Δράσεις ΕΚΕ για συγκέντρωση σχολικών ειδών σε όλη τη χώρα

Date:

Share post:

Έργο με ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία επιτέλεσαν και φέτος δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες διοργάνωσαν ή συμμετείχαν ενεργά σε bazaar και προγράμματα συγκέντρωσης σχολικών ειδών για μαθητές άπορων οικογενειών, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την Ελλάδα – από μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και δήμους.

Σε ένα περιβάλον όπου η οικονομία αναζητά βηματισμό προς την ανάπτυξη, με 1,5 εκατ. Έλληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως δείχνουν έρευνες αλλά και πολλές χιλιάδες μετανάστες να αναζητούν τα προς το ζειν, είναι προφανής η αγωνία των γονιών προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα είδη ώστε να αρχίσουν τη νέα σχολική χρονιά χωρίς να υστερούν από τους συμμαθτές τους.

Σε αυτή την αδυναμία της κοινωνίας, έρχεται να συνεισφέρει η επιχειρηματική κοινότητα καλύπτοντας κενά του δημόσιου συστήματος κοινωνικής μέριμνας, το οποίο λόγω έλλειψης πόρων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες.

Ενδεικτικές πρωτοβουλίες

Ενδεικτική ήταν η κινητοποίηση που προκάλεσε, στο πλαίσιο δράσης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η Εθνική Τράπεζα, η οποία αξιοπποιώντας το δίκτυό της σε πανελλαδικό επίπεδο κατάφερε για άλλη μια χρονιά να συγκεντρώσει εκατοντάδες κούτες με τσάντες, τετράδια και άλλα σχολικά είδη.

Πάνω από μισό τόνο με σχολικά είδη παρέδωσαν οι εθελοντές της Κωτσόβολος στην «Κιβωτό του Κόσμου». Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η εταιρεία με τη βοήθεια του δυναμικού της (1.125 εργαζόμενοι) κατάφερε να συγκεντρώσει σχολικά είδη για τα παιδιά της οργάνωσης.

Επίσης, για έκτη χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος “Γειτονιά Αλληλεγγύης”, οι εργαζόμενοι της Ελαϊς-Unilever Hellas μοίρασαν σχολικά είδη Unicef σε μικρούς μαθητές. Πρόκειται για μια καθιερωμένη πρωτοβουλία με στόχο τη συμβολική στήριξη οικογενειών σε περιοχές οι οποίες γειτνιάζουν με τα εργοστάσια και τις αποθήκες της εταιρείας. Μέσω του προγράμματος η εταιρεία έχει στηρίξει περισσότερους από 20.000 μαθητές Δημοτικών σχολείων. Εξάλλου, με την επιλογή των ειδών της Unicef, η εταιρεία στηρίζει και το σπουδαίο έργο της παγκόσμιας οργάνωσης.

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε και φέτος να αποστείλει στα παιδιά των μελών του Συλλόγου που φοιτούν από το νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, συμβολικά σχολικά δώρα της Unicef. Με αυτή την συμβολική κίνηση οι εργαζόμενοι της τράπεζας ενίσχυσαν το έργο της Unicef, για το μέλλον των παιδιών που έχουν ανάγκη σε όλο τον πλανήτη.

Στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών, ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, (Ε.Ε.Σ), υλοποιούν ένα πολυεπίπεδο – ως προς τον αντίκτυπό του στην κοινωνία – πρόγραμμα, το “προΣfΕΕρουμε”, που στοχέυει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην άμβλυνση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η πρωτοβουλία πέρα από τις ανάγκες σε φαρμακευτικά σκευάσματα και υγειονομικά υλικά, καλύπτει και τις ανάγκες του σχολείου για παιδιά, αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Δράση συγκέντρωσης σχολικών ειδών πραγματοποίησαν επίσης οι εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ ενώ στα bazaar που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα έδωσαν το παρόν εργαζόμενοι χιλιάδων επιχειρήσεων, από μεγάλους ομίλους όπως Interamerican, ΕΛΠΕ κ.α. μέχρι μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρείες.

Σημαντικές δράσεις υλοποίησαν επίσης οι δήμοι σε όλη τη χώρα, με ενδεικτικό το κάλεσμα του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίωνπου ενισχύει 10.000 οικογένειες στην Αθήνα – για προσφορά σχολικών ειδών. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αχαρνών, το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, το Δήμο Βριλησσίων, το Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια.

Σοφία Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Enel Green Power Hellas: Χρονιά διαφορετικότητας και συμπερίληψης

Η Enel Green Power Hellas όρισε τη σεζόν 2022 -2023 ως Χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Eurolife FFH: Πρόγραμμα «ΜΑΜΑ» του SolidarityNow

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες, εγκυμονούσες και νέους γονείς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

7 βραβεύσεις για τα METRO Cash & Carry στα Loyalty Awards 2023

Τα βραβεία αναγνωρίζουν τη διαχρονική δέσμευση των METRO Cash & Carry για δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Oι νικητές του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2023

Από το 2019 ο θεσμός του Βραβείου Τέχνης υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν για τη συλλογή του Ιδρύματος.
Skip to content