EDP: Έργα έως και 100MWp ηλιακής ενέργειας

Date:

Share post:

Η EDP υπέγραψε παγκόσμια συνεργασία για την εγκατάσταση έως και 100MWp ηλιακής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της Faurecia στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Μέχρι το τέλος του 2023, περισσότερα από 60 ηλιακά πάρκα ιδιοκατανάλωσης θα εγκατασταθούν στις βιομηχανικές μονάδες της πολυεθνικής στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα ο όμιλος EDP και το πρώτο που πραγματοποιείται με τον ίδιο εταίρο σε πολλές ηπείρους ταυτόχρονα.

Η Faurecia, σημαντικός παίκτης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, θα καταναλώνει πλέον ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται στις δικές της εγκαταστάσεις, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτησή της από το ενεργειακό δίκτυο. Η εν λόγω συνεργασία συνιστά, επίσης, ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Faurecia για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανικές της δραστηριότητες (πεδίο εφαρμογής 1 και 2). 

Η συνεργασία βασίζεται σε ένα μοντέλο As-a-Service, με την EDP να επενδύει, να λειτουργεί και να συντηρεί τους ηλιακούς συλλέκτες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς της Faurecia. Αναμένεται ότι αυτά τα 60 και πλέον έργα μπορεί να έχουν έως και 200.000 ηλιακούς συλλέκτες και ότι θα επιτρέψουν στην εταιρεία να εξοικονομήσει περισσότερους από 60.000 τόνους CO2 κατά την επόμενη δεκαετία.

Στην Ευρώπη και τη Βραζιλία, η EDP έχει επιτύχει τιμές ρεκόρ για τη συμβολαιοποιημένη κατανεμημένη ηλιακή ισχύ και έχει ήδη τοποθετήσει περίπου 300MWp σε εγκαταστάσεις εταιρειών και σπίτια οικογενειών μέσω της EDP Comercial. Η EDP αναπτύσσεται στον τομέα αυτό σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, όπως συνέβη πρόσφατα στην Πολωνία, μέσω της Soon Energy, ή στην Ιταλία, με την εξαγορά της Enertel. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η EDP εισήλθε πρόσφατα στην αγορά της κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας μέσω της EDP Renewables, με την εξαγορά της βορειοαμερικανικής εταιρείας C2 Omega και της ασιατικής εταιρείας Sunseap, αντίστοιχα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς την εδραίωση του συγκεκριμένου τομέα στις αγορές αυτές.

«Με αυτήν την συνεργασία η EDP αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε πολυεθνικούς πελάτες που επιθυμούν να επιλέξουν κατανεμημένες ηλιακές λύσεις σε διάφορες χώρες και να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα. Με την εγκατάσταση έως και 100 MWp κατανεμημένης ηλιακής συμβολαιοποιημένης ισχύος, η EDP βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη 10πλάσιας ανάπτυξης έως το 2025», δήλωσε ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου EDP.

«Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στις εγκαταστάσεις μας αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση για την επίτευξη του στόχου μας να καταστούμε ουδέτεροι ως προς τις εσωτερικές εκπομπές CO2 έως το 2025. Η αξιοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με παγκόσμιους και κορυφαίους εταίρους μας επιτρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας ανθεκτικότητα με πιο βιώσιμο τρόπο. Αντανακλά, επίσης, την εταιρική μας ευθύνη για θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών γενεών», δήλωσε ο Patrick Koller, Διευθύνων Σύμβουλος της Faurecia.

Η κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς τομείς της EDP για την τρέχουσα δεκαετία, με στόχο την εγκατάσταση περισσότερων από 2GW σε σπίτια και επιχειρήσεις έως το 2025, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Το 2021, η EDP κατέγραψε ραγδαία αύξηση του αριθμού των πελατών της που χρησιμοποιούν ηλιακές λύσεις.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».