Διεθνής ημερίδα “Αξιοποίηση της έρευνας και προώθηση της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια”

Date:

Share post:

%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf_1To Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv και την Πρεσβεία του Ισραήλ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διεθνή εκδήλωση την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχτηκαν βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση της έρευνας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Μέσα από την παρουσίαση εναλλακτικών μοντέλων αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και βέλτιστων πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ημερίδα αποσκοπούσε αφενός στο να ενθαρρύνει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και αφετέρου στο να παρουσιάσει βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

To Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv και την Πρεσβεία του Ισραήλ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διεθνή εκδήλωση την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχτηκαν βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση της έρευνας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Μέσα από την παρουσίαση εναλλακτικών μοντέλων αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και βέλτιστων πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ημερίδα αποσκοπούσε αφενός στο να ενθαρρύνει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και αφετέρου στο να παρουσιάσει βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

kentro_3
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές από το Tel Aviv University

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές έργων που προωθούν με επιτυχία την επιχειρηματικότητα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης και αναλύθηκαν καίρια σημεία πρακτικής ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων που ενισχύουν την επιχειρηματική εκπαίδευση, συμβάλλουν στην καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και στην ενθάρρυνση των νέων για επιχειρηματικότητα. Ομιλητές ήταν ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (Directorate General for Education and Culture) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Peter Baur και ο Επικεφαλής ενός από τα πιο επιτυχημένα Κέντρα Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Strascheg Center for Entrepreneurship) ο Καθ. Klaus Sailer.

Μέσα από τις παρουσιάσεις τους αποτύπωσαν το χάρτη της επιχειρηματικότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Ευρώπης και αναφέρθηκαν σε πρακτικές και μοντέλα που συμβάλλουν στην αποτελεσματική ενίσχυσή της. Τέλος, ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης, Ιδρυματικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, παρουσίασε τις δράσεις και συνεργατικές πρακτικές ενίσχυσης και προώθησης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ που έχουν ήδη αναγνωρισθεί ως βέλτιστες πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Κώστας Φωτάκης και και η Πρέσβειρα του Ισραήλ, Ms. Irit Ben-Abba
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Κώστας Φωτάκης και και η Πρέσβειρα του Ισραήλ, Ms. Irit Ben-Abba

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν πολιτικές αξιοποίησης της ακαδημαϊκής έρευνας, καθώς και σχετικές βέλτιστες πρακτικές από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv. Ομιλητές ήταν ο Καθ. Yoav Henis, (Vice President for Research and Development), ο Καθ. David Mendlovic (Head of the TAU Ventures & Vice Dean of Engineering Faculty), ο Shlomo Nimrodi, (CEO, RAMOT at Tel Aviv University) και η Keren Primor Cohen (VP General Counsel and Business Affairs).

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν μελέτες περίπτωσης και βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης της ακαδημαϊκής έρευνας στην Ελλάδα. Ομιλητές ήταν ο Καθ. Βασίλειος Μακιός, Διευθυντής του Corallia, ο Καθ. Γιάννης Βασιλείου, Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η Αναπλ. Καθ. Κατερίνα Πραματάρη, Επιστημονική Υπεύθυνη στο Εργαστήριο ELTRUN/SCORE του ΟΠΑ, ο Αναπλ. Καθ. Ίωνας Ανδρουτσόπουλος του ΟΠΑ, ο Δρ. Οδυσσέας Καρτάλος από τη Logotech, η Αναπλ. Καθ. Φοίβη Κουντούρη, Επιστημονική Υπεύθυνη στο Εργαστήριο ReSEES του ΟΠΑ, o Δρ. Μενέλαος Μενελάου από το Κέντρο Καινοτομίας του Πανεπιστήμιου της Κύπρου και ο Καθ. Γεώργιος Χρυσολούρης του Πανεπιστημίου Πατρών.

ην εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 150 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων πρυτανικές αρχές Ελληνικών ΑΕΙ, εκπρόσωποι Ερευνητικών ιδρυμάτων και στελέχη επιχειρήσεων που υποστηρίζουν και αξιοποιούν την έρευνα.
Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να γίνουν γνωστές οι προσπάθειες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα τελευταία 10 χρόνια για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα πρότυπα κορυφαίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Κάποια από τα προσδοκώμενα οφέλη από την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών, περιλαμβάνουν:
Εισαγωγή στην αγορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην κοινωνία και στην οικονομία
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για στελέχη με υψηλή κατάρτιση
Παροχή κινήτρων σε ερευνητές, καθηγητές και υψηλά καταρτισμένο προσωπικό για περαιτέρω δημιουργία και ανάπτυξη μέσα από ανταποδοτικά σχήματα
Δημιουργία νέων πόρων για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα
Συμβολή στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας

Related articles

ΙΣΝ: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση PET/CT στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Π.Γ.Ν.Ι.)

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές.

Η Πλαίσιο ενισχύει το έργο του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος

Με βασικό πυλώνα την προσφορά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη, η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος αυτής της δέσμευσης της εταιρείας.

Demo: Δράση #WomenAt για τον Μάρτιο 

Οι γυναίκες της εταιρείας έχουν βήμα όλο τον Μάρτιο, για να μοιραστούν τις επαγγελματικές τους εμπειρίες, τα εμπόδια αλλά και τις συμβουλές τους με τις νέες, σύγχρονες επαγγελματίες.

EEΣ: Τίμησε τις εθελόντριες όλων των Σωμάτων του για την προσφορά τους

Στα 146 χρόνια πορείας του ΕΕΣ οι εθελόντριες έχουν συνεισφέρει ώστε ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα να στέκεται δίπλα στην κοινωνία.