Connect with us

Απασχόληση/επιχειρηματικότητα

Διεθνής Διάκριση για το Impact Hub Athens στην Ουάσιγκτον

Με το βραβείο IVLP Alumni “Social Innovation & Change” τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ η συνιδρύτρια του Impact Hub Athens, Σόφη Λάμπρου, κατά τη διάρκεια της  ετήσιας συνάντησης του προγράμματος Global Ties U.S. 2018.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική διεθνή βράβευση για το Impact Hub Athens, το οποίο φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια από την ίδρυσή του.

«Το βραβείο αυτό έρχεται ως μια αναγνώριση του συλλογικού έργου που έχει επιτελέσει το Impact Hub Athens τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο σε τοπικό επίπεδο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, πάντα σε σύνδεση και διαρκή συνεργασία με το διεθνές δίκτυο Impact Hub» δήλωσε η κ. Λάμπρου. «Σας ευχαριστούμε για την πίστη που δείχνετε στο έργο μας και την υποστήριξη της δικής μας προσπάθειας για τη δημιουργία μιας θετικής αλλαγής στην κοινωνία μας, προς έναν πιο δίκαιο, πιο ανεκτικό και πιο βιώσιμο κόσμο», πρόσθεσε.

Η Σόφη Λάμπρου είναι απόφοιτος του Διεθνούς Προγράμματος Ηγεσίας Επισκεπτών (IVLP), στο οποίο συμμετείχε το φθινόπωρο του 2015 κατόπιν πρόσκλησης από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνδέοντας αναγνωρισμένους καθώς και αναδυόμενους ξένους επαγγελματίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής για την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης σε θέματα επιχειρηματικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και στρατηγικής. Από την ίδρυσή του το 1940 έως και σήμερα περίπου 200.000 συμμετέχοντες με διακεκριμένο έργο από όλο τον κόσμο έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα – ανάμεσά τους και 500 πρώην και νυν αρχηγοί κρατών, καθώς και κορυφαία στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη διάρκεια της ομιλίας της κατά την παραλαβή του βραβείου, η κα Λάμπρου χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «ένα φυτώριο για την καλλιέργεια νέων ευκαιριών και συνεργασιών» ενώ ευχαρίστησε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα τόσο για την ευκαιρία που της έδωσε να συμμετέχει στο πρόγραμμα όσο και για την υποψηφιότητα του Impact Hub Athens για το συγκεκριμένο βραβείο.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

Συνεργασίες που περιορίζουν το ψηφιακό χάσμα

Η κοινωνική πρόοδος στην ψηφιακή εποχή – μετά Covid-19 – απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν, γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει η πανδημία, με την ανάγκη για εξ’ αποστάσεως εργασία και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Εστιάζοντας στον τομέα της εκπαίδευσης, αντλήσαμε στοιχεία από έρευνα της Deloitte σε συνεργασία με την IPSOS για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν το 2019, όπου διαπιστώνεται ότι σχεδόν οι 8 στους 10 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (79% στις μικρές τάξεις και 76% στις μεγαλύτερες) δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε μάθημα προγραμματισμού ή εκμάθησης συγγραφής κώδικα στο σχολείο. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια ασχολούνται λιγότερο συχνά με τέτοια πεδία συγκριτικά με τα αγόρια. Κατά μέσον όρο, περισσότερες από 4 στις 5 Ευρωπαίες μαθήτριες που φοιτούν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν συμμετέχουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ στο σχολείο σε μαθήματα προγραμματισμού.

Είναι δε ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 6 στους 10 Ευρωπαίους μαθητές διδάσκονται από ειδικούς επαγγελματίες πληροφορικής ψηφιακές δεξιότητες στον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς η συμμετοχή σε υποχρεωτική εκπαίδευση πληροφορικής είναι λιγότερο συχνή στο δημόσιο σχολείο. 

Η θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πληροφορικής ήταν μια πρωτοβουλία που στόχευε να κάνει τον προγραμματισμό και την εκμάθηση συγγραφής κώδικα προσιτή διαδικασία σε όλους. Στόχος της ΕΕ σε πρώτη φάση ήταν να ενθαρρύνει το 50% των σχολείων στην Ευρώπη να συμμετέχουν στη δράση. Πλέον η δράση τείνει να γίνει κίνημα ενώ πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς. 

Ωστόσο το χάσμα δεξιοτήτων δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί. Απαιτεί περισσότερες δράσεις και μεγαλύτερη κινητοποίηση σε μια εποχή που οι τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία και η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα περισσότερο στις επιχειρηματικές λειτουργίες αλλάζοντας το περιβάλλον εργασίας. Μάλιστα η πανδημία επιταχύνει τις αλλαγές και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για δράσεις που θα καλύψουν τα κενά. Κλειδί για την επόμενη μέρα είναι οι συνεργασίες. 

Από το κέντρο έρευνας της Interamerican για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό της γενιάς Ζ, σε συνέχεια της αύξησης της πολυπλοκότητας στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης και των νέων τάσεων όπως το fintech, μέχρι το “Ψηφιακό Σχολείο για Όλους” του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τις “Ψηφιακές Ακαδημίες” της Eurolife οι συνεργασίες είναι αυτές που μεγεθύνουν τον κοινωνικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών.

Εurolife FFH – Cyber Security International Institute

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της η Eurolife FFH συνεργάζεται με το Cyber Security International Institute με σκοπό την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων από ολόκληρη τη χώρα σε θέματα που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου, την ασφαλή πλοήγηση σε αυτό, καθώς και την εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες. 

Μέσω της δωρεάς της Eurolife FFH, η επιστημονική ομάδα του CSIi έχει σχεδιάσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων, το οποίο χωρίζεται σε τρεις Ψηφιακές Ακαδημίες πανελλαδικής εμβέλειας, με την κάθε μία να απευθύνεται σε διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων:

  • Ψηφιακή Ακαδημία: Parent Edition
  • Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition
  • Ψηφιακή Ακαδημία: Travel Edition

Κοινός τους παρονομαστής είναι η χρήση του διαδικτύου, η προστασία από κυβερνοκινδύνους, η ασφάλεια κατά την εργασία και την περιήγηση σε αυτό, καθώς και η γνωριμία με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. 

Ειδικότερα η Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition, θα λειτουργεί με μηνιαίους κύκλους εκπαίδευσης, διάρκειας 16 ωρών ο καθένας, και θα αποτελείται από δυο εκπαιδευτικά τμήματα των 200 ατόμων. Η έναρξή της έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με την ολοκλήρωσή της, όλοι οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε Hackathon, η θεματολογία του οποίου θα κινείται πάνω στα όσα διδάχθηκαν κατά τη διάρκειά της. Τα παιδιά θα έχουν με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις που απέκτησαν από την Ακαδημία, να προκαλέσουν τη φαντασία τους και να εξασκήσουν πρακτικά τις δεξιότητές τους, δημιουργώντας κάτι δικό τους. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα projects άλλων συμμετεχόντων, να συζητήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurolife FFH, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, ένας από τους πυλώνες δράσης του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρώπων στη γνώση και την εκπαίδευση. Γι’ αυτό και επενδύει συστηματικά σε δραστηριότητες που μπορούν να φτάσουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας με το Cyber Security International Institute, έναν οργανισμό με εμπειρία και γνώση στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Από την πλευρά του ο Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Πρόεδρος του Cyber Security International Institute, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα θα βρεθεί ακόμη και σε ακριτικά σημεία, όπου οι εξειδικευμένοι επιστήμονες της ομάδας του θα ενημερώσουν τους κατοίκους για το διαδίκτυο, τα οφέλη του, αλλά και τους κινδύνους κατά την περιήγηση σε αυτό. 

“Ψηφιακό Σχολείο για Όλους” 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα “Ψηφιακό Σχολείο για Όλους” του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο χάρης στη συνεισφορά των εταιρειών Public – MediaMarkt, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, MYTILINEOS, BCG και μεμονωμένων δωρητών πρόσφερε ήδη 3.150 tablets σε δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, προς διάθεση, μέσω των σχολικών μονάδων, στους μαθητές που τα έχουν ανάγκη. 

Η παράδοση των tablets οργανώνεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και η επιλογή των σχολείων πραγματοποιείται με υπόδειξη του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Η συγκεκριμένη δωρεά αποτελεί το πρώτο στάδιο του προγράμματος “Ψηφιακό Σχολείο για Όλους” και ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών της χώρας με τεχνολογικό εξοπλισμό. Στοχεύει στην ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση από όλους τους μαθητές, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων της μαθητικής κοινότητας. Το επόμενο στάδιο του προγράμματος θα υλοποιηθεί μέσω των τακτικών δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη προς τα σχολεία της χώρας ενισχύοντας περαιτέρω τις ψηφιακές δυνατότητές τους.  

Οι συνεργασίες κοινωνικού αντίκτυπου

Η Χαρά Τασόγλου, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης, Ίδρυμα Μποδοσάκη, σημειώνει χαρακτηριστικά στο csrindex: “Δρούμε ως κοινωφελές Ίδρυμα, αλλά και ως καταλύτης ευρύτερων συνεργασιών κοινωνικού αντικτύπου με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η πανδημία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Συμπράξαμε με στόχο το μέγιστο κοινό καλό, με εταιρείες με σταθερή δέσμευση στην κοινωνική προσφορά και με άλλα Ιδρύματα. Η εποχή καλεί επιτακτικά για συνεργασίες φορέων και επιχειρήσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο”.

Ας σημειωθεί ότι από την ίδρυσή του ως σήμερα το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του. Οι δωρεές που πραγματοποιεί από το 1973 υπηρετούν το όραμά του για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους και αντικατοπτρίζουν τις 4 στρατηγικές προτεραιότητες του Ιδρύματος:

  • την προαγωγή της παιδείας
  • την αναβάθμιση της υγείας
  • την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών
  • την προστασία του περιβάλλοντος

Πέραν όμως των δικών του πόρων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας το Ίδρυμα Μποδοσάκη ενώνει τις δυνάμεις του με εταιρείες και άλλα ιδρύματα με κοινές προτεραιότητες, με στόχο το μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες συνεργασίες με εταιρείες και άλλα Ιδρύματα:

  • Το Ίδρυμα Μποδοσάκη με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) υποστήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημιουργία 3 νέων, πλήρως εξοπλισμένων θέσεων ΜΕΘ και αντιδραστηρίων για τη διενέργεια 12.000 τεστ κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, υποστήριξαν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι plus” του Δήμου Αθηναίων συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών χιλιάδων συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι plus” του Δήμου Αθηναίων υποστηρίχθηκε και μέσα από την συνεργασία του Ιδρύματος με την εταιρεία Accenture που διοργάνωσε crowdfunding καμπάνια για τους εργαζομένους της και τα δίκτυά τους

Η επόμενη μέρα φέρνει μια νέα συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη με την Coca-Cola στην Ελλάδα. Το ίδρυμα συμμετέχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος Future Loading της Coca-Cola, μίας κοινωνικής πρωτοβουλίας για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας (Ho.Re.Ca) με στόχο να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν επιτυχώς στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία. Οι επωφελούμενες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να εναρμονιστούν με τα νέα ζητούμενα που απαιτούν επενδύσεις και τεχνογνωσία, να απαντήσουν στις προκλήσεις του σήμερα με σεβασμό στο περιβάλλον και να λάβουν τα απαραίτητα εργαλεία που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της εμπιστοσύνης των πελατών τους.

Περισσότερα

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

“Συμμαχία για την Ελλάδα”: Ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του Υπ. Παιδείας

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία, «Συμμαχία για την Ελλάδα», ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα στο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατά την διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19. 

Τα μέλη του φορέα, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην προσφορά tablet, τα οποία αποτέλεσαν βασικό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών δομών της χώρας, τόσο για την εκπαίδευση των μαθητών από το σπίτι, όσο και για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων της μαθητικής κοινότητας μακροπρόθεσμα.  

Η Samsung ΕΛΛΑΣ, μέλος της «Συμμαχίας για την Ελλάδα» παρείχε ειδική έκπτωση στα μέλη του φορέα, τα οποία προέβησαν στην αγορά tablet σε προνομιακή τιμή. Χάρη στην μεθοδική οργάνωση και διαμεσολάβηση του φορέα, εξασφαλίσθηκε ικανός αριθμός tablet, τα οποία παραδόθηκαν στο Υπουργείο και στην συνέχεια διανεμήθηκαν σε μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια. 

Στην ευχαριστήρια επιστολή της προς τον φορέα η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η χειρονομία αυτή, που πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο που διαχρονικά κατέχει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην ενίσχυση των δράσεων της Πολιτείας, καθώς και στην στήριξη του κοινωνικού συνόλου εν γένει».

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Πρόσβαση στην εργασία για μετανάστες μέσω WORKEEN

Η εφαρμογή WORKEEN έχει σκοπό να βοηθήσει αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. 

Το WORKEEN, όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων και μηχανικών υπολογιστών από 7 ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά. Προσφέρει πρακτική καθοδήγηση και εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όσων μπαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. 

Για τη δημιουργία του, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που προέκυψαν από το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα SIRIUS “Skills and Integration of Migrants, Refugees and Asylum Applicants in European Labour Markets”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Horizon 2020.

Είναι μια από τις πρώτες εφαρμογές που προσφέρουν διαδραστική εκπαίδευση βοηθώντας ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ευρώπη και αναζητούν δουλειά καθώς και Ευρωπαίους πολίτες που είναι νέοι στην αγορά εργασίας, να ξεκινήσουν να εργάζονται στη νέα τους χώρα. 

Η εφαρμογή καθοδηγεί τους υποψήφιους εργαζόμενους σε δύο στάδια: την αναζήτηση εργασίας και την ένταξη τους σε αυτή. Προσφέρει εκτενή πληροφόρηση για την προσαρμογή σε καινούργια ή άγνωστα κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα, καθώς και διαδραστικά σενάρια που βοηθούν τους χρήστες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν. 

Τα «σοβαρά παιχνίδια» όπως το WORKEEN εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες σε αντικείμενα όπως οι κανόνες συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας, ζητήματα φύλου, καθημερινές συνήθειες, επικοινωνία, κώδικες ενδυμασίας, εργασιακά δικαιώματα και κανόνες. Το WORKEEN δημιουργεί σενάρια που βοηθούν τους χρήστες να περιηγηθούν σε απαιτητικές περιστάσεις, από απλή ασυνεννοησία μέχρι καθημερινά ζητήματα με τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους, κακοποιητική συμπεριφορά ή παραβίαση των δικαιωμάτων τους. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play για συσκευές Android. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά ή για μαζικά εκπαιδευτικά προγράμματα από γραφεία ευρέσεως εργασίας, οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλους φορείς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από τους μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο ή οποιονδήποτε άλλο αναζητά εργασία. Είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, τα Αραβικά, τα Φαρσί καθώς και 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες (Γαλλικά, Δανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Τσέχικα και Φινλανδικά). 

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ