Connect with us

ΜΚΟ / Ιδρύματα / Σωματεία

ΕΛΣΟΝ: 2η συναυλία «Στυλ και Χορός στο Πέρασμα του Χρόνου»

Στην κατάμεστη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποίησε στις 7 Μαρτίου, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), τη 2η συναυλία της με τίτλο «Στυλ και Χορός στο Πέρασμα του Χρόνου», αγγίζοντας για ακόμα μία φορά το μουσικόφιλο κοινό που γέμισε την αίθουσα.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν τα έργα: Οττορίνο Ρεσπίγκι Παλαιοί χοροί και άριες, σουίτα αρ. 3, Π. Ι. Τσαϊκόφσκι Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 3 και Λ. Β. Μπετόβεν Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένου.

Προσκεκλημένος σολίστ ήταν ο κορυφαίος τσελίστας Alexey Stadler, νικητής του Grand Prix TONALi του 2012 στο Αμβούργο. Το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά στην υπέροχη βραδιά, και χάρισε στην Ορχήστρα το πιο θερμό του χειροκρότημα.

H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Η νεοσύστατη Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό της χώρας μας, σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και αποσκοπεί κυρίως στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.

H συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ θα παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που η ίδια θα εξασφαλίζει. Παράλληλα με το έργο της Ορχήστρας, ειδική μέριμνα θα δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό αλλά και την ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατά αυτόν τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Στην πρώτη της χρονιά η Ορχήστρα ξεκινά συνειδητά με έναν μικρό πυρήνα 35 επιλεγμένων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Φλώρινα, Βερολίνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Γκρατς κ.ά.) ηλικίας 18-30 ετών. Προφανής στόχος της είναι η διεύρυνσή της, πληθυσμιακά και ποιοτικά, μέσω ακροάσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά την έναρξη της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου 2018-19, όπως και η υλοποίηση νέων προγραμμάτων και δράσεων για νέους καλλιτέχνες.

Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, καθώς και της διοργάνωσης των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΜΚΟ / Ιδρύματα / Σωματεία

THI: Δημοπρασία έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη

Έλληνες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ενώνονται στο πλευρό της Ελλάδας, δωρίζοντας έργα τους με σκοπό να δημοπρατηθούν στο πλαίσιο του 6ου Επισήμου Δείπνου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Τhe Hellenic Initiative – THI).

Το δείπνο θα λαμβάνει χώρα στο New York Hilton Midtown σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου. Τα έργα που θα δημοπρατηθούν είναι, μεταξύ άλλων, δωρεά των καλλιτεχνών Στήβεν Αντωνάκος, Αριστόδημος Καλδής, Τζωρτζ Νεγκροπόντε, Κρις Γιαννάκος, Λίλια Ζιάμου, Ζωή Κεραμέα, Παύλος Σάμιος, Μπριζίτ Πολέμη και Πήτερ Γερακάρης .

(Περισσότερα για τη Δημοπρασία μπορείτε να αναζητήσετε στο https://www.thehellenicinitiativeauction.com)

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία ηγείται της Ελληνικής Διασποράς σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της ανεύρεσης πόρων, που στη συνέχεια χρηματοδοτούν φιλανθρωπικές δράσεις στην Ελλάδα. Το Επίσημο Δείπνο της προηγούμενης χρονιάς συγκέντρωσε περισσότερα από 2 εκατ. δολ..

Περισσότερα

ΜΚΟ / Ιδρύματα / Σωματεία

Η ΧΑΝΘ τιμά τον Στέργιο Αράπογλου

H X.A.N.Θ, πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία, εκδήλωση για να υποδεχθεί και να τιμήσει τον σπουδαίο δρομέα μεγάλων αποστάσεων Στέργιο Αράπογλου, την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο αθλητής που στις 10 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Ορμένιο του Νομού Έβρου για να τερματίσει στο Ακρωτήριο Ταίναρον, στο πλαίσιο του δρομικού εγχειρήματος «Δρόμος του Τάκη Σκουλή», έφτασε στην Πλατεία ΧΑΝΘ όπου τον περίμεναν εκατοντάδες παρευρισκόμενοι.

Μέλη της Αδελφότητας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Θεσσαλονικείς από ολόκληρη την πόλη, τίμησαν με την παρουσία τους τον δρομέα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες και τα χορευτικά δρώμενα που συνόδευσαν την εκδήλωση.

Κατά την έναρξη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Χ.Α.Ν.Θ, Ιωάννης Σωσσίδης, ο οποίος υποδέχθηκε τον Στέργιο Αράπογλου, για να τιμήσει τόσο τον ίδιο, όσο και τον κ. Σκουλή, ακριβώς έξω από το Μέγαρο ΧΑΝΘ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακών από τη Χ.Α.Ν.Θ προς τον Στέργιο Αράπογλου και τον Τάκη Σκουλή, δίνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ του καθαρού αθλητισμού και τη σημασία του για την εξέλιξη των αθλητών μας σε όλη την Ελλάδα.

Ξεχωριστό παλμό, έδωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος της Χ.Α.Ν.Θ, «κλείνοντας» την εκδήλωση με γιορτινό χαρακτήρα. Με παραδοσιακά χορευτικά, οι χορευτές διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους δημιουργώντας ευχάριστο κλίμα, ενώ στο τέλος χειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Η Χ.Α.Ν.Θ συνεχίζει να στηρίζει τον Στέργιο Αράπογλου στη διαδρομή του και από καρδιάς στέκεται στο πλευρό του επικουρώντας το μεγαλύτερο αθλητικό εγχείρημα που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Με πίστη στις αξίες και στο όραμά της, η Αδελφότητα ενισχύει με όσα μέσα διαθέτει το δρομικό εγχείρημα που αποτελεί τομή για τον καθαρό αθλητισμό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Περισσότερα

ΜΚΟ / Ιδρύματα / Σωματεία

Πράσταση για “To Σπίτι του Ηθοποιού”

Το Ίδρυμα «To Σπίτι  του Ηθοποιού» ο πολιτιστικός οργανισμός  «Sound& Picture Theatre Production»  και ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζουν μια θεατρική σύνθεση εμπνευσμένη από τις 7 τραγωδίες του Ευριπίδη, «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη», «Ηλέκτρα» και αναδεικνύεται μέσα από έναν συνδυασμό λόγου, κίνησης, μουσικής και video art σε μια πρωτότυπη σκηνική συνύπαρξη.
Τα έσοδα της παράστασης που έχει τίτλο “Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών” και θα πραγματοποιηθεί στο Ηωδείο Ηρώδου Αττικού στις 24 Σεπτεμβρίου, θα διατεθούν στο Ίδρυμα στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος συνεργάζεται με τον συνθέτη, μουσικό Δημήτρη Παπαδημητρίου για την πρωτότυπη  μουσική όπως και με την χορογράφο Έρση Πήττα για την  διδασκαλία και την κίνηση του χορού, σε μετάφραση του Γιώργη Έξαρχου.

Σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιοί  ερμηνεύουν τις 7 ηρωίδες  του Ευριπίδη: Άννα  Φόνσου, Άντζελα  Γκερέκου,  Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου,  Κατερίνα  Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη.
Συμμετέχει η σοπράνο Τζένη Δριβάλα

Πρόκειται για τη συγγραφική σύνθεση μερών από μονολόγους και διαλόγους κεντρικών ηρωίδων του Ευριπίδη ως απόδοση της γυναικείας  προσωπικότητας και την εξέλιξη της στο διηνεκές. Οι «Μονόλογοι» των γυναικών, που πρωταγωνιστούν στα δράματα και τα χορικά τους μέρη, καταδεικνύουν μέσα από τους έρωτες – θρήνους, το μέγεθος της προσωπικότητάς τους, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ιχνογράφηση της ιστορικής τους υπόστασης. Η παρουσία τους είναι έντονη, γεμάτη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, ευγένεια και γενναιοδωρία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και νοημοσύνη. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, υπερβολικά συναισθηματική, σαγηνευτική και δραματική.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος  πιστός στα κείμενα του τραγικού ποιητή, εστιάζει στις επτά επιβλητικές γυναικείες μορφές, με στόχο να ανιχνεύσει το μυστικό της τραγικής πορείας τους και  επισημαίνει. «Είναι αλήθεια ότι οι γυναικείες πρωταγωνιστικές μορφές, πάντα ακραίες, αλλά και γοητευτικές, στις τραγωδίες του Ευριπίδη δεν ακολουθούν τα καθιερωμένα μέχρι τότε δεδομένα χαρακτηριστικά δράσης.Η συμπεριφορά τους δεν λογαριάζεται με την έγκριση ή την επίκριση της ηθικής. Θέλουν να κατακτήσουν την οντολογική τους αυτάρκεια για καταξίωση της αυτονομίας τους και να παλέψουν ενάντια σε ό,τι λειτουργεί ανασχετικά με την ελευθερία τους. Δεν ανέχονται να εξοριστούν στην απουσία, αλλά ούτε και να φυλακιστούν στην παρουσία. Το κύρίαρχο και συγχρόνως γοητευτικό είναι ότι οι γυναίκες πάντα αντιστέκονται για να υπάρξουν με τον δικό τους ρόλο   από την αρχαία εποχή έως και σήμερα».

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ