CSE: Αύξηση των εκδόσεων Εκθέσεων ΕΚΕ κατά 36,7% σε σύγκριση με το 2012

Date:

Share post:

Συνεχίστηκε και το 2017 η ανοδική τάση στην έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, όπως καταγράφει η ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) που διεξάγεται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI) και της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και χορηγό επικοινωνίας την WIND Ελλάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2016-2017 εκδόθηκαν 36,7% περισσότερες εκθέσεις σε σχέση με το 2012, ενώ τα επόμενα 2 χρόνια αναμένεται οι εταιρείες που θα έχουν στρατηγική και Έκθεση για την Εταιρική Υπευθυνότητα να ξεπεράσουν τις 120 στη χώρα μας.

Οι κλάδοι που διατηρούν τις υψηλότερες θέσεις στην έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας και συμμόρφωσης με τη νέα νομοθεσία είναι αυτοί των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, των κατασκευών και οικοδομικών υλικών, των τροφίμων και  των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι 79 εταιρείες που εξέδωσαν Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας την περίοδο 2016-2017 συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία, απασχολώντας περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 56 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% των εταιριών αυτών σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά το 2016 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδεικνύει την έμμεση συσχέτιση της ΕΚΕ με τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων. Μόλις πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο η BlackRock δια στόματος του CEO της Laurence D. Fink επισήμανε ότι η κοινωνία απαιτεί οι επιχειρήσεις, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές, να εξυπηρετούν έναν κοινωνικό σκοπό, κάνοντας σαφές ότι η μακροπρόθεσμη ευημερία μιας επιχείρησης δεν σχετίζεται μόνο με τις οικονομικές της επιδόσεις αλλά και με τη συνεισφορά της στην κοινωνία.

Ο Νίκος Αυλώνας, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, δήλωσε αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε τη σημαντική αύξηση της έκδοσης Εκθέσεων Εταιρικής Ευθύνης αλλά και την πρόθεση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων και οργανισμών να ασχοληθούν με στρατηγικό τρόπο και να επενδύσουν στην Εταιρική Υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα να αυξήσουν την θετική συμβολή τους στους εργαζόμενους τους, στην κοινωνία και  στο περιβάλλον και να συμβάλλουν σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Τo Kέντρο Αειφορίας, πρωτοπόρος οργανισμός στην Ελλάδα με διεθνή εμπειρία, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και καθοδήγηση των εταιρειών τα τελευταία 12 χρόνια».

O Γιώργος Τσαπρούνης Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND Ελλάς δήλωσε: «Στην WIND Ελλάς, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που εδώ και 10 χρόνια εκδίδουμε σταθερά την έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας, μια έκθεση που αντανακλά την πολύπλευρη στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζουμε με στόχο να επιστρέφουμε στην κοινωνία την αξία που δημιουργεί η επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Δεν αρκεί όμως μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία και δέσμευση στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε αυτήν τη διαδρομή οφείλει να είναι συνοδοιπόρος και η ελληνική πολιτεία, εντάσσοντας έμπρακτα το Δημόσιο Τομέα και τους Οργανισμούς του στην Εθνική Στρατηγική για την ΕΚΕ. Με λίγα λόγια, θεωρούμε επιβεβλημένη την έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας εκ μέρους του Δημοσίου, ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και επιχειρηματικούς φορείς της χώρας μας.»

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Παρατηρητηρίου Εκθέσεων ΕΚΕ του Κέντρου Αειφορίας (CSE), το 78% (ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό σε σχέση με άλλες περιοχές ανά τον κόσμο) των Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας έχουν συνταχθεί με βάση αυτές τις οδηγίες GRI, ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εταιρεία για να καλύψει και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Τέλος, η ένταξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) στις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας και κατ’ επέκταση στη στρατηγική των εταιριών φαίνεται να είναι σημαντική τάση και στην Ελλάδα, όπως παρατηρείται και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, 17 εταιρείες (21%) κάνουν αναφορά στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με το 69% αυτών να αναφέρουν συγκεκριμένα τους στόχους συνδέοντάς τους με συγκεκριμένες δράσεις και ενότητες της έκθεσης.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Enel Green Power Hellas: Χρονιά διαφορετικότητας και συμπερίληψης

Η Enel Green Power Hellas όρισε τη σεζόν 2022 -2023 ως Χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Eurolife FFH: Πρόγραμμα «ΜΑΜΑ» του SolidarityNow

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες, εγκυμονούσες και νέους γονείς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

7 βραβεύσεις για τα METRO Cash & Carry στα Loyalty Awards 2023

Τα βραβεία αναγνωρίζουν τη διαχρονική δέσμευση των METRO Cash & Carry για δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Oι νικητές του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2023

Από το 2019 ο θεσμός του Βραβείου Τέχνης υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν για τη συλλογή του Ιδρύματος.
Skip to content