Επικίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες είναι πλέον ο κόλπος του Λαγανά Ζακύνθου

Date:

Share post:

Την 15η Αυγούστου ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώθηκε για ένα ακόμη περιστατικό νεκρής χελώνας στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου. Δυστυχώς από τον περασμένο Μάιο πάνω από 20 περιστατικά νεκρών χελωνών έχουν καταγραφεί από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, εκ των οποίων τα 11 έχουν καταγραφεί στον θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τη νεκρή χελώνα στο λιμάνι του Αγίου Σώστη. Επρόκειτο για ένα νεαρό αρσενικό ζώο, το οποίο έφερε σοβαρότατα χτυπήματα στο καβούκι και στο κεφάλι από προπέλα σκάφους. Στη συνέχεια, βάσει φωτογραφικού αρχείου, οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τη συγκεκριμένη νεκρή χελώνα. Δυστυχώς επρόκειτο για τον «Αχιλλέα», μια από τις λίγες αρσενικές χελώνες που διαβιούν μόνιμα στον κόλπο του Λαγανά, δηλαδή δεν μεταναστεύουν τους χειμερινούς μήνες σε άλλες περιοχές της Μεσογείου για διαχείμαση ή εύρεση τροφής. Η συνεχής παρουσία του «Αχιλλέα» στον κόλπο του Λαγανά είχε τεκμηριωθεί από το 2012, καθώς οι ουλές που είχε στο καβούκι από παλαιότερη σύγκρουση με προπέλα έκαναν πολύ εύκολη την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου ζώου. Μάλιστα το 2016, το ίδιο ζώο είχε εντοπιστεί με τραύματα από αγκίστρι και αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον.

Δυστυχώς φέτος ο «Αχιλλέας» στάθηκε άτυχος! Ο θάνατος του «Αχιλλέα» αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον κόλπο του Λαγανά. Ο πολύ μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής, η συνεχής παραβίαση του ορίου ταχύτητας των σκαφών (6 κόμβοι) που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει για την περιοχή (ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 150 παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας την τρέχουσα θερινή περίοδο), η κατάφορη παραβίαση του Κώδικα Ορθής Παρατήρησης θαλασσίων χελωνών που έχει εκδώσει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, η έλλειψη ενημέρωσης των επισκεπτών από τους κυβερνήτες των σκαφών, δημιουργούν ένα σκηνικό σοβαρότατης όχλησης του προστατευόμενου ζώου.

Σε όλα τα παραπάνω έχει τους τελευταίους μήνες προστεθεί και το ανησυχητικό φαινόμενο ταΐσματος των θαλασσίων χελωνών. Ο «Αχιλλέας» ήταν μια από τις χελώνες που τόσο τουρίστες όσο και εργαζόμενοι στα πλοιάρια τάιζαν, προκειμένου να πετύχουν καλές φωτογραφικές λήψεις. Δυστυχώς αυτή η πρακτική σίτισης, έκανε το άγριο ζώο ανεκτικό στα σκάφη και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μειωμένα αντανακλαστικά αποφυγής των σκαφών.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ελπίζει ότι ο θάνατος του «Αχιλλέα» θα αποτελέσει αφορμή για να βελτιωθεί η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κόλπο του Λαγανά. Η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας και των οδηγιών του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου αποτελεί χρέος όλων μας!! Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου πρέπει να αποτελεί άλλωστε μια περιοχή προστασίας των θαλασσίων χελωνών και του περιβάλλοντος.

Related articles

PepsiCo: Δεντροφύτευση στους Θρακομακεδόνες από τη Green Team Hellas

Με τις εθελοντικές της δράσεις η Green Team της PepsiCo Hellas κάνει πράξη την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με την σφραγίδα της EUROCERT η πιστοποίηση της ΗΛΕΚΤΩΡ

Το Πρότυπο ISO 41001, προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης Εγκαταστάσεων.

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ και Pieris Architects δημιουργούν το «the SPOT» 

H συνεργασία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ με το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του πρωτότυπου αυτού κτιρίου βασίζεται στο κοινό τους όραμα για καινοτόμες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές.

Chiquita: Στον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Ο Μαραθώνιος αποτελεί πόλο έλξης για δρομείς από όλο τον κόσμο, κάθε ηλικίας και επιπέδου, καθώς και δρομείς με αναπηρίες, μεταδίδοντας έναν τρόπο ζωής ο οποίος βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία. 
Skip to content