Το έργο της UNICEF/Δικαιώματα του Παιδιού
Το 1989, η παγκόσμια κοινότητα υποσχέθηκε σε όλα τα παιδιά τα ίδια δικαιώματα, με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Αυτά τα δικαιώματα βασίζονται στην αδιαπραγμάτευτη ανάγκη που έχει κάθε παιδί να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί αναπτύσσοντας πλήρως τις δυνατότητές του, ανεξάρτητα από την καταγωγή και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση κάθε παιδί έχει:
- Το δικαίωμα σε μια παιδική ηλικία.
- Το δικαίωμα στη μόρφωση.
- Το δικαίωμα στην υγεία.
- Το δικαίωμα σε δίκαιη μεταχείριση.
- Το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή του.
Κάθε μέρα τα δικαιώματα αυτά καταπατώνται. Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που προλαμβάνονται. Εκατομμύρια δεν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν έχουν τροφή, στέγη και καθαρό νερό. Τα παιδιά υφίστανται βία, κακοποίηση και διακρίσεις και δεν ακούγεται η φωνή τους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η Σύμβαση αποτελεί το πλέον ολοκληρωμένο σύνολο δικαιωμάτων των παιδιών που δημιουργήθηκε ποτέ και είναι η πιο ευρέως κυρωμένη διεθνής συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το θεμέλιο όλου του έργου της UNICEF.
Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί, ανεξάρτητα από πού ζει, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μεγαλώσει με υγεία, ασφάλεια και ευτυχία.
Έχουμε πάνω από 60 χρόνια εμπειρία στο έργο μας για τα παιδιά.
Είμαστε η μόνη οργάνωση που εργάζεται για τα παιδιά που αναγνωρίζεται από τη Σύμβαση.
Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της, συνεχίζει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει ότι κάθε παιδί έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή και ότι απολαμβάνει πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις, όλα τα δικαιώματά του.
Προγράμματα Βοήθειας
Βασικά Προγράμματα της UNICEF για τα Παιδιά
Προσφέρουν στα παιδιά την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή.
Βοηθάνε να παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο.
Δημιουργούν ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά, ιδιαίτερα σε επείγουσες ανάγκες.
Παιδική Επιβίωση
Κατά τα τελευταία 60 χρόνια, η UNICEF πραγματοποίησε άλματα προόδου και βοήθησε σημαντικά στο να μειωθεί το παγκόσμιο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας κάτω από το μισό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε κατά περισσότερο από το μισό (53%), από 12,7 εκατομμύρια το 1990 σε 5,9 εκατομμύρια το 2015. Από το 2000, όταν τα κράτη δεσμεύτηκαν για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, έχουν σωθεί οι ζωές 48 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της είναι πρόσφατο – αποτέλεσμα δοκιμασμένων και πραγματικά σωτήριων παρεμβάσεων σε κάθε γωνιά της γης. Όμως και σήμερα, 16.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που προλαμβάνονται.
Παιδική Προστασία
Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από τη βία , την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Ωστόσο, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο από κάθε κοινωνική τάξη, κάθε θρησκεία ή πολιτισμικό υπόβαθρο, υφίστανται τη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση κάθε μέρα. Εκατομμύρια ακόμα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η βία, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, βλάπτοντας την ικανότητά τους για μάθηση και κοινωνικοποίηση και επηρεάζοντας τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση, με αρνητικές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή τους.
Εκπαίδευση
Κύρια στοιχεία για την κατάσταση της εκπαίδευσης παγκοσμίως:
- Πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Ο αριθμός των παιδιών πρώτης σχολικής ηλικίας που είναι εκτός σχολείου μειώθηκε συνολικά από 100 εκατομμύρια σε 58 εκατομμύρια μεταξύ 2000 και 2012, όμως η πρόοδος έχει σταματήσει από το 2007. Παγκοσμίως, το 91% των παιδιών πρώτης σχολικής ηλικίας γράφτηκαν στο σχολείο το 2012. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου τα ποσοστά εγγραφής είναι 73%.
- Πρόσβαση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Παγκοσμίως, τα τέσσερα στα πέντε παιδιά πρώτης δευτεροβάθμιας σχολικής ηλικίας εγγράφονται στο σχολείο. Πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί πέραν της επίτευξης καθολικής πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και περιλαμβάνουν στους εθνικούς στόχους και αρκετά χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 83% των παιδιών πρώτης δευτεροβάθμιας σχολικής ηλικίας φοιτούν είτε στην πρωτοβάθμια ή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με πτώση του ποσοστού στο 70% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Από το 2000 έως το 2012, ο αριθμός των παιδιών πρώτης δευτεροβάθμιας σχολικής ηλικίας που είναι εκτός σχολείου μειώθηκε από 97 εκατομμύρια σε 63 εκατομμύρια. Η πρόοδος όμως έχει επιβραδυνθεί από το 2007. Το πρόβλημα της εγγραφής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μεγαλύτερο στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.
- Αλφαβητισμός
Ο αλφαβητισμός μεταξύ των νέων αυξάνεται, αλλά οι νέες γυναίκες υστερούν.
Τα ποσοστά αλφαβητισμού μεταξύ των νέων (ηλικίας 15 έως 24 ετών) και των ενηλίκων αποτελούν το δείκτη του εκπαιδευτικού συστήματος. Η γενική τάση είναι θετική, χάρη στην επέκταση των εκπαιδευτικών ευκαιριών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αλφαβητισμού των νέων αυξήθηκε από 83% σε 89% μέσα σε δύο δεκαετίες, ενώ ο αριθμός των αναλφάβητων νέων μειώθηκε από 170 εκατομμύρια (1985) σε 126 εκατομμύρια (2012). Παραμένουν παρόλα αυτά ανισότητες κατά περιφέρεια ή μεταξύ των φύλων. Ο αλφαβητισμός παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες τα οποία είναι υψηλότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Κατά τα τελευταία έτη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες γυναίκες αντιπροσώπευαν το 61% του συνολικού αναλφάβητου πληθυσμού της νεολαίας.
Επείγουσες Ανάγκες
Η UNICEF διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομής βοήθειας στον κόσμο. Εκτός από τα τακτικά προγράμματα που διεξάγει ανταποκρίνεται άμεσα σε καταστάσεις Έπείγουσας Ανάγκης για να προασπίσει τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών. Η UNICEF διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις άμεσης επέμβασης και πολυετή πείρα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πολέμων, πείνας κλπ. Ενεργεί γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να απαλύνει τα βάσανα των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Η UNICEF στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντικές εισφορές.
Μητρικός Θηλασμός
Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.
- Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία
- Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
- Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
- Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.
Η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.
Ταχυδρομική διεύθυνση
Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37
161 21 Καισαριανή, Αθήνα
Τηλεφωνικό κέντρο: (210) 72 55 555
Fax: (210) 72 52 555
Εmail: info@unicef.gr
https://www.unicef.gr/