Επιχειρηματικός ακτιβισμός: Το “think outside the box” του CSR

Date:

Share post:

«Μην αφήσεις τη δυσκολία να σε σταματήσει. Γίνε ακτιβιστής. Στάσου απέναντι στις μεγάλες ανισότητες. Θα είναι μια από τις σπουδαίες εμπειρίες της ζωής σου.» Αυτή δεν είναι η φράση ενός γνωστού ακτιβιστή, αλλά ενός δισεκατομμυριούχου.

Editorial του Νίκου Μωράκη (Λεύκωμα ΕΚΕ 2019, Βιώσιμη Ανάπτυξη Think Outside the Box) 

Αυτό είπε σε ομιλία του προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, δείχνοντας καθαρά την άποψή του περί επιχειρηματικού ακτιβισμού. Και ο Bill Gates δεν είναι ο μόνος, καθώς οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στρέφονται σε διάφορες μορφές ακτιβισμού ενεργώντας σε ζητήματα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Και αυτό είναι μία έκφανση της εταιρικής τους υπευθυνότητας που ταιριάζει απόλυτα στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο τρόπο ζωής. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες κινούνται ταχύτατα μέσα από δισεκατομμύρια έξυπνες συσκευές το κοινωνικό αποτύπωμα των εταιρειών κατά κάποιον τρόπο μέσα από τον ακτιβισμό προσωποποιείται, γίνεται πιο «αληθινό» και οι επιχειρήσεις δηλώνουν ανοιχτά τη στάση τους στους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καμπάνια της Nike με τον αθλητή Colin Kaepernick, ο οποίος πρωτοστάτησε σε διαμαρτυρίες σε αθλητικούς αγώνες για τους άοπλους έγχρωμους που σκοτώνονται από αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Ο Lloyd Blankfein, CEO στην Goldman Sachs και ο πρώην CEO της Biogen, George Scangos, έχουν μιλήσει δημόσια για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων.

Το 2017 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμακοβιομηχανίας, Merck & Co Inc, keneth Frazier αποχώρησε από το ειδικό Αμερικάνικο Συμβούλιο Βιομηχανίας αντιδρώντας στη στάση του Τραμπ και τη «μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό» μετά από βίαια επεισόδια που παρακινήθηκαν από εθνικιστές στη Βιρτζίνια. Λίγες μέρες μετά από ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Φλόριντα, τον Φεβρουάριο του 2018 και τη σκληρή στάση της Εθνικής Ένωσης Οπλοχρησίας (NRA) κορυφαίες εταιρείες λήγουν συνεργασία και εκπτωτικά προγράμματα μαζί τους. Ανάμεσά τους τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, καθώς και οι Avis, Hertz, Starkey Hearing Technologies, MetLife, Chubb, Symantec κ.ά

Ένας χρήστης του Twitter με 250.000 ακόλουθους κάνει το εξής σχόλιο «υπάρχουν μόνο 5 εκατομμύρια μέλη της NRA, αλλά 300 εκατομμύρια σαν κι εμάς. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν ποιον προτιμούν». Αυτοί οι ηγέτες αφήνουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία και θεωρούν ότι πρέπει να εμπλακούν. Η άποψή τους ταυτίζεται με ό,τι πρεσβεύει η μπράντα την οποία εκπροσωπούν και συνδέονται μέσα από τις επιλογές τους ή συγκρούονται με τους καταναλωτές. Αναμφίβολα η ισχύς τους είναι μεγάλη και η χρήση της προς όφελος της κοινωνίας μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Ο επιχειρηματικός ακτιβισμός είναι μία τάση της εποχής και έχει τις ρίζες του στην κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων. Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν οικονομική ισχύ να παίρνουν θέση και να ενεργούν για να βελτιώσουν τον κόσμο γιατί όπως έγραψε και η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιό της «το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις ούτε μία μέρα για να ξεκινήσεις να τον κάνεις καλύτερο».

Related articles

Βίκος: 1ο Cycladic Kids Festival 23 και 24 Σεπτεμβρίου

Το διήμερο σαββατοκύριακο για τα παιδιά, πραγματοποιείται με αφορμή τον 10ου Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

SEAJETS: Δίπλα στους πληγέντες και στην κακοκαιρία Daniel 

Τέσσερις νταλίκες με μπουκάλια νερό του 1,5 λίτρου παραδόθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου, μία νταλίκα στην Αγριά Βόλου και οι υπόλοιπες ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. 

Διάλογοι ΙΣΝ: Τηλεθεατές ή πολίτες;

Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.

Χαμόγελο του Παιδιού: Διεθνής Συνάντηση με τον Σουηδικό Φορέα BRIS

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και συζητήσεις υπό τον συντονισμό της Πηγής Πρωτοψάλτη, Συντονίστριας των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Skip to content