Entrepreneurial University με την συμμετοχή 6 ελληνικών πανεπιστημίων

Date:

Share post:

Στις 5-8 Ιουνίου έλαβε χώρα εκπαιδευτική επίσκεψη με σειρά εντατικών εργαστηρίων και ευκαιριών διασύνδεσης στην Ολλανδία για μέλη Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας από 6 Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Την επίσκεψη διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα, το Preneurz.Amsterdam και το Orange Grove, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους “Entrepreneurial University” για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Με θέμα “Exploring Technology / Knowledge Transfer in the Netherlands” το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην ολλανδική εμπειρία στην Μεταφορά Τεχνολογίας από τα εργαστήρια στην κοινωνία και στους τρόπους με τους οποίους η επιχειρηματική σκέψη αναπτύσσεται στις ακαδημαϊκές κοινότητες, ενισχύοντας περαιτέρω το κοινωνικό αποτύπωμα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων. 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στο Starthub του Vrije Universiteit του Άμστερνταμ, το Amsterdam Science Park / Startup Village, το Humanities Venture Lab του Πανεπιστημίου του Amsterdam και το Leiden Bio Science Park, του Πανεπιστημίου του Leiden. Κάθε ημέρα επικεντρώθηκε σε διαφορετικό επιστημονικό πεδίο (μεταφορά τεχνολογίας στις θετικές επιστήμες, στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και στις βιοϊατρικές επιστήμες), κοιτάζοντας σε βάθος τις αντίστοιχες ευκαιρίες, προκλήσεις και ιδιαιτερότητες (όπως ο σχεδιασμός στρατηγικών μεταφοράς τεχνογνωσίας, ανάπτυξη υποδομών, πολιτικές και μεθοδολογίες) με στόχο να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο πολυδιάστατη γνώση. 

Οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Πανεπιστημίων επισκέφτηκαν σειρά πρωτοβουλιών και υποδομών και εξοικειώθηκαν με προγράμματα και συνέργειες μεταξύ ερευνητών, startups, πανεπιστημίων, καθιερωμένων επιχειρήσεων, Δήμων ή/και το ευρύτερο Δημόσιο, με στόχο καινοτομίες και ερευνητικά αποτελέσματα όλου του φάσματος των επιστημονικών πεδίων να φθάνουν στην κοινωνία, μέσα από τα κατάλληλα κανάλια και τις υποδομέw.

Η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Susanna Terstal, που συνάντησε τους συμμετέχοντες στο τέλος του προγράμματος, σχολίασε: «Στη σχέση μας με την Ελλάδα, η ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας είναι σημαντική. Το πρόγραμμα “Entrepreneurial University” είναι ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας των χωρών μας. Η Ολλανδική Πρεσβεία συνδέει την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδας και της Ολλανδίας σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσω των εργαστηρίων που διοργανώθηκαν, πανεπιστήμια και κέντρα των δύο χωρών έχουν αρχίσει να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ τους, με πολύ θετικά αποτελέσματα».   

Επικεφαλής του προγράμματος ήταν οι Erik Boer και Arjan Goudsblom, συνιδρυτές του Preneurz Amsterdam, μιας Ολλανδικής οργάνωσης που έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας διεθνώς. 

Το πρόγραμμα “Entrepreneurial University” ξεκίνησε το 2021 με σειρά εργαστηρίων (masterclasses) που έχουν ως στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στο Ελληνικό και το Ολλανδικό πανεπιστημιακό οικοσύστημα. Εισηγητές μοιράζονται την εμπειρία τους και προσφέρουν συμβουλές και απαντήσεις στα ερωτήματα και τις προκλήσεις που θέτουν οι συμμετέχοντες, βασιζόμενοι σε πραγματικά παραδείγματα των πανεπιστημίων τους, εργαλεία, προσεγγίσεις και πολιτικές που οι ίδιοι έχουν δοκιμάσει και υιοθετούν ή έχουν απορρίψει.

Το πρόγραμμα “Entrepreneurial University” θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέσω στοχευμένων δράσεων και περαιτέρω συνεργασιών με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας. 

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content