ΕΔΕΜ: Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα στη Μουσική

Date:

Share post:

Με πολύ μεγάλο αγώνα και πολλά εμπόδια στελέχη από το χώρο της Μουσικής δημιούργησαν την ΕΔΕΜ, έναν στέρεο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής, χωρίς οικονομικά βάρη, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Η ΕΔΕΜ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαθέτει εξαιρετική διοίκηση και στελέχωση και έχει θεσπίσει εξαντλητικό έλεγχο και διαφανείς διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος.   

Με αίσθημα ευθύνης προς όλους, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεσή του να δώσει τέλος στην αντιπαλότητα στον κλάδο. Οι περισσότερες χώρες – πόσο μάλλον μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα -δεν αντέχουν την δραστηριοποίηση πολλών ΟΣΔ στην ίδια κατηγορία δικαιωμάτων.  

Έχοντας, ως γνώμονα, το συμφέρον των δικαιούχων αλλά και της αγοράς της συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής γενικά, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Αυτοδιαχείριση, στις 9/10/2020 δημιουργήθηκε η ΕΔΕΜ. Τα μέλη της εκφράζουν τη λύπη τους διότι το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης δεν ψήφισε το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο είχε καταλήξει η  Διαπραγματευτική και Γνωμοδοτική  Ομάδα Εργασίας και των δύο ΟΣΔ, παρά το γεγονός ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν επιλεγμένα πρόσωπα και από τους δύο ΟΣΔ, μεταξύ των οποίων και οι  Πρόεδροι, οι  Γενικές Διευθύντριες και Νομικοί Σύμβουλοι.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, στα τέλη Ιανουαρίου 2021, η ΕΔΕΜ ζήτησε εκ νέου συνάντηση από το Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης και τους απέστειλε ξανά το από 9/10/2020 σχέδιο της ομάδας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να το επανεξετάσουν και να το ψηφίσουν, έστω και εκ των υστέρων ενώ προτάθηκαν και αλλαγές αλλά η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Βασική αιτία του αδιεξόδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν και παραμένει η αδικαιολόγητη και διαρκής άρνηση του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης να γίνει το αυτονόητο που επιτάσσει η λογική και ο νόμος, δηλαδή και στους δύο ΟΣΔ, πλήρης οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος, όπως αυτό προβλέπεται από τον νόμο περί συγχωνεύσεων.

Η ΕΔΕΜ σημειώνει ότι η υποχρέωση που έχει το Δ.Σ. απέναντί στα μέλη της είναι να επιμένει στην ένωση των δύο ΟΣΔ, διασφαλίζοντας ωστόσο τα συμφέροντά τους. “Θεωρούμε ανεξήγητη την επιμονή του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης για μη διενέργεια ελέγχου, και τούτο όχι μόνο επειδή το επιβάλλει ο νόμος – άρα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά- αλλά και επειδή δεν μπορούμε να σας αφήσουμε έκθετους στο ενδεχόμενο να βρεθείτε τόσο εσείς, όσο και η ΕΔΕΜ, με φορολογικά χρέη, αποπληρωμές δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, αφανή οικονομικά βάρη ή/και αγωγικές αξιώσεις που τυχόν προκύψουν. Λυπούμεθα ειλικρινά για το γεγονός πως για μια ακόμα  φορά η Αυτοδιαχείριση δυναμιτίζει  τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που είναι αναγκαία για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών έργων μουσικής”, σημειώνεται από την ΕΔΕΜ που τονίζει ότι τέτοιου είδους στρατηγικές είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα όλων των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους.

Αναφορικά με πληροφορίες περί δήθεν ανέκδοτης μέχρι σήμερα δικαστικής απόφασης του ΣΤΕ, η οποία «δικαιώνει» τις δικαστικές ενέργειες κατά της ΕΔΕΜ και «ανακαλεί» την άδεια λειτουργία της, σημειώνονται τα εξής: Ακόμη και αν η απόφαση του ΣτΕ οδηγήσει στην ανάγκη έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας ή τροποποίησης της υπάρχουσας, με αναπομπή του θέματος στην διοίκηση για τυχόν διορθωτικές – συμπληρωματικές ενέργειες, η ΕΔΕΜ θα  αποκτήσει ξανά την άδειά λειτουργίας της,  εντός μικρού χρονικού διαστήματος και θα συνεχίσει το έργο της, ως ένας  υγιής οργανισμός συλλογικής διαχείρισης με άριστη λειτουργία, ο οποίος δεν φοβάται τους ελέγχους και αντιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος αυτός βλάπτει όχι μόνο τους δημιουργούς αλλά και ολόκληρη την αγορά συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής.

Η ΕΔΕΜ σημειώνει ότι δεν χρησιμοποιεί και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει παρελκυστικές τακτικές. Εμμένει πεισματικά στην ένωση, γιατί γνωρίζει ότι οτιδήποτε διαφορετικό αποστερεί την αμοιβή των δικαιωμάτων έργων μουσικής από χιλιάδες δημιουργούς/δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Γνωρίζει ότι τέτοιου είδους στρατηγικές ανταγωνισμού που διχάζουν, αντί να ενώνουν τους δημιουργούς, είναι καταστροφικές για όλους τους εμπλεκόμενους και όποιος προτρέπει – παρακινεί ή και υποκινεί αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι στρατηγικής είναι απολύτως υπεύθυνος.

Τέλος, το Δ.Σ. και η Διοίκηση της ΕΔΕΜ καλούν την Αυτοδιαχείριση να αλλάξει πορεία, ώστε να προωθηθεί η ταχύτατη συγχώνευση των δύο Οργανισμών κάτω από  ένα  φορέα συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, εντιμότητα και πλήρη σεβασμό των προϋποθέσεων που θέτει απαρέγκλιτα ο νόμος. 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».