Σχεδόν το 70% των κονδυλίων που διαθέτουν οι ελληνικές εταιρείες σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) κατευθύνεται στο ανθρώπινο δυναμικό και στην κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group, που έδειξε επίσης ότι οι δράσεις συντελούν μεν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του Covid-19, παραμένουν δε σε μέτρια επίπεδα εφαρμογής.
Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Μπορεί οι ελληνικές επιχειρήσεις να επέδειξαν αντανακλαστικά στην υγειονομική κρίση αλλά τελικά αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν συστηματικά δράσεις για τους ανθρώπους τους, την κοινωνία ή το περιβάλλον αποτελούν ένα περιορισμένο ποσοστό εταιρειών της ελληνικής αγοράς, όπως διαπιστώνει η έρευνα.
Όπως εξηγεί στο csrindex η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP, “οι ελληνικές εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την κατατάσσουν διαχρονικά όλο και πιο ψηλά στις επιχειρηματικές τους δράσεις. Άλλωστε, το 98% των επιχειρήσεων της έρευνας θεωρεί την ΕΚΕ «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική, ποσοστό αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περσινή έρευνα”. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο βαθμός διείσδυσης των πρακτικών ΕΚΕ στην παρούσα φάση κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους.
Η κ. Παντελαίου τονίζει επίσης ότι ακριβώς για το σκοπό αυτό “οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να θεωρούν τα προγράμματα ΕΚΕ που εφαρμόζουν ως υποχρέωση τους προς την κοινωνία και να τα αντιμετωπίζουν ως επένδυση και όχι ως πρόσθετο κόστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των καταναλωτών, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η υιοθέτηση κατάλληλων πρωτοβουλιών και στρατηγικών από την πλευρά της πολιτείας θα αποτελέσουν τα μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των δράσεων της ΕΚΕ στη χώρα μας”.
Από την πλευρά του ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ICAP, σχολίασε την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απρόσμενες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid-19 και την κινητοποίησή τους, ώστε εκτός από την στήριξη των δικών τους ανθρώπων να συνεισφέρουν και στις έκτακτες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω υλικών και χρηματικών δωρεών.
Ωστόσο, οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης της ΕΚΕ, αφού το 53% αυτών θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης και εφαρμογής των πρακτικών ΕΚΕ εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, οι δράσεις ΕΚΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης της κρίσης και να επιφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο. “Προς αυτήν την κατεύθυνση η ενημέρωση της κοινωνίας και των καταναλωτών, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η παροχή κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας είναι ενέργειες που μπορούν να ενθαρρύνουν περισσότερες επιχειρήσεις στην υιοθέτηση πρακτικών ΕΚΕ”, καταλήγει.
Η έρευνα
Σχετικά με την δειγματοληπτική έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP “Leading Employers in Greece”, διαπιστώνεται ότι τα μεγαλύτερα κονδύλια για το 2020 δαπανήθηκαν σχεδόν ισόποσα για τις δράσεις που σχετίζονται με το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Κοινωνία, καταλαμβάνοντας μερίδιο 35% και 34% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του δείγματος (44%) δήλωσε ότι οι δαπάνες ΕΚΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 καταλαμβάνουν ποσοστό μεταξύ 5% με 25% των συνολικών δράσεων ΕΚΕ το 2020, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ποσοστό μεταξύ 25% με 60%.
Διερευνώντας το ύψος των κονδυλίων που δαπανούν οι επιχειρήσεις για δράσεις ΕΚΕ προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών (60%) δαπανά έως 200.000 ευρώ, ποσοστό ωστόσο που μειώθηκε κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (73%). Το 22% των επιχειρήσεων δαπανά από 200.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, ποσοστό αισθητά αυξημένο σε σχέση με το 2018 (12%), ενώ το 18% των επιχειρήσεων δαπανά από 1 εκατ. ευρώ έως και 5 εκατ. ευρώ. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις αύξησαν τα έξοδα για ενέργειες ΕΚΕ το 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας και λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες, οι επιχειρήσεις ρωτήθηκαν για το ποσοστό (%) που καταλαμβάνουν οι δράσεις ΕΚΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στο σύνολο των δαπανών των δράσεων ΕΚΕ. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (44%) δήλωσε ότι οι δαπάνες αυτές καταλαμβάνουν ποσοστό μεταξύ 5% με 25% των συνολικών δράσεων ΕΚΕ. Μία στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ποσοστό μεταξύ 25% με 60%, ενώ το 20% πραγματοποίησε δράσεις γι’ αυτόν τον σκοπό σε ποσοστό άνω του 60% επί της συνολικής αξίας των δράσεων ΕΚΕ. Οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες υλοποίησης πολιτικών ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούνται η έλλειψη κινήτρων (οικονομικών, φορολογικών), η ελλιπής γνώση και κατάρτιση της διοίκησης των εταιρειών σε θέματα ΕΚΕ και το οικονομικό κόστος.