Connect with us

Τουρισμός

Έρευνες από το Navarino Environmental Observatory (NEO)

Η κλιματική αλλαγή ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην παρακμή του μυκηναϊκού τρόπου ζωής στην περιοχή της Πύλου.

Την επιρροή του κλίματος στον Μυκηναϊκό κόσμο και στην καταστροφή του Ανακτόρου του Νέστορα (στη Χώρα Μεσσηνίας) αξιολόγησαν για πρώτη φορά οι ερευνητές του Navarino Environmental Observatory (NEO) Martin Finne και Karin Holmgren σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Shari Stocker, η οποία πρόσφατα είχε ανακαλύψει σπουδαία ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών, βασίστηκαν στην ανάλυση ενός σταλαγμίτη ο οποίος βρέθηκε σε σπήλαιο της περιοχής. Η χρονολόγηση του δείγματος έγινε με μεγάλη ακρίβεια και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων οδήγησαν τους ερευνητές σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσόγειου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού,  την περίοδο δηλαδή κατα την οποία καταστράφηκε το Ανάκτορο του Νέστορα.

Ενώ κατά το παρελθόν είχε προταθεί η θεωρία ότι το ανάκτορο κατέρρευσε ως αποτέλεσμα μιας ξηρής περιόδου, από την ανάλυση του σταλαγμίτη δεν προκύπτουν σαφή τεκμήρια ότι επικρατούσαν ξηρές συνθήκες τη χρονική περίοδο της καταστροφής, δηλαδή από την Υστεροελλαδική ΙΙΙΒ έως την Υστεροελλαδική IIIC( ~ 1200 π.Χ. – 1180 π.Χ.). Αντιθέτως, από την ανάλυση προκύπτει ότι υπήρχαν δύσκολες κλιματικές συνθήκες πριν και μετά την κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος, που πιθανώς επηρέασαν τις κοινωνικές διεργασίες.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, «μια περίοδος ξηρασίας διάρκειας δύο δεκαετιών έληξε περίπου 50 χρόνια πριν την καταστροφή του ανακτόρου. Προφανώς, το κεντρικό διοικητικό σύστημα της Πύλου κατάφερε να επιβιώσει από αυτήν την περίοδο ξηρασίας, ωστόσο ρωγμές στο σύστημα πιθανότατα να είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Για τη χρονική περίοδο που ακολουθεί την καταστροφή του ανακτόρου , η ανάλυση του σταλαγμίτη μάς παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι άρχισαν να επικρατούν άγονες συνθηκες που προοδευτικά είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη ξηρασία που παρατηρήθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού. Αυτή η έντονη τάση προς ξηρότερες συνθήκες προκάλεσε, κατά πάσα πιθανότητα, μειωμένη γεωργική παραγωγή, η οποία δυσκόλεψε την αποκατάσταση μιας κεντρικής αρχής ή / και τη δημιουργία νέων κοινωνικών ελίτ (new social elites). Παρόλα αυτά, φαίνεται να επιβιώνει στην περιοχή μικρής έντασης γεωργική δραστηριότητα».

Η συγκεκριμένη μελέτη προσφέρει για πρώτη φορά, πειστικά στοιχεία ότι το κλίμα μπορεί να ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην παρακμή του μυκηναϊκού τρόπου ζωής στην περιοχή της Πύλου. Η συνεχόμενη ξηρασία που επικράτησε μετά την καταστροφή του Ανακτόρου, έκανε τις συνθήκες ιδιαιτέρα δύσκολες για τις κοινωνικές ελίτ της εποχής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανακάμψουν ώστε να επανεμφανιστεί το ανακτορικό σύστημα. Παρόλο που δεν μπορεί να αποδοθεί η κατάρρευση του Μυκηναϊκού τρόπου ζωής σε ένα μονολιθικό αιτιατό σύστημα, η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή ήταν σίγουρα μια κρίσιμη συνιστώσα στην αλληλουχία των γεγονότων που συνέβαλαν στην αδυναμία της ελίτ του Ανακτόρου (palatial elite) να συντηρήσει και να ανασυστήσει την περίπλοκη πολιτική και κοινωνική οργάνωση που άνθιζε στην περιοχή στο τέλος της Υστεροελλαδικής ΙΙΙΒ περιόδου.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4# Ποιοτική Εκπαίδευση

Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF: Οι Υποτροφίες 2019 – 2020

Η Φιλανθρωπική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF» ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα επιλογής των υποψηφίων για σπουδές, για το 2ο πρόγραμμα υποτροφιών 2019-2020.

Βασικά κριτήρια της επιλογής των υποψηφίων αποτέλεσαν οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, η δήλωση σκοπού τους, η ρεθυμνιακή εντοπιότητα -όπως προβλεπόταν από την αναλυτική προκήρυξη-, η κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση, καθώς και η επαγγελματική τους συνέπεια και προοπτική.

 

Α/Α Ονοματεπώνυμο Τίτλος Εκπαιδευτικό Ίδρυμα
 

1

 

Αγαθαγγέλου Γαρυφαλιά

Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση  

Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

2

 

 

Αντωνίου Άγγελος

International Hospitality and Tourism Management  

BCA, in partnership with Plymouth University

 

 

3

 

 

Βεργετάκης Κωνσταντίνος

 

Junior Butler

 

School for Butlers and Hospitality

 

4

 

Θεοδωράκη Μαρία

 

ΜΒΑ

 

ALBA Business School

 

5

 

Λυρατζάκη Ελένη

ΜΑ στον Πολιτισμό και Τουρισμό  

Πολυτεχνείο Κρήτης

 

6

 

Μυζιθράκη Στυλιανή

Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουρισμού  

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

 

7

 

Πολίτης Μάριος

ΜA International Hospitality and Tourism Management  

BCA, in partnership with Plymouth University

 

8

 

Σερεμετάκη Άννα-Μαρία

ΜA International Hospitality and Tourism Management BCA, in partnership with Plymouth University
 

9

 

Σταγάκης Ζαχαρίας

MSc, Sport Management, Politics and International Development  

Loughborough Uninersity

 

10

 

Τρουλλινός Δημήτρης

Διδακτορικός Ερευνητής στην Πληροφορική  

Πολυτεχνείο Κρήτης

 

 

11

 

 

Χατζηδάκη Παναγιώτα

 

 

ΜSc Physics

Heidelberg University, Department of Physics and Astronomy

 

Η ΑΜΚΕ «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF», στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεών της ανακοίνωσε επίσης, τις χορηγίες για μετεκπαίδευση σε στελέχη και εργαζόμενους στον Όμιλο Grecotel.

 

Α/Α Ονοματεπώνυμο Τίτλος Εκπαιδευτικό Ίδρυμα
 

1

 

Αξαρλή Βασιλική – Κατερίνα

Hospitality Management The Hotel School,

Cornell University

 

2

 

Γιαλιτάκης Χαράλαμπος

PGD Diploma in Revenue Management  

The Hotel School,

Cornell University

 

3

 

Ζώης Κωνσταντίνος

Diploma in Revenue Management,  

The Hotel School,

Cornell University

4 Λαβδιώτη Μαρία

 

Digital Marketing Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

 

Ο φορέας «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF», συνεχίζει στο δρόμο που έχει χαράξει και συνεχίζει να χαράζει ο ιδρυτής του συστηματοποιώντας την 50χρονη προσφορά του. Το αντίδωρο, όπως ο ίδιος το ονομάζει, προς την κοινωνία, το γενέθλιο τόπο, το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του. Στόχος, με τις υποτροφίες, τις χορηγίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι η στήριξη των νέων ανθρώπων του Ρεθύμνου, της Κρήτης και κατ’ επέκταση της πατρίδας μας για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους, καθώς και η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο του Τουρισμού αλλά και ευρύτερα.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Creta Maris Beach Resort: Δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι στο επίκεντρο για το Creta Maris Beach Resort Ενεργή Συμμετοχή στο πρόγραμμα TUI Care Foundation | Futouris.

Το Creta Maris Beach Resort συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα TUI Care Foundation | Futouris – TUI Cares for Crete: «Κρήτη: Πρώτα βήματα προς έναν βιώσιμο διατροφικό προορισμό, 2017-2019» με τις ξεχωριστές δράσεις, Οινογνωσία και Γευσιγνωσία Ελαιολάδου, Κορφολόγημα, Τρύγος, Οψιγιάς και Ξελύκισμα που αναδεικνύουν την γαστρονομική κουλτούρα, τις παραδόσεις και τα έθιμα Κρήτης.

Ως μέλος του Metaxa Hospitality Group, το Creta Maris Beach Resort συμμετέχει στο πρόγραμμα TUI Care Foundation | Futouris – TUI Cares for Crete: «Κρήτη: Πρώτα βήματα προς έναν βιώσιμο διατροφικό προορισμό, 2017-2019», σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά δράσεων – εκδηλώσεων, με σκοπό τη δημιουργία δομών βιώσιμου προορισμού, με υπηρεσίες που θα επεκτείνονται πέραν του ήλιου και της θάλασσας και θα θέτουν στο επίκεντρο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Οι δράσεις, Οινογνωσία και η Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου, που αποτελούν ταυτόχρονα και βασικούς πυλώνες του Προγράμματος Βιωσιμότητας του ξενοδοχείου, εφαρμόζονται σε μηνιαία βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στους χώρους του ξενοδοχείου, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μακρά παράδοση της Κρήτης στην αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή ελαιόλαδου. Παράλληλα, προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου και του κρητικού αμπελώνα και των κρασιών του, συνοδεία παραδοσιακών κρητικών μεζέδων και να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες του προγράμματος «TUI Care Foundation | Futouris».

Παράλληλα, το Creta Maris Beach Resort διοργανώνει επιπλέον δράσεις, όπως το Κορφολόγημα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, με θέμα τον κρητικό αμπελώνα, αλλά και τον Τρύγο, τον Οψιγιά και το Ξελύκισμα, που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα και στοχεύουν στο να κάνουν τους επισκέπτες του ξενοδοχείου κοινωνούς της Κρητικής ζωής και παράδοσης.

Περισσότερα

Δράσεις

Χαμόγελο: Εκδήλωση από τον όμιλο ΚΟΥΛΛΙΑΣ στην Κω

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» οργάνωσε ο όμιλος ΚΟΥΛΛΙΑΣ, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο ATLANTIS, στην Κω, με θέμα: «για το Χαμόγελο κάθε Παιδιού».

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν και τίμησαν τον σκοπό της η τοπική κοινωνία, αρχές, φορείς, συνεργάτες, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, προμηθευτές, προσωπικό του ομίλου και φίλοι. Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γεν. Αρχιερατικός π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης εκ μέρους της Μητροπόλεως Κω και Νισύρου, ο τέως υπουργός Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθησαν, ο εκπρόσωπος της ταξιαρχίας, o Αστυνομικός Δ/ντής κ. Ευάγγελος Πιπέρης, ο Λιμενάρχης Κω κ. Παντελής Χαμετής, οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι κα Διονυσία Τελλή, κα Σταματία Κανταρζή, η Πρόεδρος του Βακούφ κα Ελβάν Κοτζαογλάν, η κα Φανή Σέρογλου εκ μέρους της εφορίας Αρχαιοτήτων.

Επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου του ομίλου κ. Βασίλη Κουλλιά και της οικογένειας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Από την πλευρά της επιχείρησης ο κ. Κουλλιάς ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συγκινητική προσέλευση, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο κλάδος του τουρισμού έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλα αποθέματα ευαισθησίας και ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις μας είναι οντότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με την κοινωνία. Σε περιόδους κρίσης στήριξαν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό με κάθε τρόπο. Στον όμιλό μας, αναγνωρίζουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και σχεδιάζουμε με σεβασμό στις αξίες και τον πολιτισμό μας. Απόψε, μας φέρνει κοντά η αλληλεγγύη στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη. Επιλέξαμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού για το μεγάλο έργο που υλοποιεί».

Ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά τον όμιλο ΚΟΥΛΛΙΑΣ και τον πρόεδρο του ομίλου κ. Βασίλη Κουλλιά για την πολύτιμη υποστήριξη, ανέφερε: ««Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε το 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Το όνειρο του 10χρονου Ανδρέα έγινε πραγματικότητα και σήμερα ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας αναγνωριστεί διεθνώς, με όραμα «το Χαμόγελο κάθε Παιδιού», υλοποιεί πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

Μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει περισσότερα από 1.500.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ