H βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ανάδειξη ευκαιριών που καθιστούν τις πόλεις πιο ελκυστικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την ΕΚΕ, ως μέσο για την επίτευξη καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτέλεσε το επίκεντρο του διαλόγου στο 15ο ετήσιο συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που έλαβε χώρα χθες στο Μουσείο Μπενάκη, με την υποστήριξη του csrindex, ως χορηγού επικοινωνίας.
To συνέδριο είχε επίσης την υποστήριξη του Ασφαλιστικού Marketing και του InsuranceDaily.gr
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τον Σίμο Αναστασόπουλο, Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, να κάνει τη σύνδεση του θέματος του συνεδρίου “Βιώσιμες Πόλεις & Ενεργοί Πολίτες” με τις αξίες της ΕΚΕ, ως μέσο για την εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με τους πολίτες και την κοινωνία.
Χαιρετισμό στο συνέδριο, που συντόνισε ο Πάκης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚΕ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, απηύθυνε η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος, CSR Hellas, η οποία αναφέρθηκε στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη κάνοντας τον απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων της τελευταίας διετίας, οι οποίες επηρεάζουν μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου.
Η κ. Αλεξίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο πλαίσιο εφαρμογής και συμμόρφωσης που έχει θεσπίσει η ΕΕ και το οποίο αρχίζουμε να βιώνουμε στην Ελλάδα μέσω της λογοδοσίας των επιχειρήσεων για μη οικονομικά στοιχεία. Το πλαίσιο εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την οικονομική χρήση 2016 και δεν αφορά μόνο εισηγμένες επιχειρήσεις. Επίσης στις αρχές του έτους είχαμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο θέμα των δικαιωμάτων των μετόχων και των υποχρεώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μεγάλων οργανισμών.
Σύμφωνα με την κ. Αλεξίου, εκτός από νέο θεσμικό πλαίσιο έχουμε και νέους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030. “Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στα έργα” τόνισε εξηγώντας ότι αυτό απαιτεί συλλογικότητα και υπέρβαση της λογικής μεμονωμένων δράσεων που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η κ. Αλεξίου αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες του CSR Hellas τονίζοντας ότι αποστολή του είναι να κινητοποιήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να στραφούν στη συλλογική δράση.
Το παράδειγμα της Βέρνης
Καλές πρακτικές συλλογικής δράσης παρουσίασε ο Alec von Graffenried, Δήμαρχος Βέρνης (Ελβετία). Ο κ. Graffenried ανέδειξε το παράδειγμα της Βέρνης, ως μια βιώσιμη πόλη, δημοκρατική, προσβάσιμη και λειτουργική για όλους τους κατοίκους της. Διαθέτοντας υπερδεκαετή εμπειρία σε εταιρεία κατασκευών, τόνισε εξαρχής ότι εταιρική κοινωνική ευθύνη για τον ίδιο είναι η επιχειρηματικότητα για καλό σκοπό, η επιχειρηματική δραστηριότητα που στοχεύει στο καλό των εργαζομένων, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Η πόλη του, η Βέρνη, είναι η τέταρτη σε πληθυσμό ελβετική πόλη μετά τη Ζυρίχη, τη Γενεύη και τη Βασιλεία, είναι πρωτεύουσα της σοκολάτας και διαθέτει μια πληθώρα από αξιοθέατα, από πάρκο με αρκούδες μέχρι το σπίτι που έζησε ο Αϊνστάιν, καθώς και ποικίλους χώρους εστίασης που περιλαμβάνουν ακόμη και ελληνικό καφενείο. Πρόκειται για παράδειγμα βιώσιμης πόλης έχοντας καταφέρει να φιλοξενεί ένα πολυεθνικό μίγμα πολιτών, με την καλή ποιότητα ζωής να αντανακλάται και στην οικονομική απόδοση. Ο κ. Graffenried, θεώρησε ότι Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πρακτικές από το παράδειγμα της Βέρνης καθώς αφήνει πίσω της την κρίση και – όπως προέβλεψε, θα δεί σύντομα οικονομική ανάπτυξη.
Επιχειρηματικότητα και κοινωνία
Η επιχειρηματικότητα με την έννοια της σύνδεσης των εταιρικών στόχων με την κοινωνία αποτέλεσε θέμα συζήτησης που συντόνισε ο Μιχάλης Στάγκος, Συνιδρυτής, Industry Disruptors – Game Changers. Η Sabina Dziurman, Επικεφαλής για Ελλάδα & Κύπρο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), παρουσίασε την δράση της EBRD ευρύτερα στην περιοχή των 38 χωρών που έχει παρουσία, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα τονίζοντας ότι χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις ύψους 1 δις. δολ. υλοποιώντας πάνω από 1.000 projects. Στην Ελλάδα έχει διαχειριστεί 24 projects μέχρι σήμερα επενδύοντας συνολικά 1,3 δις. ευρώ.
Ο Νίκος Δρανδάκης, Ιδρυτής της Beat και δημιουργός της Taxibeat, εφαρμογής για την κλήση ταξί, που πουλήθηκε πριν από μερικούς μήνες, μίλησε για τη δική του επιχειρηματική εμπειρία και προανήγγειλε τη δημιουργία στο επόμενο διάστημα κέντρου έρευνας και τεχνολογίας που θα φέρει πίσω επιστήμονες του εξωτερικού. Ο Νικόλαος Πίπας, Διευθύνων Σύμβουλος της Yolenis ανέδειξε τον αντίκτυπο της λειτουργίας της εταιρείας του στην κοινότητα των μικρών παραγωγών και των startups που δραστηριοποιούνται σε τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Με ένα χαρτοφυλάκιο που διαθέτει πάνω από 2.000 παραδοσιακά προϊόντα και με την ανάπτυξη μιας σειράς υπηρεσιών που συνδυάζουν την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και την εστίαση, η εταιρεία στοχεύει να προσελκύσει τουρίστες και να αναπτύξει την πελατειακή της βάση και εκτός συνόρων. Πέρα από τη ναυαρχίδα στην οδό Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας, από το Φεβρουάριο του 2018 αναμένεται επέκταση της δραστηριότητας, καθώς θα ενεργοποιηθεί επένδυση 2 εκατ. δολ. στη Βοστόνη, όπου θα λειτουργήσει νέο κατάστημα.
Ο Σταύρος Τσομπανίδης, Ιδρυτής της PHEE μίλησε για “τα φύκια ως πρώτη ύλη με αξία” εξηγώντας ότι η ομάδα του λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παράκτιοι δήμοι παράγουν 300 τόνους φύκια κατά μ.ο., υλικό που στέλνουν στις χωματερές, διερεύνησε τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας. “Είδαμε αυτή την αξία ως ευκαιρία” είπε ο κ. Τσομπανίδης περιγράφοντας την ιδέα να αναπτυχθεί υποδομή για την ανακύκλωση και τη μετατροπή αυτής της πρώτης ύλης σε χρηστικά αντικείμενα. Σήμερα από αυτό το υλικό παράγει προστατευτικές θήκες για τηλέφωνα, ρακέτες, κουτιά πολυτελείας κ.α..
Παιδεία, βιωσιμότητα και οικονομική απόδοση
“Δεν είναι εύκολο να κάνεις τη σύνδεση ΕΚΕ και Παιδείας”, όπως είπε ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής, MIT Media Lab, αλλά όπως εξήγησε η Παιδεία είναι το κύριο συστατικό της λύσης όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η εκπαίδευση αποτέλεσε θέμα συζήτησης που συντόνισε η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή των κ.κ. Στέφανου Γιαλαμά, Προέδρου, American Community Schools of Athens, Ηρακλή Μουσιάδη, Αντιπροέδρου, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Peter Chresanthakes, Vice President of Institutional Advancement, Anatolia College και Paul Kidner, Γενικού Διευθυντή, The People’s Trust.
Η βιωσιμότητα στο αστικό περιβάλλον αναδεικνύεται ολοένα πιο σημαντική καθιστώντας τις πόλεις μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο συνέδριο μέσω των παρουσιάσεων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εμπειρογνωμόνων και της συζήτησης που έγινε μεταξύ τους υπό τον συντονισμό του Πολυδεύκη Λουκόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Philips Lighting. Συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Κώστας Αδαμάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer, Δήμο Αθηναίων, ο Βασίλης Νικολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής, Intelen και ο Ματθαίος Δαμίγος, Ιδρυτής, Athens Wonders.
Ενεργοί πολίτες
Από το συνέδριο δεν έλειψαν οι ενεργοί πολίτες. Τη συζήτηση που συντόνισε ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Συνιδρυτής του Μπορούμε, άνοιξε ο Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων ο οποίος παρουσίασε στοιχεία από την αποκαλυπτική μελέτη του ΙΟΒΕ για την επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Όπως είπε, το 13% του πληθυσμού ή 1,4 εκατ. Έλληνες δεν σιτίζονται σωστά και το ποσοστό αυξάνεται από το 2010 ενώ ανοίγει η ψαλίδα με την ΕΕ. Επίσης, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια τι τρόφιμα συλλέγονται και διανέμονται είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει διαθέσιμους πόρους. Το ΤΕΒΑ, το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους προσφέρει κονδύλι 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία ελάχιστο ποσό έχει αξιοποιήσει η χώρα. “Είναι αμαρτία να πετάμε τόσα χρήματα διότι είμαστε ανίκανοι να τα διαχειριστούμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Ελένη Μυριβήλη, Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας, Ανθεκτική Αθήνα, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Πρόεδρος, ΠΕΡΠΑΤΩ, Δημήτρης Κοντοπίδης, Iδρυτής & Γενικός Διευθυντής, Humane και Ναντίνα Χριστοπούλου, Συνιδρυτής, Δίκτυο Melissa.
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Δρ. Στέφανος Μίλλερ, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Berkeley, ο οποίος από τη συνταξιοδότησή του το 2005 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Καλιφόρνιας και Αρχαίας Νεμέας. Έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες αλλά στη Νεμέα κάνει ανασκαφές από το 1973. Δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο, αρχαιολογικό μουσείο και έλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη διάσωση των μνημείων.
Σοφία Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)