Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Αποκατάστασης και Κοινοτικής Μέριμνας, ιδρύθηκε το 2005 και αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.
Από το Καλοκαίρι του 2006, λειτουργεί δύο Οικοτροφεία 15 ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Δευτερογενείς Ψυχικές Διαταραχές στο Περιστέρι και το Ίλιον Αττικής αντίστοιχα, ενώ από τον Μάρτιο του 2013, λειτουργεί και δύο αντίστοιχα Προστατευόμενα Διαμερίσματα 4 Ατόμων στις ίδιες περιοχές.
Σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Αποκατάστασης και Κοινοτικής Μέριμνας σύμφωνα με το Καταστατικό της, είναι η φροντίδα για την βελτίωση και την προαγωγή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινοτικής μέριμνας στην Ελλάδα, από καταρτισμένους και νόμιμα ασκούντες επαγγέλματα που άπτονται της ψυχικής υγείας επαγγελματίες, σύμφωνα με την κρατούσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς μεθοδολογία που διέπει τις επιστήμες που παρέχουν αυτές.
Συγκεκριμένα:
– Την κοινωνική έρευνα και την έρευνα της συμπεριφοράς, φυσιολογικής και αποκλίνουσας, την διάθεση των αποτελεσμάτων τους και την αξιοποίησή τους για την βελτίωση της ψυχικής υγείας, π.χ. έρευνα στην ψυχοθεραπεία και την ψυχολογική αξιολόγηση, έρευνα στον τομέα του κοινωνικού αποκλεισμού και των ευπαθών ομάδων, κ.α..
– Την Προαγωγή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (π.χ. δικαίωμα στην εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, αποκατάσταση και στήριξη) ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και των οικογενειών αυτών.
– Την Προαγωγή και πρόληψη για την ψυχική υγεία μέσω της εξέλιξης οργανωμένων εκπαιδευτικών και παρεμβατικών προγραμμάτων που απευθύνονται τόσο στο άτομο όσο και στην κοινότητα.
– Την αξιολόγηση της συμπεριφοράς με επιστημονικά εργαλεία.
– Την Παροχή, το συντονισμό και την εποπτεία φροντίδας και παρέμβασης μέσω της δομής του οργανισμού και σε συνεργασία με “δίκτυα” αποτελούμενα απο εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς και κλινικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, (Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση/ αποθεραπεία, επανασύνδεση).
– Την ανάπτυξη, στελέχωση και υποστήριξη δομών που προάγουν την ψυχική υγεία και την κοινοτική μέριμνα, για άτομα που αποτελούν ευπαθείς και συχνά κοινωνικά αποκλεισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως π.χ. οι πάσχοντες από συμπτώματα ψυχικών ασθενειών, οι νοητικά υστερούντες, κ.α.. Την μέριμνα δηλαδή ώστε οι κοινωνικές αυτές ομάδες να τύχουν όσο το δυνατόν καλύτερης φροντίδας, θεραπείας, επανάκτησης ή ανάπτυξης των δεξιοτήτων ζωής που θα τις βοηθήσουν να υπάρχουν και να εντάσσονται με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους στο κοινωνικό σύνολο.
– Το σχεδιασμό, την κατάτμιση και τη διάθεση “ανοικτών” προγραμμάτων εκπαίδευσης σχετικών με την ευαισθητοποίηση και κατάρτιση για θέματε που αφορούν στην ψυχική υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ενδιαφέρουν τόσο τους πολίτες, τους πάσχοντες και το περιβάλλον αυτών, όσο και επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Ψυχιάτρων, Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων, Κοινωνικών λειτουργών, Νοσηλευτών, Νοσοκόμων και Φροντιστών).
– Την ανάπτυξη προγραμμάτων αποασυλοποίησης εντός των προαναφερόμενων δομών, αλλά και στο σύνολο της κοινότητας.
– Την ευαισθητοποίηση και στήριξη των οικογενειών και των οικείων των προαναφερόμενων ομάδων, με σκοπό την βελτίωση των σχέσεών τους και την αποδοχή και αντιμετώπιση από κοινού των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
– Την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για θέματα και ατομικές/κοινωνικές προβληματικές που άπτονται και συνοδεύουν τα ψυχολογικά προβλήματα και τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών, μέσω έντυπου και ηλέκτρονικού υλικού (π.χ. internet).
– Την κινητοποίηση της κοινότητας για θέματα ψυχικής υγείας και κοινοτικής μέριμνας και την ανάπτυξη προγραμμάτων εθελοντισμού για την καταπολέμηση του «στίγματος» της ψυχικής ασθένειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
– Την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την έρευνα και δημιουργία λογισμικών προγραμμάτων με σκοπό την αξιοποίηση αυτών στο πεδίο της ψυχικής υγείας.
– Τη δημιουργία, αξιοποίηση και διάθεση δεδομένων και πληροφοριών (π.χ. με την μορφή ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού) σχετικών με την ψυχική υγεία και την κοινοτική μέριμνα.
– Την παροχή συναφών με τις ως άνω υπηρεσίες.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 334, Τ.Κ. 11141, ΑΘΗΝΑ
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”: ΚΑΛΑΜΩΝ 23, Τ.Κ. 12134, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ “ΑΙΝΕΙΑΣ”: ΧΡΥΣΙΗΔΟΣ 24, Τ.Κ. 13122, ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 38α, Τ.Κ. 12131, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΙΛΙΟΥ: ΜΕΝΕΛΑΟΥ 89, Τ.Κ. 13122, ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”: 210 5786274, 210 5786275, FAX: 210 5782425
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ “ΑΙΝΕΙΑΣ”: 210 2633300, FAX: 210 2633931
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜ/ΜΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: 210 5710325
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΙΛΙΟΥ: 210 2611504
e-mail:
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: psyhologia@psyhologia.gr
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”: odysseas@psyhologia.gr
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ “ΑΙΝΕΙΑΣ”: aeneas@psyhologia.gr
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜ/ΜΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: pdperisteri@psyhologia.gr
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΙΛΙΟΥ: pdilion@psyhologia.gr