Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η ΕΚΕ και οι προκλήσεις στο προσφυγικό ζήτημα

Με υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (τα γνωστά hotspot) και με τις τρέχουσες αφίξεις – αν και σχετικά μειωμένες και εν πολλοίς διαχειρίσιμες – να περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό γυναικών και παιδιών, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι κεφαλαιώδους σημασίας και αναδεικνύουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την αντιμετώπιση του πολυεπίπεδου προσφυγικού ζητήματος.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Όταν ένα καραβόπανο χωρίζει τη μία οικογένεια από την άλλη στα hotspots είναι προφανές ότι οι ανάγκες ξεπερνούν τη σίτιση, τη στέγαση και την παροχή υπηρεσιών υγείας ενώ η άμεση λύση των προβλημάτων μέσω του συντονισμού ευρωπαϊκής βοήθειας και ελληνικής πολιτείας δείχνει αδύναμη.

Έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία της MSD Ελλάδος διαπίστωσε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας στο παρελθόν έχουν δύσκολη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες ενώ στις περιπτώσεις γυναικών σε κύηση και νεογνών αυτά τα προβλήματα απειλούν τη ζωή.

Μέσω του προγράμματος “Μητέρα & Παιδί” της MSD σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, σε ένα χρόνο περισσότερες από 28.000 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.500 έγκυες και σχεδόν 4.800 νεογνά και βρέφη, έλαβαν φροντίδα. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης “MSD for Mothers”, η οποία στην Ελλάδα υλοποιείται από την MSD Ελλάδος.

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της έρευνας της MSD Ελλάδος που έγινε σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστριών σε υγειονομικές υπηρεσίες, διαφοροποιείται κατά μήκος της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά παντού υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας συντάχθηκε κείμενο προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του θέματος της ισότιμης πρόσβασης των προσφύγων σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Επίσης έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφερόταν πρόσφατα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο, ως αποτέλεσμα – σε μεγάλο βαθμό – των κακών συνθηκών διαβίωσης, της αμέλειας και της βίας.

Διεθνείς οργανώσεις μιλούν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πριν από λίγες ημέρες 19 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις επιδεινούμενες συνθήκες για χιλιάδες γυναίκες, άντρες και παιδιά που αιτούνται άσυλο και παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητούσαν τη άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους αυτούς ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών το χειμώνα.

Σύμφωνα με τους οργανισμούς – μεταξύ των οποίων είναι οι Human Rights Watch, ActionAid, Διεθνής Αμνηστία, CARE International, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR), Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Praksis, SolidarityNow κ.α. – η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου οι συνολικά 8.300 και πλέον αιτούντες άσυλο και μετανάστες ζουν σε εγκαταστάσεις hotspot χωρητικότητας μόλις 3.000 ατόμων.

Πολλές εταιρείες στάθηκαν αρωγοί στους πληθυσμούς αυτούς από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στη χώρα μας προσφέροντας από φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως π.χ. η Συστήματα Sunlight σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Νόστος (όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσίευσε πρόσφατα) μέχρι εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αυτές που υποστήριξε η Western Union στον Σκαραμαγκά και σπίτια, όπως η πρωτοβουλία της εταιρείας φιλοξενίας Airbnb, η οποία σε συνεργασία με το SolidarityNow, εγκαινιάζουν τα Ανοιχτά Σπίτια στην Ελλάδα, μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα διευκολύνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Ακόμη και αρχικό κεφάλαιο για να δημιουργήσουν επιχείρηση προσφέρουν κάποια προγράμματα. Το Ίδρυμα Citi ανακοίνωσε δωρεά 2 εκατ. δολ. για νεαρούς πρόσφυγες σε Ελλάδα, Ιορδανία και Νιγηρία, ως μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Pathways to Progress.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας νέας συνεργασίας μεταξύ του Citi Foundation και του International Rescue Committee (IRC) ώστε οι νεαροί πρόσφυγες αλλά και οι ευάλωτες ομάδες νέων από τις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες να εκπαιδευτούν και να είναι σε θέση να παράγουν ικανοποιητικό εισόδημα προς όφελος των ιδίων αλλά και της τοπικής οικονομίας. Μέσω του διετούς προγράμματος, Rescuing Futures, σχεδόν 1.000 νέοι σε τρεις πόλεις, Αθήνα, Αμάν και Γιόλα, θα υποστηριχθούν προκειμένου να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα IKEA έλαβε ο διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανθρωπιστικού σκοπού HOME Project, προκειμένου να ενισχύσει το έργο που προσφέρει στους τομείς της στέγασης και της προσφοράς εργασίας σε πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση και βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μέσω του προγράμματος Safe Home (με δωρητές όπως το The Hellenic Initiative, το Libra Group και η ΑΒ Βασιλόπουλος), έχει ήδη χρηματοδοτήσει ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, ο εκτιμώμενος αριθμός των οποίων πριν από λίγους μήνες έφθανε τα 2.000 παιδιά, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν επίσης ένα κίνητρο για μια καλύτερη ζωή, με ενδεικτική την υποστήριξη της Interamerican, στον θεσμό “γκολ στη φτώχεια”, μια πρωτοβουλία κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης αλλά και την πρωτοβουλία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με την στελέχωση της ομάδας “Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων”, με Τεχνικό Διευθυντή τον Αντώνη Νικοπολίδη.

Επίσης το SolidarityNow, μετά τη συμμετοχή του στον περσινό Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, με την πρώτη ομάδα προσφύγων στην ιστορία του θεσμού, αυτή τη χρονιά συμμετείχε με πάνω από 20 πρόσφυγες και μετανάστες -ωφελούμενους των προγραμμάτων στέγασης και φιλοξενίας της οργάνωσης και του Blue Refugee Center (BRC) – τον 6ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, στις 14 Οκτωβρίου.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η Bayer Hellas στο “StartUp Your Life”

Η Bayer Ελλάς θα συμμετάσχει στην εκδήλωση “StartUp Your Life” που διοργανώνει η AIESEC Ελλάδος αύριο Τρίτη 2 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεθαύριο Τετάρτη 3 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Με βασικό στόχο την ανάδειξη της σημασίας που διαδραματίζει η ανάληψη ρίσκου στην επιτυχία κάθε νέου επιχειρηματία η AIESEC Ελλάδος – ο μεγαλύτερος οργανισμός παγκοσμίως που διοικείται και αποτελείται αποκλειστικά από νέους και προωθεί την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων για άτομα ηλικίας 18-30 ετών – προσκάλεσε τη Bayer Ελλάς για να μοιραστεί με το κοινό όχι μόνο τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε ανερχόμενος επιχειρηματίας αλλά και την υποστήριξη και καθοδήγηση από στελέχη ή οργανισμούς. Μέσα από τις τέσσερεις ενότητες που συνθέτουν την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα για τα βασικά στάδια που διανύει κανείς πριν γίνει επιχειρηματίας και συγκεκριμένα:

– Το στάδιο «Dreaming», πώς δημιουργείται η πρώτη σπίθα στο μυαλό ενός entrepreneur

– Το στάδιο «Building», το σθένος που χρειάζεται για να επιμείνει στην ιδέα του

– Το στάδιο «Succeeding», πώς τελικά ένας entrepreneur φτάνει και ξεπερνά τους στόχους του και τέλος

– Το στάδιο «Supporting», πώς οι startuppers μπορούν να λάβουν υποστήριξη και καθοδήγηση από στελέχη ή οργανισμούς

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας της με την AIESEC Ελλάδος, η Bayer Ελλάς θα χορηγήσει 10 θέσεις για το πρόγραμμα Global Volunteer και 3 υποτροφίες σε ισάριθμους φοιτητές των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Μακεδονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στο Global Entrepreneur, το διεθνές πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της AIESEC Ελλάδος που Σελ. 2 / 2 εξασφαλίζει σε 3 νέους κάτω των 30 ετών, τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό. Η Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Βayer Ελλάς, κα Σόνια Μουσαβερέ δήλωσε σχετικά: «Το brain drain έχει επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας και είναι χρέος κάθε εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηρίξει τους νέους όχι μόνο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους αλλά και να τα πραγματοποιήσουν. Για τη Bayer η πρόκληση αυτή αποτελεί σημαντική δέσμευση και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υποστηρίζουμε έμπρακτα τις δράσεις της AIESEC Ελλάδος.» Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο https://bit.ly/2ECWk1u.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Αμυμώνη: 26 χρόνια στηρίζει παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης

Ο σύλλογος Αμυμώνη 26 χρόνια βρίσκεται στο πλάι παιδιών και ενηλίκων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, όπως νοητική στέρηση, αυτισμός, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές και κινητικά προβλήματα.

Σήμερα στηρίζει 90 άτομα ενώ στο διάστημα που δραστηριοποιείται έχει συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και έχει προσφέρει υπηρεσίες σε εκατοντάδες οικογένειες.

Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες και τις οικογένειες τους:

  • Συμβάλλει καθοριστικά στην προσαρμογή ατόμων με δυσκολίες στην όραση από μικρή ηλικία με ειδικούς εκπαιδευτές που βοηθούν οικογένειες με παιδιά από 0-6 ετών
  • διατηρεί το κέντρο Ίριδα στο Ελληνικό από το 2005 που φιλοξενεί έως 40 άτομα
  • υλοποιεί το πρόγραμμα υποστηριζόμενη διαβίωση από το 1996 που γίνεται σε κατοικία στο Χαλάνδρι και βοηθά τους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, αυτονομία και κοινωνικοποίηση
  • Το 2012 κατάφερε με χορηγία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη να δημιουργήσει ένα σπίτι που θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαμονή των προστατευόμενων του
  • Το 2018 δημιούργησε πρότυπη παιδική χαρά για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες στο Ελληνικό. Κατασκευασμένη με ειδικές προδιαγραφές, αποτελεί ένα περιβάλλον ασφαλές και προσεχτικά μελετημένο, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και αποκλεισμού για τα παιδιά

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι ‘Μια Αγκαλιά για τα παιδιά’

Στις 7 Απριλίου 2019 στο κτήμα Μεϊμαρίδη, στο Κορωπί, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ‘Ανέλιξη’.

Η φετινή ‘αγκαλιά για τα παιδιά’ θα στηρίξει τις ανάγκες του συλλόγου ‘Η καρδιά του παιδιού’ που σκοπό έχει την ηθική και υλική στήριξη και την παροχή πληροφόρησης στις οικογένειες των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Η διοργάνωση η οποία θα διαρκέσει 4 ώρες (11:00 έως 15:00) προβλέπεται και φέτος να προσελκύσει πλήθος κόσμου (άνω των 3.000 ατόμων) δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν από πολλά διαφορετικά έργα χειροποίητων έργων όπως λαμπάδες, κοσμήματα, κατασκευές από ξύλο, έργα τέχνης και πολλά άλλα.

Οι 400 και πλέον εθελοντές προετοιμάζουν με μεράκι και δοτικότητα όλο το χρόνο τα χειροποίητα είδη προς διάθεση, στηρίζοντας την αρχή της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζάρι της Ανέλιξης αποτελεί πλέον ένα θεσμό που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τις ανάγκες δομών και φορέων που φροντίζουν παιδιά όπως η Φλόγα, το παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης, το ειδικό σχολείο Νέας Μάκρης
κ.λπ.

Η Ανέλιξη είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ερευνά, δημιουργεί, εξελίσσει και εφαρμόζει καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα. Στόχος των προγραμμάτων είναι η αυτοπραγμάτωση και η διαρκής προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων. Όλα τα προγράμματα βασίζονται
στις βασικές αξίες της Ανθρωποκεντρικής Θεωρίας του Carl Rogers (αυτοπραγμάτωση, αυτοεκτίμηση, ενεργητική ακρόαση, εν συναίσθηση, αυθεντικότητα, ανάληψη προσωπικής ευθύνης).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο site
http://anelixi.org.gr/ ή και να επικοινωνείτε με την κα Νάσια Τσέκλημα
τηλέφωνο 213 04 13 724, email: info@anelixi.org.gr

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ