αγγελική Νίκα, δήλωσε: «Εκ μέρους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των μικρών ασθενών της Μονάδας Εντατικής Νεογέννητων του Nοσοκομείου θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σωματείο “ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού” και την εταιρεία bwin για την προσφορά 3 συσκευών ανάνηψης με ελεγχόμενη πίεση (Neopuff). Σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες για την αναζωογόνηση η χρήση αυτών των συσκευών αποτελεί την απόλυτη ένδειξη για την καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση  των νεογνών καθότι με την άσκηση ελεγχόμενης πίεσης αποφεύγεται ο μηχανικός τραυματισμός και μειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης τραύματος στον ευαίσθητο νεογνικό πνεύμονα. Ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συμπαράστασή σας στη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών μας».

Από πλευράς της bwin, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Ιωάννα Μπερίου, δήλωσε: «Το πολύπλευρο κοινωνικό πρόσωπο της bwin, έρχεται να ενισχύσει για πρώτη φορά το έργο των ηρώων γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”. Η συνεισφορά μας με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό μας γεμίζει με αισιοδοξία και σίγουρα θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τόσο στους Γιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό όσο και έμμεσα στους γονείς των νεογνών τα οποία θα χρειαστούν βοήθεια». 

Περισσότερα

2# Μηδενική Πείνα

ΔΕΛΤΑ: Γιορτάζει το γάλα φροντίζοντας κάθε τι που αξίζει

Την 1η Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα γάλακτος, η ΔΕΛΤΑ γιόρτασε το γάλα, όπως κάθε μέρα, εδώ και 68 χρόνια. 

Ακόμη και στις πρόσφατες πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε και βιώνουμε λόγω κορωνοϊού, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη ΔΕΛΤΑ ήταν να προσφέρει το γάλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο, προσέφερε 135 τόνους γάλα και γιαούρτια, φροντίζοντας παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, όπως τα 550 παιδιά που διαμένουν στο Χαμόγελο του Παιδιού και στα Παιδικά Χωριά SOS πανελλαδικά, τους 150 ηλικιωμένους του Γηροκομείου Αθηνών, αλλά και πλήθος συνανθρώπων μας μέσω του Δήμου Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, πολλών ακόμη Δήμων, του Μαζί για το Παιδί και άλλων φορέων. Και συνεχίζει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, να προσφέρει γάλα και γιαούρτι σε όλα τα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS. Η ΔΕΛΤΑ στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας την ευαισθησία της με πράξεις.

Πηγή ζωής, τρόφιμο με μοναδική διατροφική αξία, το γάλα θεμελιώνει την ανάπτυξη των παιδιών και βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας, σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Ο διατροφικός πλούτος του στηρίζεται στη φυσική συνύπαρξη συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και πλήθος άλλων θρεπτικών στοιχείων, αναδεικνύοντας δίκαια το γάλα ως το πιο «καλοσχεδιασμένο» τρόφιμο που μας παρέχει η φύση.  

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ