CSR HELLAS: Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τη βιώσιμη ανάπτυξη 

Date:

Share post:

Πρόκληση για την εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί η βιωσιμότητα και η προσαρμογή στα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα λόγω της ανάγκης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χρηματοδότησης δεξιοτήτων αλλά και ανάπτυξης συνεργασιών πανεπιστημίων και επιχειρήσεων που προϋποθέτει η δίκαιη μετάβαση.  

Τα θέματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το CSR HELLAS τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, με θέμα την εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με το οικονομικό μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, στις εγκαταστάσεις του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος. Ακαδημαϊκοί και στελέχη επιχειρήσεων, συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν ενώ κοινός άξονας της συζήτησης ήταν ο Φοιτητικός Διαγωνισμός Ν. Αναλυτής και η καινοτόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία του CSR-School, η οποία ξεκινά σε λίγες ημέρες για 4η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, η προσαρμογή στα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα βιωσιμότητας αναμένεται να επιδράσει σε χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαμορφώνοντας την ανάγκη για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τη χώρα μας, αυτό αφορά 400 περίπου επιχειρήσεις καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν μέρος της προμηθευτικής τους αλυσίδας σταδιακά. Βάσει εκτιμήσεων που διατυπώθηκαν κατά την εκδήλωση, εκτιμάται ότι μέχρι το 2027, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε σχέση με τα θέματα βιωσιμότητας θα είναι περί τις 60 χιλιάδες στην ΕΕ και θα αφορούν συμβουλευτικές και ελεγκτικές υπηρεσίες (auditors) αλλά και θέσεις υπεύθυνων βιωσιμότητας στις ΜμΕ. 

Στους διαθέσιμους πόρους για τη δίκαιη μετάβαση που καλούνται να επιτύχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, θα πρέπει να συνυπολογισθεί η ανάγκη για πόρους που αφορούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα δίνοντας έμφαση σε μία εκπαίδευση με θεσμοθέτηση ενοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης και διεπιστημονική προσέγγιση στα τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και σε επίπεδο κατάρτισης εργαζομένων. Σημαντικό ρόλο προς την ανάπτυξη, μπορεί να διαδραματίσει και ο συνδυασμός της εκπαίδευσης με την πρακτική άσκηση. 

Στην εκδήλωση του CSR HELLAS, την ευρωπαϊκή αντίληψη και προοπτική σχετικά με τα θέματα της βιωσιμότητας παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. 

Η σύνδεση επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Το θέμα της σύνδεσης επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, συζήτησαν οι  Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων στο ALBA Graduate Business School, ο Γιώργος Κοσιώρης, Πρύτανης, Eπίκουρος Καθηγητής, Tμήμα Mαθηματικών, Πανεπιστήμιο Kρήτης, η Μαρίας Αλεξίου, Προέδρος ΔΣ CSR HELLAS, Μέλος ΔΣ CSR Europe και η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Βιώσιμης και Εταιρικής Υπευθυνότητας, Όμιλος ΟΤΕ, Γραμματέας ΔΣ CSR Hellas. 

Η ανάγκη ανάπτυξης νέας σκέψης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιωσιμότητας επισημάνθηκε με έμφαση στην παρουσίαση του Ιωάννη Ιωάννου, καθηγητή Στρατηγικής & Επιχειρηματικότητας στο London Business School. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές, είπε ο καθ. Ιωάννου, ότι η διαχείριση της βιωσιμότητας αποτελεί απολύτως στρατηγική επιλογή. “Δεν υπάρχει, πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας σε επίπεδο αγοράς, σε συνδυασμό και με το επερχόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, για εκμετάλλευση του πλαισίου βιωσιμότητας, καθώς το “οικολογικό ξέπλυμα” (greenwashing) μπορεί τελικά να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην εταιρεία από το να μην ληφθούν καθόλου μέτρα. Ως εκ τούτου, τα διοικητικά συμβούλια και οι επικεφαλής των βασικών διευθύνσεων σε κάθε εταιρεία πρέπει να αναπτύξουν νέες “πράσινες” -όπως αποκαλούνται- δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση”, πρόσθεσε. 

Η Claudia Carydis, Αντιπρόεδρος, Public Affairs, The American College of Greece καθώς και ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Αν. Διευθυντής, CSR HELLAS αναφέρθηκαν στην κοινή δεκαετή διαδρομή των δύο οργανισμών μέσα από τον θεσμό του CSR School. 

Η Εκπαίδευση ως εργαλείο επιχειρηματικού και αναπτυξιακού μετασχηματισμού

Την εκπαίδευση ως εργαλείο επιχειρηματικού και αναπτυξιακού μετασχηματισμού συζήτησαν με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Λεφοπούλου, η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager, Aegean Airlines, o Αρμόδιος Γιαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vitex, o Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Διευθυντής Επιδόσεων ESG του ομίλου TITAN και η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Αν. Καθηγήτρια Οικονομικών, Διευθύντρια ΠΜΣ και Εργαστηρίου Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 

Εκπροσωπώντας διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, οι συμμετέχοντες μίλησαν για τις καλές πρακτικές εκπαίδευσης και σύνδεσης με τους νέους που απορρέουν από τη μακρόχρονη επένδυση των επιχειρήσεών τους στα θέματα βιωσιμότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας, τονίζοντας ότι τα θέματα της βιωσιμότητας είναι ουσιώδη, καθώς τα ζητά τόσο το θεσμικό πλαίσιο, εθνικό και ευρωπαϊκό όσο και οι φορείς χρηματοδότησης, οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, η αγορά, οι συνάδελφοι, οι καταναλωτές.

Απονομή βραβείων φοιτητικού διαγωνισμού Ν. Αναλυτής

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η έβδομη τελετή βράβευσης του φοιτητικού διαγωνισμού Νίκος Αναλυτής. Η Αριάδνη Στάγκου-Μπέλλ, Project Manager του Διαγωνισμού, CSR & Communication Specialist, CSR HELLAS παρουσίασε τους νικητές στον 7ο κύκλο της διοργάνωσης με επίκεντρο το στόχο 13: δράση για το κλίμα που είναι οι εξής ομάδες:

OΜΑΔΑ 1 αποτελούμενη από τους Ιάκωβο Μένη (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κωνσταντίνα Τοκούρογλου (Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Αργυρώ Χατζηανδρέου (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)

ΟΜΑΔΑ 3 αποτελούμενη από τους Χριστίνα Ανδρικοπούλου (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Ιωάννη Δασκαλόπουλο (Μεταπτυχιακών Σπουδών Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου) και Κωνσταντίνο Κουτελιδάκη (Μεταπτυχιακών Σπουδών Πλανητικής Περιβαλλοντικής Αλλαγής Διαχείρισης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

ΟΜΑΔΑ 5 αποτελούμενη από τους Μαρία Αναστασίου (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Γεωργία Γεωργακοπούλου (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Χριστίνα Λογοθέτη (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και Χριστίνα Παππά (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς)

Τα βραβεία που λαμβάνουν οι 3 νικήτριες ομάδες κάθε κύκλου αποσκοπούν πάντα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων και την παροχή υποστήριξης προς αυτούς για την ένταξη τους στον χώρο εργασίας και στο πλαίσιο αυτό προσαρμόστηκαν τα βραβεία προσφέροντας και την ευκαιρία απασχόλησης σε θέση αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, για τουλάχιστον 1 μήνα, σε εταιρία μέλος του CSR HELLAS και χορηγό του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο πλαίσιο του διαγωνισμού διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στα πανεπιστήμια σειρά ειδικών σεμιναρίων με επίκεντρο την ΕΚΕ και τους SDGs με τη συμμετοχή των 7 συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και 444 φοιτητών.

Βαρόμετρο ESG από την έδρα «Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε νέα συνεργασία μεταξύ του ALBA Graduate Business School και του CSR HELLAS. Η συνεργασία αφορά το Βαρόμετρο ESG (ESG Βarometer), το οποίο βασισμένο σε υψηλής ποιότητας ψυχομετρικά εργαλεία, θα μετρήσει θέματα όπως η σχέση της ταπεινής ηγεσίας και της αειφορίας. 

Το νέο βαρόμετρο που παρουσιάστηκε από τους Παύλο Βλάχο (Associate Professor, Marketing, Alba Graduate Business School) και Αριστοτέλη Αλεξόπουλο, Head of Applied Research & Innovation του Alba, με τον Αλέξανδρο Κωστόπουλο, Αναπληρωτή Διευθυντή του CSR HELLAS, θα υλοποιηθεί από την έδρα «Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος» η οποία ήδη χρηματοδοτεί  6 σημαντικά ESG προγράμματα βασικής έρευνας τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ήδη υπό επιστημονική αξιολόγηση σε ιδιαίτερα επίκαιρα ζητήματα ESG ενώ βασικός στόχος του είναι αφενός να καταγράψει τις απόψεις των εργαζομένων για τις δράσεις ESG που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, και αφετέρου να συνδέσει αυτές τις απόψεις με κρίσιμες μεταβλητές για τη λειτουργία των επιχειρήσεων όπως είναι η ένδο-οργανωσιακή εμπιστοσύνη και δικαιοσύνη. 

Το νέο βαρόμετρο θα μετρήσει και θα συγκρίνει τις αντιλήψεις, τριών κατηγοριών συμ-μετόχων (stakeholders): CEOs & TMT, Eργαζoμένων σε χαμηλότερες ιεραρχικά βαθμίδες καθώς και αντιλήψεις  του γενικού κοινού. 

Τα ευρήματα του βαρόμετρου θα επιτρέψουν και συμπεράσματα κλαδικά, και όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, τα ευρήματά του θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από την Πολιτεία, γεγονός που θα επιτρέψει να είναι στοχευμένες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις. “Θα μπορούμε επομένως να συγκρίνουμε τα ευρήματα του Βαρομέτρου ESG με τα αποτελέσματα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού βαρόμετρου που με πρωτοβουλία του CSR Europe ήδη υλοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2021 αποτυπώνοντας την ωριμότητα των ευρωπαϊκών κλάδων της οικονομίας”. 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Enel Green Power: Πολυδρώμενο για παιδιά και νέους στην Κάρυστο

Η Enel Green Power σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρυστίας «Άνεμος» υπό την Αιγίδα του Δήμου Καρύστου, διοργάνωσε παιδικές αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

TÜV NORD: Απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας 

Από το 2020 η βιωσιμότητα συγκαταλέγεται στις βασικές αξίες ανάπτυξης του ομίλου, ενώ με το πλάνο “Strategy2025", η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας στην Πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ

H εκτός συνόρων παρουσία της ΜΕΒΓΑΛ, μίας από τις πρώτες εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων της Ελλάδας, ξεκίνησε το 1985, με πρώτη χώρα την Ιταλία.

Έ.Κουντουρά: Ζήτησε από την Κομισιόν 5 μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Η Έλενα Κουντουρά επέκρινε την Κομισιόν για τη λήψη αποσπασματικών μέχρι σήμερα ευρωπαϊκών μέτρων προστασίας των καταναλωτών απέναντι στις υπέρογκες αυξήσεις ρεύματος.