ΕΕ: Παράνομη η τεχνολογία προστασίας των παιδιών από κινδύνους στο διαδίκτυο

Date:

Share post:

Στις 21 Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την ηλεκτρονική προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ΕΕ, ώστε να περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιωτικά μηνύματα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι καθίσταται παράνομη η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τους παρόχους υπηρεσιών για τη σάρωση μηνυμάτων με στόχο τον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την ανεύρεση μοτίβων κακόβουλης προσέγγισης με στόχο την κακοποίησή τους. Η τεχνολογία αυτή λειτουργούσε κατασταλτικά υποστηρίζοντας απομάκρυνση τέτοιων εικόνων από το διαδίκτυο, αλλά και προληπτικά, προλαβαίνοντας στην αρχή της επικοινωνίας την κακόβουλη προσέγγιση παιδιών.

Αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών, όπως η Google, η Microsoft, η LinkedIn, η Roblox και η Yubo App, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια των παιδιών και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κατεβάζουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Αυτή η νομοθεσία αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την καταπολέμηση του φαινομένου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε μια εποχή που το πρόβλημα διογκώνεται με εκθετικό ρυθμό, οι πάροχοι υπηρεσιών είναι πολύτιμοι σύμμαχοι.

● Σε ετήσια βάση υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές 17.000.000 εθελοντικές καταγγελίες για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης και κακόβουλη προσέγγιση παιδιών, που περιέχουν σχεδόν 3 εκατομμύρια φωτογραφίες και συνομιλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2019 τριπλασιάστηκε σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα η online κακόβουλη προσέγγιση με στόχο την σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με το NSPCC.

Την άνοιξη του 2020 η Europol ανέφερε αύξηση της διαδικτυακής διακίνησης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών λόγω της κρίσης του Κορονοϊού.

Ως Οργανισμοί προστασίας των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, επικροτήσαμε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η οποία παρουσιάστηκε στις 24 Ιουλίου 2020 και ανακοίνωσε την πρόθεση να καταστεί υποχρεωτική η αναφορά της online σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από παρόχους υπηρεσιών στο διαδίκτυο. H Προστασία της Iδιωτικής Zωής και η Προστασία των Παιδιών μπορούν να συμβαδίσουν. Είναι απαράδεκτο, λόγω της Οδηγίας για την προστασία της Ιδιωτικής Ζωής στο Διαδίκτυο, τα παιδιά να είναι από σήμερα απροστάτευτα από καταστάσεις κακόβουλης προσέγγισης και να μην μπορούν να πάρουν πίσω τον έλεγχο των εικόνων που απεικονίζουν γλαφυρά τη σεξουαλική τους κακοποίηση online. Με αυτόν τον τρόπο ανήλικα θύματα τραυματίζονται ξανά και ξανά, όσες φορές προβάλλονται οι εικόνες κακοποίησής τους και οι συνέπειες είναι δραματικές για όλη τους τη ζωή.

To Xαμόγελο του Παιδιού συγχαίρει για το θάρρος τους όσους παρόχους υπηρεσιών συνεχίζουν να υποστηρίζουν την προστασία των παιδιών και ενθαρρύνουν όλους τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Επιμένει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο, θα πρέπει άμεσα να συμφωνήσουν την Προσωρινή Εξαίρεση από τη νομοθεσία, για να μπορέσουν οι εταιρείες τεχνολογίας να συνεχίσουν την εθελοντική υποβολή αναφορών. Επιπλέον, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν με ταχύτητα προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης λύσης με νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική για τους παρόχους υπηρεσιών την υποβολή αναφορών

● για την πρόληψη της κακόβουλης προσέγγισης ανηλίκων στο διαδίκτυο και

● την απομάκρυνση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης βρεφών, παιδιών και εφήβων από τις πλατφόρμες τους.

“Κάθε δευτερόλεπτο και κάθε παιδί μετράει”, δήλωσε η Maud de Boer Buquicchio, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (MCE) και πρώην Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης παιδιών και της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων “Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Δίκαιο προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής να υπερισχύσει της ανάγκης να εντοπίζουμε και να απομακρύνουμε από το διαδίκτυο περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων”.

O Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δήλωσε: “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας εκτεθειμένα στις ορέξεις παιδόφιλων, ούτε και να βασανίζονται σε όλη του τη ζωή, όσα δυστυχώς είχαν τέτοια εμπειρία, με την επαναπροβολή των εικόνων της σεξουαλικής τους κακοποίησης στο διαδίκτυο. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν πρέπει να εξελίσσεται σε εμπόδιο για την προστασία και ψυχική υγεία των ανηλίκων. Το θέμα συνδέεται και με μία πολύ σημαντική πλατφόρμα στην οποία συμμετέχει “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, και στην οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση των αρνητικών επιδράσεων που θα ανοίξει η αλλαγή της νομοθεσίας. Το CyberTipline(*) της ΝCMEC είναι το κεντρικό σύστημα αναφοράς για τη διαδικτυακή εκμετάλλευση παιδιών. Οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για ύποπτο διαδικτυακό περιεχόμενο, που μπορεί να δελεάζει παιδιά για σεξουαλικές πράξεις, να προβάλλει σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, να εμπορεύεται εικόνες παιδικής κακοποίησης, να προωθεί παιδικό σεξουαλικό τουρισμό, να στέλνει ανεπιθύμητο άσεμνο υλικό σε παιδί, όπως και αποπλανητικές λέξεις ή ακατάλληλες ψηφιακές εικόνες”. 

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η ΑΒ Βασιλόπουλος μαγειρεύει για καλό σκοπό

300 μερίδες φαγητού για τους άστεγους του Δήμου Αθηναίων από τους εθελοντές της ΑΒ Βασιλόπουλος.

EUROCERT: Στο 1ο workshop του Sοcial Accountability International για το SA8000

Το πρότυπο SA 8000 είναι ένα διεθνές πρότυπο που εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: Τετραπλή διάκριση στα Frozen Food Innovation Awards

Κάθε διάκριση αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση της Μπαρμπα Στάθης να ηγείται των εξελίξεων του αγροδιατροφικού κλάδου, με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις.

1.750 δρομείς της METRO Running Team διένυσαν 7.200 χλμ για καλό σκοπό

Εργαζόμενοι της εταιρείας, μαζί με τις οικογένειές τους, συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου σε όλη την Ελλάδα για καλό σκοπό.
Skip to content