Eνίσχυση των νέων για να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα

Κίνητρα για τους νέους προκειμένου να γυρίσουν στην αγροτική παραγωγή σχεδιάζει η κυβέρνηση
claas, lexion, combine harvester-2147239.jpg

«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε δύο φάσεις, για την άμεση στήριξη όλων των πυρόπληκτων πολιτών, αλλά και για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους και να ξαναφτιάξουν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στην εκπομπή ΟΝ LINE του ΣΚΑΙ με την Ναντίν Χαρδαλιά και τον Κωνσταντίνο Δαυλό.

«Η άποψη του ΥΠΑΑΤ – και εκφράζεται και από εγνωσμένης αξίας ήδη στην Ευρώπη ερευνητές και επιστήμονες – είναι ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε –μεταξύ άλλων- το πρόβλημα των πυρκαγιών πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία των νέων μας στην Ελληνική Περιφέρεια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι «η αστυφιλία είναι ένας από τους λόγους που έχει οδηγήσει τα δάση μας και τις αγροτικές μας εκτάσεις σε εγκατάλειψη. Εμείς, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους να γυρίσουν στην αγροτική παραγωγή. Οφείλουμε να δούμε το δάσος ως ένα πυλώνα και να ενισχύσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους το φροντίζουν και το προστατεύουν», είπε μεταξύ άλλων. 

Αναφερόμενος ειδικότερα, στα μέτρα άμεσης στήριξης των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ο ΥΠΑΑΤ, τόνισε ότι από τη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gr, άρχισαν να τους καταβάλλονται ήδη τα πρώτα βοηθήματα. «Επιπρόσθετα, όσοι δικαιούνται αποζημίωσης με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, σε δεύτερο επίπεδο για τις φυτικές παραγωγές  δίνουμε ένα βοήθημα το οποίο μόλις εγγραφούν οι συμπολίτες μας στο arogi.gr θα μπορέσουν να πάρουν ανάλογα με την καλλιέργειά τους» πρόσθεσε ο κ. Λιβανός και διευκρίνισε ότι αυτό είναι η  προκαταβολή. «Η δεύτερη προκαταβολή θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και με βάση την πρώτη εκτίμηση της καταστροφής, οι πυρόπληκτοι παραγωγοί θα λάβουν  το 20%  της συνολικής εκτιμηθείσας αξίας. Και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, 2-3 μήνες ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις καταβολές αυτές για να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Ταυτόχρονα έχουν ήδη καλύψει με ζωοτροφές που ήταν ένα είδος εν ανεπαρκεία μετά τις πυρκαγιές την Πελοπόννησο και την Εύβοια και είμαστε σε συνεχή διαδικασία για να τους βοηθάμε ώστε να έχουν οι κτηνοτρόφοι μας τροφή για τα ζώα τους», σημείωσε. 

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, ο  Γενικός Γραμματέας  του ΥΠΑΑΤ Κώστας Μπαγινέτας επισκέφθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν και  με ένα ειδικό επιτελείο την Εύβοια, όπου επιθεώρησαν όλες τις καμένες περιοχές μαζί με Δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να εκπονηθεί το συνολικό πλάνο των άμεσων αποζημιώσεων αλλά και το σχέδιο για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφή στο Newsletter

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!

τα πιο πρόσφατα νέα της ΕΚΕ

το Εβδομαδιαίο Newsletter του CSR

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!