Connect with us

Απασχόληση/επιχειρηματικότητα

Δύο νέα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα από το SolidarityNow

Το SolidarityNow κάνει πράξη το επόμενο βήμα, αυτό της κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση δεξιοτήτων όλων των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων -Ελλήνων και ξένων- παρέχοντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση.

Στο πλαίσιο του δια βίου εκπαιδευτικού προγράμματος με τον τίτλο Education Matters|Η Εκπαίδευση Μετράει, που υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2017, το SolidarityNow προσαρμόζει δράσεις που ανταποκρίνονται σε καθημερινές ανάγκες των συμμετεχόντων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και την εύρεση εργασίας. Ήδη, το 2017 περισσότερα από 2.200 άτομα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν σε προγράμματα του SolidarityNow, κυρίως για να μάθουν ελληνικά και αγγλικά -ένας αριθμός που αυξάνεται μέσα στο 2018.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, στο Διαπολιτισμικό Κέντρο «Διαδρομές», σε συνεργασία με την Almasar και την υποστήριξη του Φόρουμ Ανάπτυξης. Το Κέντρο «Διαδρομές» αποτελεί έναν κόμβο συνάντησης και συνύπαρξης ανθρώπων από διαφορετικές χώρες με κοινούς στόχους και ανάγκες.

«Η δική μας κοινωνία δεν κερδίζει βλέποντας τους νέους σαν ταξιδιώτες που έχασαν το τρένο και περιμένουν σε άχαρη αίθουσα αναμονής με κενό πίνακα ανακοινώσεων. Στην πραγματικότητα, η προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών είναι εντελώς άσχετη από το πού τελικά θα βρίσκονται αυτές οι νέες και αυτοί οι νέοι σε μερικά χρόνια», λέει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow και επισημαίνει: «Αυτό που χρειάζονται, είτε μείνουν, είτε φύγουν, είναι δεξιότητες, αυτοπεποίθηση, όνειρα αλλά και στόχους. Η εκπαίδευση θα τους βοηθήσει να ενταχθούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά στη νέα τους πραγματικότητα αλλά και θα τους δώσει τη δύναμη για να διεκδικήσουν αύριο μια αξιοπρεπή εργασία και μια ζωή όπως την ονειρεύτηκαν. Είτε εδώ, είτε αλλού».

Δύο Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

IT Essentials | Τεχνικός Υπολογιστών & Δικτύων: Το SolidarityNow, πιστοποιημένη CISCO Networking Academy, δίνει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση του Τεχνικού Υπολογιστών σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς σήμερα. Το πρόγραμμα με τον τίτλο Cisco IT Essentials: PC Hardware and Software, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Cisco, τη μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των δικτύων και την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, και δίνει τη δυνατότητα σε όσους/ες το παρακολουθήσουν να είναι ένα βήμα μπροστά στην αγορά εργασίας, και να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστούν σαν τεχνικοί Η/Υ και Δικτύων σε περιβάλλοντα όπως επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σαν ελεύθεροι επαγγελματίες στο χώρο τεχνικής υποστήριξης υπολογιστών.

By(e)plastic | Χειριστής μηχανημάτων Precious Plastic: Το SolidarityNow και η Electra Energy Cooperative, με τη συνεργασία της Precious Plastic Greece θα εκπαιδεύσει μια ομάδα ανθρώπων σχετικά με την ανακύκλωση/αξιοποίηση πλαστικών υλικών, μέσω της κατασκευής και της χρήσης σύγχρονων μηχανημάτων που επιτρέπουν την τήξη και την αναδιαμόρφωση ανακυκλωμένου πλαστικού σε νέα, εμπορεύσιμα προϊόντα.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να κατασκευάζουν τις εν λόγω μηχανές, να πειραματιστούν με την παραγωγή προϊόντων και να εξερευνήσουν τις αρχές λειτουργίας ένα εργαστηρίου ανακύκλωσης πλαστικών υλικών. Απώτερος σκοπός είναι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δημιουργήσουν ένα δικό τους έργο ή έναν κοινωνικό συνεταιρισμό και να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες που απέκτησαν για να αναπτύξουν καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η κατασκευή νέων ειδών και μηχανημάτων.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Ίδρυμα Ευγενίδου: Προσφορά στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων

Το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στη ναυτική εκπαίδευση και για την δωρεά της αποκατάστασης και πλήρους ανακαίνισης των κτηριακών υποδομών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων (ΑΕΝ) στην Κεφαλονιά, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο Αργοστόλι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεπέρασε το ποσό των 700.000 ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της, καθώς και την τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, παρέλαβε αναμνηστικό ενθύμιο από τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, καθώς και τιμητική πλακέτα με τη σημαία του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, την οποία παρέδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Στην εκδήλωση, επίσης τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για την συμβολή της στην εξασφάλιση πόρων μέσω ΕΣΠΑ για τον εργαστηριακό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό της Σχολής, ενώ παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης  Παναγής Καπάτος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων-Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής  Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Βεργωτή, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου, που «ανέλαβε σε μια δύσκολη στιγμή να αποκαταστήσει τις κτηριακές υποδομές της Σχολής», ενώ απέδωσε τα εύσημα και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έχει βοηθήσει δύο φορές τη Σχολή, τόσο το 2013 όσο και το 2020. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης με την εισαγωγή της τηλεκπαίδευσης στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, με πολύτιμους αρωγούς πάλι το Ίδρυμα Ευγενίδου και τη Microsoft. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε τη σημασία του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Ναυτιλίας με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο και ανέλαβε να εκπονήσει και να παρουσιάσει το στρατηγικό πλαίσιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.  Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της σχέσης του Ιδρύματος Ευγενίδου με την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των Ιονίων Νήσων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του αείμνηστου Ευγένιου Ευγενίδη στην αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού του 1953 στη Ζάκυνθο. Ο ιδρυτής του Ιδρύματος Ευγενίδου είχε προσφέρει τότε το κολοσσιαίο ποσό του 1 δις δραχμών, το ποσό των 300 εκατ. δραχμών μέσω της ναυτιλιακής του εταιρείας “SVENSKA”, καθώς και ένα πλήρως εφοδιασμένο κινητό νοσοκομείο στη Ζάκυνθο, λυόμενα σπίτια στο Αργοστόλι, ενώ ανάλαβε και την ενδιαίτηση και περίθαλψη των παιδιών. 

«Το 2015 ολοκληρώνουμε την δωρεά μας που ανήλθε τελικά στο ποσό των 700.000 ευρώ για την αποκατάσταση και πλήρη ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών της Ακαδημίας», σημείωσε ο κ. Λ. Δημητριάδης-Ευγενίδης προσθέτοντας: «Πολύτιμοι βοηθοί στο έργο μας ήταν οι συνεργάτες μας από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο πρώην Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων κ. Βασιλόπουλος, καθώς και ο Δ/ντής Σπουδών κ. Ρασσιάς, ενώ δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την αμέριστη συμπαράσταση του τότε Υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εδώ και χρόνια, το Ίδρυμα Ευγενίδου προσπαθεί, πάντα αθόρυβα, να εκτελεί τον σκοπό του όπως ετέθη από τον αείμνηστο Ευγένιο Ευγενίδη, συμβάλλοντας στην Τεχνική, Επαγγελματική και Ναυτική εκπαίδευση. Το Ίδρυμα Ευγενίδου, μέσω των δωρεών, των υποτροφιών, των εκδόσεων, των μελετών που εκπονεί, στηρίζει διαχρονικά την ναυτική εκπαίδευση της Ελλάδος όποτε του ζητηθεί από την Πολιτεία«.

Ταυτόχρονα, στην ίδια εκδήλωση, τιμήθηκε και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς μέσω των ΕΣΠΑ που διαθέτει χρηματοδοτήθηκε ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός της ΑΕΝ στο Αργοστόλι. H περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, ενώ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων αλλά και τη διενέργεια μελέτης για τη Ναυτιλία στα Ιόνια Νησιά, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021. 

Ιδιαίτερα τιμητικός ήταν ο λόγος του αρχηγού Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Θεόδωρου Κλιάρη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς για την αποκατάσταση των ζημιών της Ναυτικής Ακαδημίας των Ιονίων Νήσων από τον σεισμό στην Κεφαλονιά αλλά και στην περαιτέρω αναβάθμιση των κτηρίων της, τόνισε ότι «προστίθεται άλλος ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα της προσφοράς του Ιδρύματος Ευγενίδου». 

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Ελληνο-Αμερικανικό: 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας

Επενδύοντας σε μια διαρκή προσπάθεια ανάδειξης των σύγχρονων τάσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για ένα ρεαλιστικό όραμα για το μέλλον της ελληνική κοινωνίας και οικονομίας το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε το 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας, με τίτλο “Tribes: Joined by Purpose” πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 σε υβριδική μορφή (στο ξενοδοχείο Χίλτον και μέσω διαδικτύου).

Το 18ο συνέδριο, που είχε την υποστήριξη του csrindex ως χορηγού επικοινωνίας, ανέδειξε το ενδιαφέρον για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με εκείνους που προάγουν τον σκοπό και οδηγούν τη βιώσιμη αλλαγή. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το “Tribes for business” ως μια νέα επιχειρηματική προσέγγιση που αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες κοινωνίες. Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα αποκτά κεντρικό ρόλο, αναδείχθηκε η ανάγκη για την σύγχρονη επιχείρηση να εξελιχθεί γύρω από σκοπό (purpose) και να αφουγκραστεί τα tribes που αναζητούν σκόπιμη αλλαγή. Κατά συνέπεια, το εταιρικό μήνυμα δεν περιορίζεται πλέον σε δημογραφικές ομάδες καταναλωτών, αλλά φιλοδοξεί να πείσει και να κινητοποιήσει «φυλές» που συνδέονται με σκοπό (purpose) και που απαρτίζονται από μέλη που μπορεί να είναι καταναλωτές, εργαζόμενοι, επενδυτές ή οποιαδήποτε ομάδα ενδιαφερομένων.

Μετά το καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,  Ηλία Σπυρτούνια, ο οποίος αναγνώρισε το συνέδριο ως έναν θεσμό στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ο οποίος καλεί τους συμμετέχοντες στο κέντρο ενός επίκαιρου διαλόγου με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης ως μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες και για τη χώρα συνολικά, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκου Μπακατσέλου ο οποίος ανέφερε: «Στο σημερινό περιβάλλον δημιουργούνται εξαιρετικές ευκαιρίες για τις υπεύθυνες επιχειρήσεις να βγουν μπροστά και να εξελίξουν αυτό που ονομάζουμε purpose-driven business, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη εκείνων των πελατών, καταναλωτών, εργαζομένων, επενδυτών που αναζητούν σκόπιμη αλλαγή. Το “Tribes for business” είναι η επιχειρηματική προσέγγιση που αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες κοινωνίες και βοηθά την επιχείρηση να είναι επίκαιρη. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ακόμα βήμα για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον ρόλο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για ανάπτυξη και εξωστρέφεια της χώρας».
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας  του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε: “Το μεγάλο όφελος για την επιχείρηση από την ενσωμάτωση του tribal thinking στη στρατηγική της, είναι η αξιοποίηση της συλλογικής δύναμης των πολιτών. Δημιουργείται ένα πλαίσιο ευκαιριών και καινοτομίας που γεννά μηχανισμούς για πιο ισορροπημένη απόδοση της τρέχουσας επιχειρηματικότητας αλλά και που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Έτσι οι επιχειρήσεις δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες προοπτικές για ανάπτυξη, κάνοντας πράξη το repurposing της προσαρμογής στα μηνύματα των καιρών”.

Στο μέρος του Συνεδρίου υπό το συντονισμό του Αχιλλέα Χεκίμογλου, Corporate Communications & Media Relations Professional της Vodafone, έγινε συζήτηση για το νέο πρότυπο ηγεσίας με ενσυναίσθηση, την ενσωμάτωση της Βιωσιμότητας για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και το νέο περιβάλλον βιώσιμης χρηματοδότησης που αναπτύσσεται διεθνώς. Συμμετείχαν ο Markus Hipp, Member of the Board BMW Foundation, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο πρότυπο ηγεσίας το οποίο βρίσκεται παντού μέσα στην ιεραρχία μιας εταιρίας. Η Virginie Helias, Chief Sustainability Officer, Procter & Gamble μίλησε για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς «οι αποφάσεις που θα πάρουμε τα επόμενα 10 δέκα χρόνια θα επηρεάσουν τα επόμενα 1000 χρόνια». Η Louise Roper, CEO Volans αναφέρθηκε στο νέο πρότυπο του βιώσιμου καπιταλισμού, το οποίο θα γίνει περισσότερο προσωπικό για όλους τους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια. Στην υπό-ενότητα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, ο Δημήτριος Δημόπουλος, Director Sustainability Unit της Τράπεζας Πειραιώς εστίασε στο ότι «δεν γίνεται να έχουμε μια υγιή οικονομία χωρίς την ύπαρξη μιας υγιούς κοινωνίας και υγιούς φυσικού περιβάλλοντος». Η Courtney Lowrance, Managing Director Sustainable Banking & Corporate Transactions, Citi ανέφερε ότι η κρίση της πανδημίας ανέδειξε και επιτάχυνε την ανάγκη για βιώσιμη χρηματοδότηση. Τέλος, η Maya Hennerkes, ESG Sector Lead for Financial Intermediaries, EBRD δήλωσε ότι αυτή ακριβώς η περίοδος όπου οι περισσότερες εταιρίες είναι σε “survival mode”, είναι η περίοδος για να ενεργοποιήσουμε τις συνέργειες γύρω από τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κινηθούμε στο όραμα του “build back better”.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου υπό το συντονισμό της Σοφίας Μαυραντζά, Δημοσιογράφου CNN Greece, όπου έγινε συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των tribes στην πράξη, τη διοίκηση με ενσυνειδητότητα, τις νέες τάσεις προσαρμοστικότητας στην ψηφιακή εποχή και τη σύνδεση της αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών και της επιχειρηματικότητας την πρώτη συζήτηση της ενότητας, ο Γιάννης Καντώρος, CEO Interamerican Group αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των tribes στην εταιρία και στο ότι ο σκοπός δίνει νόημα στην καθημερινότητα των εργαζομένων και τους παρακινεί πιο αποτελεσματικά από ότι τα παραδοσιακά KPIs, με αποτέλεσμα η εταιρία να λειτουργεί πιο ευέλικτα και αποδοτικά και ταυτόχρονα να έχει πιο ευχαριστημένους ανθρώπους. Στη συνέχεια ο Ulrich Schwoerer, General Manager, Roche Diagnostics Hellas αναφέρθηκε στα οφέλη της ενσυνειδητότητας (mindfulness) για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων, προσφέροντας μεγαλύτερη ικανότητα εστίασης στα σημαντικά θέματα, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση. Στην επόμενη υπό-ενότητα για την προσαρμοστικότητα, η Melissa Luongo, HR Director CEE Multi-Country, Microsoft μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας μάθησης μέσα και έξω από τις εταιρίες ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικοσύστημα δημιουργικότητας με ορίζοντα την κοινή επιτυχία. Στο ίδιο θέμα, η Άννα Μαμαλάκη, Organizational Transformation & HR Consulting Director, The Human Aspect αναφέρθηκε στους φόβους των εργαζομένων (όπως ο φόβος της αποτυχίας) που εμποδίζουν την πρόοδο και ότι η πορεία για οργανωτικό μετασχηματισμό αφορά πρωτίστως τους ανθρώπους και δευτερευόντως την τεχνολογία. Στην τελευταία υπό-ενότητα, έγινε μια συζήτηση με θέμα τον εθελοντισμό πολιτών ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και πως αυτό μπορεί να συνδεθεί με την εταιρική ατζέντα. Συμμετείχαν η Μαρία Βασλή, Marketing & Communications Lead, Covid-19 Response Greece, o Γεώργιος Καλαμήτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών «Προμηθέας», ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Co-Founder & General Director, Humane και ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, Co-Founder Ethelon. Η διαδραστική συζήτηση εστίασε στο πως παρακινούνται οι πολίτες γύρω από ένα σκοπό, στην εμπειρία από την κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας και στην ανάγκη ευθυγράμμισης ανάμεσα στις ανάγκες των ανθρωπιστικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε να υπηρετείται αποτελεσματικά ο κοινός σκοπός.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου, τρία μέλη της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Αλεξία Μαχαίρα, η Χρυσούλα Διακάτου και ο Μανος Ιατρέλης, συνόψισαν τα αποτελέσματα δίνοντας έμφαση στη νέα προοπτική που προσφέρουν τα tribes για την εξέλιξη της στρατηγικής των επιχειρήσεων σε σύνδεση με κοινωνικές προτεραιότητες.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Ίδρυμα Μποδοσάκη – SolidarityNow: 3,5 εκατ. στην Κοινωνία των Πολιτών

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με την ιδιότητα του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, ανακοίνωσαν τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιλέχθηκαν να λάβουν επιχορήγηση συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους 12 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της Κοινωνίας των Πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η επιχορήγηση των 3,5 εκατ. ευρώ  προσφέρεται με στόχο την υλοποίηση συνολικά 45 έργων, τα οποία προκρίθηκαν μεταξύ των 202 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο των δύο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 

Τα επιλεγμένα έργα θα πραγματοποιηθούν τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.α.) όσο και σε αγροτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές (Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κυκλάδες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, κ.α.), στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Κάποια από τα έργα έχουν πανελλαδική κάλυψη, ενώ άλλα ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Ο τρόπος που το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, δίνει τη δυνατότητα και σε οργανισμούς με μικρή εμπειρία στην υλοποίηση έργων αλλά με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο να λάβουν χρηματοδότηση. Μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την ενδυνάμωση των ίδιων των οργανισμών που θα υλοποιήσουν τα έργα, συμβάλλοντας έτσι στην βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του προγράμματος. 

Τα επιχορηγούμενα έργα αφορούν -μεταξύ άλλων-  μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, νέους και νέες, άτομα με αναπηρίες και με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, θύματα  βασανιστηρίων και θύματα εμπορίας ανθρώπων, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μετανάστες δεύτερης γενιάς, Ρομά, κρατούμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα ΛΟΑΤΚΙ, άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, κ.α.

Ο κατάλογος των 45 έργων που έχουν επιλεγεί προς επιχορήγηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ.

Οι επόμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, θα ανακοινωθούν εντός του 2020 και αφορούν την «Προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας» και την «Ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών». Επιπλέον, θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση με σκοπό να βοηθηθούν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. 

Διαδικασία επιλογής έργων

Η επιλογή των έργων πραγματοποιείται με τρόπο που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Τα έργα βαθμολογούνται από ανεξάρτητους βαθμολογητές με εμπειρία στο χώρο, ενώ στην επιτροπή επιλογής συμμετέχουν και μέλη εξωτερικά από τον διαχειριστή επιχορήγησης. Η πρεσβεία της Νορβηγίας και το Εθνικό Σημείο Επαφής του ΕΟΧ στην Ελλάδα συμμετέχουν ως παρατηρητές. 

Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος, Διευθυντής του Προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, δηλώνει σχετικά: «Στο Ίδρυμα Μποδοσάκη πιστεύουμε ότι η ευημερία των πολιτών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια πολιτικά συνειδητή κοινωνία και είμαστε περήφανοι που ο δεύτερος κύκλος επιχορηγήσεων του προγράμματος ACF ενισχύει έργα που προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαραίτητων θεμελίων για τη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Με τη νυν επιχορήγηση των €3,5εκ του προγράμματος ACF , 45 φορείς υλοποίησης και 27 εταίροι θα υλοποιήσουν σε όλη την επικράτεια έργα που αναδεικνύουν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα μας ως πολίτες.»

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow επισημαίνει σχετικά: «Στο SolidarityNow, ως συμμέτοχοι στη διαχείριση και υλοποίηση του Προγράμματος Active Citizens Fund με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα στηρίξουμε ακόμα 64 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για να στηρίξουν με τη σειρά τους, 45 συνολικά αξιόλογα έργα, πρωτοβουλίες αλλά και ανθρώπους με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Ερχόμαστε να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά δύο σημαντικούς πυλώνες της Πολιτείας και της Δημοκρατίας. Και τα έργα που θα υποστηριχθούν απλώνονται σε όλη την επικράτεια της χώρας: από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, μέχρι την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο. Χωρίς να αποκλείουν κανέναν: μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, νέους και νέες, άτομα με αναπηρίες, θύματα  βασανιστηρίων, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, Ρομά, άτομα τρίτης ηλικίας, ΛΟΑΤΚΙ, άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Γιατί για εμάς, η ανοιχτή και συνεκτική κοινωνία είναι ο συντομότερος δρόμος να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων -και κυρίως των πιο ευάλωτων».

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ