Connect with us

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Εκπαιδευτικές δράσεις από το Ολυμπιακό Μουσείο

Το Ολυμπιακό Μουσείο υποδέχεται για 16η συνεχόμενη χρονιά παιδιά ηλικίας 6-12 ετών σε δράσεις που έχουν στόχο την καλλιέργεια της έμφυτης περιέργειάς του παιδιού για μάθηση και δημιουργία και την ενδυνάμωση της προσωπικότητας του.

Η φιλόξενη και ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά κουζίνα του Μουσείου, το οποίο υποστηρίζουν σειρά εταιρειών με την Protergia να αποτελεί χρυσό χορηγό, ανοίγει για το “Εργαστήριο Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής”  το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 10.00 το πρωί.  Οι μικροί σεφ του Ολυμπιακού μας Μουσείου ξαναβγάζουν τα μαγειρικά τους σκεύη, παίρνουν θέση στους μαγειρικούς πάγκους και μαζί με τον εξειδικευμένο σεφ-παιδαγωγό δοκιμάζουν τις πιο ευφάνταστες γλυκές και αλμυρές, αγαπημένες τους δημιουργίες, ακολουθώντας τα μυστικά της υγιεινής διατροφής.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

Ανάγκη πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά στην Ελλάδα

Με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά θύματα στην Ελλάδα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελείς, δικαστικούς λειτουργούς και επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στον τομέα προστασίας των παιδιών.

Βασικός ομιλητής των σεμιναρίων είναι ο Chris Newlin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, τον οποίο και προσκάλεσε στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στον χώρο του ΟΤΕ Academy στην Αθήνα, το παρών έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου και εκπρόσωποι της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

«Η φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά αποτελεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που λειτουργεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν θα υφίσταται εκ νέου τη θυματοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ζητούμε, επομένως, να αξιοποιηθεί το μοναδικό διεπιστημονικό κέντρο που υπάρχει στη χώρα μας, «Το Σπίτι του Παιδιού», και να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών», τόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός προηγούμενου Νόμου, η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από το Υπουργείο είναι να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών στον χώρο της δικαιοσύνης και δημιουργώντας όρους και συνθήκες που προσιδιάζουν σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ενώ ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στέκεται αρωγός στην πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να διασφαλιστεί μια φιλική δικαιοσύνη προς τα παιδιά, είτε είναι θύτες είτε θύματα.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάστηκε «Το Σπίτι του Παιδιού», μια δομή που εγκαινιάστηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το  2014 με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θυμάτων κάθε μορφής βίας.

Την ίδια χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε επίσης στη δημιουργία της δομής «Salle Mélanie» στο πρότυπο του γαλλικού και αμερικανικού μοντέλου των Κέντρων Συνηγορίας για Παιδιά, η οποία και τέθηκε στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας χωρίς ωστόσο να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα ώστε να διασφαλίζεται η φιλική δικαιοσύνη για παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί μέσω μιας και μοναδικής μαρτυρικής κατάθεσης.

Οι συμμετέχοντες από τις εισαγγελικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) Chris Newlin γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο που υλοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ 35 και πλέον χρόνια.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γιώργος Νικολαΐδης ανέλυσε το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσής του στη βάση μιας διατομεακής συνεργασίας που θα διασφαλίζει ότι αποφεύγεται η δευτερογενής επαναθυματοποίηση των παιδιών.

Ανάλογα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα στις 3, 4 και 6 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Ανακαίνιση Κτιριακών Υποδομών της Σχολής Ευελπίδων και υποτροφίες σε Έλληνες αξιωματικούς, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια πέντε (5) ανακαινισμένων λόχων (καταλυμάτων) της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η ανακαίνιση των οποίων πραγματοποιήθηκε με δωρεά ύψους $2 εκατομμυρίων (€1.7 εκατομμυρίων) από το
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η δωρεά περιλαμβάνει, εκτός από την ανακαίνιση, και την παροχή υποτροφιών σε Έλληνες αξιωματικούς για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, σε συνεργασία με την Αμερικανική Ακαδημία Στρατού (West Point) και την Μεταπτυχιακή Σχολή Ναυτικού (Naval Postgraduate School) στις ΗΠΑ.

Η δωρεά του ΙΣΝ ενισχύει ουσιαστικά τον στόχο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων να παρέχει στους φοιτητές της ευκαιρίες για υψηλού επιπέδου στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση, καθώς και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. H Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων δεν αποτελεί απλά και μόνο μία στρατιωτική ακαδημία, καθώς η εκπαιδευτική φιλοσοφία της δεν περιορίζεται στη διδασκαλία της Στρατιωτικής Επιστήμης, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει και προωθεί την έρευν α συναφών εφαρμοσμένων επιστημών, καθώς και την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή των φοιτητών της.

Απόφοιτοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων έχουν διακριθεί όχι μόνο για τις στρατιωτικές τους ικανότητες αλλά και ως  επιστήμονες υψηλού επιπέδου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτοι πολιτικοί μηχανικοί αλλά και καθηγητές Φυσικής και
Μαθηματικών προήλθαν από τη Σχολή Ευελπίδων πριν συσταθούν τα αντίστοιχα τμήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Η δωρεά του ΙΣΝ προς τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αντικατοπτρίζει την πολυδιάστατη δράση του Ιδρύματος, η οποία αποσκοπεί να ενισχύσει όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Στο πλαίσιο
αυτό, το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει δωρεά ύψους $5.9 εκατομμυρίων (€5 εκατομμυρίων) προς το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, για την ανακαίνιση και επέκταση του Τμήματος Ακτινοθεραπείας. Η δωρεά του ΙΣΝ συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά και εγκατάσταση 2 νέων υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών, προς όφελος τόσο του στρατιωτικού προσωπικού όσο και των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του αναβαθμισμένου Τμήματος Ακτινοθεραπείας. Οι υπηρεσίες των 2 νέων γραμμικών επιταχυντών θα τεθούν σε κλινική λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, το ΙΣΝ ενέκρινε δωρεά προς το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ), ύψους $6.1 εκατομμυρίων (€5.3 εκατομμυρίων), για την αγορά ιατροτεχνικού εξοπλισμού για πέντε τμήματα του νοσοκομείου. Οι υπηρεσίες του 251 ΓΝΑ είναι ανοιχτές και στους πολίτες, δημιουργώντας  τις απαραίτητες συνθήκες που επιτρέπουν στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών να επωφεληθούν από τη δωρεά του Ίδρύματος. Λίγα Λόγια για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.8 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.500 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο.

Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

 

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η Ακρόπολη στα χρώματα της UNICEF

Στις 20 Νοεμβρίου η Ακρόπολη φωταγωγείται στα χρώματα της UNICEF με αφορμή τα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναγνωρίζοντας το έργο της UNICEF – Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, υποστηρίζει τους σκοπούς του Οργανισμού και συμμετέχει στον εορτασμό της 30ής επετείου από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδέχθηκε το αίτημα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, ώστε η Ακρόπολη, στις 20 Νοεμβρίου 2019 να φωταγωγηθεί με μπλε χρώμα, το οποίο είναι το επίσημο χρώμα του οργανισμού.

Στην συγκεκριμένη επέτειο, φωταγωγημένα με μπλε χρώμα, συμμετέχουν μνημεία και σημαντικά κτήρια σε όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα, το Πάνθεον στη Γαλλία, η Πέτρα στην Ιορδανία. Στον περσινό εορτασμό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Αψίδα του Θριάμβου, ο Πύργος στο Παρίσι, το Empire State Building στη Νέα Υόρκη και το Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης στο Πεκίνο και άλλα προβεβλημένα διεθνώς μνημεία.

Ας σημειωθεί ότι η UNICEF υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ελληνικό κράτος για την εφαρμογή προγραμμάτων στην Ελλάδα με σκοπό την κάλυψη αναγκών κάθε παιδιού εντός χώρας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ.α.. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που η UNICEF ήταν παρούσα με μορφή προγράμματος στη χώρα ήταν μετά το τέλος του Εμφυλίου. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο αποτελεί η αναγνώριση της εγγενούς αξιοπρέπειας και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της οικογένειας.

Η Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992. Στα 30 χρόνια από την υπογραφή της, έχει βοηθήσει να αλλάξουν οι ζωές παιδιών σε όλον τον κόσμο. Ο ΟΗΕ, μέσω της UNICEF (United Nations Children’s Fund – Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά), σε συνεργασία με κυβερνήσεις, διεθνούς φορείς και ανεξάρτητες αρχές διοργανώνει εκδηλώσεις παγκοσμίως για τον εορτασμό της επετείου της Σύμβασης. Στη φετινή επέτειο ζητάει από τους πολιτικούς ηγέτες «να δεσμευτούν για λύσεις που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κόσμο».

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ