Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η ΕΚΕ και οι προκλήσεις στο προσφυγικό ζήτημα

Με υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (τα γνωστά hotspot) και με τις τρέχουσες αφίξεις – αν και σχετικά μειωμένες και εν πολλοίς διαχειρίσιμες – να περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό γυναικών και παιδιών, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι κεφαλαιώδους σημασίας και αναδεικνύουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την αντιμετώπιση του πολυεπίπεδου προσφυγικού ζητήματος.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Όταν ένα καραβόπανο χωρίζει τη μία οικογένεια από την άλλη στα hotspots είναι προφανές ότι οι ανάγκες ξεπερνούν τη σίτιση, τη στέγαση και την παροχή υπηρεσιών υγείας ενώ η άμεση λύση των προβλημάτων μέσω του συντονισμού ευρωπαϊκής βοήθειας και ελληνικής πολιτείας δείχνει αδύναμη.

Έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία της MSD Ελλάδος διαπίστωσε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας στο παρελθόν έχουν δύσκολη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες ενώ στις περιπτώσεις γυναικών σε κύηση και νεογνών αυτά τα προβλήματα απειλούν τη ζωή.

Μέσω του προγράμματος “Μητέρα & Παιδί” της MSD σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, σε ένα χρόνο περισσότερες από 28.000 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.500 έγκυες και σχεδόν 4.800 νεογνά και βρέφη, έλαβαν φροντίδα. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης “MSD for Mothers”, η οποία στην Ελλάδα υλοποιείται από την MSD Ελλάδος.

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της έρευνας της MSD Ελλάδος που έγινε σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστριών σε υγειονομικές υπηρεσίες, διαφοροποιείται κατά μήκος της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά παντού υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας συντάχθηκε κείμενο προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του θέματος της ισότιμης πρόσβασης των προσφύγων σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Επίσης έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφερόταν πρόσφατα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο, ως αποτέλεσμα – σε μεγάλο βαθμό – των κακών συνθηκών διαβίωσης, της αμέλειας και της βίας.

Διεθνείς οργανώσεις μιλούν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πριν από λίγες ημέρες 19 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις επιδεινούμενες συνθήκες για χιλιάδες γυναίκες, άντρες και παιδιά που αιτούνται άσυλο και παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητούσαν τη άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους αυτούς ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών το χειμώνα.

Σύμφωνα με τους οργανισμούς – μεταξύ των οποίων είναι οι Human Rights Watch, ActionAid, Διεθνής Αμνηστία, CARE International, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR), Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Praksis, SolidarityNow κ.α. – η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου οι συνολικά 8.300 και πλέον αιτούντες άσυλο και μετανάστες ζουν σε εγκαταστάσεις hotspot χωρητικότητας μόλις 3.000 ατόμων.

Πολλές εταιρείες στάθηκαν αρωγοί στους πληθυσμούς αυτούς από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στη χώρα μας προσφέροντας από φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως π.χ. η Συστήματα Sunlight σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Νόστος (όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσίευσε πρόσφατα) μέχρι εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αυτές που υποστήριξε η Western Union στον Σκαραμαγκά και σπίτια, όπως η πρωτοβουλία της εταιρείας φιλοξενίας Airbnb, η οποία σε συνεργασία με το SolidarityNow, εγκαινιάζουν τα Ανοιχτά Σπίτια στην Ελλάδα, μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα διευκολύνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Ακόμη και αρχικό κεφάλαιο για να δημιουργήσουν επιχείρηση προσφέρουν κάποια προγράμματα. Το Ίδρυμα Citi ανακοίνωσε δωρεά 2 εκατ. δολ. για νεαρούς πρόσφυγες σε Ελλάδα, Ιορδανία και Νιγηρία, ως μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Pathways to Progress.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας νέας συνεργασίας μεταξύ του Citi Foundation και του International Rescue Committee (IRC) ώστε οι νεαροί πρόσφυγες αλλά και οι ευάλωτες ομάδες νέων από τις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες να εκπαιδευτούν και να είναι σε θέση να παράγουν ικανοποιητικό εισόδημα προς όφελος των ιδίων αλλά και της τοπικής οικονομίας. Μέσω του διετούς προγράμματος, Rescuing Futures, σχεδόν 1.000 νέοι σε τρεις πόλεις, Αθήνα, Αμάν και Γιόλα, θα υποστηριχθούν προκειμένου να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα IKEA έλαβε ο διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανθρωπιστικού σκοπού HOME Project, προκειμένου να ενισχύσει το έργο που προσφέρει στους τομείς της στέγασης και της προσφοράς εργασίας σε πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση και βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μέσω του προγράμματος Safe Home (με δωρητές όπως το The Hellenic Initiative, το Libra Group και η ΑΒ Βασιλόπουλος), έχει ήδη χρηματοδοτήσει ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, ο εκτιμώμενος αριθμός των οποίων πριν από λίγους μήνες έφθανε τα 2.000 παιδιά, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν επίσης ένα κίνητρο για μια καλύτερη ζωή, με ενδεικτική την υποστήριξη της Interamerican, στον θεσμό “γκολ στη φτώχεια”, μια πρωτοβουλία κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης αλλά και την πρωτοβουλία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με την στελέχωση της ομάδας “Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων”, με Τεχνικό Διευθυντή τον Αντώνη Νικοπολίδη.

Επίσης το SolidarityNow, μετά τη συμμετοχή του στον περσινό Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, με την πρώτη ομάδα προσφύγων στην ιστορία του θεσμού, αυτή τη χρονιά συμμετείχε με πάνω από 20 πρόσφυγες και μετανάστες -ωφελούμενους των προγραμμάτων στέγασης και φιλοξενίας της οργάνωσης και του Blue Refugee Center (BRC) – τον 6ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, στις 14 Οκτωβρίου.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

ActionAid: Tο σπουδαιότερο δώρο είναι η ζωή

Σήμερα 262 εκατομμύρια παιδιά και νέοι βρίσκονται εκτός σχολείων με περισσότερα από τα μισά παιδιά που δεν φοιτούν στα σχολεία να ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική.

650 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες αναγκάστηκαν να παντρευτούν πολύ πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια ενώ μέχρι το 2040 ένα στα τέσσερα παιδιά θα κατοικεί σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό. 

Η ActionAid, μέσω της Αναδοχής, στηρίζει παιδιά σε πολύ φτωχές κοινότητες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, αλλά και συνανθρώπους μας στην Ελλάδα. Με όχημα την εκπαίδευση, τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη, προσπαθεί να φέρνει οριστικές αλλαγές στις ζωές των πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Συνεργάζεται στενά με τοπικές οργανώσεις, δουλεύει με ολόκληρες κοινότητες και ασκεί πίεση σε φορείς και κυβερνήσεις για να καταπολεμήσει τις πολιτικές και τις πρακτικές που διαιωνίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέχρι σήμερα, έχει στηρίξει 83 κοινότητες και σήμερα συνεχίζει να στηρίζει 44 κοινότητες σε 18 χώρες.   

Στην Ελλάδα, στηρίζει παιδιά, εφήβους και ενήλικες που ανήκουν σε ευάλωτες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος μέσα από το Επίκεντρο, έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες και προγράμματα με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

Η ActionAid αυτές τις γιορτές μας καλεί να γίνουμε όλοι Ανάδοχοι στο actionaid.gr/forma/ ή καλώντας στο 801 11 900 800 στην Ελλάδα και στο 22 100 399 στην Κύπρο για να κάνουμε τη ζωή των παιδιών, των οικογενειών και των κοινοτήτων τους καλύτερη και δικαιότερη. Με 0,82€ την ημέρα ο Ανάδοχος προσφέρει ένα σπουδαίο δώρο, ένα δώρο με μεγάλη δύναμη και διάρκεια. 

Το πρόγραμμα Αναδοχής είναι το πιο αγαπητό πρόγραμμα της ActionAid στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μέσω της Αναδοχής συνδέεστε με ένα συγκεκριμένο παιδί που ζει σε μία πολύ φτωχή κοινότητα της Αφρικής, της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής και χτίζετε μαζί του μια σχέση ζωής με αμφίδρομη επικοινωνία, ενώ παράλληλα αλλάζετε τη ζωή στην κοινότητά του. 

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

“Eyes behind bars’’: Έκθεση αφιερωμένη στα αδέσποτα

Σε συνεργασία με την φιλοζωική οργάνωση Save a Greek Stray ο φωτογράφος Νίκος Ζήκος πραγματοποίησε έκθεση το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για την έκθεση ’’Eyes behind bars’’ με πορτρέτα σκύλων τοποθετημένα πάνω σε μαύρο φόντο, που σε συνδυασμό με τον απαλό φωτισμό και την lounge μουσική έδινε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαβάσει την ιστορία και να  διακρίνει το συναίσθημα κάθε σκύλου. Βλέμματα χαρούμενα, δυστυχισμένα, προβληματισμένα. Αρκετοί επισκέπτες φωτογραφήθηκαν μπροστά από τη φωτογραφία που τους έκανε να αναγνωρίσουν είτε τον εαυτό τους ή το δικό τους τετράποδο φίλο. 

Ο στόχος του φωτογράφου επετεύχθη αποδεικνύοντας ότι η σύμπραξη της τέχνης με την κοινωνική ευαισθησία μπορεί να αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Οι επισκέπτες ρωτούσαν και ενδιαφερόντουσαν για την ιστορία κάθε σκύλου. 

Κοινό και διοργανωτές συζήτησαν και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Αναγνώρισαν το πρόβλημα ως κοινωνικό και συμφώνησαν να υιοθετούν αδέσποτα μέχρι να αδειάσει και το τελευταίο κλουβί. 

Η φιλοζωική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, Save a Greek Stray, τα τελευταία 5 χρόνια έχει ταχθεί στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ζωών, καθώς και στον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων διασώζοντας, στειρώνοντας και φιλοξενώντας στο καταφύγιο που διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων, που είχαν ανάγκη θεραπειών και προστασίας από τους κίνδυνους του δρόμου.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Stoiximan: “Πράξη αλληλεγγύης για τον πρωταθλητή Μόδεστο Καπινά από την Stoiximan”

Ένα ξεχωριστό γεγονός έλαβε χώρα  το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Ξάνθη, με τον  Δικέφαλο του Βορρά και την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού του, Stoiximan, να ανακοινώνουν την οικονομική ενίσχυση για τις ανάγκες αποκατάστασης του πρωταθλητή ποδηλασίας Μόδεστου Καπινά.  

Ο Μόδεστος Καπινάς – πρωταθλητής ποδηλασίας, µε πανελλήνιες διακρίσεις και συµµετοχές σε πανευρωπαϊκούς αγώνες-  βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι µε παραπληγία, μετά από ατύχημα που υπέστη κατά τη διάρκεια της προπόνησής του το 2017, ατύχημα που του προκάλεσε βαριά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, βλάβη στον νωτιαίο µυελό και παράλυση στα κάτω άκρα. Ο ίδιος, έπειτα από 9 µήνες σε κέντρο αποκατάστασης και παρά τις κατ’ οίκον θεραπείες, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να σταθεί στα πόδια του, αφού η αντιμετώπιση του θέματος υγείας του απαιτεί θεραπείες σε εξειδικευμένο κέντρο στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια του ημιχρόνου της αναμέτρησης, αντιπροσωπεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνοδευόμενη από στελέχη της Stoiximan, παρέδωσαν στον αγαπημένο τους αθλητή τo voucher που θα τον φέρει πιο κοντά στο ταξίδι του στο Τέξας και την καλύτερη δυνατή θεραπεία αποκατάστασης. Μάλιστα, τα χρήματα που προσέφερε η Stoiximan προέκυψαν από την πλειοδότηση του ειδικού ποδηλάτου, το οποίο πέρασε στα χέρια της Stoiximan. 

Η πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Stoiximan να υποστηρίξει τον αθλητή στην προσπάθεια της αποκατάστασής του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της χορηγικής τους συνεργασίας και συγκεκριμένα στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσουν στην κατεύθυνση υλοποίησης κοινών ενεργειών εταιρικής υπευθυνότητας. Σημειώνεται ότι η Stoiximan, υλοποιεί από το 2013 ένα μεγάλο πλάνο χορηγικής ενίσχυσης του ελληνικού αθλητισμού,  στηρίζοντας επαγγελματικές ομάδες, μεμονωμένους  αθλητές στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αθλητικές διοργανώσεις και συλλόγους. Στρατηγική δέσμευσή της αποτελεί πάντα η επέκταση των χορηγικών συνεργασιών της μέσα από κοινές δράσεις που αφουγκράζονται τις ανάγκες των ανθρώπων και της τοπικής κοινωνίας.

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Κυπραίος, Sponsorships & Events Executive της Stoiximan, σημείωσε «Είναι μεγάλη μας χαρά να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε αυτή τη θέση, να δίνουμε την ευκαιρία σε ένα νέο ταλαντούχο πρωταθλητή να πιστέψει ξανά και να κυνηγήσει τα όνειρά του. Όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεσμευτήκαμε από κοινού να υλοποιήσουμε ενέργειες που ξεπερνούν τα όρια των γηπέδων με στόχο να αφουγκραστούμε τις φωνές των φιλάθλων και των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η στήριξη της Stoiximan προς τον Μόδεστο είναι μια πράξη αγάπης, σεβασμού και κατανόησης. Στη Stoiximan λέμε πάντα ότι θέλουμε να  στεκόμαστε στο πλευρό των μικρών και μεγάλων ηρώων, που δεν σταματούν να πιστεύουν στα όνειρά τους και που τολμούν να κάνουν τα πράγματα στη ζωή τους διαφορετικά. Εκ μέρους όλης της οικογένειας της Stoiximan ευχόμαστε στον Μόδεστο να πατήσει πάλι στα πόδια του και να επιστρέψει σε αυτό που αγαπά περισσότερο να κάνει: να ποδηλατεί  με όρεξη και ψυχή».

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ