Connect with us

ΜΚΟ / Ιδρύματα / Σωματεία

Διεπιστημονικό Εργαστήριο για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας

Ολοκληρώθηκε το 3ο Εκπαιδευτικό forum για την Οδική Ασφάλεια το οποίο διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. στις 7 και 8 Ιανουαρίου στο Athens Hilton Hotel, με τίτλο «Διεπιστημονικό Εργαστήριο για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας και τον Δρόμο».

Η εκπαιδευτική διαδικασία και η προσέγγιση των μαθητών μέσα από την ματιά του μαθητή, και όχι του δασκάλου, ήταν το κυρίαρχο θέμα της διημερίδας, και σκοπό είχε την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών εκπαίδευσης και την βαθύτερη κατανόηση της οδικής κυκλοφορίας ως μέρος της γενικότερης μετακίνησης και επικοινωνίας των ανθρώπων.

Οι σύγχρονες ανθρωποκεντρικές πόλεις απασχόλησαν και προβλημάτισαν το σύνολο των συμμετεχόντων, προβληματισμό που κατάφεραν να δημιουργήσουν και να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο όλοι οι εισηγητές, αλλά και η παρουσία των μαθητών του λυκείου που συμμετείχαν κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών.

Στόχο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκπαιδευτών Οδήγησης για το επόμενο διάστημα αποτελεί η «Θεματική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας», μια παρέμβαση σε 200 σχολεία της χώρας μας, με κυρίαρχο άξονα την ασφάλεια στους δρόμους και το δίπλωμα κινητικότητας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Ως σύλλογος θεωρούμε ότι κάναμε, μ’έναν τρόπο ξεχωριστό, ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την εξέλιξη της κυκλοφοριακής αγωγής στη χώρα μας. Περιμένουμε από την πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προτάσεις μας, ώστε να ασχοληθεί ουσιαστικά και με θέρμη με το κορυφαίο αυτό εθνικό μας πρόβλημα. Με όσες δυνάμεις έχουμε και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής, θέτοντας ως προτεραιότητα δύο από τους βασικότερους πυλώνες της Ασφαλούς Κινητικότητας: τη σωστή εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των χρηστών του δρόμου. Ως δάσκαλοι οδήγησης, οι οποίοι ζούμε και εργαζόμαστε στον δρόμο, έχουμε αναλάβει τις δράσεις και τα ηνία αυτής της Πανανθρώπινης Εκστρατείας και σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια… Γιατί ο δρόμος είναι δάσκαλος».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μέρος Διεθνών Δικτύων

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Χαιρετίζει τις προσπάθειες για την κυκλοφοριακή παιδεία

Μετά από τις τελευταίες βελτιώσεις που έγιναν στην πλατφόρμα του eDRIVE Academy από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η εφαρμογή αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» χαιρετίζει αυτή την προσπάθεια και δεσμεύεται να συνεισφέρει στην προσπάθεια υποστήριξης του eDRIVE Academy ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά η οποία παρευρέθη με στελέχη του Ινστιτούτου κατά τη χθεσινή παρουσίαση της πλατφόρμας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε τα εξής: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μετά από τόσα χρόνια αγώνα η κυκλοφοριακή παιδεία μπαίνει στα σχολεία της χώρας, αρχικά στην ευέλικτη ζώνη στα δημοτικά σχολεία και μέσω της θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια. Ευελπιστούμε πως αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την καθιέρωσή της κυκλοφοριακής παιδείας ως αυτοτελούς διδακτικής ενότητας στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σπουδών όλων των τάξεων και εκπαιδευτικών βαθμίδων του ελληνικού σχολείου». Το Ι.Ο.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια έχει εκπαιδεύσει και ευαισθητοποιήσει περισσότερους από 140.000 μαθητές μέσα από τα εγκεκριμένα εκπαιδευτικά του προγράμματα που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με κορυφαίους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Ήδη κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ο αριθμός αιτημάτων από Γυμνάσια που έχουν ενδιαφερθεί να εντάξουν τα προγράμματα του Ινστιτούτου στη θεματική εβδομάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο συστρατευόμαστε στις προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνεισφέροντας με την πολύχρονη εμπειρία μας, με εργαλεία και μεθοδολογία που το Ι.Ο.ΑΣ. έχει εφαρμόσει με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι προσπάθειες αυτές θα αναβαθμίσουν την κυκλοφοριακή παιδεία και θα αναπτύξουν την κουλτούρα οδικής ασφάλειας στη χώρα μας ώστε να μπορούμε όλοι να κυκλοφορούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να θωρακιστούν οι πιο ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου όπως είναι τα παιδιά και οι νέοι.

Περισσότερα

Μέρος Διεθνών Δικτύων

UNICEF: Αιματοβαμμένο το ξεκίνημα της νέας χρονιάς στη Συρία

«Σε μια εποχή που οι περισσότεροι γονείς είναι γεμάτοι από την ελπίδα του νέου έτους για το μέλλον των παιδιών τους, οι μητέρες και οι πατέρες στη Συρία θρηνούν για τα παιδιά που έχουν χάσει», σύμφωνα με δήλωση του Fran Equiza, εκπροσώπου της UNICEF στη Συρία.

Ο ίδιος περιγράφει:

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι κατά τις πρώτες 14 ημέρες του έτους, περισσότερα από 30 παιδιά σκοτώθηκαν από την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Γκούτα, όπου περίπου 200.000 παιδιά έχουν παγιδευτεί υπό πολιορκία από το 2013. Στην Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, η άκρατη βία αναφέρεται ότι στοίχισε τη ζωή και τραυμάτισε πάρα πολλά παιδιά και γυναίκες και οδήγησε στον εκτοπισμό περίπου 100.000 πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι ντροπιαστικό ότι σχεδόν επτά χρόνια στη σύγκρουση αυτή, συνεχίζεται ένας πόλεμος ενάντια στα παιδιά ενώ ο κόσμος παρακολουθεί. Εκατομμύρια παιδιά στη Συρία και στις γειτονικές χώρες υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες της διαρκούς βίας σε πολλά μέρη της χώρας.

Η UNICEF έλαβε πληροφορίες από το εσωτερικό της ανατολικής Γκούτα ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν σε υπόγεια, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Μια ιδιαίτερα έντονη επίθεση σε κατοικίες ήταν τόσο ισχυρή που φέρεται να τραυμάτισε 80 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Το ιατρικό προσωπικό αγωνίστηκε για να τραβήξει τους επιζώντες από τα ερείπια.

Δύο ιατρικές εγκαταστάσεις δέχτηκαν επίθεση τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Γκούτα και τα περισσότερα κέντρα υγείας έπρεπε να κλείσουν λόγω της βίας. Σε ορισμένες περιοχές, οι κινητές κλινικές έκτακτης ανάγκης είναι ο μόνος τρόπος για τις οικογένειες να λάβουν ιατρική περίθαλψη και βοήθεια. Στην Ιντλίμπ, το νοσοκομείο για τις μητέρες και τα παιδιά στο Μααράτ Αν Νουμάν δέχθηκε τρεις φορές επίθεση, που το έθεσαν εκτός λειτουργίας και σκότωσαν τουλάχιστον έναν ασθενή και δύο άτομα από το ιατρικό προσωπικό.

Τα σχολεία αναφέρεται ότι έχουν κλείσει μέσα και γύρω από την ανατολική Γκούτα σε μια εποχή που τα παιδιά που βρίσκονται σε άλλα μέρη της Συρίας διεξάγουν τις ενδιάμεσες εξετάσεις τους.

Ενώ είδαμε μια μικρή ακτίδα ελπίδας στο τέλος του περασμένου έτους με την διαμετακομιδή 17 παιδιών που είχαν επείγουσα ανάγκη ιατρικής φροντίδας, η αυξημένη βία μέσα και γύρω από την ανατολική Γκούτα μετέτρεψε την ελπίδα σε απελπισία για τα υπόλοιπα 120 παιδιά που συνεχίζουν να υποφέρουν σιωπηλά περιμένοντας την επείγουσα ιατρική διαμετακομιδή.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε επειγόντως και χωρίς περιορισμούς τα παιδιά που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στη Συρία. Τα διάφορα μέρη που συμμετέχουν στη σύγκρουση μπορούν να το κάνουν αυτό, επιτρέποντας αμέσως στους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα να τα προσεγγίσουν με σωτήρια βοήθεια.

Η UNICEF θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια που είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ψυχική υγεία των παιδιών σε όλη τη Συρία. Για τα πιο ευάλωτα παιδιά σε πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Τι περισσότερο χρειάζεται ο κόσμος για να αναλάβει συλλογική δράση για τον τερματισμό του πολέμου ενάντια στα παιδιά στη Συρία; Πότε θα καταλάβουν όσοι μάχονται σε αυτή τη σύγκρουση ότι σκοτώνοντας παιδιά σκοτώνουν επίσης το μέλλον της Συρίας;

Περισσότερα

Απασχόληση/επιχειρηματικότητα

Το «Νησί των Σκλάβων» από την ομάδα αστέγων Walkabout

Η Equal Society με τη θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout, παρουσιάζουν στις 31 Ιανουαρίου και στο θέατρο Σταθμός, την κωμωδία του κλασικού Γάλλου συγγραφέα Πιέρ ντε Μαριβώ «Το Νησί των Σκλάβων».

Άνθρωποι όπως εμείς, με προβλήματα ήδη βαριά στις πλάτες τους, καλούνται να υπερβούν τον εαυτό τους και να αποδομήσουν μέσα από το θέατρο τη δύναμη της συνήθειας, αποβάλλοντας τα ψυχολογικά βαρίδια μιας δύσκολης καθημερινότητας.

Συνάνθρωποί μας που οι συγκυρίες της ζωής τούς οδήγησαν στον δρόμο υψώνουν το ανάστημά τους και συμπράττουν στη σκηνή αποτυπώνοντας με δύναμη ψυχής ένα δημιούργημα πιο επίκαιρο από ποτέ. Το θέατρο άνοιξε ως Δούρειος Ίππος έναν δρόμο που είχαν ξεχάσει. Τον δρόμο της αυτοεκτίμησης. Και με αυτό το κεκτημένο, η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout της Equal Society παρουσιάζει την πρώτη της δουλειά.

Η θεατρική ομάδα αστέγων Walkabout της Equal Society σε αυτήν την πρώτη της παράσταση επιχειρεί να δείξει πως το στίγμα που κουβαλάς είτε είσαι άστεγος είτε άπορος είτε πρόσφυγας δεν σε κάνει λιγότερο άνθρωπο. Άλλωστε όπως αναφέρει και μια ιταλική παροιμία, «Μετά το παιχνίδι, ο βασιλιάς και το πιόνι πάνε στο ίδιο κουτί».

Περισσότερα

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ