Connect with us

17# Συνεργασία για τους Στόχους

ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.: Σώζουν ζωές εθελοντικά και με ιδίους πόρους

Από την πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι την καταστροφική πλημμύρα στην Κινέττα οι Επίλεκτες Ομάδες Ειδικών Αποστολών έχουν επιβεβαιώσει τις ικανότητες και το πάθος τους για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών και της φύσης. Άνθρωποι ειδικά εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουν κρίσεις, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά χωρίς ιδιαίτερους πόρους αφού τα βασικά τους έσοδα προέρχονται από το Ημερολόγιο που εκδίδουν μια φορά το χρόνο.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.gr)  

Το csrindex συνάντησε τους “Διασώστες”, ομάδα που έχει την αφετηρία της στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την εξέλιξη της “Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης” που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2003, σε συνέχεια της αλλαγής καταστατικού της τετραετούς προσκοπικής ομάδας με την επωνυμία “Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Χορτιάτη”. Από το 2005 είναι μέλος των εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Αρ.Μητρώου:16/2005).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση που πραγματοποιείται στα μέλη της ομάδας είναι εντελώς δωρεάν και οι απαιτούμενοι πόροι προέρχονται από ένα Ημερολόγιο που εκδίδει η ίδια η ομάδα και από συνειδητοποιημένους πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν με τη δράση της. Όσο για το υγειονομικό υλικό και τα μηχανήματα εκπαίδευσης είναι χορηγίες από ιδιώτες και εταιρείες. 

Η οικογένεια των Επίλεκτων έχει μεγαλώσει σήμερα με την ίδρυση νέων αυτόνομων τμημάτων στη Σιντική, στο Αιγάλεω, στην Κόρινθο, στο Πανόραμα, στην Λάρισα, στο Βόλο, στο Κιλκίς, στην Βοιωτία και στην Επανομή. Αυτά τα τμήματα έχουν δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο παρ’ όλα αυτά προκειμένου η γνώση να είναι κοινή για τις ομάδες τον έλεγχο έχει η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος.

Οι Επίλεκτες Ομάδες Ειδικών Αποστολών έχουν στο ενεργητικό τους περιστατικά αντιμετώπισης κρίσεων, είτε ανθρωπογενών (πόλεμοι), είτε συνεπεία φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Αποστολή τους είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτων ή ασθενειών, η οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτών, καθώς, επίσης, και η λήψη μέτρων για την πρόληψη όλων των παραπάνω δυσάρεστων καταστάσεων. 

Στους σκοπούς της οργάνωσης είναι επίσης η εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (πυροπροστασία, καθαριότητα κλπ), που έχει άμεση σχέση με την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ειδικές ανάγκες και των ευπαθών ομάδων πολιτών.

Η πιστοποίηση

Ο πρόεδρος της ομάδας και προϊστάμενος – εκπαιδευτής ΚΟΜΑΚ, Γιώργος Ρουμελιώτης, εξηγεί στο csrindex ότι για να συμμετέχει ένας πολίτης στις ομάδες των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα βασικό σχολείο έξι μηνών. Με το πέρας του βασικού σχολείου και με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων οι εθελοντές διαλέγουν μια από τις ειδικότητες: Πρώτες Βοήθειες, Ορεινή Διάσωση, Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο, Προστασία των Δημόσιων Δρυμών, Αντιμετώπιση Κρίσεων, Εκπαίδευση Διασωστικών Σκύλων, Τηλεπικοινωνίες, Internet και Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών. 

Στόχος του συλλόγου είναι να εκπαιδεύσει τους πολίτες ώστε να μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών. Για το λόγο αυτό οι εθελοντές-πολίτες εκπαιδεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που θα κληθούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή από επαγγελματίες διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας, από Πυροσβέστες, από γιατρούς, νοσηλευτές, το Ε.Κ.Α.Β. καθώς και τον Ο.Α.Σ.Π..

Τα μαθήματα γίνονται από επαγγελματίες εκπαιδευτές και από εισηγητές. Η εκπαίδευση βασίζεται κυρίως στις Α’ Βοήθειες, στη διάσωση εγκλωβισμένων από ερείπια (Αντιμετώπιση Καταστροφών), στη διάσωση στο βουνό (Ορεινή Διάσωση) και στο υγρό στοιχείο (ναυαγοσωστική – καταδύσεις –ανελκύσεις), στις Τηλεπικοινωνίες αλλά και στο Π.Β.Χ. Χημικές Ραδιενεργές Καταστροφές.

Για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους και την καλύτερη κατανόηση των γνώσεων πάνω στις πρώτες βοήθειες, οι εθελοντές των Επιλέκτων Αιγάλεω προσφέρουν εθελοντική εργασία στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά και στο K.A.T. ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε πληθώρα ασκήσεων και υγειονομικών καλύψεων. Παράλληλα παρακολουθούν ποικίλα σεμινάρια όπως είναι το BLS και εκπαιδεύσεις όπως το TRIAGE (διαλογή θυμάτων), το ΣΕΘΕ (Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης) και της Κ.ΟΜ.Α.Κ.(Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), προκειμένου να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους.

Οι “Διασώστες” επιχειρούν και εκτός Ελλάδος. Το 2014 υπεγράφη συνεργασία στην Καλαβρία της Ιταλίας, στο SOVERATO και αφού είχε προηγηθεί το 1ο Διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο στην ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω όπου με άλλες τέσσερις ομάδες από αντίστοιχες χώρες, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο, Πορτογαλία ο οργανισμός EVOLSAR δεσμεύθηκε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων. Έως τις αρχές του 2019 η δύναμη των εγγεγραμμένων χωρών αυξήθηκε όπως και οι ομάδες της. Στον Οργανισμό συμμετέχουν πλέον Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο, Πορτογαλία, Σερβία, Αγγλία, Ουγγαρία, Γαλλία και Ισπανία.

Σχέδιο δράσης

Πρακτικά η δράση της ομάδας ενεργοποιείται όταν καλείται από έναν Δήμο ή από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Άμεσα ενημερώνονται τα μέλη και οι εθελοντές και η ομάδα τίθεται σε επιφυλακή είτε από το σπίτι είτε στα γραφεία της ομάδας ανάλογα με την ανάγκη. Η ανταπόκριση είναι άμεση μας λέει ο κ. Ρουμελιώτης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η ομάδα μπορεί να συγκεντρωθεί μέσα σε 20 λεπτά και να αναλάβει δράση. “Στον σεισμό του Ιουλίου 2019 η ομάδα ήταν σε τριήμερη επιφυλακή και την ίδια μέρα του σεισμού υπήρχαν κλιμάκια εθελοντών στο Αιγάλεω και στο κέντρο της Αθήνας κατόπιν έκκλησης της Περιφέρειας και της ΓΓΠΠ, με τα οχήματα της ομάδας να συνοδεύουν τους ειδικούς που κατέγραφαν ζημιές. Στο πλαίσιο αυτό απεγκλώβισαν άστεγο από γκρεμισμένο εγκαταλελειμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας”, προσθέτει.

Η πυρκαγιά στο Μάτι

Η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν η πιο δύσκολη συναισθηματικά αποστολή, αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης. “Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για την Ελλάδα, μία χώρα η οποία έχει υποφέρει πολλάκις από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμα και από έκρηξη ηφαιστείου (αν πάμε πίσω μερικές χιλιάδες χρόνια)”, προσθέτει. Ενδεικτικά αναφέρει ότι για τη χρονιά που πέρασε αρκετές φορές η ομάδα καλέστηκε να συνδράμει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από την υγειονομική κάλυψη του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στις 3-2-2018 και θεάτρων κατά τη θερινή περίοδο (Ηρώδειο-Φεστιβάλ Αθηνών, Πέτρας, Βράχων), μέχρι περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.

Για παράδειγμα, τα πληρώματα της ΕΠΟΜΕΑ κλήθηκαν μετά την καταστροφική πλημμύρα στην Κινέττα Αττικής να συνδράμουν στην άντληση υδάτων από οικείες. Επίσης, στις 30 Δεκεμβρίου 2019 και μετά από έντονη χιονόπτωση οι εθελοντές βρέθηκαν μετά από έκκληση της Περιφέρειας με οχήματα τύπου jeep, ορεινό διασωστικό εξοπλισμό στην περιοχή της παλιάς Εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών όπου είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό Οινόη οκτώ πολίτες και μεταξύ τους δύο παιδιά. Ενώ τη στιγμή που οι εθελοντές βρέθηκαν στο σημείο για να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο τους πολίτες μετέφεραν δύο επιπλέον άτομα που είχαν εγκλωβιστεί με τα αυτοκίνητά τους. 

Μιλώντας για τις προσωπικές του εμπειρίες ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρει ότι θυμάται πιο έντονα την ανθρωπιστική βοήθεια στη Σερβία που είχε πληγεί από σοβαρές πλημμύρες. Όλες οι ΕΠΟΜΕΑ στην Ελλάδα με δική τους πρωτοβουλία συνέλεξαν υλικά και κλιμάκιο εθελοντών βρέθηκε στη Σερβία για να μοιράσει πράγματα στους πολίτες πόρτα – πόρτα.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Συνεργασία ΑΒ Βασιλόπουλος με Φυσικό Αέριο

Σε μια καινοτόμα συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές προχωρά το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με την ΑΒ Βασιλόπουλος, προσφέροντας επιπλέον προνόμια στους πελάτες και των δύο εταιρειών. 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας ενεργειακός πάροχος ενώνει τις δυνάμεις του με μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία πιστότητας και επιβράβευσης πελατών. Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας συμπράττει με την ΑΒ Βασιλόπουλος και προσφέρει διπλό όφελος με κάθε νέα σύνδεση ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου για όλους τους κατόχους της κάρτας πιστότητας ΑΒ Plus. Έτσι, κάθε κάτοχος της κάρτας AB Plus, με κάθε νέο συμβόλαιο σε ρεύμα ή φυσικό αέριο, κερδίζει 2.000 πόντους, που αντιστοιχούν σε επιταγές έκπτωσης ΑΒ Plus αξίας 60 ευρώ ή ακόμη και 4.000 πόντους δηλαδή 120 ευρώ σε επιταγές έκπτωσης AB Plus με συμβόλαια double play. Οι επιταγές έκπτωσης AB Plus  μπορούν να εξαργυρωθούν για άμεσες αγορές σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον προνόμια απολαμβάνουν οι νέοι πελάτες του Φυσικού Αερίου Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, καθώς οι δικαιούχοι της προσφοράς θα μπορούν να έχουν όλη την ημέρα ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη και από τη νυχτερινή ή φυσικό αέριο με χαμηλότερη τιμή κατά 20%, απολαμβάνοντας παράλληλα την ξεγνοιασιά και τη συνολική εμπειρία εξυπηρέτησης που προσφέρει σταθερά το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Με αφορμή τη νέα αυτή συνεργασία, ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Μητρόπουλος δήλωσε: «Όλοι εμείς, η ομάδα του Φυσικού Αερίου, προσπαθούμε διαρκώς να δημιουργούμε και να προσφέρουμε αξία στους Καταναλωτές κάνοντας κάθε επαφή μεταξύ μας μια ευχάριστη εμπειρία. Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και το ευρύ δίκτυο καταστημάτων της, με περισσότερα από 500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα πιστότητας μέσω της κάρτας ΑΒ Plus, που αριθμεί πάνω από 2.500.000 ενεργά μέλη, αποτελεί μια πραγματική καινοτομία και εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο τα προνόμια που παρέχουμε στους καταναλωτές. Έτσι, εκτός από ανταγωνιστικά προϊόντα για κάθε ενεργειακή ανάγκη, προσφέρουμε επιπλέον οφέλη και υπηρεσίες προσαρμοσμένες σε αυτά που μας ζητάνε οι ίδιοι οι πελάτες. Αξιοποιώντας το πλέον επιτυχημένο σχήμα πιστότητας ΑΒ Plus, πρωτοπορούμε μαζί, δημιουργούμε μια στρατηγική συνεργασία και ενισχύουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας».

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Στα Τρίκαλα το Active citizens fund Roadshow II

Μία ακόμη πόλη προστέθηκε στους προορισμούς του Active citizens fund Roadshow II λόγω της υψηλής ζήτησης από φορείς της κοινωνίας των πολιτών για συμμετοχή στα εργαστήρια συγγραφής προτάσεων χρηματοδότησης για το πρόγραμμα Active citizens fund.

Το Active citizens fund Roadshow II, με αφορμή τις δύο νέες προσκλήσεις του προγράμματος «Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά» και «Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ξεκίνησε από την Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου και ταξίδεψε σε 4 πόλεις της Ελλάδας: Ιωάννινα, Ξάνθη, Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη.

Έκτος και τελευταίος σταθμός τα Τρίκαλα, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Τσιτσάνη, (Καρδίτσης 1, 42100).

Στόχος της εκδήλωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, Κοιν.Σ.Επ, σύλλογοι, σωματεία, Ιδρύματα κ.α.) να μάθουν για το πρόγραμμα Active citizens fund, τις νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος και τον τρόπο συγγραφής προτάσεων χρηματοδότησης για έργα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. 

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Παιδικά Χωριά SOS: Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τα Παιδικά Χωριά SOS και το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπέγραψαν διετές μνημόνιο συνεργασίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Στόχοι του μνημονίου είναι η αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη σύνταξη και προώθηση ερευνητικών και επιμορφωτικών προτάσεων, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων, αναφορικά με την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας. 

Με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τα παρακάτω:

  • Τον από κοινού σχεδιασμό προγραμμάτων παρέμβασης σε ευάλωτες οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο, με επίκεντρο τους βιολογικούς γονείς και τα παιδιά. 
  • Την αξιοποίηση της εμπειρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα θεωρητικού υποβάθρου και ερευνητικής μεθοδολογίας, προκειμένου να σχεδιασθούν από κοινού και να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.
  • Τον από κοινού σχεδιασμό προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών, των μαθητών και μαθητριών καθώς και των γονέων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Τον από κοινού σχεδιασμό παρεμβάσεων σε περιπτώσεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς των βιολογικών γονιών των παιδιών που υποστηρίζονται στα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS στην Κρήτη. 

Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου έδωσαν το παρών απευθύνοντας χαιρετισμούς ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης, καθώς και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής.

Ο Γενικός Γραμματέας των Παιδικών Χωριών SOS, Κωνσταντίνος Σουρίκας, ευχαριστώντας το Πανεπιστήμιο για τη δυνατότητα που δίνει στα Παιδικά Χωριά SOS να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με τα Τμήματα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η εκπαίδευση και η ψυχολογική υποστήριξη σε ανήλικους και ενήλικες, οι παρεμβάσεις στην αποϊδρυματοποίηση και η εφαρμογή της αναδοχής και υιοθεσίας και γενικότερα οι επερχόμενες δομικές αλλαγές στην παιδική προστασία και στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνικογνωστική ανάπτυξη των παιδιών, είναι πεδία και τομείς που θα επιφέρουν σημαντικές θετικές αλλαγές στις ζωές μας και στο αύριο την κοινωνίας και της χώρας μας και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αυτό θα μπορέσουμε να το πετύχουμε μέσα από εσάς και μαζί με εσάς».

Περισσότερα
Test

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ