«Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

Date:

Share post:

Ύστερα από 4 χρόνια ένθερμης υποστήριξης από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, ξεκινά το 5ο κατά σειρά ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης που υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Άγονη Γραμμή Γόνιμη.

Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ρίχνει άγκυρα σε απομακρυσμένους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας, σπέρνοντας ιδέες και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές και στους κατοίκους των περιοχών που υλοποιείται, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της διατήρησης της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και των μεθόδων διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών μας πόρων. Το πρόγραμμα «ταξιδεύει» τη γνώση προκειμένου να τη διασπείρει και να την κάνει προσβάσιμη στις εν λόγω περιοχές, μέσω ενός συνόλου ουσιαστικών δράσεων που ενσωματώνει προσιτές περιβαλλοντικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας.

Το πρόγραμμα 2017 – 2018 εστιάζει για μία ακόμη χρονιά στη «Θάλασσα», ένα περιβαλλοντικό αλλά και πολιτισμικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα μας και τα νησιά της, το οποίο και ενώνει τη ζωή των κατοίκων της χώρας. Στις ελληνικές θάλασσες φιλοξενούνται χιλιάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, μερικά από τα οποία είναι και προστατευόμενα είδη, όπως οι φώκιες, οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία τους.

Για τη φετινή σχολική χρονιά, το πρόγραμμα «η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» περιλαμβάνει 15 σταθμούς: Σάμη Κεφαλλονιάς, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ίος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Χάλκη, Κύθηρα, Χανιά Κρήτης, Ελαφόνησος, Δονούσα, Ηρακλειά, Μεσσηνία, Άρτα, Πρέβεζα. Το πλήρωμα της αποστολής αποτελείται από  τους δραστήριους εκπροσώπους των ΜΚΟ, εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες, τοπικούς φορείς και θεσμικά όργανα, που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες  ή και ασχολούνται με το περιβάλλον.

Η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Ράνια Σουλάκη δήλωσε με αφορμή το καινούργιο ταξίδι: «Το πέμπτο ταξίδι του προγράμματος «η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει»  ξεκινά, προσδοκώντας να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση και αποδοχή. Στόχος μας είναι να συμμετέχουν όχι μόνο μαθητές των σχολικών μονάδων που επισκεπτόμαστε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας μικρούς πυρήνες μάθησης και ερεθίσματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ας ευχηθούμε καλά ταξίδια».

O Διευθυντής της Άγονης Γραμμής Γόνιμης Στέφανος Νόλλας επιβεβαίωσε τη συνέχιση του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για ακόμη μια χρονιά, με συνταξιδιώτες 13 κορυφαίους φορείς που εστιάζουν τις δράσεις τους τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα μέσα σε 4 χρόνια έχει υλοποιηθεί σε 40 νησιά και χωριά, το έχουν παρακολουθήσει συνολικά 4.849 μαθητές όλων των τάξεων, έχουν γίνει 251 εργαστήρια, ενώ στον σχεδιασμό του λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Μέχρι και σήμερα, έχουν, επίσης, χορηγηθεί 25 ποδήλατα σε σχολεία, έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία 16 ηπειρωτικών περιοχών της χώρας και έχουν πραγματοποιηθεί εκδρομές μαθητών απομακρυσμένων περιοχών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει στηθεί η πρώτη αίθουσα διδασκαλίας εξωτερικού χώρου στην αυλή του 1ου Πεπαρήθειου Δημοτικού σχολείου της Σκοπέλου και στις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σχολείο της Ηρακλειάς.

Το πρόγραμμα η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς για τη φετινή χρονιά είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος & Αειφόρου Aνάπτυξης, ο Αρκτούρος, ο Αρχέλων, τα Βιβλία σε Ρόδες, το Κινητό Πλανητάριο, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Τεχνολογίας Νoesis , το Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Greenest και η Οργάνωση Γη.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Eurolife FFH:  Στήριξε το φεστιβάλ του «Μαζί για το Παιδί»

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας μεγάλη συμμετοχή, ήταν το Εργαστήριο Κηπουρικής της Eurolife FFH.

Δήμος Αθηναίων: Νάσος Δάφνης, City Walls, Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εννέα (9) πρωτότυπα έργα της σειράς City Walls του του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη.

Υπερταμείο, Microsoft και BYTE Computer: Συμφωνία για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Ομιλικά οφέλη ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εταιρική διακυβέρνηση και τον εξορθολογισμό δαπανών, με εξοικονόμηση 25% σε επίπεδο τριετίας.

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Skip to content